Hluk v komíne

potreboval by som poradiť ohľadom hluku (prievanu) z komína. Aj keď v krbe nekúrime a vonku fúka vietor v strašne to v krbe počuť-akoby bol prievan vo vložke. Akoby sa dal tento problém odstrániť? Bolo by riešením namontovanie tzv. kohúta na koniec komínu namiesto striešky?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Presne ako pises, kohut to vyriesi. Tiez mam s tym problem...
Odpovedať
@aurelbohus @vovo Dobra tema. Tento tyzden to bolo peklo. Mame rel. kratky komin, ale o to sirsi :-) 3m efektivna vyska, 200mm, Schiedel Uni Plus. Najprv som si myslel, ze je to len kvoli odvetracej mriezke. Tak som ju zapchal handrou, samozrejme nehorlavou ;-) Ale tango pokracovalo, normalne sme 2 noci spali so stuplami v usiach. Darmo, ked velka sirka kompenzuje nizku vysku, je to pruser... A vy mate ake dimenzie kominov, hosi? PS: Kohut - neviem, co zrobi s hlucnostou, ale urcite zvysi tah. A tomu sa MUSIM vyhnut. Dost som cital o hlavici Polmar, velmo sa mi to pozdava. Co na to poviete?
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ja mam komin 6,5m a je to 200mm Schiedel. Si mylis kohuta s hlavicou :-). Kohut je ta blbost na komine, co sa otaca podla vetra a zabranuje, aby ti fukalo do kominu a robilo hluk :).
Odpovedať
@vovo Preco, ze mylim? Kohut - http://www.kurenie-solar.sk/fotky7054... Spravne? Hlavica - http://www.polmar.cz/image/regulator.jpg Ta by mala tah nie zvysovat, ale znizovat extremy - aj pri slabom aj pri silnom tahu a samozrejme branit zavetrovaniu komina. Vyhodou je, ze sa tam da presne nastavit zelany tah v Pa... Ja som to zatial len teoreticky skumal. Docital som sa, ze kohuty zvysuju tah v prvom rade. Tebe to pomohlo teda aj s hlukom? To ma bude zaujimat, lebo hentie Polmar hlavice tu SK obchodnici predavaju za 300-400€, co je teda neakceptovatelne!
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.kominy.cz/nerezova-kominov... S touto hlavicou mám dobré skúsenosti, cena podľa priemeru 100-200 €
Odpovedať
@reward Hubo mi tiez odporucali, pozrem, kto to ma v NR. Vdaka!
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Aha, mas pravdu… to som vobec nepredpokladal… som si az do teraz myslel, ze kohut je iba na to, aby ti prestalo fukat do komina. Nikdy ma nenapadlo, ze to moze este zvysit tah :( @reward Ta hlavica ako funguje? Ja mam peletovu pec a teda pre mna tah kominu nie je dolezity. Mne ide najma o to, aby mi v komine nehucalo. Pomohla by mi ta 4 lamelova hlavica hubo?
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo Hlavica Hubo rieši hlavne nedostatok ťahu ale aj prebytok ťahu. Lamely usmerňujú vetry okolo vyústenia komína tak, aby dym nezrážali späť. Nie je to zariadenie primárne určené na zníženie hlučnosti, no z praxe viem, že to pomáha. Nechcite však od toho úplné odhlučnenie komína. Pokiaľ bývate vo veternom regióne (Nitra, Bratislava) a keď sa vonku "čerti ženia" :-) , nepomôže ani Hubo
Odpovedať
@reward Dakujeme za rady. Topiaci sa aj slamky chyti... :-) Ja si myslim, ze ciastocne moze byt zvysena hlucnost komina sposobena aj tvarom strechy. Mame len 15° sklon, vietor sa nelame ale obfukuje strechu, ktora ma "aerodynamicky" tvar, komin je takmer pri hrebeni, teda kde vietor fuka najrychlejsie. Myslite, ze by mohlo pomoct aj nadstavenie komina? Mame ho asi 50cm nad hrebenom, nechcel som moc vysoky z estetickych dovodov a tahu mi stacilo...
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Myslím že uvažujete správne, ak vyústenie komína je práve v mieste najintenzívnejšieho prúdenia, logicky by prdĺženie komína mohlo pomôcť. No je to len teória. Ja by som najprv skúsil Hubo. Je to lacnejšie, jednoduchšie a estetickejšie riešenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado ten kohut je inak este lacnejsi ako ta hlavica.. stacil by ten?? resp. spravil by tu istu pracu co sa tyka hluku a zabranenia zavetreniu komina? my sme rovnaky pripad ako @matorado, pultova strecha 15 st., komin konci hned pri vrchole strechy,..(nadstavovanie uz nehrozi)a to sme este na rovine, pri poli, fuci tu ako blazon.. v komine to tiez pocujeme az az (200mm priemer).. @reward
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, kohut je lacnejší, no mne sa viac pozdáva Hubo. Z vlastných skúseností! Ťažko radiť, možno u vás bude ok aj kohút a možno ani Hubo :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@yaninca @reward Kohuta nechcem, lebo jednak sa bojim, ze by mi dodatocne zvysoval tah a druhak - predsa len je to pohybliva cast a cize potencialne sa moze pokazit, zadrhnut, skripat... Dohodol som sa s predajcom Schiedelu, ze mi daju hlavu (nenasiel som ju nikde na webe, len v ich katalogu), ktora je sice urcena proti vode, a ked mi nepomoze tak ju vratim..
Odpovedať
Mam trosku podobny problem ked nekurim a vonku poriadne fuci , okolie senca- same pole, komin mam o meter vysi ako je stit strechy, tah je perfektny, ale ked sa vonku certi zenia :-) tiez je pocut zvuky nie je to az take hrozne ale ked je uplne ticho mi to trosku vadi...
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado dakujem.. a som zvedava na tvoje skusenosti
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado super, takto má pristupovať predajca k zákazníkovi ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Poriesil to niekto uspesne ? @goli4 @matorado @yaninca
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@stanleyk1982 No takze my tam mame teraz asi od polky januara kominovu hlavicu Schiedel. Su to take dva taniere, vyvod rury je medzi nimi, plus je branene proti zafukovaniu takym plechom dookola fugy medzi tymi taniermi. Je to nieco taketo: Ale nie sme uplne spokojni, lebo stale sa pri istych intenzitach vetra a hlavne niektorych smeroch (nie vetkych) ozyva rezonancia, alebo ako mam nazvat ten zvuk. Pripomina to zvuk, ako ked fukas na flasi. Je to v celom dome, nedaju sa pred tym ani dvere zavriet.. :-/ Takze som este kupil otocnu hlavicu, tzv. kohuta a v najblizsej dobe podam hlasenie, ako ten pomohol..
Odpovedať
Profilova fotka
@jurojj koxo to je ine UFO :D
Odpovedať
@matorado mno nieco podobne no nie tak zlozite mame aj my na komine a to je nic... presne ten efekt s flasou sa prejavuje...
Odpovedať
@stanleyk1982 Co mate za komin? Ako vysoko nad strechou? Aky tvar strechy? My mame Schiedel Uni Plus 200mm, tych 60cm je nad strechou a strecha je valbova plechova, nizky sklon 15°. Mame zatial otvorene, ziadny dom na okolo, velmi veterne miesto.. Dnes aj zajtra hlasia narazy do 18 m/s, vyskusame kohuta ;-)
Odpovedať
@matorado Schiedel dvojkomin 2x200. nad strechou sme cca 50cm, Ackova strecha a najvyssi dom v okoli :-) .. sklon si nepamatam ale mozno aj 45 :-)
Odpovedať
možno sa ten schiedel rozpadáva a vydáva varovné zvuky, počul som že sú to šmejďácke komíny
Odpovedať
no ak chces riesit hluk tak urcite nie kohuta budes mat stale problem so zvukom a este ked nebudes kohuta servisovat minimalne raz rocne neude fungovat a mozes h vyhodit hlavica hubo funguje ale viem o lacnejsej variante mame doma na komine a sme max spokojn a mozes ju mat este aj farebnu aku potrebujes
Odpovedať
hviezda888 -> registrácia 3.6.2014 To opäť zaváňa iba reklamou ;-)
Odpovedať
@jarpo ale je to taky babrak, ze nevie ani korektny link vlozit.. :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
prosim vas ako vysoko ma byt nerez strieska v tvare "V" nad vrchom komina o priemere 200mm. dik za odpovede
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@matorado celime podobnému problemu, podarilo sa vyriesit hluk z komina? ak ano, ake je riesenie v tvojom / vasom pripade? dakujem, r.
Odpovedať
@rhplus Ano, v nasom pripade bol problem sposobeny rezonovanim hromozvodu, ktore sa prenasalo do konstrukcie komina. Nie nadarmo su podobne instalacie na komin vlastne zakazane. ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?