Aký komín ku krbovej kachle s teplovodným výmeníkom?

Dobry den, poprosim o radu aky by bol najvnodnejsi typ komina. Domcek bude poschodovy s pulotovou strechou a komin bude nad stitom strechy este cca 1m. Pojde o krbvou kachlu s teplovodnym vymenikom. Krb je alternativa k akumulacnemu elektrokotlu. Vsetko teplo pojde do podlahoveho kurenia. Kurit sa bude pevnym palivom - najmä drevo. Skor som myslel ze idem automaticky do schidlu s keramickou vlozkou ale zacali ma matat kvoli tepelnym sokom ze ten schiedel moze casom prasknut z narazov tepla a ze lepsi by bol nerez. tak teraz som z toho na vazkach. Krbova kachla zatial vybrana 12,5 kw ( 7,5kw voda). Za kazdu dobru radu dakujem
Odpovedať
my sme davali krbovú vložku výmenníkom a komín Stadreko 200 mm bol lacnejší ako Schiedel a podla informácii je to jedno kopyto :)
Odpovedať
@izuuzi je to jedno, závisí od dizajnu. Ak to ukazuješ, tak radšej nerez.
Odpovedať
@izuuzi Mám komín Schiedel so šamotovými vložkami, je meter nad strechou, z a t e p l e n ý , krbová vložka 18 kW. Nič nepraská, všetko funguje ako má. Schiedel má kvalitný šamot, a vraj by mal by vydržať 1 - 2 vyhorenie komína.
Odpovedať
A este otazka krbova kachla ma vyvod 150mm, aky priemer by mala mat kominova vlozka. Cely komin po ustie ma vysku 8,2m cize ucinny cca 7,2m. Dakujem
Odpovedať
@izuuzi Daj 18 cm aby bola rezerva keď v budúcnosti pripojíš niečo výkonnejšie. Komín je izolovaný a existujú redukcie, bude ťahať dobre aj teraz. 18 cm je bežný priemer komína. Účinnú výšku rátaj od roštu kachlí. Ak robíš projekt domu, vedel by som všeličo poradiť.
Odpovedať
Dik za radu,projekt je hotovy a uz sa viaze strop len ten komin v projekt dokumentacii nebol do detailu rieseny. Este taka otazka . komin bude stavany v interieri vedla obv. Steny. Treba medzi kominovu betonovu tvarnicu a obv mur daku izolaciu? Btw aky by bol rozmer betonovej tvarnice pri tej vlozke 18cm?
Odpovedať
Profilova fotka
@izuuzi Tie bludy, ze kov znasa lepsie teplotne soky, to kto tvrdi? Praveze samot ma vacsiu sancu prezit bez ujmy uz spominane vyhorenie sadzi ... Vyhorenie komina je krajna situacia, ktorej sa treba a da sa vyhnut zodpovedajucou starostlivostou, teda cistenim, v zmysle platnej legislativy. teda na tuhe paliva do 50 kW kazde 4 mesiace. Ak je pripojeny kotol, tak by som skratil kontrolu aj na kazde 2 mesiace. Pokial je obvodovy mur z nehorlaveho materialu, nie je potrebne medzi mur a komin vkladat izolaciu. Rozmer nasej tvarnice pri priemere 160 mm je 320/320 mm, pri 180 mm priemere je to 360/360 mm.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko Zdravim dakujem za vycerpavajucu odpoved. prave u vas v profile som nasiel hned prvu fotku ako to nerobit - to podopretie a vyustenie vlozky cez hranu betonovej tvarnice.. presne toto je to co by som potreboval.komin mam umiestneny v rohu miestnosti a potreboval by som prave aby so sikma vysla ta vlozka ale napojenie by bolo za kachlou v tom 90 stuponovom uhle aby nebolo vidiet dymovod tak aby ta kachla bola pekne natocena na miestnost. Pisete tam potom o zadnom odvetrani ze to nebude na 100% fungovat.. a na kolko by to teda fungovalo % ak by som to takto poriesil? ake su rizika? predpokladam ze vlhnutie tej izolacie. Je na to ine riesenie? napr betonova tvarnica okruhla - teda okruhly komin, kde by som si teda vyvod dal kam chcem? vdaka za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@izuuzi Komin so zadnym odvetranim nemozete pouzit sposobom ako uvazujete. Uvedeny priklad bol zobrazeny prave z dovodu aby bolo zrejme ako to nerobit.... Rizikom je vlhnutie komina. Ak potrebujete otacat kominom, tak pre dany ucel je vhodny kovovy komin z nehrdzavejucej ocele.
Odpovedať
Presvedcili ste ma aj s vasim kolegom som prave volal Martinom M. a dam to tak ako treba a poriesim kolenami dakujem pekne za cenne rady
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?