Nový komín v starom dome

Dobrý deň, situácia: -starší vidiecky nezateplený RD,podpivničený,bez rozvodov na radiátory,starý komín je len od obytného podlažia (hneď nad pivnicou) (kedysi tam bol pripojený sporáčik na drevo).... Čisto teoreticky: rozmýšlam (nad najlacnejším,najdostupnejším a najmenej obslužným riešením vykurovania...) -nad automatickým kotlom na uhlie so zasobníkom ( trebárs český Benekov sa mi pozdáva-má niekto skúsenosti?-obsluha 10 minút denne a prikladá sa raz za 3 dni...že vraj:) ,kotol chcem spolu so silom na uhlie umiestniť vo veľkej pivnici a prebúrať podlažie na nové rozvody, vývody-( rozobrať- starý komín a vystavať nový-od pivnice) a aby sa nemuselo chodiť do pivnice okolo celého domu-spraviť tam schodisko. Má niekto skúsenosti s takouto prerábkou? Koľko vás to cca stálo? A potrebujem stavebné povolenie? Dúfam,že mojej definícií sa dá porozumieť a vopred Vám všetkým ďakujem za potrebné rady a odporúčania. Želám všetkým pekný deň :)
Odpovedať
Profilova fotka
Zavisi, akym sposobom je stary komin vcleneny do telesa domu a ci nezasahuje do nosnej casti. Ja osobne by som mozno stary komin nebural a ak je mozne uvazoval o novom nerezovom komine po fasade. Neviem, ako je rieseny zaklad stareho komina, ale tiez je moznost vyvlozkovat nerezovymi tvarovkami a dole ich potiahnut az k novemu kominu. Cenu za komin rataj +-1000E-1500E + buranie
Odpovedať
mgx-super ďakujem za radu:) Nie, nezasahuje do nosnej casti domu, je len jednoducho dostavany v rohu kuchyne.A statiku a vonkajsi vzhlad to tiez nenarusi (deka je vyplnou kvalitny zelezobeton). Chcela by som aj (najuniverzalnejsiu) novú šamotovú vložku v tom komine-(neobmedzena zivotnost a minimum problemov s kondenzovanim a taak dalej...) cize rozoberaniu a buraniu sa aj tak urcite asi nevyhnem.
Odpovedať
Profilova fotka
ja osobne davam prednost nerezovym vlozkam. Komin sa rychlejsie vyhreje a pripadna oprava je jednoduchsia, ako pri prasknutom samotovom dielci.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?