Kotvenie komina nova strecha - ano nie ?

zdravim mame novu strechu (na novostavne) z nie uplne sucheho dreva - strecha bude sadat! Mam kotvit komin (schiedel) alebo nie zatial je upevneni drevenimi hranolmi o stropnice( drevene trami) buduceho dreveneho stropu vo vyske od od podlahy cca 275cm zvysnich cca 255cm (od kotvenia az po uplny koniec) je konim v krove, prechadza skridlou.. nad skridlou (je pri hrebeni) je z jednej srany cca 90cm a z druhej odhadom tych 60-70 cm vystrceny von nad strechu) Otazka: mam to na cerstvej streche kotvit za takych podmienok alebo nie ? Strecha bude sadat a kotvenie moze tlacit tak ze sa to nakoniec poskodi konin (moj nazor) Ps: na konine mam izolaciu z mineralnej vlny sietka a zatial iba jedna vrstva lepidla od vrchu az po kotvenie ( to provizorne kt je na tramoch stropu)
Odpovedať
1
2
hlasujem za nie
Odpovedať
@jolaus100 To kotvenie urob tak, aby sa komín v ňom mohol posúvať, ale podoprieť by sa to malo.
Odpovedať
@jolaus100 Neriesil by som, sak bude oplechopvany, viertor ho nesfukne, neam kde padnut, pre klud duse by som nechal mozno volne kotvenie a po case dotiahol.
Odpovedať
je tam oplechovanie ale zatial iba take provizorne mam len jednu vrstvu lepidla a neviem ci staci potom tahat druhu vrstvu + omietku nad oplechovanim alebo to oplechovanie na jar zhodit a nahodit aj pod neho to lepidlo a omietku- ale aby som sa vratil tak ano drzi ho aj oplechovanie no a na krokvach som ho pod strechou nechcel ani provizorne kotvit lebo neviem ci nebude tovit drevo alebo cokolvek a to by som musel nechat aspn 2cm volu na kazdom boku keby nieco- no tak teda uvidim
Odpovedať
kotveni by som urobil tak aby bolo mobilne a to tam kde bude stále kotvenie urobil by som to vhodnou pur penou schnutie tramov nebude vec 2 tyždnov a vietor je svina priebežne kontroloval čo to robí lebo pur pena bude ustupovať tramom pri sadani strechy
Odpovedať
Profilova fotka
Hlasujem za kotvenie. 2,5m bez kotvenia je vela, pokial nie su v rohoch tvarnice, v na to urcenych otvoroch, zaliate roxory. Nechal by som 5 mm medzeru medzi kotvenim a kominom a priebezne sledoval sadanie strechy. Upozornujem na skutocnost, ze pokial je kominove teleso Schiedel urcene na tuhe paliva, je minimalna vzdialenost drevenych tramov 50 mm od vonkajsieho povrchu kominoveho telesa.
Odpovedať
no takto ja som dal prikaz majstrovi aby daval roxori a zalieval riedkym cementom od spodu ! Ale uz pri oznameni som videl nie vleku ochotu to urobit, ze to netreba no ale ked chcem tak to urobi - viem ze roxory pouzil urcite no ci ich zalieval od spodu to neviem, lebo potom som si vsimol na komine v rohoch mokre iba asi 4 ks tvarnic od vrchu - ak by zalieval celu vysku mokre kohy by mali byt po celej vyske nie iba na poslednych 4 tvraniciach - otazka ako sa da zisit ci to mam zaliaty cely ? Lebo ak by som to zaliate mal cele tak sa u nezakotvenych cca 255 cm nemam coho bat tym padom nie ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Mokre by bolo po celej vyske ak to robil v jeden den ,.... Zistit to uz nezistite. Mozete skusit skripec.. :-) Ak by to bolo zaliate cele a komin by bol stabilizovany v strope, v streche napriklad tym oplechovanim a pripadne medzi krokvami tak by ste nemal mat strach.
Odpovedať
no tak ja teda pre istotu zastabilizujem s nejakou mini volov ten komin aj na krokvach a este rozmysma ze v jednom rohu zarezen do tvarnice s diamantovim nech si preverim tu zalievku.. Ak dam cca 5mm styroduru do medzery nech netlaci mozny vykyv strechy priamo na komin, bude to dobre ? Plus info mam uz na komine 5cm panel z mineralnej vlny tvrdenej na tom jedna hruba vrstva lepidla a sietky s rohovnikmi, nebude sa to zabarat ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 To zabaranie by som neriesil, uvidite po prvom silnejsom vetre.
Odpovedať
no neviem ci som ochotny cakat na vietor radsej by som to riesil teraz kym je to v stadiu hruba stavba ak to vystuzene nemam pojde to na triko cloveka co mi to robil.. preto by som rad zisitl ako to preverit.. Este jedna otazocka: 2 x som volal do shiedelu ako ma kotvit komin kt. chcem izolovat (este v lete) dostal som 2 protichodne informcie: 1) kotvit na kkomin izolacia na to (tu mi ale odpada nejke doladovanie pri sadani strechy ale je to pevnejsia varianta) 2) kotvit az na izolaciu (vidim ci mi sada strecha kde sa opiera atd.. ale ked sa oprie o lepidlo ktore je na mineralnej vlne neviem co to ma nejaku staticku funkciu - kludne sa to zabori aj par cm do izolacie ked pride k najhorsiemu podla mna..
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Mrzi ma, ze Vas kolegovia zle informovali. Staticke zabezpecenie ma zmysel len na tvarnici. urcite nie na izolaciu. Ale aby sme si to ujasnili. Styrodur ked date medzi komin a tramy, tak toto zabaranie by som neriesil, lebo to povazujem za docasne, kym neupevnite komin pocas sadania strechy. Nemal som urcite na mysli, ze date zateplenie, potom styrodur na vycentrovanie. Zateplenie nemoze zabezpecovat staticke istenie komina. Takze sa ospravedlnujem, ak som vas uviedol do omylu. P.S.: Nepredpokladam, ze vsetci ktori si doteraz kupili nas kotviaci prvok do krovu pouzili super vyschnute drevo na stresnu konstrukciu a ich strechy nesadali. Zatial pocas mojej 15 rocnej kariery nikto nereklamoval zlomeny, ulomeny, nalomeny komin kvoli statickemu zabezpeceniu komina v stresnej rovine.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@schiedel_maros_plsko @jolaus100 styrodur musí byť od komínového telesa min. 50mm. Ale po pravde tam vôbec nemážo takýto matroš robiť. Pekne tvrdenú sklenú vatu. Ja mam origoš kotviaci prvok a dal som to priamo na tvárnice a následne komín som zateplil. V miestach šrobenia kotviaceho prvku nie je žiadna izolácia a to je z dôvodu, že možno budem potrebovať povoliť kotvenie aby som sa dostal k šrobeniu
Odpovedať
Profilova fotka
@andiablo Samozrejme, ze z hladska legislativy nesmie byt vo vzdialenosti do 50 mm ziadny horlavy material .... ale co ked je to komin Schiedel na plyn? ;-) Ked sa boji sadania strechy, statickej bezpecnosti, vetra, tak ja prizmurim oko :-) Deju sa na stavbach vacsie psie kusy.
Odpovedať
@jolaus100 Vezmi flexu a narež v rohoch spodnú tvárnicu, resp. vyrež do nej trojuholníčky ako keď krájaš pomaranč. Ak chceš zistiť, či je to zaliate celé, zopakuj postup na každej tvárnici. Garantujem 100% účinnosť tejto metódy. A ešte dúfam, že si nevyplatil toho "majstra", kam by sme to dospeli, keby sa nám tu rozširovali takýto fušeri a kazili dobré meno slušným podnikateľom.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ano ale komín je komín a človek sa nedohada že z plynového kotla ide CO2 a vodná para. Keď sa zamyslím nezmyselne - Ale pri zlom spaľovaní môže vznikať oxid uhoľnatý a to už je iná sranda + upchatý odvod spalín + niečo čo sa nedá predpokladať (pravdepodobnosť blížiaca sa nule) sa môže niečo stať. Toto soudruzi nedomysleli.
Odpovedať
@beginner7 Bye bye záruka - nepoolený zásah do komínového telesa. Pekne zobrať detektor na kov a prejsť si to sním. je to malá hrúbka steny takže nembude problém-
Odpovedať
Profilova fotka
@andiablo Uz som sa uplne stratil. Odstup kominoveho telesa od horlavych casti stavby, zateplenie, staticka bezpecnost a oxid uholnaty s CO2 a voda, styrodur. @beginner7 Rezal by som na plocho v urovni spoja tvarnic (vymeral by som si na tvarnici vzdialenost, v ktorej by som mal narazit flexou na vystuz). ak by sa nezadarilo o nu skrtnut, bolo by jasne ci majster pouzil zodpovedajucu vystuz. Cely problem by odpadol, pri pouziti kotviaceho prvku v rovine strechy (http://www.modrastrecha.sk/catalog/ve...) bez ohladu na predpokladane sadanie strechy. Ale to sme uz zase na zaciatku pribehu.
Odpovedať
no poporiadku - ak pouzijem metodu zarezania do tvarnice v rohu stracam zaruku, ale je to naucinejsia metoda zistenia ci tam zalievku mam alebo nie - ROXOR TAM JE NABETON ale 8mm v diere co ja viem 12mm bez zalievky nema zmasel cize ani pouzitie DETEKTORU na kov nema zmysel lebo kov mi urcite najde. Ak zarezem do miesta spoja tvarnic neviem ci cez tu medzerku zistim ci pred roxorom bola aj zalievka :( mozno ze zakyvem roxorom a uvidim ci ma volu alebo nie.. Ok pouzijem kotviaci system ktory mi p. Plsko odporuca sa nema nicoho bat (po stranke tability komina) ? OK ale ako ho nahodit ak mam uz zaizlovany komin po celej vyske ? mam vyrezat jednoducho lepidlo sietku vatu az na tvarnicu v miestach ako budem kotvit ? Neovplivnim nejako negativne stabilitu tej izolacie ? Styrodur a to okolo neho neriesme.. inak som to myslle na komine ma mineralnu tvrdenu vlnu Diky
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Pytali ste sa v spolocnosti Schiedel na platnost zaruky v pripade takeho zasahu do komina? Ja by som Vam to na 3 miestach dovolil bez straty zaruky :-) Ak zarezem do miesta spoja tvarnic ... ci bola alebo nebola zalievka urcite zistite Ak je uz zaizolovany komin tak v mieste uchytenia izolaciu urcite dole. Obavy, ktore mate v suvislosti so stabilitou akosi nechapem. Preco? Ste lepil izolaciu len na okrajoch tvarnice?
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko takto vyzera moja situacia - zaistil som ze roxory su volne umiestnene v dutine bez zalievky - bez vyznamu - Vas nazor na statiku konia podla mojej kresby bez vystuze ? Standardne sa dava vystuz co som sa dozvedel ak je komin od 100cm nad strechou a vystuz ide az po strop rozemry komina, kt. trci nad strechu uvavam NAD KRYTINOU - z mojho pohladu krytina nenesie ziadne staticke zabezpecenie komina - to ked umiestnim (KOP) ale az na 5 ks tvarnice od vrchu co je dost vela nezabezpecenych tvarnic
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Zabezpecte komin v stresnej rovine KOPom. To bude stacit. Urcite.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko OK dakujem dufam ze fakt bude stacit, uplne ma ten clovek co to montoval dojal..
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 Preto nasa spolocnost odporuca dodavku komina s montazou. Ano, je to vyssia cena. Aj za montaz, ale investor ma istotu, ze je komin postaveny tak ako ma byt a sposobom, s doplnkami, ako bolo dohodnute pri zadavani. Zial stav slovenskeho trhu, kedy murarom je pekar s cukrarom, je taky
Odpovedať
@andiablo @schiedel_maros_plsko :) Ty vole, chlapi, serte na to, veď to som napísal ako čistú iróniu :)! Tak toto by ma teda nenapadlo ani zo srandy, že to niekto vezme vážne :). Jolaus100 (mimochodom nevolal sa tak ten poskok Kevina Sorba v seriálovom Herkulesovi :)?), prosím ťa, určite nič nerež flexou podľa môjho "návodu", bolo to myslené fakt len zo žartu..., toto nevymyslíš :).
Odpovedať
@beginner7 šak to. Srandičky srandičky a niekto to potom vyvedie.
Odpovedať
pre pokoj v dusi, home made
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 Preto som uviedol :Rezal by som na plocho v urovni spoja tvarnic (vymeral by som si na tvarnici vzdialenost, v ktorej by som mal narazit flexou na vystuz). ak by sa nezadarilo o nu skrtnut, bolo by jasne ci majster pouzil zodpovedajucu vystuz. Bezny postup pri rozoberani kominov. Len musi mat v tomto pripade hladania ocele citlivu ruku a dobre ucho. @solo6 Pekne. Ta zlta je super, palec hore!
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko dakujem, aka farba bola po ruke
Odpovedať
@beginner7 toto sme uz hore riesili, ze nikto by nic take nerobil - ja som spoj medzi tvarnicami podpilil ado hlbki asi 1,5 cm listom na kov iba maltu bez zasadu ho tvranice a v tej asi 1.5 mm spare som tenkym drotom narazil na roxor (ktory som vedel ze tam dali - islo o zalievku) a ten roxor sa tam pekne obijal o steni dutiny bez zalievky..)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?