Je nutná pätka pre komín?

Profilova fotka
Zaujima ma, ci je nutne robit so zakladmi domu aj pätku (zaklad) pod komin. Ja som ju so zakladmi urobil, lenze uvazujem, ze komin posuniem o nejake 2 metre oproti povodnemu planu na miesto, kde ten zaklad pod zakladovou doskou nie je. Bude s tym nejaky problem? Komin mam Schiedel Uni Plus, a podla navodu sa robi len pod komin na betonovu deku betonovy soklik (zaklad). Poradi niekto, ako ste to robili?
Odpovedať
1
2
mna to tiez zaujima, tiez mame takyto problem. este nezabudni na otazku aby sa ti zmestil medzi krokvi v tom posune 2metre
Odpovedať
Profilova fotka
my sme ju robili.. bolo to v projekte tak asi na nieco to tam bolo dobre - snad.. a cena tych par vyliatych tvarnic betonom do 10eur nikoho asi nezabije... ted aspon my nepodcenujeme to co je v projekte. Ale tiez by som chcel vediet na co je to az tak dobre... ked samotna vlozka ma 140kg, komin mame vonku nerezovy zo steny. To je akoby sa vacsi chlap postavil v obyvacke na zem a musela byt patka aj tam... som zvedavy na odpovede.
Odpovedať
@johny18 Dobrý den. Musím Vám sdělit, že mě se podařilo před 22 roky postavit komín na místě, kde byl plánovaný a samozřejmě pod komínem je základ. A to mám celý barák podsklepený. Ale i v případě domu přizemního při stavbě Vašeho komínu by tam měl být základ. Toho důkazem je, že základ máte, ale jinde. Takže, kdybyste se trfil, tak byste o jeho smyslu nepochyboval. Já o smyslu základu pod Váš komín nepochybuji. Problém je to naprosto triviální - váha komínu se neroznese na žádnou jinou plochu, jak na základ. Čili Vy máte několik možností. 1. Základ vynechat a modlit se, aby to podlaha ( předpokládám zateplená ) roznesla. To bude podle mě řešení špatné. Nespadne to , ale postupně to bude sedat. 2. Základ dodatečně vybudovat, čili rozbít podkladní desku, včetně hydroizolace a izolace proti radonu. Vybetonovat základ a znovu tu hrůzu, co jste udělal, uvést do předchozího stavu. 3. Použít dvouplášťový nerezový systém a ten už základ nepotřebuje. ( to je odpověď i pro andyfoto ) S pozdravem Laďa
Odpovedať
vsetko zalezi aj na tom ze aku mas hrubu zakladovu dosku. pokial je hruba nejakych 10-15 cm tak nemusi byt uz ziadna patka navyse...
Odpovedať
@misko81 Všechno záleží na statickém posouzení. Čili, jakou tlakovou silou bude ten komín působit na podloží. Když to udrží 10 cm podkladového betonu, který bude na nějaké dutině a nebude vyarmován, tak se určitě nepohne. A ten rozptyl v tloušťce betonové desky 50 % je úctyhodný. Super. A každý nemusí stavět bungalov, že.
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 no.... my tak mame, ze mame tam zaklad rozsireny a spevneny tiez... ale nemame neucinnu vysku tzv.. komin mame schiedel tvarnicami az od vysky asi 2m, kde sa napaja rura na krb.vlozku.... samozrejme tuto jednu tvarnicu sme museli specialne upravit vnutri, krbar tam urobil sikminu a keby nahodou nieco spadlo zhoda do komina, tak to spadne do krbu... Uz som to tu pisala.. takze sa opakujem Len teraz neviem, aky komin ty riesis.. ci ku peci, alebo ku krbu..... komin mame dvojity . jeden je na vnutorny, druhy na vonkajsi krb.. pre lepsiu predstavu prikladam foto, neviem najst foto, kde je to zvnutra.,,, Riesili sme to tak aj preto, lebo je to nosny obvodovy mur a takto sa nam to zda stabilnejsie.... ako nechat to dute, kedze okolo su len okna a drzi to celu stranu strechy...
Odpovedať
Profilova fotka
tu vidno tu patku .. snad pomoze :) na druhe foto je na nom polozena tehla.....
Odpovedať
jednoznačná odpoveď - áno, nešpekulovať že prečo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
súhlasím s misko81, a ak je v podkladovom betóne ešte sieťovina tak nič neriešte.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
dnes som dosiel s krboveho studia a boli sme sa spytat prave na tuto vec - dat zaklady alebo nie? A ako pisu ludia - misko 81 a jan45 - bol nam povedane: ak mate zakladovu dosku hrubu nad 10cm alebo viete kde krb bude stat, vypustite polystyren a plochu zalejete cisto betonom s pouzitim kari sieti, nie je potrebne robit zaklady pod krb. ....ale aj tak ludia tie zaklady kopu a kopu.....a asi ich budeme kopat aj my...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@adam_janka ta patka je skrz komin a nie krb.krb ma par kilo proti kominu.je to velka bodova zataz.
Odpovedať
Je velký rozdiel medzi, základom pod komín a pätkov pod komín. Základ by mal byť, s koštrukčného hladiska, pre murované komíny v interiéri, hlboký 50 cm a exteriéri cca 80 cm... Pätkov pod komín, sa rozumie vynesenie komínu do čistej úrovne podlahy od základovej dosky. tzv (vynášací soklík)... @johny18
Odpovedať
Článok sa načítava...
to treba mať nejaký špeciálny základ pod komín? či máte na mysli klasické základy domu? My budeme mať komin kvoli krbu, v obývačke, máme tam klasické základy a platnu, v rámci domu, treba urobiť ešte nejaké zvlášť základy pod komin?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@johny18 Jak ste to nakoniec poriešili ?, mám podobnú dilemu , alebo ešte uvažujem dať komín do nosnej konštrukcie, neviem ale či to nieje problem, keďže tým pádom nebude prepojená ....
Odpovedať
Profilova fotka
@extreme Komin nakoniec ostal na povodnom mieste, kde bol aj planovany a kde bol pod nim vyhotoveny zaklad.
Odpovedať
Má to svoju váhu ktorá nieje najľahšia,takže odporúčam základ !
Odpovedať
samozrejme ma svoju vahu komin ked nieje da sa to prezit. norma je norma ale uz sa to tu kedisik riesilo ked zaklad pod komin tak potom ked akvarko mam 350 litrov tak tiez treba zaklad len problem ked ho mam na poschodi :-D co potom? treba zaklad z poschodia az dozeme????
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravim No rozobral som stary komin a chcem ist postavit novy na to iste miesto. Patka je poriadna no tie miesta kde bol komin a teraz tam bude novy komin tak tam sa beton troska rozdrvil,je tam jama do cca 5cm,ako by som to vyrovnal ? Rozmyslam zeby som dal prvu kominovu tvarnicu a naplnil ju betonom.,ci?
Odpovedať
@pepe16 Ja by som to ešte trochu prehlbil na 7 -8 cm a zalial, vyrovnal kvalitným betónom. Po pár dňoch ak by to dobre zaschlo napálil nato plát ipy ( hydroizolácia) a na to potom staval komín. Ako stavať komíny je veľa video návodov na youtube.
Odpovedať
@juzan Bežný murovaný komín v bungalove má výšku približne 5,5 metra . Meter komína je približne 100kg. Takže 550kg bude niesť váhu a tlačit na základnú dosku v rozmere tvárnice 35x35cm. Ak je poschodový dom komín má aj 9 metrov a to už je 900kg. Takže veľká váha vyvíja tlak na malú plochu základnej dosky preto treba už aj dobrý základ pod komín.
Odpovedať
Profilova fotka
Prosim su este nejake rady ci napady??? Otazka: Zdravim No rozobral som stary komin a chcem ist postavit novy na to iste miesto. Patka je poriadna no tie miesta kde bol komin a teraz tam bude novy komin tak tam sa beton troska rozdrvil,je tam jama do cca 5cm,ako by som to vyrovnal ? Rozmyslam zeby som dal prvu kominovu tvarnicu a naplnil ju betonom.,ci?
Odpovedať
@leilak1 ok to beriem ale ber to ze ten komin vecsinou popri stene cez deku kde tiez neaka vaha sa rozlozi. a ked uz ides tak do detailov ze cely tlak je na jednu tvarnicu tak sa chcem spýtať ci v garazi staci zaklad pookraji pod nosnou stenou ci mam vykopat zalad 5x5 aj pod podlahu?lebo bezne suv ma vahu 2,5-3t co je priemerne 700kg na jedno koleso ktore tlaci na plochu 20x20cm.nehovorim ze zaklad je somarina ale este nikomu nespadol komin bez zakladu aspon ja o nikom takom neviem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Dobry den, chcem sa spytat ci petka pod dvojkomin s rozmermy 1750 x 1200 nie je moc velka.
Odpovedať
@leilak1 Komín sa stavia popri stene a tá je uložená na základovom páse. Základový pás obyčajne prečnieva a teda ak je potrebné, môže tento presah slúžiť ako základ pod komín spolu s priľahlou platňou. Taktiež uchytenie komína v prechodoch cez poschodia zaručuje stabilitu komína. Nemám nijaké obavy o takto dodatočne postavený komín, keď aj výšky 10 m.
Odpovedať
Zdravím, tiež sa chcem spýtať v rámci diskusije. V pôvodnom projkete sme neplánovali s komínom a rozmysleli sme si to, keď sa začaka robiť strecha teda v hodine 12nástej. Nemáme pod komín robený špeciálny základ.Nemal by s tým byť problém? Samotná deka má 16 cm a cca polovicu miesta pod komínom tvorí nosné murivo (základý pás). Komín bude dlhý cca 6,5 metra.
Odpovedať
@newhouse Je to riesitelne aj zavesenym kominom, napriklad Schiedel Permeter.
Odpovedať
Profilova fotka
@newhouse Dekou je myslena zakladova platna? Suvisla vrstva 16 cm betonu s akou vystuzou (kari rohoz s okami?)? Do polovice podorysu komina zasahuje zakladovy pas? Dana vyska standadneho keramickeho komina bude podla mna pouzitelna pre dany pripad. Alebo potom vyuzit moznost komína priamo nad spotrebicom - max. 8 m, s cistiacim otvorom na najblizsom vyssom podlazi, spotrebic s odnimatelnym deflektorom (vyhl.401/2007, par. 12, ods. 7). Treba pocitat s tym, ze bude vlhkost padat do spotrebica, co v kombinacii so sadzami bude viest k pachovym zazitkom a kaluziam v spotrebici.
Odpovedať
Áno už sa tak moju robotníci rozhodli. Je to presne ako ty píšeš, základová plaťna 16 cm betónu pod ňou je kary rohož a do polovice komina zasahuje základový pás. Museli sme konať rýcho, lebo idú latovať strechu. Ešte dodám, že celý komín čo sme kúpili má hmotnosť cca 600-700 kg.
Odpovedať
@juzan toto je velmi zaujimavy bod, lebo tiez riesim takuto dilemu. V projekte sa neuvazovalo s murovanym kominom a ja ho tam teraz chcem dat. Ja som laik a nejako tomu nerozumiem, ale s tym SUV-ckom je to dobry priklad. Spytam sa na to projektanta a som zvedavy na odpoved. Potom Ti dam vediet :).
Odpovedať
@sailor84 neni som neaky odbornik ale zas som trosku v obraze minule to tu prezivali ze tu maju akesik velke akvárium ze ci treba poden zaklad vaha okolo 1500kg s vodou.mi prislo smiesne lebo neviem ako bi vytvorili zaklad na poschodi .bratranec nalial dva kubiky betonu do petky pod krb a ked sa murovali priecky tak zistil ze sa okopol o 1,5m tak sme spravili zaklad taky aby sa nepovedalo a teraz sa smejeme ze pod krbom jedna miesacka betonu a v obyvace pod stolom dvojkubikovy zaklad a vsetko stoji
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?