Kondenz z komina

Zdravim priatelia.Mam otazocku kde je najlepsie vyviest kondenz z komina?Von cez obvodovu stenu alebo napojit na odpad ktory je od komina 11?Tak isto aj cistiace dvierka ponechat v izbe alebo von cez obv.stenu.Budeme mat krb.Dakujem za vasu odp. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Napojit na odpad. Co je 11? 11m? Cistiace dvierka, ak su tesne, tak radsej von. Zadne odveteanie z komina, zial musim odporucit, z interieru. Vonkajsi vzduch bude prilis ochladzovat ako komin, tak spaliny.
Odpovedať
11m je vzdialenost najblizsej odp. rury, kde by sa kondenz mohol napojit.
Odpovedať
@nataschaba Problém s kondenzom som mal na začiatku, keď som začal kúriť v novom komíne a to tak cca týždeň. Potom kondenz prestal vytekať a nevyteká ani na začiatku novej vykurovacej sezóny. Takže ten vývod teraz pokladám za zbytočný a aj z toho dôvodu, že sa uzatvorí sadzami, ktoré spadnú na dno komína a tieto absorbujú všetku možnú vlhkosť. V tom komíne kúrim drevom.
Odpovedať
Takze komin s odvodom kondenzu je zbytocny, alebo nefunkcny?
Odpovedať
@nataschaba Ja som si spravila dieru na ruru na kondenz rovno z chodby.A krb je v obyvacke ale aj dvierka s kominom mam v obyvacke.Z vonku som to nechcela lebo aj ten pan odkoho budem brat krb a bude my ho aj robit tak z vonku my neodporuca koli ochladzovaniu komina ako pisu hore.
Odpovedať
@rkorba Ja si myslím, že riešiť odtok kondenzu z komína v domácnosti je zbytočné. Preto som odtok v šamotovej vložke zapchal štopľom, aby mi to nezavadzalo a pri nejakých zvláštnych okolnostiach tadial nevytekalo, ale komín je funkčný.
Odpovedať
Profilova fotka
@nataschaba Ak je 11m k rure, tak jednoznacne riesit cez obvodovu stenu von.
Odpovedať
Dakujem za informacie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Problemom okrem kondenzu moze byt aj poveternostna vlhkost, preto radsej volte cestu napojenia kominovej paty na odvod vlhkosti. Stopel, stupel a ine , vam mozu sposobit problemy. Aj ja sa do komina niekedy niekolko mesiacov nepozriem, ale urcite castejsie ako urcuje vyhlaska 401/2007 ;-) , a teda nepredpokladam ze ostatni citajuci a studujuci modrustrechu budu ini ..... mohlo by byt neprijemnym prekvapenim a tazkym na odstranenie zbavovat sa zmesi vody a sadzi presakujucich cez dvierka na stenu a do paty komina. Preto sa tam ten odvod vlhkosti robi.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Mna by zaujimalo pri krbe/kachliach kolko litrov kondenzu sa za rok vytvori ? Dakujem.
Odpovedať
Dobrý deň, mňa by zase zaujímalo, či pri komíne schiedel stabil je možné uzavrieť zadné odvetranie, a ak tak na toto odvetranie raz za čas použiť práve dvierka komína?
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 Tak to presne cislo, ktore ocakavate, ze Vam poviem, by som aj rad vedel. Zial nedokazem rozlisit mnozstvo z poveternostnej vlhkosti a mnozstvo kondenzatu. Dalsimi premennymi, koeficientami, cinitelmi, su: - vyska komina a tah komina a s tym suvisiaca rychlost prudenia a strata tepla a teda teploty spalin v case - teplota spalin a obsah vlhkosti v spalinach - mnozstvo vlhkosti v spalovacom vzduchu - mnozstvo vlhkosti v palive. - schopnost uzivatela pouzivat spotrebic na spalovanie vsetkeho mozneho vratane prave pred hodinou zotateho stromu Takze asi tak. ;-) @fuso Pokial ma kominove teleso zadne odvetranie, je jeho funkcnost podmienkou funkcnosti kominoveho telesa ako ho deklaruje vyrobca kominoveho systemu. Zadne odvetranie nema priamy suvis s uzatvorenim alebo otvorenim dvierok. Priestor okolo dvierok nie je dostacujuci pre privod vzduchu do zadneho odvetrania. Naviac zadna cast komina zostane neodvetrana.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@schiedel_maros_plsko rozmyslam nad zakupenim meidingerovej hlavy na komin schiedel STABIL, aby mi do neho neprsalo. Naviac by som chcel verziu s lapacom iskier kvoli PVC folii na streche. To sa len nasunie do komina? Moze byt problem v tom, ze takato hlavica prilis znizi tah komina?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Pan Meidinger vymyslel svoju Meidingerovu hlavu, aby ziskal zopar Pa-scalov pre podporu tahu v komine. ;-) Nase MH by na tom nemali byt inak. Pre keramicke systemy su s adapterom, takze sa zasuvaju do prieduchu. MH ma obmedzit prenikanie vlhkosti do komina, nie ju uplne odstavit. S tym treba pocitat.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko hlava ako taka by tah mala zvysit, len som myslel, ze to sito na lapanie iskier mu neprospeje :) To mi nevadi, ze to uplne nezabrani prenikanie vlhkosti do komina, mam ho napojeny cez sifon na kanalizaciu... staci len obmedzit, nech sa zbytocne nezanasa. Dakujem za info.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan Z toho sita by som tiez nemal obavy. Prikladam foto s adapterom.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Ja som to myslel orientacne pri preimernych produktoch ako napr komin 10m kurenie tvrdym drevom 20% vlhkost a spotrebic 8kW..... V akom mnozstve sa pohubuju mnozstva kondenzu. Ci je to 2ml za mesiac alebo ja neviem 3l mesacne. Urcite na to musite mat nejake odhady. Ked doporucujete zakaznikom dajte si na kondenz to ci ono pretoze v komine Vam bude tiect tolko alebo tolko vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 U mna doma 7,5m, ABSOLUT, priemer 200 mm, 11 kW mi prietokomer ukazuje 1 - 2,5 l za mesiac. Opakujem, kedze kominove ustie je diera, do ktorej prsi a ja nie som jasnovidec, nedokazem povedat, kolko z toho je kondenzat. Odporucame odvod vlhkosti. Odporucame pouzit striesky na obmedzenie prieniku poveternostnej vlhkosti. A riadime sa a snazime sa vzdelavat zakaznikov , kedy sirime obsah legislativy v zmysle: kazde kominove teleso musi mat rieseny odvod vlhkosti - teda v pate komina musi byt prvok pre odvod vlhkosti.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Tek komin s tou strieskou ktory je na obrazku je okej lebo aj ja mam taky na streche.Komin mam 6mvysoky a kondenzidem tahat alebo mat neviem ako sa to vola presne do chodby.Teda nebudem davat ruru z krbu na ten vzduch von ale v chodbe pri hlavnych dverach.Co ty nato moze to tak byt.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Aha super dakujem za cisla. Mna hlavne zaujimalo ci sa to udava na ml,cm3 alebo l za mesiac. A som prekvapeny ze su to az litre mesacne. Ak by mal este niekto odhad nech napise. :-) Vcelku ma to zaujima 8-)
Odpovedať
Ináč kondenz dosť smrdí, tak si to nevyvádzajte voľne do obytného priestoru. Ale ako som povedal kondenz bol na začiatku pokiaľ sa komín nevysušil. Odvtedy kondenz nemám a ak aj tam vznikne nejaká vlhkosť tak to sa stačí odpariť pri kúrení.
Odpovedať
Cize mimo vykurovacej sezony tam vznikaju litre neodvedeneho kondenzu ???!!!@@@
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Co na to povedat? Citat, citat, citat. Citat s porozumenim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Musím sa zapojiť cítim ako mi klesá IQ... @17juraj17 Ahoj... @schiedel_maros_plsko ti nepísal o litroch kondenzu... čítaj pozornejšie... Kondenz som zbieral do kýbla a bolo ho max 3 deci aj to iba na začiatku kúriaceho dňa. Ako píše @viktor811 po nejakom čase sa na spodku nazbierajú sadze asi 3 cm a už máš pokoj s kondenzom. Nič mi už nevyteká. Ani kvapka. Trubku som prepchával ale tie sadze to udržia ako špongia a odparia späť. Sú iba jemne vlhké. Je pritom jedno aký veľký dážď prišiel. Kontroloval som to denne a nič. Takže žiadne LITRE, to zabudni. Asi sa vykašlem na vývod do trativodu a spravím tam iba nejakú záchytnú litrovú nádobu ktorá aj tak bude stále prázdna... DO KANALIZÁCIE NIE!!! Pane @schiedel_maros_plsko nechcem Vás dehonestovať ale keďže ste už spravil sám iba to dorazím. Pri odvode do kanalizácie určite oceníte aby vám splašky nesmrdkali po dome cez krb... Použijete sifon... Sifon vyschne lebo kondenz je minimálny až žiaden (čo by ste mal vedieť ako PRO) no a smrdká to... Teraz čo spravíte? Budete liať vodu do komína aby ostal funkčný sifon? Asi nemáte analytické myslenie pre dané zamestnanie a ľutujem ľudí čo vás berú za odborníka iba preto, že na vás natrafia v budove s priečelím označeným logom komína. DO TRATIVODU TRUBKOU V PODLAHE? To je riešenie... no má muchy. Sadze sa tam dostanú a aj tak ako píšem využitie bude minimálne. Trubku (hadičku) treba pritom tepelne odizolovať od poteru, podlahy, aby nevznikali tepelné mosty. Celkovo je to ale asi zbytočné. AK ale máte krb pri obvodovej stene je to super a dal by som to von. Ja mámkrb v strede domu a tak na to hádžem bobek po praktickom teste počas dvoch zím. Strieška na komín je určite dobrá vec, tiež si ju dám ale naozaj veľké dažde aké sme mali na začiatku tohoto roka (2019),kedy prestalo pršať až dnes asi (jún), a ani kvapka. Takisto aj kúrenie a kondenz z neho max 2 deci a aj to tento rok nič kvôli sadziam. A tie sadze kašlem lebo ich je málo... Dúfam, že som poradil... PS: Žiadne litre...
Odpovedať
@jozoajozo Dlhy prispevok a pritom je riesenie jednoduche - sifon s mechanickym prvkom (gulickou), ktora v pripade vyschnutia uzatvori priestor a zapach nepusti do interieru. U mna sifon permanentne suchy a zapach ziadny.
Odpovedať
@milanpl zapach ziadny... gulicka prilepena... v stavbe byva vacsinou na vyber viacero moznosti... koli par kvapkam az ziadnemu kondenzu kludne aj ponorne cerpadlo... ale naco? ten sifonik mate aj pristupny? alebo sa stal sucastou podlahy? zeby ste nam prezradil ako je zaneseny sadzami... a je suchy? ako dlho ho mate? rok dva tri? ked polemika bolo by fajn aj s praktickou poznamkou nie iba teoria... ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?