Krb a privod vzduchu

. Čaute Je nutny privod vzduchu ak sa v krbe bude kurit len na vianoce a paru dni v zime? Nenarobime vacsiu halibu tym ze bude chlad prenikat z vonku ruruou do podlahy? Ak je plfrebny aky privod staci k beznej vlozke a kominu 180? Dakujeme
Odpovedať
1
2
* galibu
Odpovedať
@annavajdova niekedy som čítal, že je zbytočné privádzať vzduch cez osobitný prívod a je po každej stránke lepšie prisávať z miestnosti. Ja to mám tak a som spokojný, ale treba rátať s tým, že ak sa bude tak málo kúriť, tak spotrebič je aj krb. Treba jednoznačne aj komínovú klapku.
Odpovedať
komínová klapka nezabráni úniku tepla, pokiaľ sa nekúri teplo ujde hore komínom, ak je i externý vzduch komínový efekt je ešte vyšší
Odpovedať
ja som zase pocul, ze ked nemas externy privod, moze byt problem. dnes ako su moderne plastove okna a podobne, tak nemas ziadny prisun vzduchu z vonku do domu... mame externy privod, chlad z tade nepocitujem, ked sa nekuri a mozem si le pochvalovat. my sme dali ale akumulacnuu obstavbu a v podstate krb je "hermeticky" uzavrety. cize nasava v podstate len z vonku ked kurime v nom... v podstate je to mozno 100 ludi, 100 nazorov ;-) mozno krbar poradi
Odpovedať
@annavajdova Ako ti bude ochladzovať podlahu? Externý prívod sa nedáva do podlahy, ale do zemi popod deku, ešte pod vrstvu makadamu. To treba riešiť už pri základoch domu. Kanalizačné rúry vieš dať do zemi a jednu rúru na vzduch už nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@annavajdova či dáš alebo nedáš externé nasávanie vzduchu aj tak tam budeš mať komín. Dnes sa používajú 3 vrstvové komíny, ktoré na odvetravanie nasáva vzduch s interiéru. Potom ešte sú aj 3 vrstvové komíny s externým prívodom vzduchu ale tie tiež nasávajú na ochladzovanie šamotu používajú vzduch s interiéru. Ak sa rozhodneš pre nasávanie tak už by si mala vedieť aký výkon v kW krbovej vložky potrebuješ. Na základe toho si pozri nejaké stránky s krbamy. Tam nájdeš aj info o veľkosti nasavacieho priemeru. Napr. Ja mám krbovú vložku Aquaflam 7kW a tam je nasavací otvor 120mm
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac 2000 uber
Odpovedať
Profilova fotka
@annavajdova inak keď to chceš len ako takú imidžovku tak si pozri krby na etanol - biokrb
Odpovedať
@annavajdova Ešte otázka. Aký to je plfrebny
Odpovedať
@ruren zabudli sme na to... @mcsmekac neries, zbytocne je mat x6tku a byvat v bloku @ruren ak je potrebny
Odpovedať
Profilova fotka
@logo22 Schiedel Absolut napr. nema zadne odvetranie. Len pre info...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@annavajdova Tak to by sa nemalo stavať. Teraz máš ešte dve možnosti. Pokiaľ ešte nestojí komín, tak komínový system z prívodom vzduchu, alebo ploche potrubie zapracovať pod izoláciu. napr. také: rozmer 60x204 ti nahradí 125 rúru. Keď dáš do podlahy aspoň 2x6 cm EPS100 tak by ti to nemalo nejak ochladzovať podlahu.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Čo je komínová klapka a kde sa má nachádzať?
Odpovedať
@riama276 pre pár zakúrení je nie potrebný externý vzduch , toľko sa vždy nájde , stačí ked občas vetráš oknom ,dverami , komínová klapka býva priamo na vložke, alebo sa môže nainštalovať do komína,uzavrie komín max. na 90%,i pri úplne zavretej musí odvádzať spaliny, pre samotnú reguláciu horenia nie je potrebná, musí sa dať regulovať vzduchom, je to skôr ochrana pred požiarom ak niekde nasáva falošný vzduch a zároveň slúži na zvýšenie účinnosti, neuniká do komína veľa tepla
Odpovedať
@ruren niekto má len samotnú vložku nad 6 tácov a celé dielo podľa luxusu i za 20, niekomu postačí i do 1000 Eur
Odpovedať
Tiež si myslím, že ak niekto rieši hermeticky uzavretý dom, tak o krbe by nemal uvažovať.
Odpovedať
@duzu A kto je ten niekto? 0,1%
Odpovedať
Tak my neriesime totalne uzatvoreny dom, ano som. Si vedomá ze krb je čiastočne bremeno pre izolacie, ale je to aj zalozny zdroj v pripade hocicoho.. Co ak nebude elektrina 2,3,4 dni? Ano. Mozno si poviete kedy naposledy ale? Ale nikto nevie... Riesme podstatu a to to ci obcasny krb potrebuje nasavanie alebo nie.
Odpovedať
@annavajdova Radšej si ho tam daj. Čo keď sa ti časom zapáči kúrenie v kozube a z občasného bude častejšie? Riešiť potom to už bude nemožné. OPRAVA. Síce bude možné, ale veľmi nákladné. Ja idem len na elektriku a tiež som dal kozub hlavne ako záložný zdroj. Ja som to ale riešil už pri základoch.
Odpovedať
@annavajdova Nepotrebuje, len musis may otvarave okna a nie fixy :-) Skor by ma zaujimalo, ci nenahradi rekuperacia s jej vymenou vzduchu absentujuci externy privod vzduchu???
Odpovedať
@rkorba Nenahradí. Správne nastavené ventilátory v RJ by mali vytvárať mierny podtlak. Bez externého prívodu ti môže vyťahovať dym z kozubu. Niektoré kvalitnejšie RJ majú funkciu pre rozpaľovanie v kozube. Jej spustením sa na krátku dobu vytvorí v dome pretlak na jednoduchšie rozkúrenie v kozube.
Odpovedať
Určite okná nemusia byť otvorené, ja som o tom už niekoľko krát písal a mám osobnú skúsenosť. K horeniu stačí bežné vrázenie, alebo otvor veľkosti kľúčovej dierky a dobrý ťah komína i keď z prepočtov potreby vzduchu k horeniu vychádzajú ohromné čísla. Pri krbe to nádherne píska a u kľúčovej dierky celkom cítiť zimu.
Odpovedať
@viktor811 U ktorej kľúčovej dierky? U bezbečnostnej zámky?
Odpovedať
@ruren no moja RJ ma akurat funkciu ochrany pred poziarom a ked sa zdvihne hodnota odtahoveho vzduchu nad urcitu hodnotu, tak sa automaticky vypne aby nekrmila ohen :-)
Odpovedať
@rkorba Ja nehovorím že to má každá. Ani ta moja to nemá a nebola najlacnejšia.
Odpovedať
Ok tak dame. Len problem bude ze krb bude blizko technickej a tam je "200" trubiek v roznych vyskach. Dat tu flexi striebornu hadicu? Aj ked bude dlha cca 3.5m? Tteba ruru vyspadovat? Klapky stacia na koniec v exterieri?
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Vďaka, takže keď mám kúpenú kvalitnú vložka, je tam automaticky.
Odpovedať
@annavajdova skús nejako oddeliť rúrky a môžeš mať krb z prikladania z technickej miestnosti, bude tak čistý vzduch do nasávania obostavby i na horenie , a v obývačke nebude kotolňa
Odpovedať
Hotovo, 2 flexi a jedna plastova + hlinikova paska, 3 spojky a vetrak
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?