Komín CIKO TEC skúsenosti

Má niekto skúsenosti s týmto typom komína a jeho využitia aj na prívod externého vzduchu ku krbu? Viem že tento typ, rovnako ako Schiedel Absolut sú vhodné do dobrých NED príp. EPD.
Odpovedať
@monster7843 Myslíš že tehlovzduch je dosť pevný materiál na stavbu komína? Betón alebo plná tehla mi pripadajú pevnejšie. Over si či je tam Schidielácky šamot, ten je dobrý, nepraská.
Odpovedať
@monster7843 myslel som, ze zaklad kominoveho tahu je postaveny na rozdiely teplot/tlakov dole a na vrchu... nemoze byt toto problem?
Odpovedať
@gashtaan je založený na rozdiele hustôt, ide o vztlakovú silu, v komíne je vzduch redší, vo vzduchovej trubici hustejší
Odpovedať
@radopp aha... no aj tak, pokial komin nasava rovnaky objem vzduchu zhora smerom dole a potom naspat z dola smerom hore, ako moze tahat?
Odpovedať
@gashtaan Vzduch sa ohrieva napríklad v krbe a tým klesá jeho hustota. Pri teplote 200 C majú spaliny z dreva hustotu 0,8 kg/m3. Vzorec p = h . ρ . g poznáš, vypočítaš si z neho vztlak.
Odpovedať
@gashtaan Neuraz sa ale spočítam ti príklad: Účinná výška komína je 8 metrov. Teplota v celom komíne je 200 C. Rozdiel v hustote je 1,3 kg/m3 - 0,8 kg/m3 = 0,5 kg/m3. Vztlak je p = h . ρ . g = 8 m . 0,5 kg/m3 . 9,8 m/s = 39 Pa.
Odpovedať
@radopp tak ked je komin uz zahriaty tak ano, dava to zmysel...
Odpovedať
@gashtaan Pri zakurovaní sa pustí do komína teplý vzduch z izby alebo horiace noviny. Napríklad hustota vzduchu pri 100 kPa je: 20 C ... 1,189 kg/m3 0 C ... 1,276 kg/m3 Vztlak 8 m komína je 7 Pa.
Odpovedať
@radopp ok uz chapem, dakujem za vysvetlenie :)
Odpovedať
@gashtaan ťah funguje bez problémov. Podobný komín testoval Heluz, dokonca sa predpokladalo lepšie horenie keďže vzduch k spotrebicu ide už predhriaty. Výhoda Absolutu je hlavne v tom že nasavacia komora je tiež izolovaná. Výhoda Absolutu je v tom že nasavacia komora je tiež izolovaná.
Odpovedať
@monster7843 Cena dvojitého absolutu je absolútne nevyhovujúca. To radšej nasávanie cez rúru v podlahe.
Odpovedať
@radopp myslíš 1 prieduch 1 komora? Ani nehovor, kompletný komín 8,5m cca. 2k € :-( Ciko tec 1400,-
Odpovedať
Článok sa načítava...
@monster7843 Jednokomorový by bol za 700 €? Rúra do podlahy by stála 10 €?
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 kolko ta bude stat barak ? stoji ti 600€ za to aby si skusal ine riesenia, ked vies ze to o 600€ drahsie funguje ? To boli cisti recnicke otazky :)
Odpovedať
@majkoj ak by to bol Absolut bez komory tak komplet systém je do 1000 s externým v podlahe. To je už rozdiel 1000e. A to nieje až tak zanedbateľná suma a nehovorím o tom že sa ušetrí aj na váhe komínu. Aj tá je pre mňa dôležitá.
Odpovedať
@monster7843 Skoro každý predajca núka drahšie a "kvalitnejšie".
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 ale riesil si tu ciko vs absolut, tam podla mna nie je co riesit. A ak mas moznost externeho nasavania ,(znamena, ze vies ako vyriesis aby ti v podlahe nic nekondezovalo) tak potom tiez nie je co riesit :)
Odpovedať
@majkoj @radopp Vďaka, myslím že komín mám týmto vyriešený :)
Odpovedať
@monster7843 Prívod vzduchu vyspáduj smerom k obvodovej stene, aby prípadná voda vytiekla von.
Odpovedať
@radopp jo jo, to mi je jasné :) a na konci sitko proti hmyzu a hlodavcom :)
Odpovedať
@monster7843 prepáč :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 ak si sa rozhodol pre ruru, musis jej izolaciu vyriesit tak aby jej povrchova teplota bola nad rosnym bodom + izolacia musi byt parotesna !
Odpovedať
@majkoj Počítam podobnú izoláciu akou sú obalené vodovodné trubky plus bude to celé v polystyrene 200mm. Alebo nejaká rada?
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 no PE nie je na to vhodne. Tam by mal ist najlepsie kaucuk, ale to je pomerne draha izolacia. Mozno PE s hlinikom ako nahrada, proste by mala byt parotesna. EPS tam nehra ulohu co sa tyka kondenzacie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?