Komín pre kondenzačný kotol

Ahojte, chcem sa opýtať ohľadom komína pre kondenzačný plynový kotol. Je potrebné k nemu mať klasický múrovaný komín alebo stačí urobiť nejaký výfuk do vonkajšieho prostredia cez stenu? Ďakujem
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
@pally1 Predavaju sa original plechove kominy k danemu kotlu. Nic nemusis murovat. Popytaj sa na to tam kde ste kupovali kotol.
Odpovedať
V stavebninách mi povedali, že keď mám novostavbu domu, tak musím mať klasický murovaný komín. Ale ak je rekonštrukcia domu, tak sa môže použiť plechový vyvedený vonku cez stenu. Tak neviem čo je na tom pravdy...
Odpovedať
@pally1 :-D :-D :-D To by sa im tak hodilo! Stavim sa, ze nerezove nepredavaju...
Odpovedať
Profilova fotka
vývody cez stenu nie sú povolené, murovať nemusíte, ale musí ísť nad strechu. Ku kondenz kotlu sa používa plastový komín.
Odpovedať
@pally1 vyvod cez stenu nemozes spravit, ale ku kotlom sa predavaju originalne kominy v dlzke akej potrebujes s vyvodom nad strechu, ceny sa pohybu okolo 100 Evri za 1-2m podla vyrobcu. Komin si kupis tam kde si kupil kotol.
Odpovedať
pýtal som sa projektanta, ako je to s tým komínom a povedal mi, že vývod cez stenu sa môže urobiť, ale komín musí pokračovať smerom hore nad strechu.
Odpovedať
@pally1 aj tak sa da, ale jednoduchsie by bolo tahat ho rovno cez strop a strechu, je to stavebnica s roznymi kolenami a vsetkymi nutnymi priechodkami. http://www.kotol-kotly.sk/plynovy-kot...
Odpovedať
Profilova fotka
podla novej normy uz vyvod v stene nestaci lebo ze v spalinach je niaky plyn oxid siricity ci neviem co presne a preto je potreba to vyviest nad strechu, najlepsie je dat plastovy dvojrulovy a mas pokoj , niekto to po kolaudacii zvykne urezat a necha len vyvod v stene :)
Odpovedať
mne práve došla cenová ponuka na komín ku krbu aj ku kondenzačnému kotlu. Nacenili mi nerezový komínový systém cenna cca 500 EUR ku kondenzačnému kotlu. Ale rozhodli sme sa pre plastovú rúru zasekanú do steny lacnejšia verzia a robí sa bežne. Aj nám povedali, že vývod v stene je u nás zakázaný.
Odpovedať
Jednoznacne najlacnejsi komin budu dve rury. Dajme tomu priemer 120 cm a 80cm. Jedna na privod vzduchu, druha na odvod. Cena za par EUR. Myslim, ze vela ludi to ma takto a je to efektivne a lacne riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@pally1 Stačí zvislý dymovod z plastových alebo nerezových rúr-najlepšie koncentrický. Ústie je potrebné ochrániť vhodnou koncovkou proti vnikaniu nečistôt. Podľa vyhl.MŽP č.356 musí byť takýto komín vyvedený nad strechu a to min.4m nad okolitý terén. Na fasádu môžu ísť len lokálne spotrebiče do 12kW napr.gamaty.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ako píšete v novostavbe nesmie byť komín vodorovne a musí byť vyvedený nad strechu. Môže byť kombinácie, že sa vyvedie vodorovne von cez múr a potom hore nad strechu? AKeďýe mám priestorový problém kam umiestniť kondenzačný kotol v akej najnižšej výške môže byť závesný kotol, ak bude samostatný zásobník vody?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ako píšete v novostavbe nesmie byť komín vodorovne a musí byť vyvedený nad strechu. Môže byť kombinácie, že sa vyvedie vodorovne von cez múr a potom hore nad strechu? A keďže mám priestorový problém kam umiestniť kondenzačný kotol v akej najnižšej výške môže byť závesný kotol, ak bude samostatný zásobník vody?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
dostal som radu od odborníka, na KK stačí dvojplášťový plastový dymovod (koaxiálne vedenie) za pár eur, takže žiadne komíny od 500€ hore... http://www.szn.sk/slovgas/Casopis/201... http://www.domintex.sk/plynove-ohriev...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@janulikk @behro @hop377 @jan45 Kedy treba osadiť komín? V PD mám navrhnutý kondenzačný kotol, strecha je rovná, krytina fatrafol. Je lepšie komín osadiť pred zhotovením strechy alebo dodatočne?
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo pred fóliou
Odpovedať
@topvideo mne ho postaví murár tiež pred strešnou foliou
Odpovedať
@topvideo ešte ma napadlo, načo dáte ku KK komín, stačí dymovod, stojí podstatne menej
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo ak este nemate presne urceny typ kotla, zisti si este pred osadenim, aky dymovod tam ide - napr Buderus a Viessmann maju ine priemery. Ci sa da pouzit ten vacsi ako univerzalny, netusim....My sme prave preto osadzovali dymovod az do hotovej strechy z fatrafolu (prechody boli pripravene, aj ta strecha, slo to aj takto, ale ak to viete a stihate spravit skor, radsej skor - naco 2 x volat strecharov :-) )
Odpovedať
@topvideo: ja som komin osadil az potom, ako som vedel naisto kde bude kotol umiestneny... do strechy sa urobila diera s vykruzovacim vrtakom, komin sa prestrcil, na neho sa dal limec a ten navaril na fatrafol... nebol s tym problem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ku kolaudácii domu je treba aj revízia kominára k tomu dymovodu ako je treba ku klasickému komínu na krbové kachle alebo stačí len nejaký papier čo je to za komín /dymovod/, ktorý mi dajú tam kde som ho kupoval?
Odpovedať
Stačí certifikát zhody od výrobcu...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobry vecer mozem sa pripojit k diskucii? Potrebujem poradit prosim, my sme davali kondenzacny kotol a vyvod mame do susedov, ktory nam to uste dovolili. Avsak problem nastal tento rok a chcu aby sme to dali prec a tak sme sa rozhodli ze to budeme tahat nad strechu, plynar nam to ale vypocital na cca 300 az 400 eur prislusenstvo , robota plus nejaka specialna skridla ktora stoji okolo 100 eur. ma pravdu naozaj to moze tolko stat, alebo len zneuzil situaciu dve zeny v dome?? :-) Kazda rada dobra dakujem pekne :-)
Odpovedať
Prechodova skridla stoji cca.60eur a meter komina okolo 35eur. Podla potrebnej dlzky komina si vyratajte cenu za material
Odpovedať
Dymovod/vývod, teraz vyvedený na bočnú stenu domu, sa dá vyviesť nad strechu aj mimo toho, aby sa musel robiť prestup strechou. Záleží od toho, koľko presahuje strecha mimo domu a ako vysoko je terajšie vyústenie dymovodu pod strechou. Mám tak spravený dymovod na chalupe, nakoľko prestup cez existujúcu strechu som si netrúfal robiť a "originál" prestupová škridla na môj typ 50-ročnej krytiny jednoducho neexistuje...:-) (klampiar poruke tiež nebol... :-) ) Aký typ komína to je? AZ 60/100? Koľko to je metrov, ktoré majster nacenil? Cez aký typ krytiny to má ísť? 100€ za škridlu je podľa mňa veľa... @domca 461
Odpovedať
@domca461 Komin zvisly cca 100€ a skridla na to urcena 20-30€. Cena prace...zalezi od narocnosti prechodu cez strop a strechu.
Odpovedať
tak to je troska ina suma ako on povedal, nam rura pojde v podstate popri fasade diera sa urobi do podbitia a prejde to skridlou hmmm takze budem este hladat ze ci ozaj to musi byt take drahe ;-) dakujem zatial
Odpovedať
To moje riešenie... Dolná "suknička" hneď nad kolenom je nasávanie, čierna rúra, UV stabilná (!!!) potom výfuk. Uchytenie doriešim na jar... :-) Presah strechy je len 30 cm. Komín Viessmann.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Chcela by som sa opytat. Mozeme tento plastovy komin viest popri stene k streche cez detsku izbu? Nesiri sa z toho nejaky zvuk, resp. je to bezpecne co sa tyka spalin? Mame dost stiesnene moznosti vedenia a toto nam vychadza najlepsie. Nerada by som bola aby sme pristupili na toto riesenie a nebude sa dat pri tom spat.
Odpovedať
No my ked sme rekonstruovali,tak sme davali turbokotol a aj revizak nam schvalil iba cez stenu.Akurat musel byt do spadu a trcat za strechu....nemusel ist dohora.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?