Musim mať murovaný komín na kondenzačný kotol?

ahojte v projekte mám schiedel absolut ale zda sa mi to vyhadzovanie penazi kedže na neho bude napojený len kondenzačný kotol nič iné dom je poschodový kotol je na prízemí mohol by som dať len dvojitú rúru dodávanú ako plastový komín ku kotlu? a komín by som jednoducho nerobil? ako to potom zaizolovať na poschodí ked pojde rúra cez izbu? nebudem mat problem pri kolaudacii? diky.
Odpovedať
Murovaný netreba, stačí dvojitá rúra... V izbe urobiť okolo rúry kastlík z SDK.
Odpovedať
@peto2 Projektanti štandardne hodia do projektu komín Schiedel. Ja som mal Schiedel v projekte pre krb, dal som Prespor, čo bolo minimálne o tretinu lacnejšie. Pre kondenzačný kotol mám komín Regulus. V technickej je kúsok, cez povalu prechádza asi 2 metrový kus. Ak to nejako schováš, napr. obalíš s SDK, tak to môže ísť aj cez poschodie.
Odpovedať
diky vám za info nechápem potom prečo to tam projektant pchal ved to je neporovnateľne pracnejšie a drahšie riešenie tá dvojitá plastová rúra (teda dymovod alebo čo to je) nemusí byť nejako nehorlavo zaizolovaná? stačí ju na poschodí zakryť bežnými materiálmi? takýto plastový komín robia tí čo montujú kotol? alebo nejakí špecialisti - kominári? @dedo758 @chrobak7
Odpovedať
@peto2 NEmusí byť izolovaná. Spaliny, ktoré vychádazajú z kondenzačného kotla dosahujú teploty tak okolo 60 st. Mne komín montoval kúrenár (inštalatér), ktorý mi montoval aj kotol. Ten komín ja vlastne skladačka ako kanalizačná rúra, len sa zasúvajú diely do seba a fixujú 1-2 skrutkami. Komín je dvojplášťový - t.j. to je rúra v rúre. Tou vnútornou sa odvádzajú spaliny a vonkajšou sa privádza vzduch pre kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2 Projektant to tam "pchal" preto, aby ste mal moznost zmeny. Do plastovej rury uz nic ine ako plyn nezaustite. A chcel vam mozno usetrit peniaze za krytinu. Dole mate obrazok, co neskodny kondenzat dokaze urobit so strechou pri vraj postacujucej vyske vyustenia. Viac ukazok najdete na nasej stranke. Tolko k tomu preco komin. Pre tych ostatnych, co si precitaju prispevok: K tej veci, ze naco Schiedel ABSOLUT. No preto, lebo je to jediny komin na slovenskom trhu bez zadneho odvetrania (to je ta mriezka dole na komine, ktoru nesmiete uzavriet, lebo vam vlhkost zostane v izolacii a to potom ten komin mokva a tecie...) s integrovanou nenasiakavou izolaciou v kominovej tvarnici. A davaju to projektanti preto, lebo daju 40 mury, min. 10 cm izolacie k tej stene k tomu, 7 komorove okno, pasky okolo neho a trojite zasklenie v nom, izolaciu pod zaklady, na zaklady, do strechy, do stropu.... Nasledne si vyhodne vymenite komin za lacnejsi komin s mriezkou v pate. To si mozete s rovnakym efektom nechat 3 okna do konca uzivania otvorene na mikroventilaciu. A ked sa vymeni ABSOLUT za nieco ine.... to potom vystihuje ten obrazok s tym holohlavym fesakom.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko preco sa vlastne tvori ten biely povlak na streche? a preco to ludia s KK niektori maju a ini nie, ked rury trciace zo strechy maju napohlad rovnake?
Odpovedať
Profilova fotka
@ondro81 Ten biely flak je pozostatok kondenzatu ( i ked vraj specialisti niektori tvrdia, ze to je vlastne destilovana voda :-))))) ) . Vlhkost v spalinach skondenzuje a pada dole. Ze to nie je neskodne je vidiet. Preco niekto ano, niekto nie .... rozlicne podmienky rozptylu, teda naveterna strana napriklad, vyssie vyustenie ... ina teplota spalin - teda nie kazdy kotol ktory je kondenzacny ide aj v kondenzacnej prevadzke a teda teplota spalin je vyssia ...
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Ten vyzrazany kondenz na krytine je tam preto,ze tie vyustenia dymovodov su kratke.Keby tam bol rovnako kratky aj najviac super ABSOLUT ny komin ,bolo by to take iste.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko kondenz z plynu neni destilovana voda, predsa su to spaliny zo zemneho plynu, to neni daky konenz z klimy. Apo ked da murovany komin moze zmenit zdroj, ale aka je pravdepodobnost ze plynovykotol vyhodi a da tam krb alebo pec na tuhe palivo ... takmer nulova preto je ten komin davat zbytocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 Tak skuste mi najst jedno foto komina ABSOLUT, ktory takto kondenzatom poskodil strechu... jeden jediny obrazok :-) Rovnako kratky byt komin nemoze. Na to je norma.Pre komin plati minim. 1,0 m kolmica od strechy - tolko musi mat vysku komin nad strechou. Vyfuk z kotla min. 0,4 m. A v tom to je. Preto komin taky problem nema. Teda strecha :-) Je to kota c1 z STN EN 15287-1. Preto ma komin neporovnatelne lepsi rozptyl. Ak by sme aj pripustili nedodrzanie normy, tak kondenz zostane na krycej doske, co je mensie zlo ako poskodena strecha ... ;-) @sysell "( i ked vraj specialisti niektori tvrdia, ze to je vlastne destilovana voda :-))))) )" ja viem, ze to nie je destilovana voda, ale niektori kurenari, predajcovia kotlov pouzivaju argumenty, kedy sa clovek musi smiat, a plakat zaroven.... Vymena typu spotrebica je beznou zalezitostou. A nikdy neviete co bude o 5,10,20 rokov. A mozno o 3 roky ... Pre mna je nepochopitelne ze sa niekto takto zaviaze k jednemu mediu. Napriklad k tepelnemu cerpadlu. Byt zavisly na elektrine? A plyn je v com iny?
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko v ramci vyvazenosti debaty si musim povedat svoj nazor.neviem si predstavit,ze by v dnesnej dobe niekto odstavil plynovy kotol,alebo tepelne cerpadlo a povedal,ze od dneska idem kurit drevom,to by ho musel mat zadarmo a este na dvor navozene a nakalane. taktiez neviem pochopit, naco si dnesni stavitelia (teraz neprihlidam na nejake poziadavky A1/A0) vobec davaju krby do svojich domov.clovek za to vysoli nakomplet 5000€ a potom zisti,ze sused,co ide na plyn za tie prachy moze 10 rokov kurit a ma to bez roboty. o tepelnom cerpadle,ktorym mozem v lete chladit ani nehovoriac.ten obcasny vypadok elektriny, ktora je pri plyne potrebna bezproblemov nahradim centralou,alebo zaloznym zdrojom. a na zaver asi tolko,ze zo vsetkeho najviac milujem idiotov,co kuria bordelom, plastami ci starymi pneumatikami a vsetci to musime dychat.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko v niečom súhlasím, ale radím orientovať sa na plyn ak je dostupný. Robím s plynom od r. 1960, cena je stále najnižšia pri pomere ku kW, bola plynová kríza, ale nezamávala tak s cenami ako pár lektrární s obnoviteľných zdrojov. Dôvod? Plyn sa ťaží v náleziskách , ktorí sa po otvorení len veľmi problematicky uzatvárajú a treba ho predať za každú cenu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
dakujem všetkým nechám v deke dieru na komín ale zatial ho nebudem dávať rozhodnem sa až ked budem dávať kotol ale asi dám plastový ked bude tak zle že budem musieť kúriť niečím iným postavím aj komín. základ na neho mám a aj dieru v deke nechám a prechod strechou sa dá tiež urobiť dodatočne.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2 Co mozes urobit dnes, neodkladaj na zajtra.. bolo stare porekadlo. ;-)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko mna napada ine - co ta nepali, nehas.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ...a ja som kde v prispevku pisal,ze som videl pod kominom absolut poskodenu krytinu?Takze pre nechapavych-nezalezi na type komina,ale na jeho VYSKE NAD STRECHOU.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 tak teda este raz: Rovnako kratky byt komin nemoze. Na to je norma.Pre komin plati minim. 1,0 m kolmica od strechy - tolko musi mat vysku komin nad strechou. Vyfuk z kotla min. 0,4 m. A v tom to je. Preto komin taky problem nema. Teda strecha ;-) Je to kota c1 z STN EN 15287-1. Preto ma komin neporovnatelne lepsi rozptyl. Ak by sme aj pripustili nedodrzanie normy, tak kondenz zostane na krycej doske, co je mensie zlo ako poskodena strecha ... :-)
Odpovedať
Sak ok,akurat,ze to nemusi byt nutne komin Absolut,a keby ten dymovod bol rovnako dlhy,takisto nebude robit tieto problemy.Takze tam nutne nemusi byt komin,staci rovnako dlhy dymovod,co vyjde neporovnatelne lacnejsie ako ABSOLUT. @schiedel_maros_plsko
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko no zopakuj to este raz, lebo ja stale nechapem, preco by nemohol byt plastovy dymovod v rovnakej vyske ako murovany. Norma predsa kaze minimum... ja ho mam tiez vyssie nez 40cm na strechou.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 @gashtaan Pani. Kdekolvek sa docitate v podkladoch vyrobcov a argumenty zneju pre vyfuk, ze nemusi ist tak vysoko ako komin a uz vidim ako vam instalater montuje o 60 cm vyssi vyfuk, lebo by vam poskodil strechu a tiez vidim ako zakaznik si ochotne priplati dalsich 60 cm rury .... Ked treba platit, tak uz staci tych normou deklarovanych 40 cm. Este sa skusme pobavit o stabilite 1,3 m dlhej rury s hlinikovym vonkajsim plastom a plastovou rurou vo vnutri v porovnani s kominovou konstrukciou z betonovych tvarnic. Ak ho mas vyssie gashtaan, super, gratulujem, mozno si zachranil svoju strechu ;-) Hadam nebudes musiet niekedy mu pomahat. Takto.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko No to je riadne vysoky komin na plyn ja ties mam ale nie takyto moc velky asi viac ako pol metra ho mam nastrech.Toto jr skarede na streche a vidis musel mu aj pomose aby mu nespadol.
Odpovedať
Vsetko s da urobi blbo aj dobre aj dymovod,aj komin.Ale ked sa urobi dymovod dobre,urobi tu istu sluzbu za menej penazi,ako nejaky ABSOLUT.Ku kond kotlu je to jednoducho predrazeny nezmysel.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko no ak si zakaznik nechce priplatit 30€ za plastovu ruru naviac lebo mu to nekaze norma, zacinam chapat tvoju frustraciu, ze zakaznici nie su ochotni priplatit si tisice za murovany ABSOLUT, co uz nemusia duplom.
Odpovedať
No a teraz otazka - ja budem mat komin len durch cez stenu. Na aky najhorsi scenar sa pripravit /asi musim kolaudovat/ aj ked je to rekonstrukcia
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 Hej hej. sa tu zverejnuje kopec fotiek , ako napriklad vyustenie vyfuku na strechu, kedy vyustenie komina umoznuje kondenzatu poskodzovat strechu ... :-) @gashtaan Ja nie som frustrovany. z takeho som uz vyrastol. ;-) Vzdy sa najdu rozumni ludia, repsktujuci zdravy rozum a setriaci svoju strechu :-p Navia. Kazdy ma pravo volby. Si vybrat, sa rozhodnut. Zvolit riesenie v dome, ktory ma sluzit minimalne 3 generaciam a nemat moznost volby zmeny typu paliva s bonusom poskodenia strechy, tak to mi hlava neberie. @cotibebemore Pokial je potvrdena stavebnym uradom projektova dokumentacia (ked bude kolaudacia, tak musi byt aj stavebne povolenie) a v nej bolo riesene vyustenie spalin cez stenu, tak sa jedna sice o porusenie platnej legislativy, ale chybu urobil urad. V tom pripade OK. Ak vsak bol zakresleny komn, nebol zrealizovany a vyustenie bolo zrealizovane v rozpore s projektom, stavebny urad musi poziadat o upravu. A teda vyriesit vyustenie spalin do minimalnej vysky 4 m nad teren. A to je potom takyto pripad:
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@schiedel_maros_plsko viete mi poradit. Mam komín schiedel absolut s tym, ze je vysoký okolo 6,6m. Problémom je, ze kotol ma byt umiestnený blizko vchodu do domu a strecha je ihlanová so sklonom 27• co má za následok, ze komín, ak má byť 40cm nad hrebeňom strechy, tak by mal byt nad krytinou vysoko asi 1,8m co je vysoko a nevyzerá to dobre (vo vizualizácii toto zobrazené nebolo). Je skutočne potrebné aby komín na kondenzačný kotol bol 40cm nad hrebeňom strechy? Zvlášť ked vidím ako majú tento výhod vyriešení iní ľudia. Vedúci stavby komín znížiť nechce s tým, že inak môže byť problém pri kolaudácii.
Odpovedať
@peter0 nie, nemusí byť 40 cm nad hrebeňom strechy, stačí keď bude 40 cm trčať, ale lepšie je nechať ho dlhší
Odpovedať
Profilova fotka
@peter0 https://www.schiedel.com/sk/servis/fa...
Odpovedať
@eagleowl cital som uz pred položením otazky, no jednoznačnú odpoved na svoju otazku (ak sa bavime o komíne pre kondenzačný kotol) som tam nenasiel
Odpovedať
@peter0 nie nemusí, my mame cca 1m na strechou ale keď beriem hrebeň tak 1m pod úrovňou hrebeňa..... plechová rúra
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?