Komín. Aký vysoký?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať ako to je s nadstrešnou výškou komína. Ak chcem postaviť externý komín (murovaný) popri obvodovej stene, aj tak by mal siahať aspon do výšky štítu strechy? Alebo to nie je pravidlo a môže byť aj nižší? Od zeme po odkvapovú rúru je to 6m. Ked bude 8m komín, bude cca 2m nad strešnou krytinou. Pokial by však mal siahať po strešný štít, musel by byť ešte aspon o 2m dlhši (t.j. 10m) teda bol by už 4m nad strechou a to sa mi zdá moc. Moja otázka teda znie, čo sa stane, ked komín bude nižší ako je najvyššia časť strechy. Ďalšia moja otázka je, či existuje nejaký prepočet na určenie priemeru rúry (vzťah - výška a druh komína, druh a výkon kotla a pod. podla čoho by som dospel k priemeru . Ďakjuem za prípadne odpovede
Odpovedať
v prvom rade musis vediet co na ten komin pripojiš teda aky spotrebič a podla toho aky ma ten spotrebič pozadovany tah komina, postavis komin... studuj http://vsetko-o-stavbach.blogspot.sk/...
Odpovedať
Minimálna výška komína podľa protipožiarnych predpisov je pol metra nad hrebeň strechy...
Odpovedať
ale musis pozriet aj ostatne kominy...ak budes nizsie vsetok smrad z ich kominov mozes mat doma... / samozrejme za urcitych poveternostnych podmienok /
Odpovedať
Profilova fotka
V prvom rade. Zvlastnejsi nick som este nevidel. Za kreativitu mate plusovy bod. :-) Pravidla pre vysku vyustenia kominoveho telesa : - minim. 4 metre nad teren - vyska nad stresnou rovinou sa riadi STN EN 15287-1, pricom plati: -- najmenej 0,4 m nad hreben, alebo najmenej 1m od vyustenia komina kolmica na stresnu rovinu, alebo vodorovna usecka od vyustenia k stresnej rovine s dlzkou najmenej 2,3 m - pre dany spotrebic sa overi minimalny tah komina dany vypoctom podla STN EN 13384-1, teda overite priemer dymovodu a komina pre zabezpecenie funkcnosti spalinovej cesty. Vypocet v zmysle STN EN Vam vieme vykonat v dobrej viere, ze si zakupite nas kominovy system.
Odpovedať
Profilova fotka
Stačil odkaz: http://www.schiedel.cz/cz/kominy-nad-... , http://vytapeni.tzb-info.cz/kominy-a-... . @schiedel_maros_plsko Lepšie je dať 65 cmnad hrebeň @smradlavy_pes Ak je komín ďalej ako 2 metre od hrebeňa, nemusí byť nad hrebeňom. PS: Nebuď kretén a daj si normálne meno.
Odpovedať
Profilova fotka
@mudrastrecha Ked bude dom stat na uzemi Ceskej republiky tak potom ano, moze sa riadit podla uvedeneho predpisu (CSN - Ceska statni norma). Na Slovensku STN EN 15287-1 Cim vyssie nad hreben tym lepsie, o tom niet pochyb; pisal som NAJMENEJ. Spominanych 650 mm vsak plati v uvedenej CSN P.S.: Slobodna volba mena. Nezasluzi si osobny utok a urazku.
Odpovedať
Profilova fotka
Ide o prúdenie vetra nad hrebeňom, aby mal komín ťah. Preto je lepších tých 65 cm. @schiedel_maros_plsko
Odpovedať
Profilova fotka
@mudrastrecha Ked budeme menit normu, tak prihliadnem na deklarovanu skutocnost.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede :) Ide o ihlanovu strechu, so sklonom asi 30 - 35 stupnov (ale to je naozaj len môj odhad). Najvyšší bod strechy je od plánovaného komína vzdialený cca 5 m. Pri výške komína 8 m (2 m z dlžky komína budu nad strechou) bude vzdialenosť komína od krytiny (po pomyselnej kolmici od komina ku streche) 2,5 m. takže ak to správne chápem malo by to byť v poriadku. Prípadne ak ten komín postavím vyšší (napr. 9 m ) samozrejme v súlade s montážnym návodom, nebude nestabilný? Prípadne ako a či vôbec by sa dal ukotviť o obvodovu stenu? Ešte raz ďakujem všetkým za odpovede :)
Odpovedať
Profilova fotka
@smradlavy_pes Ano, spravne ste pochopil. Pokial komin staticky zabezpecite: - vystuz v otovoroch na to urcenych - alebo pouzijete komin so sachtou riadne podla statika vystuzenou - alebo pouzijete dodatocne staticke uchytenie do jestvujucej stresnej konstrukcie - podla navrhu statika (posudi stavajucu obvodovu konstrukciu) a navrhne sposob uchytenia do muru (pasovina na kotvy napr.).... tak to komin zvladne. Nemate zaco.
Odpovedať
Profilova fotka
@smradlavy_pes Komin pre dany kotol : priemer 180 mm a aspon 7, optimalne 8 metrov ucinnej vysky (od napojenia dymovodu na komin po ukoncenie komina.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko Netvrdím že je to skutočnosť, skôr to bola úvaha. Merali ste to? Ja mám odskúšané len varianty pol metra pod hrebeňom = zlý ťah, a pol metra nad hrebeňom = komín zrazu funguje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Tah v komine nevznika na zaklade vysky casti komina nad hrebenom .... ci to bude NAJMENEJ 400 mm alebo rovne/viac ako 650 mm... tento rozdiel nehra ulohu. Rozdiel v podtlaku pri Vami udavanom vyskovom rozdiele je tak do 2-3 Pa. Staci, ze bude fukat zo strany, kde je v streche komin a ajhla koťuha, funguje aj 2 metre pod hrebenom. Nemylme uvahami lajkov. Normy su stanovene, drzme sa ich, ked norma nepostihne konkretny pripad (komin v udoli pod lesom, v blizkosti vodnej hladiny, medzi vyssimi domami...) potom hovorme, ze treba nieco s kominom urobit, Nenutme vsak lajkov robit zbytocnosti ( i ked viac metrov predanych kominov potesi kazdeho kominara).
Odpovedať
@mudrastrecha Ten ťah komína závisí skutočne len od jeho výšky, resp, priemeru (čo sa týka množstiev). Ja mám približne rovnakú situáciu ako sm. pes (ináč katastrofálna prezývka, dnes som odháňal capa a celý smrdím od neho, i keď som sa sprchoval) a mne to funguje celkom dobre. Pri silnejšom vetre dochádza na začiatku kúrenia k zrážaniu dymu smerom dole, ale na ťahu sa to neprejavuje. Neskôr tam už dymu nevidno. Ťahať komín (prefabrikovaný) vyššie ako dva metre nad strechu sa mi zdá celkom riziko. Ináč neviem ( čo je tiež podstatné) ako bude komín uchytený o obvodovú stenu do výšky 6 m.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko nemám lepsi nick...?
Odpovedať
Profilova fotka
@tvojaritka Zodpoveda nick aj podobe a schopnostiam? Pobavilo. Hned mam lepsiu naladu.
Odpovedať
Ešte jedna otázka... vzdialenosť od drevených hrád by mala byť aká? Lebo hrady su vzdialene jedna od druhej asi 90 cm, takže bude musieť isť pomedzi. Stačí to potom odizolovať minerálnou vlnou?
Odpovedať
No a uchytený bude, ešte presne neviem ako, ale určite ho nejako uchytím. Nejakou pásovinou :-| ?
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Keď bude priemer rúry 200 mm? lebo už vyššie ako 7 m od dymovodu sa nedostaneme. tak či sa to dá vykompenzovať väčším priemerov. aspon čiastočne
Odpovedať
Profilova fotka
@smradlavy_pes S vacsim priemerom klesne rychlost spalin. Zostal by som pri 180. 200 je uz dost. Uchytenie komina sme tu uz riesili. Su riesenia originalne a potom ine. Uchytit urcite ano, urcite nie drevom.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko Na 200-ku Schiedel mi funguje pálenie triesok v krbe... Veď je izolovaný, tak načo rátate rýchlosť spalín?
Odpovedať
Profilova fotka
@mudrastrecha Lebo medved? Aj mne funguje. 180 mm. Podme si este nieco merat... :-)
Odpovedať
Pekný podvečer prajem, máme komín vedľa domu, ktorý má áčkovú strechu. Komín je vysoký ako hrebene na streche, keď fúka silný vietor tak dym ide k susede do dvora. Chcela by som vedieť ak by sme zvýšili komín, prestal by ísť dym do dvora? Pretože smer vetra neviem ovplyvniť. O akú výšku by sme ho mali zvýšiť. ďakujem
Odpovedať
@mirkam312 Ja si osobne myslim ze to nebude fungovať nakolko prudenie vzduchu cez ackovu strechu bude brat dym aj tak susede. Ale aby bol pokoj na dvore tak si ho dajte zvýšiť min. 600mm nad úroveň hrebeňa a potom po edat susedom ze sre sa snazili urobiť vsetko preto aby ste ich neobmedzovali dymom.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za odpovede. ešte otázočka. aká je asi primeraná cena za postavenie takéhoto komína? 8 metrov. nech som aspon cca v obraze s čím mám rátať. Prípadne ked sa ho rozhodnem postaviť svojpomocne, v čom sú záludnosti? je k nemu celkom zrozumiteľný návod. lôžko, základ, olovnica a ideš... či nie? :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?