Komín pre kachľovú pec

Profilova fotka
Dobrý deň. Vie mi prosím Vás niekto poradiť aké by mal mať komín ku kachľovej peci parametre (priemer dymovodu, uhol a pod.), na čo by som nemal zabudnúť pri jeho stavbe, prípadne aké komponenty by mali byť jeho súčasťou pre bezproblémovú funkčnosť pece? Komín bude vysoký cca 5,5 m značky SCHIEDEL. Ďakujem za každú dobrú radu.
Odpovedať
1
2
@miroslaw mne kachliar povedal priemer 150 mm, napojenie sopucha pravouhle, ak sa teda bavime o kachlovej peci ( murovanej nie donesenej z baumaxu :)
Odpovedať
Profilova fotka
@campanol nie, nebude to hotová pec z baumaxu. pec by mala byť robená, avšak nebude to tá klasická zo šamotových tehál. Bude pozostávať z vložky a tá bude následne obmurovaná kachľami.
Odpovedať
@miroslaw Blahozelam k rozhodnutiu stavat pec. Zaroven by som poradil vyhnut sa hotovym liatinovym ohniskam, radsej ohnisko murovat, dalej vzduchova medzera a obstavba-plast. Murovane ohnisko dosahuje lepsiu ucinnost aj zivotnost. Od brucha - na taky vysoky komin je 150 habadej, ale radsej by som si to nechal posvatit od peciara, co to postavi. Plus tvar a vyska sopucha.. A zase-k peci odporucam nie samotovy, ale nerezovy komin.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado nejaké zlé skúsenosti s liatinovými vložkami? rozprával som s jedným kachliarom a nemal nejaké väčšie výhrady. samozrejme životnosť o čosi nižšia, ale nezatracoval ani túto možnosť. pec staviam viac menej pre občasné vykúrenie domu či navodenie romantickej atmosféry :-). čo sa týka stavby pece, tú plánujem až niekedy úplne na koniec, tak že komín sa bude stavať budúci týždeň spolu so strechou.
Odpovedať
@miroslaw Nie, nemam zlu skusenost, len ze preco robit kompromisy, ked stoja rovnako..
Odpovedať
@miroslaw Takze to vlastne bude krbova vlozka a obstavba bude z kachlic. Nazyvajme veci pravymi menami, nech vieme o co sa jedna a vieme poradit konkretne ;-) Takze nam ujasni, co budes vlastne stavat Krbove piecky /bez obstavby/mavaju dymovod zvacsa 150-170 DIN, pripojenia sa robia zvacsa pod 90 stupn. uhlom Krbove vlozky /zalezi id velkosti, vyhrevnosti a pod./ 150-200 DIN- pripojenia na komin sa robia pod 45 stupnovym uhlom Popis stavby a prislusenstvo ti vysvetli aj sikovny krbar,ktoreho si zavolas na realizaciu. Nezabudni si pytat nejake referencie.prip.navstiv byvalych klientov a pytaj sa... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 ide však o to, že komín budem stavať teraz (otázka týždňa) a kachle úplne na záver, niekedy v priebehu budúceho roka a teda stavbu komína nemôžem riešiť s kachliarom, ktorý mi bude kachle stavať, nakoľko momentálne žiadneho kachliara neriešim. Potrebujem urobiť komín tak, aby bola výstavba kachľovej pece bez prípadných komplikácií.
Odpovedať
Profilova fotka
@miroslaw ja riešim podobnú problematiku ako Ty, len s tým rozdielom, že ja budem dávať vložkovať ten komín, ktorý mám. Našiel som jedného kachliara, ktorý mi to bude pravdepodobne robiť (tiež asi budúci rok) a bavil som sa s ním aj o tomto. Povedal mi toľko, že na to, kde presne má byť vývod musí vedieť na 90% presný tvar a rozmer pece( nebavím sa o obstavbe, ale o murovanej ťažkej peci). U mňa to vychádza predbežne zhruba vo výške 180-200cm priemeru 160mm.
Odpovedať
@majki555 Tak to sa teda mylis.. Pecove vlozky: http://www.suprakrby.sk/systemy_kachl... http://www.kobok.sk/krbove_pece2.php http://www.zopkrby.sk/catalog/223/pec... Pec - to nie je o architekture ohniska, ale o sposobe kurenia ;-)
Odpovedať
@miroslaw ... kto, Ti vyrátal výšku komína? Pozor, účinná výška komína sa počíta od sopucha! Sopuch by som odporúčal 90° a nedávaj ho vysoko, tak ako písal prirodokochac tých 180cm by malo byť OK. Priemer,... keď ešte sam nevieš čo tam bude, išiel by som do 200 mm (komín s izoláciou). Ku komínu by som priviedol vzduch z exteriéru. Keby si chcel isť do el. regulácie tak nezabudni ku komínu aj el. kábel.
Odpovedať
Profilova fotka
@1palo1 vďaka... výška komína je daná v projekte. 200 mm už nie je trošku veľa?
Odpovedať
@miroslaw ... píšeš, že ešte nevieš čo tam dáš. Je možne, že sa rozhodnete pre krbovú vložku napr. preto že pecové máju male dvierka a Vám sa tam hodí väčšie preklenie .... a pod. Väčšina krbových vložiek ma priemer 200. Keď si kúpiš niečo z menším priemerom vieš bez problémov pripojiť cez redukciu, aj opačne sa to dá no z výsledkom by si nemusel byť spokojný. Najlepšie by bolo, keby ste už teraz vedeli presne, čo tam dáte. Mimochodom krbová vložka a systém pece je v pohode, susedia to majú kuria v tom pravidelne nie len pre romantiku. Jeden sused ma Spartherm výsuvný 7r. a druhy Brunnera tiež výsuvný 4r. obaja v pohode bez problémov, mi sme zvolili druhého menovaného rovnako výsuvný a rovnako všetko OK a tiež ho nemáme ako dekoráciu :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@1palo1 určitú predstavu už mám. chcem to riešiť krbovou vložkou, ako som už vyššie spomínal a následne obmurovať kachľami. jediné v čom nemám ešte jasno je tvar kachľovej pece.
Odpovedať
Na druhej strane, ak dá zbytočne veľký priemer (čo 200mm niekedy môže byť), tak mu malá piecka nemusí takto široký komín dobre prehriať a ťah tiež nebude ideálny (príp. dechtovanie v komíne...).
Odpovedať
@miroslaw Ujasni si vopred,aku asi KV chces.Lebo pripojenie/vyustenia do komina/ na piecku a KV su rozne / 45,alebo 90 st./,aby si potom nemusel prerabat... A davat 200 ruru a potom kupit piecku DIN 150 tiez nie je vhodne riesenie.Cim viac redukci, tym horsi tah a zadymovanie. To skor 180,ta je univerzalnejsia
Odpovedať
@miroslaw ak chces kachlovy krb staci ti 180 mm rura, aj na pec, ak chces obostavbu, cize krb oblepeny kachlicami, tak koleno 45° ak kachlovu pec klasicku, tak 90° koleno.
Odpovedať
Profilova fotka
Vďaka Vám za všetky rady... najlepšia možnosť sa mi vidí 180 mm rúra s 45° kolenom. Ťažko mi je teraz na 100% povedať, čo bude o rok resp. pre akú pec sa rozhodnem. Všetko záleží od financií a aktuálnej ponuky trhu. Predpokladám a dúfam, že keď budem musieť riešiť s kachliarom tento problém, tak už existujúci komín nebude prekážkou pre prípadné varianty pecí.
Odpovedať
@miroslaw ... v úvode píšeš, že to dielo má mať funkčnosť pece tzn. budu tam ťahy, alebo minimálne prstence preto to "koleno" by som dal 90°
Odpovedať
Profilova fotka
@1palo1 mám na mysli niečo takéto...
Odpovedať
@miroslaw ...tak to vyzerá na prstence, ťahy tam asi neschováš
Odpovedať
@miroslaw Najdolezitejsi je vyber komina, ten sa neda uz viac prerobit (vlozkovanie stoji tolko, co novy komin). Preto sa treba tomu hlavne povenovat.. Urcite sa vyhni "krbovej" dvestovke.. A ja by som uz druhykrat dal urcite nerezovy. Co sa tyka sopucha, myslim, ze na pece sa dava kolmy, ale ja som mal 45° v takej "krbovej" vyske a pripojili sa.. Ale napr. su aj take pece, ktore potrebuju kolmy sopuch takmer pri zemi.
Odpovedať
Profilova fotka
Dnes som absolvoval stretnutie s človekom, ktorý má skúsenosti so stavbou krbov a pecí, no a ten pre "kachľovú pec" resp. krbovú vložku obstavanú kachlicami jednoznačne odporučil priemer rúry 200 mm so 45° sopuchom. Dúfam, že je to definitívne a teda rozhodnuté. Ďakujem všetkým za rady.
Odpovedať
@miroslaw Aky bude vykon pece, vykon ohniska a dlzka a dimenzia tahov? Kolko kg ohnisko?
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado OK, predpokladám, že sa do uvedenej problematiky rozumieš, tak mi skús prosím Ťa odporučiť nejakú krbovú vložku... pec, bude umiestnená v miestnosti o veľkosti 5x8m (viď pôdorys v albume). akú vložku, resp. výkon pece by si mi teda odporučil a následne komín.
Odpovedať
@miroslaw Nie, nerozumiem.. ;-) Ale to su normalne otazky, ktore si musis zodpovedat, ked ides stavat komin.. Ako k tym odpovediam dojst? Musis vediet, kde bude to dielo stat, co od neho ocakavas. Ak nim nechces kurit na imidz, ale systematicky, potrebujes vediet tepelne straty - aby si dom aj vykuril, resp. neprekuril.. Cize? Co mas za dom? PS: Ak chces stavat krb/pec na obcasne zakurenie (na Vianoce a Novy rok), tak si daj co chces/najlacnejsie..
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado bungalov 8 x 15,5 m, materiál Ytong 300, zateplený 15 mm. je mi jasné, že koľko ľudí toľko názorov, no snažím sa vziať do úvahy každý z názorov. prečítal som už niekoľko rôznych článkov, ale čím viac čítam, tým mám v tom väčší zmätok. vložka by mala mať tých 7-8 kW za predpokladu, že 1 kW dokáže vykúriť cca 70 m/3 teda na miestnosť 8 x 5 m by to malo byť optimálne. v takom to prípade by stačil dymovod o priemere 180 mm, no radia mi, aby som už dal 200 mm, lebo je to viac univerzálne a na väčší priemer sa menší lepšie prispôsobí ako opačne.
Odpovedať
@miroslaw A ten komin bude stat kde? Na tom rohu - technicka a jedalen? Odtial by sa dalo pekne vykurit, poviem, ze min 2/3 tepelnej straty domu.. Aku mas tu tepelnu stratu podla projektu? Chces kurit pravidelne drevom, alebo dokurit, alebo obcas, alebo zriedkavo? Hovoris stale o vlozke - tak co ides robit? Pec ci krb? Rozdiel je v sposobe kurenia, pracnosti, aj cene. V krbe sa udrzuje ohen, cize stale priklada. V peci sa rozkuri raz, cela davka zhori a 8/12/24 hodin je pec vykurena a sala teplo, dalej sa priklada az po tomto case. Hybridy - existuju aj teplovzdusne pece, aj akumulacne krby. Takze ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado áno, pec bude v tom výklenku. nebude to klasická kachľová pec, ale bude to ako som už písal krbová vložka obmurovaná kachľami. využívať sa bude na dokurovanie. aj keď teraz tvrdím, že občasné, určite bude využívaná častejšie, teba v chladnom počasí určite.
Odpovedať
@miroslaw Stale som sa nic zasadneho nedozvedel. Ja to z teba nebudem tahat.. Ty potrebujes poradit. Najprv si zrovnaj pojmy a potom sa podme bavit.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Nechápem, čo zo mňa ťaháš... ty sa pýtaš a ja vrámci svojich možnosti odpovedám. Pokiaľ niečomu nerozumiem, tak potrebujem poradiť a keď už niečomu nerozumiem, nedokážem Ti odpovedať na otázky typu "výkon ohniska a dĺžka a dimenzia ťahov". Za posledné týždne som na túto tému viedol rozhovor s niekoľkými "odborníkmi", vrátane predajcov. Za každým však dostávam inú odpoveď. Pripadá mi to už, ako keby každý predajca odporúčal výhradne to, čo má momentálne skladom a preto mi jeden zaručene odporúča 200 mm dymovod, druhý zase 180 mm dymovod ďalší krúti hlavou, že 160 mm úplne stačí.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?