Musím dať komín Schiedel Absolut?

Dobrý deň. Poprosím vás o radu. Máme navrhntý nízkoenergetický dom, t.j. kvalitné zateplenie, rekuperácia, TC. Je naozaj nevyhnutné dať komín ABSOLUT al. sa dá zvoliť aj iná alternatíva. Ďakujem za CENNÉ rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@lilinka156 nie nevyhnutne to nie je, akurat je podla mna rozumnejsie zbytocne nevymyslat :)
Odpovedať
Ja som daval absolut,podla mna jediny nema zadne odvetranie.
Odpovedať
Profilova fotka
@lilinka156 staviate kvalitný dom, kvalitné zateplenie, reku, TC... Doprajte mu kvalitný komín.
Odpovedať
Myslela som skor iny typ Schiedel :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lilinka156 iny typ Schiedel, ma zadne odvetranie a to je dovod, preco sa nehodi do NED.
Odpovedať
@majkoj možno sa pýtam ako kretén, ale cez to zadné odvetrávanie mi uniká veľa tepla?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som uz komin nedal vobec vzhladom na to ze mate TC. Za usetrene € mozete kurit niekolko vela vela rokov :)
Odpovedať
@muskaat ano viem, ale to bola podmienka oboch, chceli sme mať oheň pre pohodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lilinka156 tak potom som nic nenapisal :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lilinka156 Použili sme Schiedel UNI do NED - vetraciu mriežku komína sme napojili na prívod vonkajšieho vzduchu privedeného pod podkladným betónom s kanalizačnou rúrou červenou - vyvedenou pred fasádu. Komín sme obložili 3 cm nobasilom (komé vlákna) až pod krytinu a osieťkovali s lepidlom. A samozrejme je komín napojený cez sifón do kanalizácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@lilinka156 jednak unika teplo a jednak to znizuje ucinnost rekuperacie. TC sa navrhuje na konkretny dom, takze sa moze stat, ze zrazu nebude vhodne, pretoze realne budes mat vyssiu potrebu tepla.
Odpovedať
Profilova fotka
@laco17 a teraz ti bude prudit studeny vzduch telesom komina, co moze viest k vlhnutiu omietky na nom...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj Tak ako v Schiedel Absolut ... Keď sa komín nepoužíva, tak sa prívod vzduchu môže uzavrieť. Počas ročnej prevádzky som nič nepozoroval na omietke.
Odpovedať
Profilova fotka
@laco17 schiedel absolut nema ziadne odvetranie, teda nema v nom co prudit. Vzhladom na to, ze mas na tom nobasil, ani to uvidiet nemusis, pretoze ak to nastane, tak na kominovom telese.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Citát z popisu Schiedel Absolut : "Aj tu ponúka Schiedel spoľahlivé riešenie, kedy je prívod spaľovacieho vzduchu riešený šachtou v komínovom telese." Takže prúdi.
Odpovedať
Profilova fotka
@laco17 pleties dve veci dokopy, zadne odvetranie je nieco uplne ine ako privod spalovacieho vzduchu. Rozne veci, rozny ucel, rozna funkcia. Absolut ma tebou spominanu sachtu len ako opciu a aj ta je izolovana.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Pôvodne som chcel dať alternatívne riešenie pre lilinka156. Nechcel som sa púšťať do nejakých slovných súbojov, ktoré nikomu nepomôžu, len môžu niekoho zmiasť. Posúď moje riešenie, resp. daj konštruktívny návrh na vylepšenie, alebo ho celkom zavrhni. Ja si myslím, že keď zatvorím prívod vzduchu, keď komín nie je v prevádzke, tak nedochádza k intenzívnemu ochladzovaniu konštrukcie komína - resp. komínových tvárnic, lebo štrbina medzi tvárnicou a izoláciou je menej ako 5 cm. Nejaký vzniknutý kondenz sa odstráni pri prevádzke komína.
Odpovedať
Profilova fotka
@laco17 ja som svoje vyhrady myslim jasne definoval :) a to je dovod preco som hned v prvom prispevku odporucal radsej nevymyslat. Ano je to nejak 500-600€ navyse (neviem aktualne ceny), ale veci ako npr tvarnicu pre oddelenie tepelneho mostu http://www.modrastrecha.sk/blog/majko... najdes len pri absolute. Cize da sa improvizovat, alebo to urobit poriadne...
Odpovedať
@lilinka156 Ja som dal Absolut a dal som zaň 1500€, bol v AKCII s 30% zľavou.
Odpovedať
@lilinka156 Neviem o kominoch v podstatre nic, ale ked staviate paivny dom mate tam tepelne cerpadlo, rekyuperaciu tak tie mega straty a mega znizenie ucinnosti rekuperacie vas bude stat tak malo ze ten drahsi komin sa v zivote nezaplati. Cele dnesne stavebnictvo mi pride ako hranie sa kto je co najekologickejsi, bez realneho ekomonickeo prinosu. Som jednoznacne za nadradenie ekologie, prirody a rozumneho spravania sa cloveka nad konzumom ale toto koznum a predaj aj tak podporuje, nakolko sa krasne predava milion drahych veci, uizolacii biznis ide ale rozdiel medzi ulra poctivim domov a relativne standardnym je velke a financna uspora je neadekvatna. AK fakt nemas prcy daj obyc, ked nebudes pouzivat mozes dieru zapchat hadrov aby strasne netahalo, ak to zvladnes taj dal absolut pre dobry pocit, alebo si kup od ineho vyrobcu urcite su ovela lacnesjie ...len zase ten pocit ci bude ok ked siehedl je ikona...
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ono je to ale naopak :) Cim lepsi dom, tym vacsiu rolu hra ta diera kominom. Tu nejde leno financne vyjadrenie tych strat, ale kurenie npr takom dome je navrhnute na konkretne straty. Ked urobis dieru do baraku, mas tie straty zrazu aj dvojnasobne. Ano v sume za rok to nebude nic katastrofalne. lenze ty ten barak nemusis tym padom vobec vykurit. Pri takych domoch sa nenavrhuje standartne 24kW plynovy kotol. A radis somariny :), tu dieru nemozes zapchat, ta diera ma jasnu funkciu. Pri beznych kominoch totiz prenika vlhkost z spalinovodu do izolacie okolo neho. A ta straca potom funkciu. To zadne odvetranie prave odvetrava tu vlhkost. Cize cisto teoreticky, mozes upchatim toho odvetrania sposobit poziar. Tu neje o ziadnu ikonu, ten absolut je rieseny tak, ze ta vlkost do izolacie neprejde, preto to odvetranie nepotrebuje. Ak existuje iny vyrobca co ponuka to iste, klude sa to da pouzit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@lilinka156 Ahoj, aký komín ste nakoniec dali? Aj my sa rozhodujeme aký komín dať a máme navrhnutý Absolut.
Odpovedať
@kam72 dali sme Schiedel UNI...myslím, že sme sa rozhodli spravne
Odpovedať
@kam72 ja mam 8.5m Absolut. Este nebol pouzity, ale o ca 3 tyzdne budeme montovat kachle a tak ho otestujeme :). Velky cenovy rozdiel v nich nieje a funkcny vraj ano. Ja som nevymyslal... Komin je na 100 rokov, tak rozmyslat, ci dam i 200 eur menej alebo dam top....
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac uz sinepamatam, ale nejak okolo 1200€
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk Poprosim testovat v prevadzkovych teplotach ;-) a so spravnym typom zaustenia. Dakujem. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@lilinka156 často som si hovorila,či bolo fakt treba vytrepat tolko peñazí do 2xabsolutov,ale ked bol u nas revizny technik,boli sme radi že sme ho dali,zato ked som počula čo povedal susedom na ich solidy,kyslejšie ksychty majstov sveta som nevidela,rozdiel medzi oboma kominmi je naozaj obrovsky,okrem toho patu komina jedneho z kominov mame v obytnej izbe,v tskom pripade nieje o vom rozhodovat
Odpovedať
Profilova fotka
Mám v projekte komín absolut 6,33 m 180 pre NED bungalov s tepelnou stratou 6322 W (kúrenie + ohrev plánujem TČ vzduch-voda), nakoľko som ale pridal jeden rad z dôvodu miesta pre rekuperaciu a komín bol planovaný presne vo výške cca 50cm nad hrebenom, asi budem potrebovať vyšší komín ako tých 6,33 m. Napadlo ma to podmurovať nejakým dt-čkom do výšky podlahy cca 25cm, ale ja som to celkovo zdvihol o tých 30-35cm takže ani to by mi nestačilo asi. Treba kúpiť 7 m komín alebo sa dá k tomu 6,33 dokúpiť tvárnica + vložka po tých 33 cm? Aký výkon krbu do domu? 6-9 KW? Pripojenie 45 stupňov? Posledná otázka je, že si dal niekto do domu niečo iné ako absolut ak má NED a aj regeneráciu? Veľa otázok viem,ale potrebujem veľa odpovedí aby to bolo dobre :)
Odpovedať
Profilova fotka
@predatorzv keď si človek pozrie Schiedel materiály zistí že komín sa predlžuje po 33cm.... Aký výkon krbu?....no pre dom 6,3kW asi bude 9kW priveľa :-D ....treba vziať do úvahy kam ako ako rýchlo sa dostane to teplo z krbu.....lebo v izbe kde bude strata 1,5kW bude asi aj tých 6kW iba průser.....resp. sauna grátis :-D .....tiež je otázka či staviate v Štúrove alebo Oravskej Lesnej...to treba zvážiť aby ten krb nebol nakoniec iba ako veľmi drahý sádrový trpaslík v obývačke....45° je OK ale to je najlepšie si ujasniť ak viete ako presne bude krb vyzerať ..... ak máte rekuperáciu (doknca aj regeneráciu ? :-D ) tak iný komín ako absolut je problém....lebo ten jediný nie je "diera" v dome....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?