Domurovanie starého komínu

Z dôvodu zlého Tech. stavu som musel zhodiť komín a potrebujem ho vytiahnuť odznova? Aký postup je najlepší? Murovaný alebo z tvárnic? Viem že sú nejaké tvárnice len nechápem ako sa to nápojit na starý komín.
Odpovedať
@canonmp150 ,, som musel zhodiť komín" to znamená celý komín, alebo len to trčí nad strechou?
Odpovedať
Trčí nad podlahou povaly cca 30 CM, teda potrebujem pod strechou a nad strechou vybudovať.
Odpovedať
@canonmp150 Predpokladám, že povala je nad betónovým stropom. V tom prípade by som odstránil aj tých 30 cm, obbetónoval by som prvú tvarovku (faktický by som tam urobil niečo ako základ) a pokračoval ďalej hotovou skladačkou. Ale to je len môj názor.
Odpovedať
Nie je tam betónový strop ale drevený ide o 70 ročný dom
Odpovedať
@canonmp150 ujo Google poradí napr. tu: https://mojdom.zoznam.sk/cl/10055/170...
Odpovedať
Profilova fotka
@canonmp150 Neda sa predpokladat, ze najdete niekoho na vymurovanie klasickeho komina z tehly plnej palenej. teda vam zostavaju tvarnice a vlozky. Kedze rekonstruujete a rozobrali ste komin, tak je vasou povinnostou z pohladu platnej legislativy urobit kominove teleso viacvrstvove, z vnutornou vlozkou oddelenou od kominoveho plasta. volil by som preto vyvlozkovanie kompletneho telesa nerezovou vlozkou a nasledne pokracoval tvarnica, izolacia a vlozka.
Odpovedať
Presne tak som prerobil štyri komíny. Vyvložkoval a od povaly nad strechu urobil viacvrstvový z tvárnic...
Odpovedať
Vyvlozkovaniu sa chcem vyhnúť hlavne z finančných dôvodov? Vie niekto poradiť niečo lepšie?
Odpovedať
@canonmp150 Hocijaký starší murár to spraví bez problémov. U ujka sme rozoberali pred 2r a vytiahli nanovo
Odpovedať
Podľa vyhlášky 401/2007 Z.z. nie je možné postaviť jednovrstvý komín v trvalo obývanom dome: § 15 Komín (1) Komín musí byť vyhotovený ako viacvrstvový s komínovou vložkou tepelne a dilatačne oddelenou od komínového plášťa a rozmerovo a tvarovo stálou. Jednovrstvový komín možno vyhotoviť len v občasne užívaných stavbách. (3) ...Jednovrstvový murovaný komín treba omietnuť alebo obložiť stavebnými výrobkami z nehorľavých materiálov až do úrovne krytiny; takú úpravu treba vykonať aj pod oplechovaním alebo pod iným lemovaním. (4) Výrobca alebo zhotoviteľ komína musí označiť komín štítkom,26) ktorý sa umiestňuje na komínovom plášti v blízkosti kontrolného otvoru alebo čistiaceho otvoru, alebo na inom ľahko prístupnom mieste. (5) Na štítku uvedenom v odseku 4 musia byť vyznačené údaje určené v technickej norme.26) To sa týka opravy komína - ak nebude spĺňať normu, nikto vám nedá revíziu. Nehovoriac o tom, že v prípade požiaru si poisťovňa pomädlí ruky a nedostanete ani cent. Ďalej na taký jednovrstvý komín je ťažko pripojiť legálne prevádzkovaný spotrebič: § 14 Všeobecné požiadavky na výstavbu komína a dymovodu (1) Navrhovaný nový komín a dymovod, rekonštruovaný komín a dymovod a stavebné úpravy na komíne a dymovode pred výmenou spotrebiča na tuhé palivo, spotrebiča na kvapalné palivo alebo spotrebiča na plynné palivo za spotrebič s iným výkonom a pred zmenou druhu paliva musia byť vyhotovené podľa technickej normy,22) tejto vyhlášky alebo podľa schválenej dokumentácie stavieb. A teraz k praktickej stránke, my sme pred dvoma rokmi pri oprave strechy museli odbúrať dva komíny až pod podlahu povaly, keďže boli prasknuté. Znova ich vymuroval murár z klasických tehál, ale sme ich nechali aj vložkovať nerezovou vložkou. Tesne pod prestupom cez strechu nahor sú komíny murované z klinkerov. Tie spodné časti z klasických tehál sú samozrejme nahodené omietkou, ako káže vyhláška. https://cdn.4nets.sk/46727670_720.jpg https://cdn.4nets.sk/46727673_720.jpg ten celkom vľavo zostal pôvodný, ale vôbec sa nevyužíva a zatiaľ ani jeho pripojenie neplánujeme. Má len nový vršok z lícoviek. Tie dva vysoké v strede a napravo sú vymurované nanovo asi 20 cm pod podlahou. S vložkovaním bola "zábava", lebo dom má niekoľko storočí a komíny sú uskočené. https://cdn.4nets.sk/46727674_720.jpg len pre porovnanie pôvodný stav https://cdn.4nets.sk/46727676_720.jpg
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?