Externý prívod vzduchu cez vetraciu šachtu komína

Ahojte. Chcem sa spýtať či je možné riešiť externý prívod vzduchu pre krb cez vetraciu šachtu v komíne? Je to možné? Realizoval to tak niekto? Bude to fungovať? A je to rozumné riešenie? A keď nie, tak prosím argumentovať prečo. Ďakujem.
Odpovedať
Ja som vyriešil prívod vzduchu za komínom som vytesal do steny drážku a dal tam 10cm rúru. Nasáva mi to z podkrovia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, Je to mozne. Sachta by mala byt dostatocne izolovana od kominoveho prieduchu. Mala by tvorit uzatvoreny system spolu s spotrebicom. Pokial ju nechate otvorenu, tak mimo prevadzky vam bude sluzit ako velmi slusne vetranie vnutorneho priestoru tak ako mriezky pre zadne odvetranie v pate komina.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Ďakujem za info. A akým spôsobom by sa to dalo napojiť na ten prieduch? Vložka by mala prívod externého vzduchu zo spodu. Tam sa dá koleno a potrubie ku komínu. Ako sa rieši prechod potrubie/šachta ?
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 ja mam tak rieseny privod vzduchu cez schiedel absolut, tam je ta sachta aj "izolovana".
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@schiedel_maros_plsko Ďakujem za príklad riešenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko Pán Plško, pozdravujem vás a som rád, že do tohto fóra stále viac prispievajú ľudia, ktorí sa s danou tématikou stretávajú denno-denne. Mimochodom poznáme sa z Cechu kachliarov a som aj váš odberateľ. Nedá mi nezapojiť sa do tejto témy, lebo stretávam sa bežne v praxi, že vetracia šachta vášho komína je pripravená na prívod externého vzduchu. Moji zákazníci, ktorí si sami realizujú komín, dostanú už v predajni, či u výrobcu radu, že šachta slúži práve na toto. Prepáčte, mne to do mojej sedliackej hlavy akosi nechce vliezť a poznám mnohých kachliarov, ktorí nikdy nepripoja vzduch do kozubu na komín. Vysvetľujem si to takto: Ak sa na komín pripojí štandardná vložka s teplotou spalín na vstupe do komína cca 200° C (žiaľ u mnohých "vysokoúčinných" hobbymarketových kľudne aj 600°C), myslím, že to prehreje aj vetraciu šachtu, napriek kvalite systému (ja robím len Schiedel). A potom už fyzika prekoná ťah vložky a jednoducho nehorí. Dokonca sme rozoberali kedysi na Cechu, že môže nastať kolobeh, čiže dym z ústia komína rovno vcucne sanie cez šachtu. Čo vy na to? Ja negatívnu skúsenosť nemám, lebo toto riešenie zamietam, ( som staroverec a nerád robím pokusy na svojich zákazníkoch :)) ale ak ma z môjho prípadného omylu vyvediete, rád sa nechám poučiť a budem to tak robiť, lebo to by značne zjednodušilo privádzanie vzduchu. Prípadne ak sa robili nejaké merania teploty v šachte, pri prevádzke kozubu, prosím o info. Nech sa darí ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravim. Viem, registrujem. Rad ozrejmim. Idem vam hladat studijny material. Ale ako namet na zamyslenie - princip spojenych nadob, vyssia teplota v komine ako v sachte a teda iny "kominovy efekt". Izolovana sachta, cize nie komin s mineralnou vlnou = Schiedel ABSOLUT. Vcucnutie dymu - vyustenie komina je vyssie ako otvor sachty. Ak by predsa len k tomu doslo, tak sa da urobit otvor na nasavanie nizsie na telese komina.
Odpovedať
Profilova fotka
@reward Anotacia k studii vykonanej v roku 2010 je uvedena tu : http://www.schiedel.at/stoob-2010 Samotna studia - diplomova praca - je zial len v nemeckom jazyku - http://www.schiedel.at/fileadmin/data... Davam do pozornosti str. 60 - teploty v prieduchu a v sachte, str. 61 - rychlost prudenia vzduchu. Zaujimavostou je graf obsahu oxidu uholnateho v spalinach na str. 62 (dosledky CO - http://www.detektor-shop.cz/content/8...) A na str. 130 zaver, zhrnutie : Die senkrechte Verbrennungsluftzuführung über das Kaminsystem Schiedel ABSOLUT mit Thermoluftzug funktionierte bei beiden Feuerstätten optimal. (Kolmy privod vzduchu kominovym systemom Schiedel ABSOLUT s zateplenou sachtou fungoval pri oboch spotrebicoch optimalne) Die Vergleichsmessung mit waagrechter Zuluftführung weist ebenfalls keinen erheblichen Unterschied zur senkrechten Zuluftführung auf. (Porovnavacie meranie s vodorovnym privodom vzduchu v kazdom pripade nevykazuje ziadne podstatne rozdiely voci kolmemu privodu vzduchu sachtou) Zaujimavostou je konecne vyuctovanie. Naklady 47.000 €. Prezentacia vysledkov zadavatelovi Schiedel a Rakuskemu kachliarskemu zvazu. Ospravedlnujem sa za nie uplne dokonaly preklad z nemeckeho jazyka. Aobsirny obkec, ale treba informovat aj laicku verejnost ... Verim, ze aspon z casti tento prispevok dokaze znizit vasu nedoveru voci uvedenemu rieseniu privodu vzduchu pre spalovanie prostrednictvom kominoveho telesa Schiedel ABSOLUT.
Odpovedať
@reward Nad týmto som presne uvažoval keď som zakladal túto tému. Že či vzniknutý komínový efekt v šachte nebude robiť galibu. Ale pekne to vysvetlil @schiedel_maros_plsko . Takto by mali vyzerať diskusie pri riešení problému. Ešte možno by bol problém pri zakladaní keď komín a šachta majú rovnakú teplotu. Možno bude mať komín menší ťah zo začiatku, ale podľa tých grafov to funguje pekne. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 @reward Dakujem za uznanie. Este som zabudol uviest zivy priklad funkcnosti privodu vzduchu sachtou. Obraz 5 minut po zakureni v piecke KINGFIRE PARAT s kominnom ABS 18L.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko pozdravujem ta p.Plsko, ani netusis ako je fajn ze si tu.... ;-) samozrejme ABSOLUT-om to riesime aj my a to uz nejaky ten rok a hodnotenie ....NEMAME PROBLEM! pece funguju ....velmi spolahlivo....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko som rad ze to tu niekto napisal, tiez mam absolut a kazdy mi tvrdil ze to fungovat nemoze :-D, realita je ale ina, minimalne teda u mna.
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie. Ako člen predstavenstva CK vám navrhujem na túto tému rozvinúť diskusiu na pôde CK, aby bolo každému jasno, čo funguje a čo nie. Ale tým moje špekulácie nekončia. ;-) Neuviedol som totiž, že mi ide hlavne o riešenie šachtového pripojenia u komína STABIL (bývalý UNI). Ak prídem na zameranie stavby k 10-tim zákazníkom, 9 z nich má STABIL a jeden ABSOLUT. Absolut je aj pre mňa Absolut, no platí to, čo píšete vyššie aj pri Stabil ???
Odpovedať
Profilova fotka
@reward Radi poskytneme informacie. Dane tvrdenia platia len pre Schiedel ABSOLUT. To som jasne deklaroval bez moznosti pochybnosti. Na Slovensku je to tak, a to mi date urcite za pravdu, ze najskor sa hladi na peniaze az potom sa riesi pripadna funkcnost. Ked to nefunguje. Ako som uz uviedol. Dane riesenie privodu vzduchu je overene pre system ABSOLUT. Pri STABILe nie je dostacujuca izolacia medzi sachtou a kominovym prieduchom. Je dostatocna pre funkcnost a bezpecnost komina (pre istotu pridam tuto poznamku). Ak zakaznik jedna s nasim odbornym poradcom a opyta sa na moznost nasavania vzduchu, je mu odporuceny system ABSOLUT so sachtou, je upozorneny , ze ak zvoli ine riesenie, musi tomu dopomoct spotrebic (napr. s podporou ventilatora na strane nasavania). Casto je vsak jeho rozhodnutie nasledne ovplyvnene cenovym pohladom. A potom ocakava od krbara, kachliara, ze to doriesi ... Nevyriesi. Alebo to riskne. Jedine co pomoze, je vzdelavanie, informovanie, vysvetlovanie. Ukazky rieseni. Na Vasej cechovej stranke napriklad. My sme zacali ukazovat ake to je pri nespravnej volbe komina, alebo pri nespravnej volbe sposobu odvodu spalin : http://www.schiedel.sk/zaujimavosti/r... Je to take zaujimave, ze nam "konkurencia" kradne nase obrazky 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@schiedel_maros_plsko Zisťujem, že som ani nebol príliš vedľa ;-) Väčšina ľudí kupuje lacnejšie komíny a ak sa dozvedia, že vzduch cez šachtu funguje u jedného typu, musí aj u druhého.... Veľmi pekne ďakujem za podrobné informácie, teraz ľutujem, že v Senci, pri hojnej účasti členov CK sa táto téma nerozoberala. Ale ešte nie je všetkým dňom koniec, prajem vám veľa úspechov :-)
Odpovedať
tiež sme sarozhodli pre absolut a verím že je to najlepšie riešenie pre náš RD inak trochu mimo ale ak by mal niekto záujem ostalo mi z absolutu 1ks-133cm šamotova vložka priemer.200mm a 1ks.133cm priemer 180mm .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@schiedel_maros_plsko Pozdravujem, šachtové riešenie čerstvého vzduchu pre Uni Advanced bude fungovať? Píšete, že pre Absolut áno, ale aj pre Uni Advanced? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday Len pri Absolute garantujeme funkcionalitu sachty pre privod vzduchu
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Pri Uni Advanced, by sa dalo použiť, keby boli problémy tak pomocou ventilátora? Ventilátorové riešenie mi mohlo fungovať? Alebo treba priviesť vzduch v podlahe?
Odpovedať
Profilova fotka
ked sa smiem spytat, aky je princip tahu komina????? mne sa zda , ze je to podmienene rozdielom v tlaku atmosferickeho pri spodku a vrchu komina, ak sa nemylim, a ako moze nieco nasavat ked hore je nizsi tlak ako dole?????? dakujem za vysvetlenie PS: viem si to predstavit, ked mate nuteny tah ventilatorom alebo ventilator tlaci vzduch do pece, ale pri bezventilatorovych systemoch to moze by trosku problem , ci????
Odpovedať
Profilova fotka
@lupus pretoze fyzika :). Na druhej strane je totiz komin ktorym odchadzaju horuce spaliny. PS: Tu na fore uzivatelia pochopia uz pri jednom otazniku, ze sa jedna o otazku :)
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday Nevieme garantovat bezproblemovu funkcionalitu kvoli chybajucej izolacnej vrstve v tvarnici, v casti sachty.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj praveze fyzika, asi tomu trosku nerozumies ci ako?
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj na druhej strane coho? co ma stym spolocne horuci komin?
Odpovedať
@lupus Keď ti vznika v komíne ťah tak musí aj niekde nasávať a keď máš voľnú cestu tak ti nasáva odtiaľ.
Odpovedať
Profilova fotka
aj na zaciatku? este raz ti hovorim, tah vznika rozdielom tlakov, nie nejakym teplom
Odpovedať
Profilova fotka
@lupus je pravda, ze sa zvysi pri horeni, kedze horuce spaliny su lahsie ako studeny vzduch, ale na zaciatku, ked nemas horuce spaliny tak ti saje vzduch z miestnosti nie z vrchu komina
Odpovedať
Profilova fotka
lebo v miestnosti je ovela vacsi tlak ako na vrchu komina, ale asi je to zbytocne, nieco vysvetlovat, lebo fytika, co si mal z fyziky ? jeden otaznik
Odpovedať
@lupus takže, keď dám ventilátor na stranu nasávania čerstvého vzduchu. Tak nebude problém s ťahom?
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?