Kondenz v komine

Zdravim,vie mi niekto vysvetlit kde sa mi berie kondenz v komine schiedel absolut. Komin v bungalove cca.6m. Mam akumulačný krb z vložkou Romotop KV 075-02 z akumulačným výmenikom 07 AKU 001. Krb je regulovaný automatickou regulaciou GRAND EKO. Nasavanie externe cez podlahu. Trubka na kondenz je len vyvedena zo steny a na odporučanie krbarskej firmy som ju nenapajal na odpad z dôvodu,že to neni potrebne že kondenz sa tvoriť nebude. Z trubky mi stale kvapkal kondenz no myslel som že je to nasavanim tepleho vzduchu cez odpadovu trubku. Keď som ju zapchal a po mesiaci otvoril vytieklo cca4-5l. konkenzu. Vyzera to ako by niekde nasavalo teply vzduch ktorý sa v komine vyzraža?Nechape to ani firma ktora krb realizovala. V krbe sa nekuri.. Komin ma striešku.
Odpovedať
Profilova fotka
treba kúriť, je to čerstvá stavba a komín je studená diera do stavby
Odpovedať
@alanec Ked sa pozries do komina (zhora, alebo z cistiaceho otvoru) bude mat steny komplet zarosene. Odtial sa berie. Dnes uz vies, preco tam ta trubka je a preco ju treba napojit. Ked zacnes kurit, bude po probleme. PS: Blahozelam k vyberu krbu. ;-)
Odpovedať
@matorado ja som vedel naco je trubka,no krbarska firma ma ubezpecila ze tam sa kondenz nebude tvorit a trubku netreba pripajat. Ale teoreticky ked tam neprudi teply vzduch tak by sa kondenz nemal tvorit? Ďakujem mate s nim skusenosti?
Odpovedať
@alanec Ale tam predsa prudi vzduch studeny, ved ti jan45 napisal, ze je to studena diera do stavby. Uvedom si, ze kym cely dom je izolovany casto desiatkami cm izolaciu, komin ma tej izolacie len par cm. Ked tam zacne prudit vzduch teply, potom nebude kondenz. Nemam, ja mam obycajnejsi komin, ktoremu ale nikdy nedam vychladnut ;-)
Odpovedať
@alanec nepouzivany komin sa da zhora zaslepit zatkou PVC 20 cm, a prelepit priedusnou textilnu paskou, idealne aj izolovat kaucukovou izolaciou. Tak som to urobil, chlad sa nedostane dolu. Ale kondenz sa tam urcite tvori, kedze diel komina nad strechou nie je izolovany, zatka odspodu je asi stale mokra. Ale v dome mi kondenz nevyraza ani v mrazoch, snad rura nesplesnie. Komin je na kurenie, ja s nim mam len starosti. @matorado
Odpovedať
@matorado hmm,neviem ale zraza sa teply vzduch na studenom a nie naopak. Či sa mýlim?
Odpovedať
Profilova fotka
@alanec nuz ak ty ta firma povedala, ze sa v komnie nebude tvorit kondenz tak toho nechape trosku viac :). Cely tvoj problem je v tom, ze tvoja krbova vlozka je netesna (tak ako 90 percent ostatnych) a do komina sa ti dostava vzduch z vnutra domu a tym padom sa tvori kondenz. Okrem toho aj pri spalovani dreva sa tam kondenz tvorit niekedy bude aj tak.
Odpovedať
@majkoj ano pri spalovani s tym sa ratalo ale ten sa udajne mal stihat odparit. Aj mne sa zda pricina nasavanie tepleho vzduchu do komina.Vlozka by mala byt vzduchotesna taku som mal poziadavku. To potom moze mat problem aj rekuperacia ktora je uz spustena. V dome sa este nebyva. No ale tolko kondenzu? To tam musi byt diera nie netestnost?
Odpovedať
Profilova fotka
@alanec ja ti mozem takmer garantovat, ze pokial si za vlozku nedal cez 4k€ ,ze vzduchotesna nie je :). Mne tiez naslubovali hory doly a v realite je to katastrofa. Popri kazdom tiahle a klapke mas niekde nejaku dierku, moja dokonca nasava tercialny vzduch z miestnosti aj ked mi bolo sveto svate slubene, ze to tak nie je. PS: Novy barak znamena vysoka vlhkost, takze by ma to vobec neprekvapovalo ze je to tym. Samozrejme ale ti mohlo do komina aj naprsat ci nasnezit :)
Odpovedať
@majkoj z vlhkostou je to uz ok cca 50%,no zpocitku to bolo aj cez 80. Nasnezit nie odkedy to skusam prakticky nesnezilo. Ako sa to da dokazat ze vlozka je netesna?
Odpovedať
@alanec Zapchat v komine odtok na kondenz, zhora naliat 300 litrov vody, ak potecie cez krbovu vlozku voda von, tak tesna nie je :) Prepac ale nedalo mi, zistit, ci je skutocne vzduchotesna sa po zabudovani do domu asi uz (inak) neda :)
Odpovedať
@epto to by som ani nepovedal a co tak blowder test?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@alanec blow door testom :). Mozes skusit aj absolutne ametersky, prelep nejake mensie okno foliou, urob dierku a daj tam z von hadicu na vysavac (ak vie aj fukat cez hadicu mozes zvnutra), zapni vysavac. A ak bude z vlozky fucat studeny vzduch je to jasne :)
Odpovedať
ano napadla ma potom aj tato moznost, ale s tou vodou sa mi to zdalo lepsie :) berte to ako odlahcenie temy :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?