Dechtujúci komín po dvoch sezónach?

Zdravím, takto vyzerá náš komín po 2 sezónach, už po prvej zime sme si všimli jemné "čiarky" po obvode komína a túto zimu sa to dostalo až do takéhoto stavu. Kúrili sme viacmenej len suchým drevom, nezdá sa mi, že by tento problém mohol vzniknúť zlým kúrením. Komín bol pôvodne o 2 "tvárnice" menší a potom sa zistilo, že ho treba nadstaviť a obávam sa, či majstri vtedy nepoužili iné "tvárnice" a preto tento problém. Máte niekto skúsenosť, vopred ďakujem za každú odpoveď.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Tie posledne 3 fotky su z tvojho komina? Neskrtis moc privod vzduchu? je tam externy privod? mozno @reward poradi?
Odpovedať
@amater88 nicim inym ako zlym kurenim to sposobene byt nemoze... problem je pravdepodobne sposobeny tym, ze kuris "viac-menej" suchym drevom, nech to znamena cokolvek, a/alebo to dusis.
Odpovedať
vypadá to teda hrôzostrašne... isto máš suché drevo?
Odpovedať
@viperko áno všetky fotky sú z môjho...práveže kúrime presne, ako nám vravel krbár, na noc prikladám 2 polienka a vzduch dávam na 3/4 zatvorený a áno, máme spravený aj externý prívod vzduchu.
Odpovedať
@gashtaan 15 - 20 % to drevo schlo 2 roky...na nete som našiel tento článok, preto sa obávam tých tvárnic, či sa nepoužili obyčajné - http://www.krby-tuma.sk/post/preco-mo... @igigi áno isto, aj sme ho merali :)
Odpovedať
@amater88 Tých informácií je málo, ale z fotografií dedukujem, že problém je v teplote spalinovej cesty. Teplota dymu je nízka a dochádza ku kondenzácii na komínovej strieške a tiež v samotnom komíne. Riešenie: - skúsiť dať preč komínový klobúk . zatepliť komín aby intenzívne neochladzoval dym je totiž dosť dlhý nad strechou - zatepliť aj pod strechou pokiaľ to pôjde a priestor nie je vykurovaný - zvýšiť teplotu spalín nad 120 stupňov
Odpovedať
Profilova fotka
V prvom rade. Tento komin je neskutocne zaneseny. Tu urcite nebolo kurene viacmenej suchym drevom. Tam nebolo vobec kurene suchym drevom. Ak ho "majstri" nadstavovali, tak je velmi malo pravdepodobne, ze bol dodrzany spoj perodrazka. A odtial to hnusne zatekanie ... Ak takto prenikla vlhkost so sadzami cez samotovu ruru, izolaciu, tvarnicu, tak by som este pouvazoval nad zburanim komina. Asi nestal vela, tak skoda nebude velka. V tejto faze vam uz nepomoze nic ine ako vyvlozkovanie a "schovanie" pod izolaciu. Ale myslim si, ze na to je uz neskoro. Na tej poslednej foto , to vyzera ako keby tam bol plast ....
Odpovedať
@amater88 Skús popísať spôsob kúrenia. Problém môže byť aj v tom, že spalinovú cestu vôbec neohreješ.
Odpovedať
@vrajoz 4 polienka + triesky a papier na začiatok, prívod vzduchu na plno otvorený a keď sa mi sputia prieduchy, tak to do 3/4 zatvorím a už prikladám vždy do pahreby 2 polienka krížom cez seba, v noci detto. Drevo mám pod prístreškom a začínalo sa kúriť jeden a pol ročným preschnutým drevom :(
Odpovedať
@amater88 Dobre. Tak to skúsme ináč. Dĺžka komína? 4 polienka - cca koľko kg? Horí v krbe oheň alebo tleje drevo po priložení do pahreby?? vieš teplotu na vyústení z krbu do komína? Vieš ju nejakým spôsobom z merať? Prečo si predĺžoval komín? Mal tento nepostačujúci ťah??
Odpovedať
Profilova fotka
priciny: - nespravny sposob kurenia (skrtenie, nizka teplota spalin), mokre drevo -velky DN komina (typujem DN200) -nezatepleny komin -nizka teplota (treba odmerat infra teplomerom) teplotu spalin na vystupe z krbu a hore na komine -drevo ktorym kuris zjavne nie je vobec suche (aj ked si to myslis) Ja sam mam na starom dome nerezovy komin ELEMENT vo vnutri stareho komina, ale DN aj dlzka je prisposobena spotrebicu a ten komin je po 5 rokoch cisty ako oko. Takze moznosti bud vyvlozkovat nerezou (znizenie DN) alebo zburat a postavit poriadny zatepleny komin. A zacat kurit suchym drevom a tak ako sa ma (neskrtit-na nominalny vykon spotrebica!!!).
Odpovedať
Bohuzial je to sposobene nespravnym kurenim. Kurenie je cela veda,neda sa riadit len podla presnych instrukcii krbara,ale treba skusat,co je pre tvoj krb a komin lepsie. mna ucil oco kurit a ti poviem,ze mi obcas aj slzy vyhrkli,ked ma karhal,ale dnes som rada,ze ma tak vycepoval :-D a co som sa rozpravala s clovekom,ktory sa stavia krby,tak toto je casty problem,lebo ludia maju krb viac menej ako naladovku,cize hodia polienka a tesia sa,ako pekne tleje za sklom,co sposobuje potom dechtovanie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vrajoz odpoviem ti len na tie čo viem :) 4 polienka max. 8 kg, neprekujem zbytočne, dávam dve väčšie na spodok a dve menšie krížom cez net a do stredu triesky...po priložení do pahreby začne drevo horieť..komín sa predlžovať, lebo bol príliš nizko oproti cípu strechy, tam sú nejaké normy aby bol tuším minimálne zarovno najvyššie bodu strechy alebo aj vyššie...vo štvrtok to má prísť pozrieť aj krbár, tak uvidíme čo na to povie :)
Odpovedať
Vydel som aj horsie kominy :-) Tento by som skusil nalozit do kozuba poriadny ohnik a Pridavat za 2vacsie hrste soli po sebe kazdych 4hodiny a poriadne topit dalej a po 2az 3dnoch by mal ten decht sa vysusovat a popraskat a kefou odstranit a keby nebol este take zase poriadne topit a davat sol na ohen-sol funguje ako kominicek alebo ako zemiakove supky . Niekto to pre zmenu zase robi tak,ze zavola hasicov a potom komin vypali ale nie kazdy komin sa da takymto sposobom vycistit od dechtu a niektory sa takto da vycistit len Raz a clovek moze aj vyhoriet + popraskat kominove teleso + aj popraskat kominova vlozka,ze toto radsej nerobte keby vam to niekto poradil :-) Ale vidim to na mokre drevo -niekedy 2roky nestaci susit drevo-napriklad dub ktory je na kope sa v strede kopy-radov nepresusi dobre ,hoci v prvych radoch kde je viac prefukovany alebo zasvieti slniecko moze byt aj uz vysuseny. Pri buku a hrabu je to uz lepsie a po dvoch rokoch uz je dobre pouzitelny a nedechtuje tak a este lepsie ked je ulozeny v kotolni a dosusi sa ale u vas to neprichadza v uvahu . Drevo treba chystat na zimu v 3 az 4 kopach a stale kazdy rok jednu kopu dokupovat a kurit s tym najstarsim len bohuzial treba na to viac priestoru
Odpovedať
Profilova fotka
Kedysi neboli komíny také fajnové, ako dnes... Takže skôr by som to prisúdil nesprávnemu kúreniu, než nejakému fatálnemu zlyhaniu materiálov. Išiel si už hore kopcom na 6. prevodový stupeň rýchlosťou 30 km/h...? Podľa mňa takto dajako sa u Vás asi kúri. Ľudia si kúpia krbovú vložku s výkonom 20 kW a keďže im je - samozrejme - teplo, tak škrtia plameň. Tak potom pec aj komín dechtujú. Ja mojej polovičke zo žartu poviem, keď ide na nízke otáčky do kopca: keby si pilotovala lietadlo, už by si spadla. Pokiaľ sa kúri "na nízke otáčky", zariadenie zákonite dechtuje. 8-(
Odpovedať
@dodik13 díky za radu s tou soľou, dobre vedieť :)
Odpovedať
@amater88 Ok. Potom platí čo som povedal a potvrdili to aj ďalší. Musíš zvýšiť teplotu spalín, najmä na vyústení z komína . Rady na jeho zateplenie platia. Ide o to, aby sa spalinová cesta ochladzovala čo najpomalšie a aby komínové teleso bolo čo najdlhšie teplé. Apropo komín nemusí byť vyšší ako hrebeň strechy pokiaľ je v dostatočnej vzdialenosti od hrebeňa strechy a komín má dobrý ťah. O tej soli som nevedel, ale radšej zostanem u toho kominíčka :-)
Odpovedať
To by aj mna zaujimalo ci naozaj kuchynska sol pomaha? Nespochybnujem to skor ci ma s tym niekto skusenost. Ja pouzivam kominicek a HG cistic.
Odpovedať
Profilova fotka
@amater88 všetko už bolo popísané, ten decht vyzerá nebezpečne, ja by som sa bál kúriť ďalej, kým sa to neodstráni (aspoň kominíček a kefa). Prečítal som si všetky príspevky, dajme tomu, že máš suché drevo, myslím si, že kúriš nesprávne, s nedostatočnou dávkou a škrtíš to príliš. Druhá vec, a tá mi pripadá pravdepodobnejšia, je zateplenie komína. Neviem akej kvality je komín a akí kvalitní majstri ho robili, či dali vôbec izoláciu medzi tvárnicu a šamot, nad strechou to tiež nemáš zateplené..., No a pri januárových teplotách je tu výsledok. Toť môj názor. A predsa ešte jedna otázka: Typ ohniska???
Odpovedať
@reward bef twin 8 alebo 9 musel by som papiere pozrieť a momentálne som v robote, oni sú si podobné, obojstranná krbová vložka...kúriť samozrejme už nejdem, uvidím čo na to povie môj krbár čo staval krb (nie komín)...možno fakt nesprávne kúrim, to by bola tá lepšia možnosť :) ale obávam sa, že tam není tá izolácia a zateplenie, uvidíme...potom sa ozvem čo na to krbár :)
Odpovedať
@amater88 Ide o to, že tie ťažké uhľovodíky ti nezhoria, ale odchádzajú do komína. Príčina je nízka teplota horenia a málo vzduchu. Je potrebné hlavne na začiatku kúrenia, keď je krb a komín studený a drevo splyňuje zabezpečiť dostatočný prísun vzduchu pre intenzívne horenie tak aby teplota spalín dosiahla 180 - 200 st. C. Neskôr po zohriatí komína sa môže vzduch priškrtiť. Ináč ja by som ani neveril, že krb môže takto zadechtovať komín aj keď sa spaľuje mokrejšie drevo, ešte pec áno, ale krb to je pre mňa záhada. Jednoznačne je tam len silné dusenie.
Odpovedať
nemas aj fotku krbu? je aspon relativne cisty samot a sklo?
Odpovedať
Profilova fotka
a co "stary" komin postaveny z tehly...ked toto vidim mi je az zle...ale u mna teda po 4 rokoch ziadne taketo nic nie je.... by ma zaujimalo ako to je mozne
Odpovedať
Ako to pokracuje? bo to som este nevidel tolko smoly v komine =-) By ma zaujimal ten krb ci nieje tiez zadechtovany...
Odpovedať
Profilova fotka
len rozmýšľam, nekomentujem, ale 8 kg dreva je cca 40 kW to je pri TS 4 kW pokrytie 10 hodinovej straty, môžu tak dlho horieť 4 polienka? Krb nemá veľkú akumuláciu, takže drevo tam tlie, dechtuje a výsledok vidíte. Kvalita dreva, spalinová cesta, izolácie sú až na ďaľšom mieste v poradí možných závad.
Odpovedať
to páliš odpad _ ? tie vodorovné čiarky -asi v komíne sa nie keramické rúry a zateplenie to neni nejaký komínový systém_
Odpovedať
@vader100 nepokračuje to nijak, krbár že príde až v utorok... @vrajmantak áno pálim tam odpad, plastové fľaše a iné odpadky, presne na toto som si kupoval krb za 5tis :)
Odpovedať
@jan45 neviem či to váži 8kg, rozpaľujem krb presne tak, ako mi radil na začiatku krbár a potom do pahreby prikladať dve polienka prikladať...
Odpovedať
Profilova fotka
@amater88 to je len príklad, návod krbára môže byť dobrý, ale každé drevo je iné, pokiaľ sa nerozhorí, musí horieť plameňom, až po dosiahnutí teploty spaľovacieho priestoru môže horieť žeravá pahreba bez plameňa. Na pahrebe sa priložením môže znížiť teplota. Účinnosť spaľovacích sústav na pevné palivo je aj preto nižšia, že musia odvádzať časť spalín na ohrev komína.
Odpovedať
@amater88 Ok,len ma to zaujima cim to moze byt,lebo na dva sezony sa mi to zda trochu moc,asi som prehliadol , ale sa spytam , tie dva sezony bolo kurene len doplnkov sem tam alebo mast na kazdonene kurenie? lebo co poznam tak po 4 rokoch vybrali z krbu za dva hrste dechtu dokopy. Nepostrehol som vyrobcu komina,(aj ked nemyslim ze by to bol dovod) Quatro?ciko?leier?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?