Akým materiálom obmurovať komín?

Ahojte, prosím, poraďte, čím obmurovať komín. Ide o tehlovú stavbu, komín (Schiedel Permeter, vonkajší priemer aj s dvierkami cca 32 cm) je umiestnený v rohu. Nejdem rozpisovať, prečo je tam a že tam mal pôvodne byť typ Absolut, ale potreboval by som ho obmurovať, aby ho nebolo z miestnosti (detská izba so 4,0 vysokým stropom) vidieť a aby obmurovanie nezabralo veľa priestoru. Napadli mi tri možnosti: - obmurovacie tvárnice Ytong/Porfix - najjednoduchšie, ale neviem či technicky správne pri výške 4 m - plná tehla postavená na úzku hranu - vo výsledku by odmurovka vážila okolo 500 kg, čo sa mi zdá zbytočne veľa - a čo sa mi asi pozdáva najviac je riešenie s použitím pilierových betónových tvárnic rozrezanými ako na priloženom náčrte. Sú pevné a majú pomerne úzku stenu. Samozrejme, všetky tri riešenia by boli k stenám kotvené nerezovými kotvami. Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
2
@milanpl skús pozrieť materiál ktorý sa používa na obstavbu krbov, ako napríklad super isol
Odpovedať
Hmm, ten veniec je oblozeny XPSkom? Urcite ho treba z blizkosti komina dat prec. Neviem ci staci iba obmurovat a ci nie je potrebna aj nejaka izolacia okolo komina.
Odpovedať
@milanpl neviem ci 50mm ytong vazi 500kg, jedna tehla ma tam mozno 5 kg za sucha tak to bude mat tak 100kg, hlavne ze beton sa ti uz zda lahky .. ja fakt neviem... Ano mozes pouzit coradi miroslav, su to vacsie bloky, le to ese lahsie, a tiez pomerne pevne.cena je ase urcite vyssia + lepidlo by som dal asi tiez radsej originalne - drzi dobre.
Odpovedať
@miroslav33 Super, toto mi vôbec nenapadlo. Je to bežný sortiment stavebnín? @epto Pravda, XPS pojde ešte dnes dole. Komín už obsahuje 25 mm izoláciu, tak snáď nie je nutná. @sysell 500 kg som písal pri plnej pálenej tehle. Pri výške obmurovky 4 m, mi vyšlo 135 ks, čo pri váhe 4 kg je zhruba 500 kg.
Odpovedať
Profilova fotka
Tento druh komina je predsa podhladovy tak ma zaujima dovod obostavby.
Odpovedať
@wolodymyr Nachádza sa v detskej izbe. Od výrobcu mám informácie, že povrchová teplota plášťa môže byť aj napriek vstavanej izolácii vyššia (cca 70 stupňov). Preto radšej obmurovať. Nehovoriac o tom, že za komín už nedostanem omietku.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl jasne rozumiem ale skus pouvazovat osadit mriezky so.zaluziami skoda nevyuzit teplotu komina ;-)
Odpovedať
@wolodymyr Dobrý nápad. Komín bude síce slúžiť len príležitostne pre murovanú kachľovú pec, ale ktovie. Žena si na nej trúfa aj variť, lenže už vidím, ako to skončí: pec nevyužitá, komín studený :D
Odpovedať
A ešte otázka: tie dosky Super Izol sa kotvia ako klasické vnútorné priečky, alebo ich treba kvôli ich veľkosti nejako podopierať?
Odpovedať
@milanpl drzali by saj bez kotvenia ked dobre prilepis, mozes ich kotvit plechmi o stenu..
Odpovedať
@sysell Teraz som pozeral video, v ktorom ich vzájomne spájali skrutkami. Čoraz viac sa mi toto riešenie pozdáva.
Odpovedať
@milanpl čo tak stienka z protipožiarneho sadrokartónu a samozrejme vnútro vyplniť minerálnou vlnou?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kenidar Nebude to zbytočne predražené a hlavne pracnejšie? Sadrokartón + konštrukcia + vlna... Z tých izolačných dosiek to zvládnem postaviť po večeroch aj bez pomoci.
Odpovedať
@milanpl áno, tie dosky sa dajú skrutkovat, sú ľahké a odolajú vysokým teplotám. Bežne v stavebninach ich asi nekúpis, ale v obchodoch s krbmi by ich mali mať. Dajú sa rezať, tak si narez tenšie laty, ktoré najprv chytis ku stene skrutkami cez hmozdinky pekne do vodováhy, aby si si vytýčil vnútornú hranu obstavby. A do nich potom priskrutkujes samotnú obstavbu. Dosky sa lepia a skrutkuju, ale to si na YouTube určite videl
Odpovedať
Ten komín som už raz na MS videl, to ešte stále riešiš?
Odpovedať
@viktor811 Je to na neuverenie, ale áno. Od jedného problému som sa presunul k druhému. Dúfam, že nebudem musieť písať aj tretíkrát :D @miroslav33 Vďaka za návod, zariadim sa podla neho.
Odpovedať
@kenidar protipožiarny sadrokarton neexistuje.Má iba zvýšenú odolnosť.Tak ako neexistujú protipoziarne dvere.Obstavat superizolom.Alebo inou znackou čo zoženieš v krbovom štúdiu.dá sa lepiť a šrobovať.robota na pol dňa
Odpovedať
@mikazibanejad Už som rozhodnutý, pohrám sa s tým. Ďakujem.
Odpovedať
@milanpl v stavebninach nekupis superizol. Dnes som objednaval na krb odtialto: https://www.kozuby-vano.sk/izolacie/1... Mas tam komplet cely material co budes potrebovat.
Odpovedať
@originalx Akurát sa prehrabávam e-shopmi, idem rovno objednať. Ešte by som mal otázku, akú medzeru nechať medzi komínom a obmurovkou? Ideálna by bola žiadna, nech nezaberá veľa priestoru, ale nie som si istý, či potom komín prejde revíziou. To je možno otázka na @schiedel_maros_plsko.
Odpovedať
@milanpl komin nemozes opriet o obmurovku.
Odpovedať
@originalx Chápem, že určitá medzera tam kvôli rozťažnosti byť musí. Skôr ma zaujíma, či je potrebné dodržať nejaký ďalší - bezpečnostný odstup aj v prípade, že obmurovka je z nehorľavého materiálu. Na stránke Schiedel som našiel údaj 5 cm, ale ten pri odstupe od steny vľavo nedodržali ani ich montážnici.
Odpovedať
@milanpl staci ti 1cm medzera, lebo superisol vydrzi teplo okolo 1000°C, narazovo i viacej. Kup si aj lepidlo a sietku, aby ti to nepraskalo.
Odpovedať
@originalx To som chcel počuť! :) Sieťkovať sa chystám až po tom, čo sa mi v dome prestriedajú partie okolo profesií, aby som to celé nemusel robiť odznova. Kúriť sa predtým aj tak nechystám.
Odpovedať
Profilova fotka
2 sadrokartonové profily U25/25 do stien a jeden na spoj. + sadrokartón najlepšie aj 2-3 vrstvy zlepiť nech to má akumulačnú schopnosť. A ako poradil wolodymyr aj mriežky hore a dole. Spoje presieťkovať. Naozaj škoda nevyužiť teplo z komína - môže tam byť aj ventilátor. Určite najrýchlejšia montáž odhadujem tak na 2 hodiny.
Odpovedať
@milanpl Sprav to z toho superisolu. Doska ti staci 2,5-3cm, lebo cim hrubsia tym drahsie a ty to potrebujes len schovat a nie na to lepit obklady ako na krb. Opracujes to naradim na drevo a nepotrebujes ani specialnu vysokoteplotnu sietku ani kleber. Daj si na samom spodku nasavaciu a na samom vrchu ( lebo tam sa hromadi teplo) vyfukovu mriezku. Ku doskam si kup original lepidlo a zaroven i penetraciu, lebo dosky budes penetrovat po celej ploche ci uz koli klebrovaniu, alebo z vnutornej strany koli praseniu, ktore by ti mohlo znecistovat interier pri prietoku vzduchu. Narez si 5cm "dosky" tie prilep a ukotvi ku nosnej stene a z dalsich kusov si sprav Lka a tie budes len klast a prichytavat do dosiek prichytenych o murivo. Nezabudni kazda stycna plocha lepidlo a skrutka do dreva, lepsie su torxy ako krizove.
Odpovedať
@rkorba Postup ako z prirucky. Ďakujem. Ale predsa jedna doplnujuca otazka: tie narezane 5 cm pasy, ktore pojdu na stenu, by sa nedali nahradit napriklad UD profilom? Jednoduchsie by sa mi daval do vodovahy jeden dlhy kus ako niekolko kratkych. Slo by to?
Odpovedať
@milanpl jasne ze ano , len daj hustejsie sroby lebo tam nebude lepidlo.
Odpovedať
@rkorba Už aj bežím nakupovať :-) Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl Vyrobca stanovuje bezpecnu odstupovu vzdialenost kominoveho telesa od horlavych casti stavby. teda k nehorlavym moze byt odstup nulovy. Pri pouziti nehorlavych izolacnych dosiek by osoba odborne sposobila nemala mat namietky. Bude vsak chciet otvor pre nahliadnutie do sachty, v akom stave sa komin nachadza. Budu stacit mriezky ako bol uviedol @rkorba.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?