Je tu nejaky kominár???

potrebujem poradit...rodičia maju malý sporák na tuhé palivo v kuchyni rodinného domu.Komín je na boku domu,pod urovnou štítu.Občas sa im dymí,ked fúka vietor.Bolo by riešením potiahnut komínovú rúru nad úroven štítu? A hlavne je tu niekto,čo by poradil a urobil to?
Odpovedať
Profilova fotka
@mirenkapalkova https://www.kks-sr.sk/najst-kominara/
Odpovedať
@mirenkapalkova určite nepomohlo by to. Treba skúsiť komínovu hlavicu, napr. Kohút.
Odpovedať
@viktor811 kohut tam bol...dymylo sa aj tak.....
Odpovedať
Profilova fotka
@mirenkapalkova kohút je fajn, ale nie je to riešenie pre každý prípad. Bez pohybu, ktorý časom zlyhá, funguje oveľa lepšie Hubo hlavica.
Odpovedať
hm kvoli tomu ze je komín pod rovnou stítu dochádza vplyvom vetra k za vetrovaniu komína. Doporučujem komín zdvihnut nad uroveň štítu cca 60 cm /zalezi aj od vzdialenosti od štitu/ a potom osadit kohuta .Hubo hlavica sa tiez pouzíva aby nedochadzalo k zavetrovaniu ale posobí aj ako dost velký odpor v prudeniu vzduchu a moze sposobit dechtovanie komína . Komínový nadstavec musí byt izolovaný napr. nerez+ izolacia + obal poplastovaný plech,nerez atd .
Odpovedať
@mirenkapalkova ... na boku domu, pod úrovňou štítu... foto by nebolo? Alebo nejaký náčrtok... Občas sa im dymí.... odkiaľ? V kuchyni?
Odpovedať
@viktor811 nemáš pravdu, zadymoval mi krb,lebo mám komín tiež pod úrovňou štítu,dal som otocnu hlavicu a zadymuje takisto, no možno trochu menej. Mám už 2m nerezovu rúru a len čo sa oteplí tak ju tam dám a na ňu toho kohúta. Komín musí byť nad štítom inak ho zavetrava.
Odpovedať
Tu je foto komina pod urovnou štítu....
Odpovedať
dymí sa im v kuchyni,ked fúka vietor...záleží z ktorej strany fúka....ale kohút tam bol,aj zahrdzavel rokmi a nefungoval....ale ani predtým to nebolo dobré
Odpovedať
@mirenkapalkova bez ohľadu na to či je komín pod štítom, alebo nad štítom, komín je nízky, priemer rúry malý a zrejme ešte zadechtovany. Takže problém sa ľahko nedá odstrániť.
Odpovedať
@viktor811 a aké by bolo riešenie podla vás?
Odpovedať
@mirenkapalkova ťažko radiť a ani som nie kominár. Poviem čo by som urobil v mojom prípade. Komín by som zbúral a na jeho miesto postavil nový typu schidel s parametrami odpovedajúcimi sporáku, alebo peci. S výškou komína by som nešiel pod 6 m a priemerom pod 150 mm. K tomu by som kúpil novú pec. Finančne to zas nie je tak náročné.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@viktor811 Nový komín, nová pec, ešte k tomu postaviť nový dom a bude to v pohode. :-D :-D :-D
Odpovedať
@viktor811 viktor tak toto ja viem :-D ,ja mám doma tiež schidel komin, 6 metrov nad štítom,200 priemer komín,,,ale nebudeme búrat starý dom predsa
Odpovedať
@mirenkapalkova však ak to vieš tak sa nepýtaj a ak si myslíš, že pre komín treba búrať starý dom, tak máš o tom mizernú predstavu.
Odpovedať
Ak je komín viac ako 2 od hrebeňa, fa dá uhol, myslím 10 -15 stupňov a nad to 65 cm tak vraví norma
Odpovedať
Profilova fotka
Len co sa tyka pravidiel pre urcenie vysky komina v nadstresnej oblasti, tak tych 65 cm a 10°uhol pri vzdialenosti komina od hrebena strechy viac ako 2 m, tak tie stykaju len starych murovanych kominov. Pre nove kominy plati STN EN 15287-1 a tam je bud 0,4 m nad hreben, alebo kolmica z ustia voci stresnej rovine 1,0 m alebo rovinna usecka od ustia smerom k stresnej rovine s dlzkou min. 2,3 m. Vsetky 3 pravidla sa plnia jednotlivo, nie vsetky naraz v pripade spotrebicov na tuhe palivo.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko vy by ste mi nevedel poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
@mirenkapalkova Nadmuroval by som komin. Tu jednovrstvovu ruru na ukonceni by som vybral a dal kohuta, pevne tak aby branil zatlacaniu spalin. Cize podla tej fotky z prava. Dokladne skontroloval cistotu dymovodu aj komina a potom pravidlene dokladne cistil. Viac bez dodatocneho pristavania komina a vymeny spotrebica nemozete urobit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?