Integrovaný komín v nosnej priečke.

Dobrý deň. Može byť keramický komín (murovaný) integrovaný v nosnom múre? Nemám s tým skúsenosti, preto budem vďačný za každú radu.
Odpovedať
tak to zaujíma aj mňa :)
Odpovedať
Profilova fotka
@monster7843 v nosnej to asi bude problem pre dilataciu.
Odpovedať
@monster7843 Pokial viem, komin nesmie byt pevne spojeny so ziadnou stenou, ani prieckou, takze si neviem predstavit, ako by si robil veniec..
Odpovedať
@monster7843 zalezi kde v nosnej stene a aky je ostatny nosny sytem v kontakte s tou stenou. Komin nemoze byt vmurovany ale dilatovany, ide teda o prerusenie nosnej steny v mieste komina. Ako bolo uvedene moze byt problem s realizaciu venca, nosnika a pod ak nieco take nad murom je potrebne. Cize odpoved je ano aj nie. Dilataciu kazdopadne odporucam dodrzat a pouzit na jej riesenie systemove prvky, ak sa neprizna a len omietne, tak sa objavia praskliny/trhliny.
Odpovedať
@majkoj @cache @spiderhst Vďaka za radu. Aj som rozmyšlal že môže byť problém s tepelnou rozťažnosťou. Komin by nebol v obvodovom mure ale v stredovej priečke, veniec by teda problém byť nemal. Mojim riešením by však mohol byť aj nerezový komín s ukotvením na stenu nad vykurovacím kotlom. Som trochu obmedzený priestorom a komýn osadený od podlahy by mi značne skomplikoval realizáciu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@monster7843 Mozem sa spytat, ako si nakoniec s tym kominom v nosnej stene dopadol? Riesim rovnaky pripad, chcem dat komin do nosnej steny, nie obvodovej, ale stredovej, ktora bude nosna pre zelezobetonovy strop. Dakujem za odpoved
Odpovedať
@majkyv komín je v strede domu a je mimo nosných priečok, takže som nič nezvyčajné neriešil.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?