Komin 10.5m rura 200mm

Profilova fotka
Zdravim,potrebujem stary komin rozobrat a postavit novy,otazka je ci kupit taku tu skladacku alebo murovat z tehly?
Odpovedať
Ja som staval na svojom s bratom 5,5 metra skladačku dva dni a stačilo mi :-) nie ešte z tehlami sa jedovať ... Ak chceš lacno ...tak kúp najlacnejší komín ako ja, vždy to je hodnejšie ...dostaneš k tomu aj lepidlo na tvárnice , lepidlo na šamotovú rúru aj izoláciu rúry. Tvárnice pri tom najlacnejšiom vždy neboli celkom presné ale trošku sa obúchali orezali a bolo OK . Do tvárnic som dal 6cm roxor do rohov zalial s maltou . Neviem ako by si to robil pri tehlách. Mňa komplet komín stál 380eur materiál. Kupovaný v TUMA. Som spokojný.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 a ta samotova rura to je standart?ci sa da vybrat?
Odpovedať
@pepe16 kúp aká je k tomu je OK vybrať môžeš šírku akurát 20 alebo 18cm .. Ja mám 18, lebo chcem krbové kachle s menej kw..... Nestaval ja som osobne nejaký značkový (drahý) komín ...ale pri tomto tie tvárnice sem tam boli trošku upraviť, alebo podložiť kolíkom , takisto maličké odchylky boli v šamot rúre mal som taký dojem , treba viac pracovať s vodováhu : ale za tú cenu hovorím ok ..........čo sa týka tohoto materialu , kvality, pevnosti komínov rôznych značiek rovnaké alebo dosť podobné, každý si bude vychvalovať ten svoj produkt.
Odpovedať
určite skladačku. Dnes sa už robia viacvrstvové komínové telesá, šamotová rúra je jednou z nich.
Odpovedať
Profilova fotka
Ok a este taka otazka.komin zacne v pivnici tam bude kotol na tuhe palivo a na prvom podlazi chcem dat do toho isteho komina kachle,moze to tak fungovat? ;-)
Odpovedať
@pepe16 kazdy spotrebic musi mat vlastny komin. V tvojom pripade budes potrebovat dvojkomin.
Odpovedať
Profilova fotka
@kkristian nieeee,ale nemyslim ze budu oba kurit naraz,len ci mozu byt napojene na jeden komin.samozrejme ked bude horit v kachle tak nebude v kotli a naopak,
Odpovedať
@pepe16 Nie! Určite nemôžeš mať napojené dva spotrebiče do jedného komína!
Odpovedať
@pepe16 je uplne jedno, ci v nich budes kurit naraz alebo nie, aj tak musis mat zvlast komin.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 STN EN 15287-1: 2008 Komíny. Navrhovanie, montáž a prevádzkovanie komínov. Časť 1: Komíny pre otvorené spotrebiče palív, tam je popísaný správny postup, ale normu treba kúpiť a to už nerobím. Ale bežne sa to tak robilo a komíny fungovali.
Odpovedať
Profilova fotka
Vzdy zakaznikom hovorim, ze pokial chcu ohrozit seba a svojich blizkych, tak ano. Da sa to. Problem je s tesnostou spotrebica a pripadnym unikom CO (oxidu uholnateho) pri nedokonalom horeni. Problem je v spotrebicoch, ktore pripojite. Vyhlaska 401/2007 hovori v par. 12: (5) Ak konštrukčné vyhotovenie otvoreného spotrebiča na tuhé palivo, otvoreného spotrebiča na kvapalné palivo alebo otvoreného spotrebiča na plynné palivo nedovoľuje ich pripojenie na spoločný komínový prieduch alebo dymovod, musí sa otvorený spotrebič na tuhé palivo, otvorený spotrebič na kvapalné palivo alebo otvorený spotrebič na plynné palivo pripojiť samostatným dymovodom na samostatný komínový prieduch. (6) Na spoločný komínový prieduch možno pripojiť viaceré spotrebiče na tuhé palivo, spotrebiče na kvapalné palivo alebo spotrebiče na plynné palivo za podmienok a v počte určených v technickej norme.20) 20- tou technickou normou je 13384-2 Definicia co je a co nie je otvoreny spotrebic : g) spotrebič s otvoreným ohniskom je spotrebič na tuhé palivo, ktorý má prikladací otvor voľný bez dvierok alebo s dvierkami, ktoré treba manuálne zatvárať, h) spotrebič s uzatvoreným ohniskom je spotrebič na tuhé palivo, ktorý má prikladací otvor uzavretý samozatváracími dvierkami. Takze za danych okolnosti urcite nie. A j s ohladom na skutocnost, ze je moderne kupovat predimenzovane drevosplynujuce kotly, kde formou skrtenia privodu vzduchu uzivatelom dochadza k nedokonalemu horeniu a nasledne vznika nebezpecenstvo vybuchu plynov z tlenia. Dalsi spotrebic na dalsom podlazi je uz potom unikovou cestou pretlaku mimo komin.....
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko @jan45 @kkristian @jarpo Ok takze dvojkomin,no nic ked musis tak musis,len som myslel ze jeden staci :-( A teraz mam dat obe rury 200mm ci?a co to napojenie 90 ci 45 stupnov?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Priemer komina zavisi predovsetkym a nielen od vykonu postrebica, ucinnej vysky komina. 90°alebo 45°zaustenie? 45°pri nizkej ucinnej vyske komina. pri celkovej 10,5 m vyske dolny spotrebic, predpokladam kotol 90°zaustenie. Ten na dalsom podlazi by som dal tiez. Pre napojenie kovoveho dymovodu na komin pouzite prechodovy kus taky, aby ste isiel na dymovod, nie do vnutra dymovodu.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Dobrý deň, máme dvojkomín Schiedel s priemerom 200x200 so sopúchom 45° ( do interiéru) a 90° do kotolne. 1.) Ako vidno na obr. 2,3,4 máme krokvu pri komíne - hneď pri stene komína bez medzere.. Týmto by som sa Vás chcela opýtať, či je potrebné túto krokvu posunúť min. o 5cm, prípadne aj latovanie okolo komína ak by sa dotýkalo. Ide o trojzložkový komín ( teda šamotova rúra, izolácia Schiedel a tvárnica). Z vonkajšej časti - pri prechode strechou nie je zvonka zateplený. Prípadne aké možnosti navrhujete Vy, máme mať obavy vyhorenia? 2.) na obr 5,6 je 45° sopúch. Vychádza takto cca do polovice steny. Ako to máme obmurovať a ako potom napojiť krb ( resp. krbové kachle)? Viete mi poradiť aj nejakého revízneho technika na komíny? Okolie PK Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry den. Odstup horlavych casti stavby, teda aj krokvy a latovania - minimalne 50 mm. Cize tu krokvu posunte. Ale skor prichadza do uvahy zrezanie z nej, kedze stresnu krytinu aj s latovanim uz mate hotovu ... Zateplenie urcite urobte az dole (vas obr.1), bude to nielen lepsie vyzerat, ale tym zabranite aj prieniku vlhkosti cez kominovy plast do interieru. Napojenie dymovodu: Obmurovanie urcite nie. Kominova vlozka aj cast dymovodu musi mat moznost dilatovat. Na sirku tvarnice a hrubku steny pouzite mineralnu vlnu (FKD). Dostanete sa potom aj k dopojeniu dymovodu na komin. Odporucany sposob napojenia najdete na obrazku. Spravne napojenie nechajte na odbornikov - krbara alebo kominara. Vedia akym chybam sa maju vyhnut (mali by vediet) Kominara pre vystavenie revizie pred kolaudaciou si mozete najst prostrednictvom stranky KKS : http://www.kks-sr.sk/index.php?page=n... Vyhorenia sa netreba bat ak: - kurite spravne - podla instrukcii od vyrobcu spotrebica -kurite spravnym palivom - vysusene drevo - 2 roky, nie dva mesiace - pravidelne cistite komin podla sposobu prevadzky, nielen podla aktualnej legislativy (kazde 4 mesiace pri spotrebici na tuhe paliva do 50kW - Vyhl.401/2007)
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ďakujem za info. zatepliť chceme aj ten zvyšný pás, to bolo len dočasne zatiaľ takto kv. strešnej konštrukcii. posun krokvy necháme na strechára, nakoľko o ňu je zrejme prichytené aj latovanie aj folia ( teda neviem či by bolo možné len zrezanie z nej). k napojeniu toho dymovodu - stačí teda len domurovať zvyšný priestor s tým, že okolo sopúcha necháme dostatočný priestor a ten vyplníme potom min. vatou ( teda ostane taký akoby obdlžnik a ten sa vyplní vatou)? napojenie na krb samozrejme necháme na odborníka.. pomúrnicu máme nejakých 2,5cm od toho komína - nebude stým problém? ešte ma napadlo - odvod kondenzu - kupovali sme originál tu pätu dvojkomína kde sú dvierka a dole tá mriežka. V tom otvore ako je mriežka je aj výpust kondenzu kde je zátka. tú zátku stačí odšróbovať, alebo sa to odreže? a ako urobiť ten odvod keďže nemáme kanalizáciu v tech. miestnosti a ako to potiahnuť cez tú mriežku, aby tam mohla byť aj tá, nakoľko v nej nie je žiaden otvor na hadičku.? stačí nejakú nádobu a hadicu?
Odpovedať
Profilova fotka
@borderka To napojenie dymovodu a jeho izolovanie ste popisala presne Pomurnica by mala byt opat aspon 50 mm od vonkajsieho povrchu kominoveho telesa. Ak takemu dojde, ze nedodrzite vzdialenost pozadovanu vyrobcom kominoveho systemu, zvyknu to uzivatelia risknut tym, ze vyplnia medzeru nehorlavym materialom pouzivanym pri stavbe krbov. Tu zatku staci odrezat alebo prerazit. Vytvorte v mriezke otvor a predlzte vyvod hadicou alebo potrubim a vyustite do nadoby na zber vlhkosti.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko ďakujem pekne za odpoveď
Odpovedať
Profilova fotka
Tak som bol v krbovom studiu,pytal som sa na komin,popisal som situaciu ze chcem komin pre kotol na tuhe palivo a na poschodi krbove kachle a teta predavacka ze ok,uz sa pytala na vysku... Ziadne take ze to nemoze byt jeden komin ;-( vidina zarobku preda vsetko,smutne no :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 Poprosim napisat do sukromnej spravy nazov predajne. Pokusime sa zaucit, pokial predavaju nase kominove systemy.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko nie nie schiedel to nebol
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 Tak kopnem si. Vidite. Inym je to jedno. Tak ako velakrat kvalita, tak aj bezpecnost zakaznikov.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko prosim mozem este jednu otazocku?na to prve poschodie chcem dat nejake tie krbove kachle co mam tak vybrane maju priemer dymovodu 150, aky komin k tomu mam dat? Ten druhy ku kotlu bude 200vka.
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 A budete mat Schiedel? ]-( Na stanovenie priemeru su potrebne nasledovne informacie: - ucinna vyska komina - vyrobca a typ spotrebica, vykon - ak nie su dane informacie o spotrebici k dispozicii - vykon, potreba tahu, teplota spalin Bez danych informacii je to len tipovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko no nie nie schiedel to neni :-| ani spotrebic neni vybrany,neviem sa rozhodnut ale asi jotul f8 tepel. výkon nom.8kW.max.12kW,no bol som vtom ze ma vyvod 150 a teraz pozeram ze ma 175/150 komin bude 8m a ucinna vyska 6m urcite cca 6,5m
Odpovedať
Profilova fotka
@pepe16 Verim, ze presny vypocet vam poskytne dodavatel vasho komina alebo spotrebica. Ja vam odporucam priemer 180.
Odpovedať
Profilova fotka
Rusim stary komin,je v nosnej priecke co trcalo z priecky som dal dole,mozem to takto zamurovat,zavret?
Odpovedať
Zamurovať kludne môžeš, len musíš staré tehly poriadne očistiť od dechtu a sadzí, ináč ti na to malta nechytí...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?