Komín či vložka - čo kúpiť skôr?

Co máme kúpiť skôr komín či krbovú vložku? Kazdy komin pasuje do každej vložky?al.opačne?ďakujem
Odpovedať
@mirell820308 Asi komin ten budeš aj najprv stavať a až potom budeš davať krbovu vložku.Ja si myslim že každy komin pasuje do každej vložky,pytaj sa u vyrobcu a u toho kde budeš kupovať krb,oni ti ho aj namontuju a vyskušaju.
Odpovedať
@mirell820308 postav komín s výpustom 200 mm priemer,s dostatočným ťahom, ten je závislý od výšky k priemeru výpustu, vložku s menším priemerom tam vždy prispôsobíš, ten býva rôzny podľa výkonu a prevedenia, zaústenie pod 45 st. uhlom vo výške asi 2m podľa druhu obostavby, teplovzduch , či akumulácia na krbovú vložku, vložku ale len s max výkonom akú máš stratu pre daný priestor ktorý má vykurovať, všetko ostatné je na tebe čomu dáš prednosť , aký luxusný obklad a prevedenie aby zapadol do priestoru, priprav si i prívod externého vzduchu k vložke
Odpovedať
Profilova fotka
@mirell820308 oslov kachliara vo svojom okolí a vysvetli, čo od budúceho krbu očakávaš. Možno ani 200mm prieduch nebude stačiť a možno 200mm bude zbytočne veľa. Zaústenie je z mnohých dôvodov lepšie pod uhlom 90°, výška zaústenia max 2m. Radšej sa 10 krát opýtaj, lebo zle navrhnuté a zrealizované komíny sú bežná prax. :-|
Odpovedať
V každom prípade musíš vedieť akú plochu budeš vykurovať, z toho vyrátaš potrebný výkon a samozrejme rátať treba aj so stratami. Potom si vyber výrobok, ktorý bude vyhovovať tvojím parametrom a až nakoniec komín k nemu. Vždy by to malo byť v takomto poradí!
Odpovedať
@duzu Ťah komína závisí od spotrebiča, ktorý je naň napojený. Ak ho predimenzuješ, dáš 200mm komín o výške 8m a napojíš výrobok s výkonom 5 kW kľudne sa môže stať, že ti v ňom nebude horieť lebo ten malý výkon nebude stačiť aby ti ohrial komín a tým pádom v ňom nebude potrebný ťah.
Odpovedať
@ical silný ťah sa dá znížiť, stačí i klapka na spotrebiči, no zvýšiť nejde, budeš stavať iný komín?,ked staviaš dom mnoho krát ani netušíš aký spotrebič kde bude, ja som ich mal už niekoľko každý s iným výkonom, preto je lepší s vyšším ťahom, myslel si straty komínom?najviac ich ovplyvňuje účinnosť spotrebiča, čo ked je komín len z plechu na vonkajšej strane? ten sa neohreje, no preto sá kúriť dá ,len budú vyššie straty samotným komínom, preto je pre komín najlepšie miesto v strede domu
Odpovedať
@duzu Zas radíš a zase somariny.
Odpovedať
@mirell820308 Najprv si mala uviesť, čo od kozubu očakávaš. Či to bude len doplnok do nízkoenergetického domu, alebo s ním chceš vykurovať celý dom. Lebo v tom prvom prípade ti stačí max. 5 kW vložka a k tej 180-ka komín je to najviac čo ti treba. A v žiadnom prípade nedávaj 45° zaústenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu kamarát, mám pre teba novinku: kovový komín sa nahrieva oveľa rýchlejšie, ako šamotový a tým získa vyšší ťah. ;-)
Odpovedať
@reward to je nie novinka, len fyzika, ale za cenu straty tepla, , budeš viac kúriť do neba, @ruren znova sa ozval "cukrár", odborník na všetko, výrobcovia komínov tvrdia že pre krb s veľkými dvierkami je vhodnejšie 45st zaústenie,má menší odpor pre spaliny,rýchlejšie sa vyhreje komín a tým je lepší ťah a menšia možnosť zadymenia do miestnosti
Odpovedať
@duzu A potom tu vyplakavaš, že ti kondenz tečie z komina.
Odpovedať
@duzu Dnes do nizkoenergetickych domov si veľky kozub da len blbec, úplný amater čo nema ani poňatie o tom čo chce, alebo ,,odborník" tvojho rangu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ruren kúrim v krbe asi 15r a žiadny problém nemám,to si si ma asi všetkých privlastnil aby si sa mohol ventilovať , je ti už lepšie?
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu to, čo píšeš neplatí u kachľovej peci, ktorá potrebuje "vyhriaty komín" a tam nejde o úniky do neba, lebo účinnosť pece je v porovnaní s krbom trochu inde... Tebe sa to ale ťažko vysvetľuje, v tejto problematike, keďže poznáš len primitívne svoje ohnisko, nie si ani zďaleka doma. Opäť apelujem, zavolaj mi, pokecáme, možno to prospeje a možno nie. Každopádne svojimi výrokmi iba škodíš posledným remeselníkom, ktorí ešte existujú...
Odpovedať
@duzu A vieš že áno! Keď ty rýpeš do mňa, prečo by som si ja nerypol do teba.
Odpovedať
@reward Keď už si tu na MS ´, potreboval by som poradiť, keď ťa to moc nezaťaží. Staviam záhradný kozub s udiarňou, kde od ohniska bude do udiarne cca 1,5 m dymovod. Kúpil som dvierka na pec, ale teraz rozmýšľam akom ich osadiť. Na spodku majú pliešky ktorými sa uchytia, ale čo ich má držať navrchu? Uvažujem, že hore v rohoch ich navŕtam a prinitujem, tam tiež nejaké kotvy. Či ako na to? Pridávam foto.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren Sú to klasické sporákové dvierka. Nad hornými presahuje liatina, tento presah ide pod sporákový rám, ktorý ty ale nemáš, takže to musíš vyriešiť svojpomocne. Buď rovnaké plechy aj hore, alebo trvácnejšie riešenie je vyrobiť napr. z L profilu akési uši a naskrutkovať na rám dvierok. Také uši sa dajú zohnať aj liatinové.
Odpovedať
@reward Dik.
Odpovedať
@reward Skúsim niečo vyrobiť s pásoviny a vymením aj tie spodné čo tam sú, lebo sa mi zdajú moc slabé a na tých nitoch poriadne nedržia.
Odpovedať
@ruren To sú len také pomocné uši (asi aj zbytočné), skôr by trebalo dvierka osadiť do otvoru a vycentrovať, zaklínovať dočasne. A keď budú osadené v otvore, tak by som tam dal na 4 strany do medzier medzi rámom trochu kachliarskej malty alebo lepidla, aby sa zastabilizovali. A na ďalší deň po zatvrdnutí naniesť a popritláčať lepidlo prstami (otvorom cez otvorené dvierka) do všetkých fúg okolo rámu. Trochu piplačka, ale bude to pevné a dobré utesnené.
Odpovedať
@ruren bude to doplnkové kurenie,do A1 domu. Navrhli nam 200 a 90 stupnove zaustenie. Dufam bude to OK
Odpovedať
@mirell820308 90°je OK, ale 200 mm komín je veľa. Do A1 ti stačí max 5kW vložka a na tu úplne stačí 180 mm diera v komíne. Keď dáš silnejšiu vložku za hodinu sa ti rozkúri a budeš mať v dome saunu a v kozube tmu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren @mirell820308 výška komína sa nikde nespomína a teda možno ani 200 mm nebude veľa. K te saune a tme, to platí pri zaizolovaných teplovzdušných krboch a kvalitatívne slabých vložkách.
Odpovedať
Výška bude 6m
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@reward máte prosim nejaké odporúčanie aku vložku máme dat?zatiaľ mame opciu kratki Zibi 11kw
Odpovedať
Profilova fotka
@mirell820308 HOXTER, BRUNNER, SPARTHERM. ;-)
Odpovedať
Myslela som konkretnejšie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?