Dvojprieduchový komín - vložka pre kondenzačný kotol?

Dobry den. Vie mi niekto poradit ohladne kominov, konkretne ma zaujima dvojprieduchovy komin. Budu k nemu pripojene krbove kachle + kondenzacny kotol. Teraz otazky: aka kominova vlozka je najvhodnejsia pre kondenzacny kotol? Samot, plast, nerez, nieco ine? Aky priemer vlozky (pre kond. kotol)? Daju sa kombinovat v dvojprieduchovom komine rozne typy vloziek? Dakujem.
Odpovedať
Ja budem dávať nerezovú vložku nakoľko pôjdem na vyššiu teplotu pre radiátory takže tým pádom by plastová vložka mala krátku životnosť. Platova je vhodna len pri podlahovom kúrení, ak sa mýlym prosím opravte ma
Odpovedať
Profilova fotka
@rastototh Zivotnost a odolnost vlozky nie je o type kurenia, je to o maximalnej teplote spalin produkovanych kotlom, teda o miere vyuzitia tepla. Radiatory mozete max. 90°C, teda ak neuvazujete o parnom vykurovani, maximalna pripustna teplota pre plast je 120°C (zavisi od vyrobcu), takze plast v pohode. Ale plast vam neumozni pripadnu zmenu paliva.
Odpovedať
No ked radiatory mozem mat maximalne 90, tak podla vas mi plastova rura vydrzi vpohode? Preboha len toto nie! Ze teplota spalin v komine pri radiatorovej teplote 90 nepresiahne 120? Kolega z Modrej strechy chce vediet aka vlozka je najlepsia alebo najvhodnejšia pre kondenzačny komin. Čiže ak pojde podlahovkou tak plast. Poprosim o vyjadrenie kurenarov.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastototh páči sa mi, že aj keď tomu nerozumiete, viete. radiatory môžu ísť aj na 60°C, treba projekt
Odpovedať
Profilova fotka
@rastototh Pre porozumenie. Maximalna teplota spalin do plastovej vlozky je 120°C Vid. napri. ALMEVA : Charakteristika dle STN EN 14471: T120 H1/P1 O W 2 O20 I E L T120 je teplotna trieda pre este lepsie porozumenie. Ak som povedal, ze do radiatorov max.90°C - voda, vykurovacie medium, pri vyssej teplote meni skupenstvo. V rodinnom dome nebudete mat parne vykurovanie. Ci? :-) Je uplne jedno, aku vlozku zvoli. Kazda ma plusy aj minusy. Plast neumozni zmenu typu paliva. Ani kovova vlozka, ked bude mat pri kondenzacnom kotli tesnienie (mala by mat, kvoli moznemu pretlaku...) Keramicka vlozka - umozni zmenu paliva, nema tesnenie..... Zopakujem este raz: Zivotnost a odolnost vlozky nie je o type kurenia, je to o maximalnej teplote spalin produkovanych kotlom, teda o miere vyuzitia tepla.
Odpovedať
Takto... Zadávateľ otázky sa pýta na druhý prieduch. Prvý je jasný, krbové kachle. Pre kondenzačný kotol sú dve možnosti, buď plastová, alebo nerezová - priemer závisí od typu kotla - 60 alebo 80 mm. Ešte je tu však druhá otázka - odkiaľ si bude kotol nasávať vzduch - či z miestnosti, kde bude namontovaný, alebo vložka v komíne bude súosá - čiže nasávanie aj výfuk jedným dymovodom nad strechu... @dubak7 @rastototh V prvom príspevku nepíšeš, akým kotlom budeš kúriť - či starou Destilou alebo kondenzačným kotlom. V druhom príspevku mi je neznámy pojem "kondenzačný komín"... Teplota spalín pri kondenzačnom kotli málokedy presiahne 90°C, štandardne je to okolo 60°C. Mňa by zaujímalo, že ak bude v druhom prieduchu samotná plastová vložka, či ju treba od tvárnice nejako izolovať, resp. na akú teplotu sa môže ohriať, keď bude v prvom prieduchu napr. izolovaná šamotová vložka pre krbové kachle. @schiedel_maros_plsko Robili sme kotolňu pred štyrmi rokmi. Nerezový dvojplášťový komín 200mm je po fasáde 12-poschodovej bytovky dodala externá firma. V kotolni je redukovaný nerezovou redukciou na 160 mm, ďalej ku kotlom ide plast. Pred týždňom mi kolega, ktorý tam robí pravidelné kontroly hovorí, že z tej redukcie kvapká... Po rozobratí spoja bolo tesnenie rozožrané a nepoužiteľné. Spoj som riešil "silikónom" na to určeným. Takže aj na nerez a hlavne jeho spoje pozor
Odpovedať
@dedo758 konecne k veci :) Kotol bude nasavat vzduch z miestnosti. Takze moze byt plastova vlozka. Ok. Ma nejake nevyhody oproti samotu? Zivotnost? Su tieto plastove vlozky sucastou ponuky dodavatelov (schiedel, heluz,....) kominovych systemov?
Odpovedať
@dubak7 Plastové vložky sú skôr v ponuke výrobcov kondenzačných kotlov (Viessmann, Buderus, atď...), ale výrobcov komínov nevylučujem - len o tom možno neviem... :-) S možnosťou kombinácie kachlí a kondenzačného kotla v dvoch prieduchoch jedného komína by som sa ale obrátil skôr na výrobcu komína, prípadne kominára. Alebo na niekoho, kto tu na MS má s tým väčšie skúsenosti ako ja. Možno @reward ? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 Kedze je kondenzat agresivny, tak nie je ziaduce, aby zostaval v dymovode. Vyrazne skracuje zivotnost tesneni v spojoch, tak ako v uvedenej redukcii. Nasa spolocnost vie ponuknut vsetky spominane alternativy. Ako som uz bol hore spomenul , pre mna je cislom jeden samot, potom nehrdzavejuca ocel a nakoniec plast. Pri vsetkych typoch sa da realizovat teleso aj s nasavanim vzduchu do spalovacej komory spotrebica..
Odpovedať
@jan45 pri teplote radiatorov 60 je plastova vložka nevyhovujuca, a keď je tak len kratkodobo, a tym kratkodobo nemyslym mesiac ale o čosi viac. A cenovy rozdiel medzi plastom a nerezom nie je taky hrozny aby si radsej kupil nerezovu vložku. A ja projekt mam, preto sa tomu nerozumiem ale VIEM
Odpovedať
Moj preklep, nie kondenzačný komin ale kotol
Odpovedať
Profilova fotka
@rastototh Plastova vlozka s prevadzkovou teplotou 120°C je vlozka myslena pre odvod spalin, nie plastova rura pre pripojenie radiatorov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
komu niet rady, tomu niet pomoci
Odpovedať
Neznam kto tu talian? Plastova vložka pre odvod spalin s prevadzkovou teplotou 120. Zatial vporiadku. Teplota spalin v kominovej vložke, ked potrebujem v radiatoroch teplotu minimalne 60 stupňov, akože dakto mi tu chce tvrdiť že bude 120 stupňov? Ta teraz komu net rady tomu net pomoci. Matka zem. Predajca komonov by to mal vediet že ked topim kondenzačnym kotlom do radiatorov kde je asi nejaka ta teplota vyššia ako u podlahoveho kurenia, tak teplota spalin v kominovej vložke bude viac ako 120 stupňov. Dame tam plastovú vložku? Vydrží?
Odpovedať
Skúsim po lopate. Zhaňal som komin, rozprával som s dvomi zastupcami pre SCHIEDEL a tí sa ma pýtali aké kotly budem mať a či budem mať podlahové kúrenie alebo radiátorové. Budem mať liatinový kotol a kondenzačný kotol a kúrenie bude radiátorové. Na základe toho mi obidvaja odporučili komin Schiedel kombigas 200 pre liatinovy kotol a nerezovu kominovu vložku pre kondenzačný kotol lebo budem mať radiátorové kúrenie a to iste mi odporučili aj niektorí kúrenari čo sa tej nerezovej vložky týka.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastototh Tak teda po taliansky: http://www.buderus.sk/obrazky/dokumen... Strana 18 a 19, teplota spalin pri teplotnom spade systemu 80/60°C. Ta to teraz neznam kto talian a kto spaniel. :-)
Odpovedať
Ďakujem za technicke vysvetlenie. Taže taliani budu vaši kolegovia od Schiedlu aj kurenari plus projektant kurenia. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rastototh Nemate zac, hadam sme sa dopracovali k jasne a zretelne pochopitelnej dokazne silnej argumentacii. Mojich kolegov by som talianmi nenazval. Skor to, ze pracuju s bezpecnostnou rezervou. Ono totiz zakaznik velakrat nevie a nedokaze pochopit citlive nuansy v pripade roznych rieseni. Plastove riesenie mame k dispozicii od 1/3/2016 , takze aj z tohto dovodu preferuju nerezove riesenie. Este potrebujeme zistit toho spaniela :-)
Odpovedať
Asi kurenari :-), dik za vysvetlenie, asi to bude myslene rezervou bezpečnostnou
Odpovedať
@rastototh Pri teplote vody v radiátoroch 60°C bude teplota spalín kondenzačného kotla do 80°C. :-) Koľko stupňov je v komore nie je podstatné...
Odpovedať
Oka
Odpovedať
SCHIEDEL KOMBIGAS by mohlo byt to prave pre mna. len este najst niekoho kto mi to vie aj predat :) zda sa, ze pradajcovia este nemaju o tomto systeme ani paru. druha otazka je, ako je nastavena cena. zial toto su vsetko super tajne informacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@dubak7 Vsetky "supertajne" informacie radi zverejnia odborni poradcovia fy Schiedel. Najdete na webovej stranke v sekcii kontakty. Zial v stavebninach sa nie vzdy zadari . Pri tom mnozstve produktov, ktore maju v ponuke im obcas novinka unikne.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko jj. dik za info. zatial to nie je kriticke ale rad by som do 2-3 mesiacov mal jasno aky komin budem kupovat. favorit je KOMBIGAS. dufam, ze bude dobra 'uvadzacia' cena :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dubak7 Kontaktujte ma, ked vstupite do jednania s nasim odbornym poradcom. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?