Kondenzačný kotol, komín

Profilova fotka
Potrebujem ku kolaudácii domu vyjadrenie od kominára, ak mám kondenzačný kotol? @jan45 @madein74
Odpovedať
1
2
v Žiline pýtajú...
Odpovedať
Profilova fotka
Ano. Jedine, ze narazite na uradnika neznaleho problematiky.
Odpovedať
Máš koncetrický alebo murovaný a v ňom napojený kotol?
Odpovedať
mne kominar povedal, ze na to reviziu nepotrebujem. Ani si ho nepozeral. Aj mi zdovodnoval odborne, ze preco nie je potrebna revizia, ale uz si to nepamatam :) Akurat povedal, ze ked nejaky aktivny uradnik bude trvat na tom, ze to potrebujem, tak mi to spravi.
Odpovedať
Už vidím máš koncentrický, u nás bol pozrieť murovaný na krbové kachle (obývačka), a spýtal sa kde máme kotol, tak mu manželka otvorila tech. miestnosť (kotol je napojený na koncetrický) a hovorí "jeden z mála čo to má dobre" , papier nám dal len na murovaný
Odpovedať
tak tak na tento nepotrebujes ku kolaudacii nič.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek @maros11 @joxe dík, spýtam sa pre istotu technika, čo spúšťal kotol @schiedel_maros_plsko preverím si to...ale dík za radu, ešte ma zaujíma, koľko má také vyjadrenie - technická správa platnosť a ako často sa má táto revízia opakovať...?
Odpovedať
Profilova fotka
Vyhlaska 401/2007 upravuje lehoty kontroly a cistenia spalinovej cesty. Nerozlisuje podla tvaru a typu odvodu spalin. Pre plynne paliva a spotrebice do 50kW je lehota kazdych 12 mesiacov. Pre kolaudaciu zvyknu uradnici pozadovat doklady a revizne spravy nie starsie ako 3 mesiace. Dufam, ze novelizacia vyhlasky a poziarneho zakona vnesie poriadok a presne definicie nielen povinnosti ale aj zodpovednosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko aj by som skôr poďakoval, ale nedal si upozornenie na mňa...tak až dnes, ked som sa hrabal v starých príspevkoch. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo Ospravedlnujem sa. Uz sa to nebude opakovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko :-) neber to tak vážne... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo :-) ta to pre istotu
Odpovedať
Článok sa načítava...
@topvideo Je to teda treba ci nie? Dik
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird podľa profi nad nami áno... http://www.kks-sr.sk/index.php?page=n...
Odpovedať
Profilova fotka
@lubomird @topvideo ja som to rozoberal s reviznym technikom co mi nedavno zapajal kotol, ten vravel ze si dopisoval s Kominarmi, poziarnikmi, nakoniec s ministerstvom (tusim to spada pod vnutro ?), a sam priznal ze je v tom chaos, preto ziadal oficialne stanoviska emailom, a ze mu z toho vyslo ze netreba, pretoze ked je to napevno spojene s kotlom tak je to sucast kotla, a nie stavba kominu ... a teda sa na to vstahuje revizia kotla ... ale vravi ze ak narazim na neznaleho uradnika, tak ze sa mozem stretnut s tym ze to bude ziadat, lebo v tom nieje jasno ... hlavne , chcel by som vidiet co bude ten kominar kontrolovat a ako, to sa tiez pripoji na tie sondy na kotly ? , ved bez rozobratia sa tam inak nema ako pozriet ..
Odpovedať
Profilova fotka
@portianko máš asi pravdu, môj technik tiež tvrdí, že nemusí sa robiť revízia... @lubomird
Odpovedať
Profilova fotka
snáď pomôže foto
Odpovedať
Nie, na takýto "komín" netreba vyjadrenie kominára. Toto má na starosti servisák od príslušného typu kotla. Pokiaľ je kondenzačný, tak v komíne - lepšie povedané, iba dymovode - nemá ani čo pozerať, len zmerať spaliny a skontrolovať odtok kondenzu. A kominár súosý plastový dymovod jednoducho ani nemá ako skontrolovať.
Odpovedať
Revíznu spravú potrebujete podla zakona 314 . Tu je oficilana odpoved od Ministerstva vnutra Odpoveď Ministerstva vnútra SR na namietku výrobcov plynových kotlov že "preskúšavanie komínov" a "kontrola a čistenie komínov" sa nevztahujú na turbo kotle a kondenzačné kotle. Z odpovede ministerstva vyplýva, že aj 10cm dymovod podlieha preskúšavaniu , kontrole a čisteniu v zmysle vyhlašky 401/2007 a požiarneho zákona 314/2001 osobe s odbornou sôsobilosťou : revizny technik komínov alebo kominar. http://kks-sr.sk/userfile/file/listy/...
Odpovedať
@dedo758 Odpoveď Ministerstva vnútra SR na namietku výrobcov plynových kotlov že "preskúšavanie komínov" a "kontrola a čistenie komínov" sa nevztahujú na turbo kotle a kondenzačné kotle. Z odpovede ministerstva vyplýva, že aj 10cm dymovod podlieha preskúšavaniu , kontrole a čisteniu v zmysle vyhlašky 401/2007 a požiarneho zákona 314/2001 osobe s odbornou sôsobilosťou : revizny technik komínov alebo kominar.
Odpovedať
ked tu uz pisete, opytam sa nadvazne, je potrebne aby bol kondenzacny kotol umiestneny v stavebne oddelenej miestnosti? alebo by mohol byt aj na chodbe a oddeleny len drevenou prieckou, napr. ako vstavana skrina. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Servisny technik od kotla nema pravomoc vystavit reviznu spravu pre spalinovu cestu. Vyhlaska nie je trhaci kalendar. Chapem, ze si chce servisak skontrolovat svoju pracu sam, lebo ak dojde k pochybeniu, nikto na to nema moznost prist. Potom ma problem uz len uzivatel. Podmienkou pre umiestnenie spotrebica mimo "kootlne" nie je jeho typ - kondenzacny, ale sposob riesenia spalovacej komory. Ak sa jedna o spotrebic s uzavretou spalovacou komorou bez potreby nasavania vzduchu z priestoru kde sa spotrebic nachadza, moze byt umiestneny v podstate kdekolvek. Ale spalnu, obyvacku, detsku izbu by asi nebolo vhodne vyuzivat. Chodba, sklad, podschodiskovy priestor ako problem nevidim.
Odpovedať
Profilova fotka
@ban kolega to ma na chodbe a to viditelne, takze asi nie :)
Odpovedať
dakujem
Odpovedať
@ban Treba sa pozret v manuale is vyrobcu kde su urcene bezpecne prostredia pre instalaciu spotrebica urcene skusobnym ustavom
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
obnovujem temu. treba osvedcenie dymovodu od kondenzacneho kotla ku kolaudacii? lebo panko co mi bol kontrolovat dom ku kolaudacii, chcel aj takyto doklad. ani diva svina sa v tom nevyzna :-D a revizny techmik co mi montoval kotol pocuje o tom prvykrat
Odpovedať
Profilova fotka
@bromid Odvod spalin od kondenzacneho kotla alebo akehokolvek spalovacieho zariadenia , je spalinova cesta. V zmysle Vyhl 401/2007 je jedinou opravnenou osobou vystavit doklad o preskusani spalinovej cesty osoba odborne sposobila - kominar/revizny technik. Potvrdenia o vykonaní čistenia a kontroly komína alebo dymovodu alebo o vykonaní preskúšania komína v § 23 a PRÍL.12 kde je uvedene : Meno a priezvisko osoby s odbornou spôsobilosťou, ktorá vykonala preskúšanie komína: Číslo osvedčenia o odbornej spôsobilosti podľa § 3a zákona č. 161/1998 Z.z.: Takze panko sa vyzna a technik nevie zakladnu vec, ktora sa tyka zariadenia, ktore on uvadza do prevadzky.
Odpovedať
@bromid takze za posledne 2 roky som odovzdal na kolaudaciu 10 domov a len pri jednom ziadal kolaudator potvrdenie o komine. Pri ostatnych stacil mnou potvrdeny certifikat od vyrobcu kotla a ich certifikovaneho komina. Ked som sa nato pytal tak sami v tom mali misung.
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek Ten misung sposobuju technici kotlov, ktori nie su znali legislativy a zavadzaju zakaznikov tvrdenim, ze staci certifikat od vyrobcu. Certifikat od vyrobcu je papier, ktory deklaruje, ze jeho spotrebic je s danym odvodom spalin odskusany. Nehovori nic o tesnosti spalinovej cesty po jej zmontovani.
Odpovedať
Profilova fotka
@bromid rozvediem to, odvod spalín sa skladá na každej stavbe zvlášť, používa sa materiál od výrobcu, to je doklad čo píše gkrivanek, niekto to skladá , a či to urobil správne potvrdí kominár. Kominár si pozrie ten prvý papier, takže ku koludácii ide papier od kominára. Toto sa opakuje pri žumpách, dovezú strčia do ruky papier o odskúšaní a stavebník si myslí, že to je skúška jeho žumpy. Nie je , potrebuje zápis o tesnosti od st. dozorcu. Dôvod? nesprávne uložená žumpa mohla prasknúť po odchode montážnikov.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?