Jednoprieduchový komín s nerezovou vložkou

Ahoj Prosím Vás neviete niekto o komíne z murovaných tvárnic, ale s nerezovou vložkou s izoláciou? Príde mi to ako najrozumnejšie riešenie, no u nás to nikto neponúka. Všetci len tvárnice zvlášť, nerezové vložky zvlášť a izolácia tiež. Takýto komplet majú v ČR pod názvom BLK, firmu nejdem uvádzať, ale na SK som nič také nenašiel. Vďaka za rady
Odpovedať
Ešte chcem doplniť že sa má jednať o komín pre krb na tuhé palivo a priemer 180
Odpovedať
http://ciko-kominy.cz/sk/ciko-praktik/
Odpovedať
tiez som nad takym uvazoval, ale nakoniec mame schiedel.
Odpovedať
Tiež som zháňal a nenašiel. Ale je to už 10 rokov... Zložil som tiež od dvoch výrobcov. Tvárnice s izoláciou zvlášť a rúry zvlášť.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladogas http://www.obicentrum.sk/clanok-0-1/U... mi máme odtiaľto.....
Odpovedať
@pipista môžeš mi poslať prosím cenu? Hrúbka je 1mm?
Odpovedať
www.kominovesystemy.sk/ firma Integra, odporucam. Mam od nich komin, nerezova vlozka, izolacia, tvarnica.
Odpovedať
@sle cena prosím ťa? PB mi vyhovuje, je to relatívne blízko
Odpovedať
cena sa odvíja podľa priemeru a výšky komína
Odpovedať
@vladogas podľa mna to nie je problém vyskladať, pokial sú diely certifikované a zhozoví to majster ktorý to ovláda. Ku komínu maš mať štítok na ktorom sú údaje o komíne.
Odpovedať
Profilova fotka
V sucasnosti nesmie byt na slovenskom trhu predavany kominovy system, alebo komin, bez Deklaracie o vlastnostiach, tzv. DoP. Ani jeden z deklarovanych "systemov" uvedeny dokument na svojich strankach neprezentuje. Z pravneho hladiska sa jedna o kominy, ktorych vlastnosti su nezname a nemaju absolvovane skusky. Ako je napriklad odolnost pri vyhoreni sadzi. Na Slovensku totiz nie je notifikovana osoba, ktora by bola schopna vykonat skusku vyhorenia sadzi (zdroj informacie Slov.obchodna inspekcia) Ake su stanovene odstupove vzdialenosti od horlavych casti stavby? je to niekde v tych dokumentoch uvedene? Je pri niektorom z uvedenych produktov deklarovana teplotna trieda, plynotesnost, typ prevadzky, typ paliva, odolnost, odstupova vzdialenost v zmysle platnej STN EN?
Odpovedať
Ja si osobne myslím že táto kombinácia je pre užívateľa tá najlepšia voľba. Možno až tak nenahráva obchoďákom (nenarážam na Vás) keďže takýto komín zákazníka prežije a nie je až tak finančne náročný. Skúška vyhorenia sadzí sa na ostatných komínových zostavách predávaných na SVK nerobí? Odolnosť nerezu pri hrúbke 1mm je urcite väčšia ako praskajúce komínové vložky z keramiky (šamotu).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
To sa snazim povedat, ze su to kominy bez overenia. Je to system jeden vyrobca povedal. A ja osobne nemam doveru k niecomu, co nema deklarovane zakladne vlastnosti podla predpisov, niekto to vyrobi, sam si to postavi a sam uvedie do prevadzky okruhlou peciatkou. Skusku vyhorenia sadzi nie je schopny urobit nikto na slovenskom uzemi. Dali sme podanie na SOI kvoli vysledku skusky jedneho polskeho komina - praskol pri prevadzkovej teplote, prekrocil dovolenu teplotu o 28°C (nie 85°C ale 113,1°C). Kedze skusku nevykonala notifikovana osoba, tak nie je skuska pouzitelna pre ochranu slovenskeho spotrebitela. Skusku nema kto vykonat, tak SOI hlada dodavatela, vykonavatela skusky vonku. Ci robia vyrobcovia skusky, sa treba opytat priamo ich. Mali by vediet predlozit vysledky skusok a povrchove teploty. Mali by .... Praskajuce samotove vlozky su bud dosledkom nekvalitneho produktu alebo sposobu kurenia. Slovensky uzivatel vie bez problemov dosiahnut dvojnasobok dovolenej prevadzkovej teploty komina. Alebo super tesne dopojit dymovod. Ja osobne mam samotove vlozky 2, pravidelne cistim, kurim ako clovek, nie ako pekelnik a cuduj sa svete, ten samot je stale v celku.
Odpovedať
Bavme sa teda o mojom spôsobe riešenia komína, nerez- teplota tavenia nad 1000 stupňov, izolačná minerálna vata 750 stupňov teplota vzplanutia. Dajme tomu že je izolácia hrúbky 50 tak aj keby tie sadze v tom nereze horeli hodinu tak taká teplota sa tam nedosiahne. Navyše nerez sa rýchlo ohreje a tým pádom komín tak nedechtuje a nekondenzuje, ma hladký povrch a neusadzaju sa tam tak sadze (nemá sa čo chytiť). Netvrdím že v tom budem kúriť ako blázon,ale urcite v tom okrem nejakého papiera z technickej inšpekcie (ktorý nemá kto vystaviť), nevýhodu žiadnu nevidím.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladogas Bavme sa teda tak, ze vyhorenie sadzi , teplota viac ako 1000°C. Dajme tomu? Izolacia 50 ? Ten nejaky papier hovori o bezpecnosti kominoveho telesa v pripade vyhorenia sadzi. Teda odolnost proti prenosu poziaru do okolitych konstrukcii. Dost podstatne. Ci? No a ked to ten daky papier nepotrebny nedeklaruje, tak vysledok v obrazku. Plati to nielen pri vyhoreni sadzi ale aj pri beznej prevadzke.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko dajme tomu že ja budem teraz hľadať na nete fotky z nezaizolovaneho nekvalitného popraskaneho šamotoveho komína, možno to bola 0,6 nerez a kúrili koksom, navyše vidno ze tam nie je izolácia a išlo to okolo dreva, takže veľmi zlá fotka ako argument. Treba hľadať porovnateľné. V ČR s tým nie je problém a tu to nemá proste kto vydať, kto to teda vydal Schiedlu? Navyše ako sa vložkujú staré popraskané šamotové komíny? Nerezom.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladogas Ja poukazujem na riesenia, ktore nie su odskusane, neoverene, kde sa nedeklaruje dostatocny odstup na zaklade vykonanej skusky, ale na zaklade postoja: Viem, lebo som uz tolko kominov postavil a ved to staci. Pokial Vam jasne vyrobca nedeklaruje vlastnosti svojho komina, tak to potom dopadne ako to vyzera na tej "zlej" fotke. Tam stacilo zhotovitelovi 50 mm vrstva izolacnej mineralnej vlny a odvetrany 30 mm odstup. No nestacil. Schiedel si plati take skusky u notifikovanej osoby v krajine, kde bol system vyvinuty. Napr. MPA NRW, TUV, DiBT. Ano, vlozkuju sa nehrdzavejucou ocelou poskodene samotove vlozky. To nic nemeni na skutocnosti mensej odolnosti ocelovej vlozky pri vyhoreni sadzi.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Takže neschvaľujete ani Schiedel ICS ani Schiedel Prima Plus, keďže má menšiu odolnosť proti vyhoreniu ako vaše keramické vložky? Nechápte to zle, len sa proste nahradí vonkajšie nerezové opláštenie obyčajnou komínovou tvárnicou s lepidlom pre komínové tvárnice a pod. Nechcem si to robiť doma sám na kolene, určite to bude robiť firma ktorá mi na to dá certifikát, záruku min 10 rokov a revíziu. Samozrejme sa ten komín bude aj pravidelne čistiť. Myslím že Váš jediný problém je v tom, že také niečo zatiaľ Schiedel nevyrába, alebo si nedal vyrobiť certifikát proti vyhoreniu sadzí. Chápem že ako PRO si budete hájiť svoje produkty, ak by ste to vyrábali, určite by som zvolil radšej toto riešenie komína. Neverím že vo firmách v ČR to dovolia predávať a montovať bez príslušných certifikátov a robí sa to aj u nás. Preto som prosil o kontakty na tento typ komína kdeže sa mi nepodarilo žiaden nájsť.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladogas Kazdy sposob odvodu spalin ma svoje pre a proti. V pripade vyhorenia sadzi je s ohladom na zivotnost a celistvost vlozky lepsie keramicke riesenie. Ja hovorim, ze treba pouzivat riesenia, ktore su overene a BEZPECNE. Riesenia, ktore maju zodpovedajuce skusky. Skusky realizovane notifikovanou osobou, nielen tvrdenie vyrobcu bez relevantnych podkladov a skusok. Ze dostanete certifikat? Tak to vam staci malo. Kazdy z nasich systemov, pokial deklarujeme jeho vhodnost na tuhe paliva ma skusku odolnosti pri vyhoreni sadzi.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko nepíšem len o certifikáte a myslím že určite je lepšia odolnosť pri vyhorení u nereze hrúbky 1mm ako u vašej "BEZPECNEJ" nereze hrúbky 0,5mm,
Odpovedať
Profilova fotka
@vladogas Pri teplote 1000°C je +0,5 mm rozdiel presne cca. 20 sekund kym dojde ku identickej zmene chemickych vlastnosti po celej hrubke materialu. Krasnou ukazkou, kedy zacina dochadzat ku zmene vlastnosti, je sfarbenie ocelovej rury do modra, cervena, fialova. Opakujem. Nie je problem vlozka z nehrdzavejucej ocele od overeneho vyrobcu. Je urcena pre standardnu prevadzku s dodrzanim deklarovanej prevadzkovej teploty. Problemom su pre mna vyrobcovia "systemov", ktory bohorovno deklaruju vlastnosti, ktore neoverili, ktore su bulharskymi konstantami. Vyrobcovia, ktori nie su v stave predlozit relevantne doklady a podklady. Vyrobia, zmontuju, daju reviziu. Na svoju vlastnu pracu.
Odpovedať
Poprosím ak niekto ešte vie o firme zaoberajúcej sa takýmto typom komínov nech napíše, ďakujem.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko predstavte si dnes som dostal od obchodaka zo Schiedlu ponuku na tento typ komína, zaujímavé. Budem od neho pýtať aj všetky certifikáty a papiere ktoré deklarujete, a som naozaj zvedavý čo dostanem.
Odpovedať
Profilova fotka
@vladogas Dakujem za informaciu. Mozete mi prosim poslat tu ponuku od kolegu na mail aj s uvedenim jeho mena? Dakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?