Môžem použiť komín, ktorý bol predtým pre gamatky?

Profilova fotka
Je môžné tehlový komín z gamatiek použiť ako komín pre krbové kachle? treba ho vyvložkovať alebo ho treba zbúrať a postaviť nový nanovo?
Odpovedať
Určite v tom boli gamatky? Gamatky zvykli byť napojené cez stenu von (ale netvrdím, že neexitujú aj do komína, len som sa s takými zatiaľ nestretol). Nebol to nejaký iný plynový zdroj tepla? Ak áno, ten by mal mať vložkovaný komín, minimálne by mohol byť z azbestocementových rúr. Pokiaľ má pôvodný komín vnútorný priemer aspoň 140-150 mm, tak sa dá celkom vpohode vyvložkovať, prípadne aj trochu menší priemer komína sa dá prefrézovať na väčší. Záleží od prístupu ku komínu, či ho náhodou nebude jednduchšie rozobrať a postaviť z tehál, prípadne priamo z komínových tvárnic s požadovaným priemerom. Kedysi bol nevložkovaný komín so spotrebičom na tuhé palivo celkom bežný, dnes by som mal asi obavu do takého komína pustiť spaliny...
Odpovedať
@stanley229 Ako stary mas dom? Nemoze sa jednat o klasicky komin na kachle, ktory sa potom zacal pouzivat na gamatku? S tym som sa uz stretla. Gamatky sa naozaj zvykli napajat cez stenu von.
Odpovedať
Profilova fotka
pri zmene spotrebiča musíš zavolať kominára (ak chceš postupovať správne). ten by mal byť schopný posúdiť stav a navrhnúť riešenie. všeobecne platí: Všetky komíny na ktoré sa pripája nový spotrebič musia byť vyvložkované. Na krbovú vložku potrebuješ priemer komínovej vložky cca180mm. To sa pri starých komínoch stáva len výnimočne, takže bude asi potrebné komín vyfrézovať a vyvložkovať. Môžeš to samozrejme ignorovať, ale pravdepodobne skôr alebo neskôr nastanú s komínom problémy (dechtovanie, zanášanie, zlý ťah a pod.) Ak to zanedbáš dostatočne dlho, po čase sa môžu na stenách komína (aj v interiéri) objaviť fľaky ktoré je problém zatrieť. Spravidla sa musí okopať omietka, naimpregnovať murivo a znovu omietnuť. No a potom predsa len odstrániť zdroj problému.Takže z pohľadu povedaného je asi lepšie zainvestovať hneď do riešenia s ktorým svoj problém vyriešiš naraz.
Odpovedať
Profilova fotka
radšej dajte vložku,nie je to na jeden rok.aj ked je to iba na krbkachle. Keby to bolo na splynovaci koto,ktorý je jedna ruka z vyháraním komína,tak neni o čom . ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?