Čo robiť so zadechtovaním komína?

Ahojte, potreboala by som poradit s krbom. Pri stavbe sme pouzili na krbovu vlozku redukciu zo 180n kw na 160 kw komin. Dnes nam robili reviziu komina a kominar nam povedal, ze mame zadechtovany komin a to po roku kurenia. Ze musime krb zburat co najskor a je ze takto sa mozme aj otravit.Potom mi ponuklok pripravok na odstranenie dechtu z komina. Ostala som uplne v soku, ako mozu robit redukcie ked je to takto nebezpecne?Co mozme spravit?Za kazdu radu dakujem
Odpovedať
Sadze sa v komíne tvoria pri nedokonalom spaľovaní. Decht v komíne kondenzuje pri podchladení spalín. Krbová vložka nezanáš komín, ak kúrite na predpísaný výkon krbovej vložky a neškrtíte ju, a spaľujete suché drevo bez živice. Súčasný komín so sadzami vyčistíte pomocou drôtenej kefy ktorú kúpite za pár eur. Kominára pošlite späť na rekvalifikačný kurz z ktorého práve prišiel.
Odpovedať
Profilova fotka
radopp tiež zíram, ze co im to povedal, ved to by kazdy len kominy bural... viem, ze nasim dost sa zanasal komin, lebo mali uzke rury a jednu pouzili na plyn, ked im ho zaviedli.. ci co... no a ocino ine nerobil,len na streche bol a cistil a cistil ako kominar :) . Pred asi 3r to ozaj cele vybural a dal hrubsie rury, narobila sa, pivnica 1 a 2 poschodie az na strechu a odvtedy je pokoj... :) NO, ale tak keby to nebural, kazdopadne normalne fungoval s tym roky, len castejsie musel cistit sadze z komina.... Teda neviem, ci lucka ma az taky uzky ten komin pre danu vložku krbovu, alebo kolko s nou kuria, ale... asi by som veru zavolala ineho kominara, alebo tak.. viac hlav viac vie.. A kazdopadne treba kurit tak, aby sa komin vyhrial az hore, to je fakt, inak nema ani dobry ťah :)
Odpovedať
Profilova fotka
súhlasím s rodopp, ešte sa dá použiť prípravok na odstránenie dechtu Sadpal alebo kominíček, odporúčajú aj borovicové šišky
Odpovedať
Profilova fotka
@lucka227 prechod o jeden stupen nie problem, ked, tak sa to da zachranit zvysenim komina (zvysenie tahu). Ale skor by som to videl na slabe rozkurovanie a prevadzkovanie vlozky (nerozohreje vam komin a ten potom ochladzuje spaliny skor ako vyjdu von). Vycistite komin a skuste rozkurovat ako @andyfoto http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/a... a normalne kurit podla vykonu vlozky. Nam to velmi pomohlo. Pokial to bude robit aj nadalej treba zavolat riadneho kominara, resp. skor krbara aby sa na to pozrel. Lebo ten, ktory by bural krb kvoli kominu by nemal mat ani papiere a nemyslim si, ze by vam hrozilo nejake udusenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň. Hľadám zadechtovaný komín nakoľko potrebujem vyskúšať mechanizmus na čistenie zadechtovaných komínov priemeru 150 v Poprade a jeho blízkom okolí. Podmienkou je výstup na komín, ktorý nemá na pevno striešku komína. Kontakt: kominarstvopoprad@gmail.com
Odpovedať
Profilova fotka
všetko už bolo povedané vyššie... decht v komíne vás neudusí, no môže spôsobiť požiar, pokiaľ sa chytia sadze horieť! Odporúčam sadze mechanicky, príp chemicky( kominíček) odstrániť, no hľadať treba aj pôvod dechtovania... sadze a decht vznikajú pri náhlom ochladení spalín na teplotu cca 100°C, no nejde mi do hlavy, prečo z vašej vložky odchádza do komína tak nízka teplota.... neviem aká je to vložka, ale ak ju vylúčim, ostáva komín.... je odizolovaný??? nie je to klasický murovaný na obvode stavby??? má dostatočne tesné dvierka??? sorry, len hľadám dôvod... ešte k redukciám... výroba a predaj nie je nebezpečná.... nebezpečné je nesprávne použitie!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Je možné komín vymazať šamotom a ako sa to robí prípadne, kto to robí? Ďakujem.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Dobrý deň, okrem komína a telesa nik nespomenul základný problém zadechtovávania a to kúrenie mokrým drevom prípadne + maximálne škrtenie komínovej klapky = čistenie každé 3-4 týždne :(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobrý deň. Mala som problém so zadechtovaným komínom a nakoľko mi bolo odporúčané mechanické čistenie dechtu, tak som sa rozhodla dať ho takýmto spôsobom vyčistiť. Po vyčistení som veľmi spokojná a prikladám aj foto. Kominár mi poradil ako kúriť. Zatiaľ je to super uvidíme po sezóne ako bude komín vyzerať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Otázka na "Lubovianku": Tiež mám veľmi zadechtovaný-zasmolený komín ako na fotke (pred pár rokmi už aj vyhorel-to bolo strachu). Čo ste použili na mechanické vyčistenie - odstránenie tohto dechtu? Kde to dostať kúpiť, koľko to asi stojí? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dam radu ako to spravil svokor. Ten kuri mokré drevo a bohužiaľ niekedy i niečo iné. Vyvlozkoval komín nerezovou rurou a cistenie robí takým ozubenym kolesom s o čosi mensim priemerom. Koleso si uchyti na takú sadu vodarenskych trubiek a tie sadze vie v priebehu par minút v podstate ofrezovat ozubenim toho kolesa. Ale ten bordel co pada dole v kotolni...neviem si predstaviť to vysavat v obyvacke.
Odpovedať
ja by som radsej kuril suchym drevom a tak normálbe ,lebo studeny komín je pohroma
Odpovedať
Profilova fotka
Ak Vám môžem poradiť, tak si treba pod vyberacie dvierka komína, čiže do päty komína vysekať dieru a nainštalovať regulátor ťahu komína - viď obr. to je prvý krok, ktorý by som urobil. Toto nám pomôže okrem regulácie tlaku v komíne t.j. problém pri nízkom tlaku so zakurovaním + Vám pomôže presúšať komín v dobe, keď nekúrite. Tým pádom komín nebude brať vlhkosť z vonku, čo je dosť dôlevžité pri Vašom probléme. Druhá vec, je keď zakurujete, treba mať najäčší prísun vzuchu do ohniska a nechať prehorieť 1-2 dávky dreva, aby komín preschol, ale kedže budete mať regulátor ťahu, vtedy to pôjde pefektne, lebo komín bude preschnutý :-D. Druhú vec, namontovať na hlavu komína nerezovú striešku dn podľa priemeru sopúcha, vtedy Vám nebude zatekať voda z dažďa do sopúcha - vyhnete sa zamokreniu sopúcha, viď. obr. 2. A posledná vec, vždy kúriť le suchým drevom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahojte. Chcem sa podeliť s mojou skúsenosťou ako som sa zbavil zadechtovania v liatinovom kotli. Po zopár neúspešných pokusoch zbaviť sa dechtu, receptom starých materí a to spálením šupiek zo zemiakov priamo v kotli ma napadlo ako sa zbavujem zadechtovanej pece udieranskej u mňa v práci. Totiž to pracujem ako mäsiar, a tam z času na čas je potrebné udieranskú pec očistiť, umyť od zadechtovania. Jediný prostriedok, ktorý mám odskúšaný a funguje už roky je hydroxid sodný. 300 gramov hydroxidu som rozpustil v 1,5l horúcej vode a bežným záhradným postrekovačom som vystriekal zadechtovaný kotol, ktorý bol studený. Po asi 10 min som kotol vyčistil drôtenou kefou a potom som na túto kefu namotal aj starú handru a znova som ju vyčistil aj tou handrou. Na druhý deň som to zopakoval a pokus sa vydaril. Mal som najskôr obavy či neublíži hydroxid liatine, prípadne tesneniam medzi jednotlivými článkami ale moje obavy sa nepotrvrdili, možno niekto kompetentný by sa mohol k tomu vyjadriť, či je tento postup správny z hľadiska chemického zloženia hydroxidu. Totižto pec v mojej práci je vyrobená z nereze a kotol je predsa len liatinový. Z toho plynú moje obavy. Ďalej som zmenil systém kúrenia v tom že klapka do komína je stále otvorená, prívod sekundárneho vzduchu tak isto ( tzv. kukátko ), spodné dvierka mám tak otvorené na 1,5 cm. Odteraz sa mi nový decht nevytvára. Dúfam, že som niekomu pomohol zbaviť sa tohto nepríjemného problému. Poprosím diskutujúcich aby sa podelili aj so skúsenosťami s týmto pokusom, ak bude mať niekto odvahu to vyskúšať.
Odpovedať
Profilova fotka
Citujem: Ďalej som zmenil systém kúrenia v tom že klapka do komína je stále otvorená, prívod sekundárneho vzduchu tak isto ( tzv. kukátko ), spodné dvierka mám tak otvorené na 1,5 cm. Odteraz sa mi nový decht nevytvára. Takze tak.
Odpovedať
dechtovanie vzniká pri nedokonalom spaľovaní i suchého dreva, i to má min vody aby nevznikal vôbec treba kúriť na vysokú teplotu aby zhoreli i plyny , ktoré vznikajú pri horení, teplota na výstupe dymovodu má byť vyššia ako 130 st, no nemá prekročiť , cez 200 , veľa tepla by ušlo do komína, pri krbe to vidieť podľa zafarbenia plameňa , pri tuhočervenom je najnižšia teplota, ked prechádza farba do žltej a modrej spaľuje pri vysokej teplote, problém pri neakumulačnom krbe je nemožnosť efektívne regulovať výkon, ak sa dusí oheň bude vždy dechtovať, výkon sa dá obmediť napr vložením tehly zmenší sa objem tým i výkon, alebo hrubým drevom ktoré sa na začiatku nechytí a naložiť opačne vhodnou skladbou dreva aby prehorievalo postupne pri rozkurovaní kúriť naplno, rýchlo sa ohreje vložka a vypáli komín
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
V prvom kole treba páliť suché drevo, Tvrdé schnutie 3 až 4 roky , mäkké stačí jeden rok schnutia na spotrebu. To či palis na malý alebo veľký výkon sú blbosti treba mať iba suché drevo.
Odpovedať
2 "zázračné" polienka CSL som spálil a výsledok je veľké nič!!! 2 malé kachlové lopatky pri prvom čistení a dve pri druhom čistení, inak vôbec nič!!! Je to všetko podvod!!! Robia si z nás srandu!!! Fuj, fuj, fuj!!!
Odpovedať
Profilova fotka
Neskrt tolko krb podruhe,pouzivaj spravne vysusene drevo a zateplite ho.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
A ako je to pri kúrení cez radiátory plynom? Tiež sa vytvára deht, sadze alebo kondenz?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?