Správne položenie strešnej krytiny okolo komína

Ahojte chcem sa spýtať, či mi strechary položili správne krytinu okolo komína. Mám ju zdvihnutú a a akoby nedokončenú. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
polovicne skridle mali pouzit vsade (a nielen v hornej rade) a dorezat skridlu az po plechovanie. zdvihnuta je asi kvoli neodrezanym pupkom alebo aerodrazkam. a navyse sa plechovanie od komina odtrhne ked si krov "sadne" o par mm...
Odpovedať
Nieje dôležité že je to urobené zle podstatné je to že to bolo lacné :-D :-D :-D
Odpovedať
@andy952 vyhrali sa s tým riadne, máš to do detailu spravené presne tak, ako sa to má robiť, nemusíš sa ničoho obávať ;-)
Odpovedať
@jakino to vazne takto ma byt skridla okolo komina spravena? Ja to veru takto nemam odflaknute...
Odpovedať
@andy952 netvrdím, že je to konštrukčne zlé spravené, lebo nevidíme pod škridlu, ale dá sa to spraviť aj krajšie. pri konci škridle (ak už z nej nechceli rezať) sa robí vysoký falc aby to škaredé ukončenie trocha prekryl a plech trocha nadvihne podklad a zmizne aj tá medzera pod škridlou. https://www.google.sk/imgres?imgurl=h... https://www.google.sk/imgres?imgurl=h... https://www.google.sk/imgres?imgurl=h... @jakino
Odpovedať
@megdesign tak sem daj fotky, lebo si nejako neviem predstaviť, ako to môže byť spravené ešte lepšie @slavoslav na všetkých troch fotkách, čo si sem dal, rovnako odstáva spodná škridla na oboch stranách... ;-) A ten stojatý falc popri krajnej škridle má aký význam?
Odpovedať
@jakino ked budem robit bleskozvod, odfotim. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino nadava sa mu štefalc, a vyznam ma ten ze ked slaha a steka viac vody po stene odvedie ju v tej vzniknutrj drazke aby nepretiekla cez stojacik na plechovani https://www.google.sk/search?client=m...
Odpovedať
@tarbavalaba áno, pri 10 m stene to má význam, ale pri komíne nie
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Ty to obhajuješ ako keby to robila tvoja firma, skrátka poriadne sa to robí ináč a to aj časť na komíne ako písal @tarbavalaba v prvom príspevku
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino pri komine ma vyznam krycia lista ( ktoru tam @andy952 nema) ta sa kotvi do kominu a plechovanie sa kotvi na latovanie teda krov a je umoznena dilatacia.
Odpovedať
@jakino vieš, sú vyrobcovia strešných prvkov, ktorí desaťročia riešia tento detail aby ich vyrobky fungovali a ukončenie krytiny pri komíne je rovnaký problém a aj riešenia ktoré sme tu viacerí postli, sú skoro identické. Taktiež netvrdím, že sa to nedá zabezpečiť iným spôsobom (sám častokrát preferujem, originálne riešenia), ale zhadzovať overené a technicky správne riešenia len za účelom ako obhájiť svoj príspevok by som od teba nečakal.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tarbavalaba Tu sú tie fotky, čo som kedysi v inej diskusii sľúbil. Áno, plech je hrdzavý (má svoje roky) a komín nevyšpárovaný (už je, foto bolo tesne po prestavbe komína), ale aj napriek tomu, že je plech len prihnutý ku komínu, krytina nie je prvotriedna a pod ňou nie je žiadna fólia (tak som zdedil) nič nikde nezateká ani pri väčších dažďoch...
Odpovedať
@slavoslav prešiel som si ešte raz vyššie príspevky a nezdá sa mi, že by som niekoho alebo niečo zhadzoval. Nedalo mi to a preštudoval som si množstvo príspevkov od rôznych klampiarov aj výrobcov strešnej krytiny. My dvaja sa rozchádzame v názore, či treba tú stojatú drážku, alebo nie. Ak je komín blízko pri hrebeni, tak ako na fotkách zadávateľa témy, netreba ju. Ak je komín v nižšej časti strechy a voda sa zbiera od hrebeňa po komín niekoľko metrov, potom ju vrchný plech oplechovania komína odrazí vedľa na bočný plech a ten záhyb na konci bočného plechu pod škridlou by mohol pretiecť, vtedy tú stojatú drážku treba. Takže stále tvrdím, že to je spravené dobre, dokonca aj vrchné hrany oplechovania má odhnuté od komína von a pekne vytmelené pružným tmelom, takže ak krov zoschne a oplechovanie sa zosunie o pár milimetrov nižšie, stále ten klampiarsky tmel, prilepený o plech, bude dostatočne tesniť a vodu stekajúcu po komíne odrazí na oplechovanie. Ak by ten tmel časom zvetral a odpadol, vie si ho tam domáci pri pravidelnej kontrole strechy kedykoľvek doplniť.
Odpovedať
@jakino páči sa mi ako to vieš pekne obhajovať aj, že si si dal tú námahu, len škoda že na strechu nepadá vždy ideálny kolmý dážď v množstve, ktoré to riešenie bezproblémov pokryje, na strechu pôsobia všetky poveternostné vplyvy aj tie extrémne (nechcem sa o tom rozpisovať, je na to dosť dostupnej literatúry). Ale bezohľadu na to mne sa to prevedenie nepáči už po estetickej stránke, proste tie škridle nemajú byť vo vzduchu, ale ležať na sebe alebo na plechu a načo dávať šancu vetru a ľadu aby s tým pohol?
Odpovedať
Profilova fotka
@andy952 nie je
Odpovedať
len aby nezalizovala voda tam , kde je falc hore všeobecne neni to boh vie čo ale dozri poriadne či nebude zatekať
Odpovedať
@igor758 by si sa čudoval že sme vybrali práve najdrahšiu ponuku zo všetkých ponúk. Dostali sme dobre referencie tak sme priplatili. No ale vidíš.
Odpovedať
To oplechovanie je zle! Takto to by to malo vyzerat myslim, ze prevedenie deluxe. Na to, ze ma byt komin zatepleny a natiahnuta omietka bol zakaznik oboznameny, ale zateplit dodatočne ho nechcel a omietku si da co najskor. 1 foto, povodný stav, uplna katastrofa: 2 foto, nove oplechovanie:
Odpovedať
No majiteľ tvrdí že je to v poriadku všetko
Odpovedať
@andy952 to je jedno, co tvrdi. Nech to spravi tak, ako to ma byt.
Odpovedať
@stefan_schlebach Dacia vs. BMW
Odpovedať
Cela strecha je zle spravená a to najdrahšiu ponuku koli dobrým recenziam a hrôza
Odpovedať
A aj skridle mi uložili take že rohy sú poulamovane
Odpovedať
Izolácia odrezaná úzka a ešte aj iba na polovici.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino @andy952 podla mna ten tmel na slnku za dva roky sprachnivie a zacne zatekat. Mne pride rozumnejsie ked je plech zahnuty do komina. Voda pekne stecie po plechu. A ta odskakana skridla je uzasna. To ja keby mam mat hentak na streche, tak odpannem. Ked bude snezit a fukat tak sa bude sneh odrazat a rovno pod tie skridle pojde. Krajne pupaky su urcite polozene na plechu a preto hentak stoja tie skridle. Hruuuza
Odpovedať
Profilova fotka
@andy952 a nechapem preco tie poodlamovane skridle nepouzili na pilenie. Co boli najebani ti majstri?
Odpovedať
@andy952 rohy skridle su najskor odlomene, pretoze ked chodili po uzlabi stupali na rohy, samozrejme ich mali vymenit. Je to cele fuserina podla, fotiek ktore ste zatial postovali. @pipulkoo neviem ci ste pokryvac, ale pokial neukazete detailnu schemu/foto ako dilatacnu listu/plech zahnut ku kominu, je zbytocne teoretizovat co by bolo rozumnejsie, zatial najfunkcnejsi sposob s dlhodobeho hladiska je foto v mojom prispevku hore, poriadny tmel tam vydrzi roky.
Odpovedať
@jakino dufam, ze sa nevenujete strecham, pretoze povedat na to sfusovane oplechovanie "vyhrali sa s tým riadne, máš to do detailu spravené presne tak, ako sa to má robiť, nemusíš sa ničoho obávať" Nechcel by som vidiet detaily vasej prace.
Odpovedať
@stefan_schlebach nechcel som v tomto vlákne už reagovať, ale keďže sa do mňa navážaš, vyjadrím sa teda k tomu tvojmu "oplechovaniu". Keby mi takto majster oplechoval komín, tak ho asi zhodím zo strechy. V pravej časti tečie voda prúdom zo žliabku škridly rovno medzi stojatý falc a ten záhyb na konci plechu úplne vpravo. Medzi tým je o plech opretá vrchná hrana škridly, od ktorej sa prúd vody rozstrekuje popod škridlu na povalu. Navyše z vrchov škridiel, na ktorých je položené spodné oplechovanie, vyzerá byť odrezané, čo tiež môže byť problém. Nie nevenujem sa strechám a oplechovanie komína som si radšej spravil sám, aby som sa vyhol takejto fušerine ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?