Mierny zápach z krbovej piecky

Zdravím. Rád by som sa opýtal, či má niekto podobný problém, resp. či je to u podobných piecok bežné. Na fotografii vidno o aký typ piecky (Invicta) sa jedná a akým dymovodom je napojená. Po zakúrení v piecke je cítiť v miestnosti mierny zápach. Nie je to dym zo spaľovania dreva, ale zápach povrchovej úpravy (čiernej farby). Farba bola samozrejme pri prvom uvedení do prevádzky dostatočne vypálená. Aj po dvoch rokoch používania piecky väčšinou nastane problém zo zápachom, ktorý je potrebné vyvetrať. Tento jav nenastáva počas celého kúrenia, väčšinou len pri rozohrievaní piecky cca po polhodine od zapálenia. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
@pekru nie je to smrad spáleného prachu, ktorý sa medzičasom usadil na horúcich častiach?
Odpovedať
Nie, aj túto alternatívu som bral do úvahy. Všetky časti som od prachu vyčistil a bolo ho tam zanedbateľne málo.
Odpovedať
@pekru S týmto zápachom bojujeme aj my už 5-tu sezónu. Ty máš dymovod obyč. čierny? My máme tmavo sivý, neviem už ako sa to špecifikovalo.
Odpovedať
Áno dymovod je čierny. A pri privoňaní to cítiť aj z povrchu piecky a aj z povrchu dymovodu.
Odpovedať
@pekru mysleli sme, že ten čierny tak nesmrdí. Snád sa dočkáme dna, kedy to bude už navždy vypálené :-| a nebudeme musieť vetrať....
Odpovedať
Už asi desať rokov máme doma krbové kachle. A presne, pri rozpálení je cítiť pach akoby rozhorúčenej farby, alebo čo. Po desiatich rooch to už nie je tak intenzívne, ako na začiatku, ale stále to cítim. Keď sa kachle rozkúria, pach zmizne. Moje kachle sú české od HS Flamingo - Meland. Inak sú výborné, výhrevnosť neskutočná.
Odpovedať
@pekru máme Invicta symphonie krbové kachle, používame ich asi 6 rokov bez problémov, vypalovali sa len na začiatku ( prvý rok aj to nie celý) alebo keď som vymenil rošty alebo nastriekal dymovod.
Odpovedať
@andri7 To, že to cítiť aj po desiatich rokoch veru nepoteší. Aspoň viem, že to nie je len záležitosť mojej piecky. Ale nemalo by to tak byť. Dosť to kazí pohodu, kvôli ktorej si človek krbovú piecku zaobstará.
Odpovedať
@maros11 Vypaľovanie bolo aj u mňa. Ale len prvé zakúrenie. Biely opar viditeľný a silný zápach. Tak ako to má byť.
Odpovedať
@pekru Áno, niečo si matne pamätám, že na začiatku bolo. Je to dávno. Teraz cítim akoby rozpálenú farbu. Najmä keď začínam kúriť a oheň je intenzívny. A určite to nie je dym. Ale zas, ja mám citlivý čuch, moji chlapi sa nesťažujú ;-)
Odpovedať
@andri7 Keby som to u nás cítil len ja, tak to tiež prisudzujem môjmu nosu. Ale vnímajú to aj druhí...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@jakino v 2016 na jeseň sme kupovali kachle Invicta Sedan 10. Presne ako píšeš - riadne vypálené, zápach sa po vypálení už neobjavil. Až o rok pri zakúrení na začiatku zimnej sezóny sa objavil štipľavý chemický zápach, nie zápach vypaľovaného prachu (nie dym). Povedal som si, že po dlhom čase je to asi ok, ale objavuje sa to aj naďalej - v sezóne 2017 len ak sa nekúrilo 2-3 dni, pri nepretržitom kúrení sa zápach neobjavoval, ale sezónu 2018 takmer pri každom zakúrení, alebo aj kúrení bez prestávky. Raz sa zápach stratí po zohriatí kachlí a inokedy pretrváva. Zápach sa šíri z povrchu kachlí, nie z dymovodu, ani z usadeného prachu. Stačí sa nakloniť nad povrch kachlí a je to cítiť. Písal som a volal do krby palomino (priamo majiteľovi) - to by mal byť oficiálny dovozca, od ktorého sa kachle aj kupovali - mal poslať technika, ale že aby sme ešte skúsili vypáliť v lete, že sa s niečím takým ešte nestretli. Kachle a dymovod sú vo vnútri čisté, bez usadenín. Napojenie je dymovodom Bertrams. Švagor má rovnaké kachle kupované v ČR a žiadny zápach sa od nich nešíri, riešil iba prasknuté dvierka (bočné). Keď je u nás a kúri sa, tak iba krúti hlavou, že to nie je možné. Brat má Invicta Modena a tiež bez zápachu. Skúsim ešte kontaktovať krby palomino, ale keďže je zápach ťažko reklamovateľný, vidím to na vypieskovanie a nový náter. Daj vedieť, ako si vyriešil ten zápach Ty.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Je to tak ak ako píšeš a ťažko to reklamovať. A aj keby niekto prišiel a riešil tú reklamáciu, tak môže povedať že on nič necíti... Nevyriešil som to nijak, nakoľko to máme len na občasné zakúrenie v zime pre atmosféru. Ak by si pochodil s reklamáciou, alebo to vyriešil inak, tak napíš. Možno by som sa predsa potom vybral tou cestou. Lebo ma to tiež hnevá...
Odpovedať
@pekru je jedno, či je to na občasné zakúrenie alebo nie, ani jedny kachle zo spomínaných nie sú lowend kategória. A o takúto chemickú atmosféru nestojí asi nikto. Kde si kupoval kachle? Pozeral som web palomino.sk a majú dovolenku, tak skúsim kontaktovať majiteľa a pripomenúť sa na konci júla. Dám potom vedieť..
Odpovedať
Kupoval som vo Zvolene KRBY MSD INVEST. Ozvi sa, budem rád ak sa dozviem ako pochodíš...
Odpovedať
@pekru riešil si s nimi ten zápach?
Odpovedať
Profilova fotka
Ako treba asi kontaktovat predavajuceho a skusit sa poinformovat, ci uz pri tychto konktretnych kachliach nemal niekto takyto alebo podobny problem
Odpovedať
Zatiaľ nie, lebo som očakával, že sa to prestane objavovať. Keď vidím, že niektoré kusy majú tento problém, tak sa tam zrejme zastavím a opýtam sa na možné riešenie.
Odpovedať
@bejban Predajcovi je predpokladám najjednoduhšie povedať, že nikto doteraz nič také neriešil. Lebo keby priznal taký problém, tak musí riešiť reklamáciu a dopravu ťažkej krbovej piecky. Ale uvidíme čo povie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@pekru Dobry den. Chcem sa informovat, ci sa Vam podarilo vyriesit zapach krbovej vlozky? Uz tretiu sezonu bojujem s podobnym problemom... Dakujem za odpoved.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?