Je komín súčasť hrubej stavby?

Dobrý deň, hrubú stavbu nám robila firma a pri tvorení zmluvy sme zabudli na komín. Zmluva je veľmi všeobecná. Máme podpísanú zmlovu o dielo a dielo je hrubá stavba. Je komín jej súčasťou alebo komín v tomto prípade nie je súčasť hrubej stavby? Ďakujem pekne za každé info.
Odpovedať
@brapene plati zasadne co je v zmluve, co ste sa dohodli..neexistuje ani norma, ani predpis co je sucast hrubej stavby.Ja zrovna riesim nieco podobne so zakaznikom.jedine zmluva o dielo riesi podrobnosti a rozsah prac
Odpovedať
@pr zdravím, takže čo nemám v zmluve, mi dodávateľ nemusel vystavať a to čo nemám v zmluve nemusím zaplatiť? Zmluvu máme strašne všeobecnú. Poraďte čo urobiť...
Odpovedať
@brapene čo neni v zmluve to nemusi zhotovitel spraviť,čo ste nechceli vy spraviť a zhotoviteľ to spravil je jeho blbosť.Ale ak ste si dali niečo spraviť a nie je to v zmluve, len ustna dohoda a nezaplatite, tak to moze byt problém.Museli by ste dokázať že ste to nechceli..a to je tazke..celkovo co nie je na papieri je osemetné..ja viem ze stále behat s papierom a dopisovat a podpisovat je na nervy pre jednu aj druhu stranu.
Odpovedať
......ak v zmluve nemám, že komín je súčasť hrubej stavby a ja laik, som si myslel, že je....a zhotoviteľ, stavebná firma...stavbyvedúci bol v tom tiež, že komín je v hrubej stavbe a komín normálne postavil.....až teraz keď sa riešia peniaze sa tvári ako znalec....ja mám dokazovať, že som ho chcel?
Odpovedať
Profilova fotka
@brapene ale veď sa museli držať projektu nie? A pokiaľ bol komín v projekte tak ho postavili.veď pod komín museli spraviť aj základ. Takže ak bol v projekte tak ho museli postaviť.
Odpovedať
@poliacik321 áno, v projektovej dokumentácii bol, mám aj základ, komín je postavený, len teraz chce firma odo mňa peniaze za hrubú stavbu/ vyplývajúce zo z,luvy o dielo/ + peniaze za stavbu komína, lebo ten vraj nie je súčasť hrubej stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@brapene treba sa ich opýtať ako chceli odovzdať hrubú stavbu bez komína. Pokiaľ by tam komín nebol tak by predsa neuzatvorili strechu. Hm toto je dilema fakt. Inak väčšinou sa robia podrobnejšie rozpočty. kde sa uvádza aké práce cena obsahuje. Čiže múranie obvodových múrov,šalovanie prvého venca ,osadenie stropu a pod. A mala by tam byť aj položka stavba komína. Možno tu sa spravila chyba. Dohodli ste cenu za hrubú stavbu a vopred ste si nedefinovali, čo si pod tým pojmom obaja predstavujete.
Odpovedať
@poliacik321 hmm, tak... a v tomto potrebujem poradiť...
Odpovedať
Profilova fotka
@brapene napr. my mame rozpocet na stavbu robeny v cenkrose a tam je komin uvedeny pod HSV sekcia zvisle konstrukcie. Takze podla mna je to sucastou hrubej stavby.
Odpovedať
@brapene Ak bol v projekte, mal by byt sucastou hrubej stavby, ale ak sa stavebna firma zatne a nepovoli, budes mat co robit, aby si si v nasom state vydobil pravo... Mam maximalne negativnu skusenost...
Odpovedať
ďakujem za každé info, ako dopadnem, dám vedieť..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
zeld to popisuje presne, rozdielne názory vznikajú, pretože sa používajú iné konštrukcie. Predtým komín mal samostatné rozpočtové položky,ale technologicky bol súčasťou muriva, dnes sa buduje samostatne a môže sa robiť dodatočne.
Odpovedať
@brapene my mame dum na klic. Komin nebyl soucasti zakladni stavby a doplaceli jsme jej. zalezi, co mas v projekte a co je uvedeno byt obecne v esmlouve. A take zalezi, co mas v podrobne kalkulaci a zda je kalkulace nedilnou casti smlouvy. Mel si v podrobne kalkulaci na dum komin? Mas ve smlouve, ze soucasti smlouvy je kalkulace, popr. stavba dle nejake prilohy?
Odpovedať
tak ako píše zeld, každá solídna stavebá firma k zmluve o dielo prikladá položkový rozpočet z jasnými definíciami čo je súčasťou dodávky (sú to konkrétne položky vrátane merných jednotiek, obvykle rozdelené na ceny materiálu a práce) Pri takto uzavretej zmluve odpadajú zbytočné dohady...
Odpovedať
@tommi_d Zdravím....no a toto je práve to...solídna firma...všetkému, čomu som sa chcel pri stavbe vyhnúť, sa mi stalo. Neoveril som si firmu, reči majiteľa super, prácu si odviedli, no nedodržali čas a stála kontrola, to ani nekomentujem. Nedostatky, ktoré sa prežiť dajú, no ťažko sa s nimi stotožniť a podobne. Skrátka katastrofa. Som si vedomý aj svojej chyby, neospravedlňuje ma neznalosť a neskúsenosť, no nemal som šťastie...stojí nás to peniaze a hlavne veľa času a nervov. Nepodcente dodávateľa ako ja...venujte mu zvýšenú pozornosť a pri prvej blbosti, čo vyrobí HO HNEĎ SEKNITE...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?