Aký komín si dávate do NED?

Profilova fotka
Zdravim, ti co staviate NED a rozhodli ste sa mat aj komin, aky komin si davate? Oplati sa investovat do Absolut Schiedel-u? To je vraj jediny certifikovany do NED domov, vzduchotesny, s integrovanou izolaciou a ja neviem co vsetko.. co je pre mna najsilnejsi argument je ta vzduchotesnost - nema zadne odvetranie. U nas by to odvetranie (pri inom komine) bolo nasmerovane do technickej miestnosti, kde bude umiestneny aj plyn. kotol a rekuperacna jednotka, tak neviem ci by to dohromady nerobilo problem.. potesim sa kazdej rade, diik
Odpovedať
My staviame snad "lepsi" NED bungalov a planovali sme komin a krbovu vlozku 2-6 kW. 6m Absolut Schiedel jednoprieduchovy s montazou mal stat 1370 Eur uz so 16% zlavou. Vlozka 1000 Eur, k tomu externy privod vzduchu (kvoli rekuperacii, ale celkovo je to lepsie) plus robota a material na oblozenie - tak pod 4.000 Eur by som sa nedostal. A najviac som sa obaval toho, ze zakurim raz a potom uz nikdy, lebo by bolo extremne horuco. Takze po uvahach sme sa to rozhodli zrusit, a neskor sa kupi krb na biolieh (ak vobec), ktory sa da okamzite vypnut a nema zotrvacnost. To planujete na krb? Aky vykon do NED chcete dat?
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 ahoj ano na krb ale aj na plyn. mame vyratanu tz 5kw, takze tiez hladame vlozku s co najnizsim vykonom, nieco podobne ako si planoval ty. uvidime.. mozno to zatial tiez iba nechame tak:(no ten dvojprieduchovy absolut najnizsia cena 2tis, o ostatnych veciach s nim suvisiacim ani nehovorim.. je to palka no, ale priatel sa ho nechce vzdat..
Odpovedať
Profilova fotka
teda nenajde sa nikto co si v NED-e dava komin?:)
Odpovedať
Pokial ma to byt iba imidzivka a energeticky standard vas nenuti mat krb tak radsej tu alternativu s liehom. Pokial chcete silou mocou krb tak radsej taky aby ste si kurenim zabezpecili ohrev TUV a nemuseli tak vetrat kvoli vysokej teplote.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme zvolili radšej teplovodnú vložku, na ohrev vody a taktiež so zapojením do radiátorov...
Odpovedať
@yaninca My máme obyčajný shiedel a externy prívod vzduchu. Až tak brutálne som neriesil tu vzduchotesnosť, komina pretože v celom dome bude toľko "dier" (ext. prívod vzduchu,komín od kotla, centrálny vy sávač atď. ). Skor by som riesil aby ostatné casti boli vzduchotesne (steny,okna, prestupy kablov vody a pod.). Komín je sám osebe diera. A ak sa nemylim tak ho pri vypoctoch a meraniach neberu do úvahy. Ja som ho pri merani utesnil parozabranou. Viď môj album.
Odpovedať
Profilova fotka
@landm diik:) inak, krasny dom.. tu parozabranu na tom komine ale asi nebudes mat stale, ze..:)
Odpovedať
@yaninca este chvilu :-)
Odpovedať
trochu odbočím, ale iba trochu. ako pri NED domoch riešite napr. digestor a odvod z kotla? komín je možno menší problém, tam je vložka aspoň obalená vlnou. ale samozrejme, z vložky ak sa nekúri, tak teplo uniká. 180 mm otvor je riadny. pri oknách sa riešia milimetre, ale tu sa jedná o riadne mosty. rozmýšlal som nad digestorom s filtrom a kolobehom vzduchu v interiéry a možno zatepliť komín v povalovej časti lisovanou vatou. aj tak to ale veľa nepomôže, vzduch prúdi. čo Vy na to?
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca A no co je dobre mat komin na novom dome? :-x Ja nemam ziadny pod tatrami.. mrkni moj album. Nenavratna polozka na dome :-p a celozivotne starosti :-S
Odpovedať
@mio23 to je tvoj subjektívny pohlad a názor. svokrovci majú nezateplený dom a za 200 eur ročne vykúria dom drevom. sestra podobne. je s tým viac starostí, ale menej peňazí, a pohlad na oheň v krbe je nenahraditeľný.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin1212 preto som pouzil vo vete slovo ,,novom,, dome..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mio23 aj nový dom sa dá vykurovať alternatívne a o to lacnejšie. dom bez komína mi príde ako byt bez balkóna. dá sa tam žiť, ale niečo chýba. pripravíme sa tým do budúcnosti o veľa možností. ale samozrejme kolko ľudí, tolko chutí ...
Odpovedať
Profilova fotka
@martin1212 buducnost neznamena vidiet o 10 rokov dopredu :-D Mne napriklad komin na dome pripada ako bradavica na peknej tvari ;) , alebo ako symbol toho, ze dom neni dobre urobeny ked potrebuje kurit :-p Ale v jednom mas velku pravdu, kolko ludi tolko celozivotnej chuti do rubania dreva :-D , ktore je mozno tak na 5 rokov este... ak teda vobec sledujes nase lesy doplacajuce na tu hlupu chut ludi..
Odpovedať
@mio23 dreva je dosť aj na vývoz, ale je potrebné s ním rozumne hospodáriť. drevo na rozdiel od ostatných zdrojov slúžiacich na kúrenie je obnoviteľným zdrojom energie. a elektrika, ktorú míňaš je vyrobená na 70% z neobnoviteľných zdrojov. ak to vôbec sleduješ ...
Odpovedať
Profilova fotka
@martin1212 my mame kominom rieseny aj plyn. kotol. ako sa to riesi ked komin nie je, to vobec netusim..
Odpovedať
Profilova fotka
@martin1212 ake kolvek spalovanie ci obnovitelneho alebo neobnovitelneho materialu je neekologicke zohrievanie klimy. Denno denne som s ludmi co rubu v lese a sami z toho nemaju pocit zeby lesy boli do nekonecna. Kvanta ploch sa bezhlavo rube. Ale aby som to urychlil, stavat dom v ktorom treba kurit je trosku smiesne na dnesne storocie v ktorom sa od lekarov caka ze rakovinu budu liecit na pockanie. Palenim dreva zasmradujes druhym vzduch. Spinis okolie popolom. Toto uz nevidis a necitis co?
Odpovedať
@mio23 spalovanie ci obnovitelneho alebo neobnovitelneho materialu je neekologicke zohrievanie klimy... Myslíte, že môžeme "poraziť" aktivitu slnka, jeho výkyvy? Jasne, že zvyšujeme obsah CO2, čo funguje ako skleníkový jav, ale spálením dreva sa to napraví po výsadbe nových stromov. Preto hovoríme, že drevo je CO2 neutrálne. Lebo keď sa to zoberie do dôsledkov, kúrenie elektrinou tiež nie je ekologické, čo sa CO2 týka, pokiaľ sa vyrába sčasti aj v tepelných elektrárňach, kde je výroba málo efektívna. Takže neupierala by som pasivákom / NEDákom 2-4 kubíka dreva ročne, pokiaľ sa rozhodnú kúriť iba ním. Mať nezávislé kúrenie za 1500 € s takmer 0 € za prevádzku ročne je super.
Odpovedať
@blacksr - súhlasím na 100 %. keď by bol jediný problém spalovanie dreva v rodinných domoch, mali by sme klímu a čistý vzduch ako v 17. storočí @mio23 - už radšej nekomentujem. nechajme si radšej svoje vlastné rozdielne názory. pálením dreva vzniká až na CO2 úplne neškodný dym a popol z dreva je hnojivo. ale to iste vieš keď o tom píšeš.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @martin1212 ok tak na zohrievanie zabudnime, je to hypoteticke uvazovanie, aj ked teplo cize CO2 unikajuce kominom nie je polozka nad ktorou zmuria setci svoje pekne ocka a kludne by som aj dal do zakona, aby kazdy za svoje CO2 pekne krasne aj zaplatil + ine aspekny obtazujuce okolie.. ale kurenie dreva urcite aj znecistuje a zasmraduje ovzdusie. ja nie som zastancom tolerovania akeho kolvek spalovanie ci dreva, ci peletiek atd atd v novom dome.. Milnuly rok v dvoch dedinach na slovensku zatial rozhlasom odporucali nekurit lebo hladina popolceka bola prekrocena, bola pod normou aku neprekracuje vacsina miest, je uplne strasne ked clovek na dedine si mysli, ze ma lepsie ovzdusie ako ludia v meste.. Teraz si vsimaj ako zacala vykurovacia sez., ze v meste je vonavejsie ovzdusie... to je uz paradox. Ale dnes je proste doba a Blacksr to vie, lebo to ma (myslim dom s minimalnou potrebou kurenia), ze preco by som mal pri stavbe domu vobec uvazovat nad kominom. Myslim si, ze rubanie dreva prevysuje jeho novu vysadzbu a rast.. Cize ak su v lese 3 stromy, a tento rok sa vyrubu 2 tak, tazko ten jeden nahradi pri obnove CO2 tie dva.. To je uz taka tvrda uvaha a v realite moze byt tvrdsia: Spalenie jedneho stromu trva ovela kratsie ako dokaze nasrast novy.. to je matematika :-p ... A tych stromou che viac a viac ludi a martin ich podporuje. Je to normalne? Myslim, ze tam by sme dospeli casom ked kazdy budeme uvazovat nad prvou vecou pri stavbe domu, ze aky super prieduchovy krb a komin a tralala som nezavisly :D Momentalne verim tomu, ze Prevysuje dopyt po dreve z roka na rok, rapidne ludia prechadzaju na kominovy zivot.. Som rad, ze nebudem patrit do skupiny drevorubacov, ale som nerad, ze uvidim ako lesy plesateju nie len kvoli kalamitam.. Nerozumiem v dnesnej dobe, ako niekoho vobec napadne palit nieco co nam vytvara kyslik... Ked sa chce niekto dusit, nech sa dusi sam vo svojej neschopnosti.. Nech neotravuje druhych 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca A inac siel by som do toho schiedelu urcite a absolut je naozaj premysleny komin.. Pri jeho popise clovek pochopi, ze kominovy system nie je jednoducha zalezitost, je tam strasne vela detailov na ktore schiedel jeden z mala naozaj mysli... ;-) a odporucam aj inym, aby si o tom komine precitali a kominy zacnu uplne inac vnimat.
Odpovedať
@yaninca zdravím, vraj je to veľmi kvalitný komín. Aj manžel ho teraz kupoval ku svokrovcom. Inak cenu si dobre prezisťovať u viac predajcov - rozdiely v cene bol véééľmi veľké a Schiedel máva často rozne akcie. @mio23 myslím že zakladateľka temy sa nepýtala či si má dať komín, ale aký, takže som to ekologické okienko veľmi nepochopila, ale asi som poslabšie chápavá.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 @martuska75 dakujem.. Je to naozaj taky velky rozdiel oproti schiedelu solid? aj ten sa da zaizolovat, napr..
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca je to este zavisle od toho kolko ti vychadza vypocet spotreby energie.. lebo neni NED ako NED.. moze to byt NED + alebo NED - NED plus ide tesne k pasivnemu a NED - je tesne pod hranicou ktora ho uz kraluje na NED.. Podla mna ak si NED + tak riesil by som komin kde je jasne pisane ze pre NED, vzduchotesnost je dolezita vec, a hlavne ked budes mat aj rekuperaciu.. Ak neriesis rekuperaciu, lebo vlastne neviem ci si to tu spominala tak asi kaslat na to.. Ale bol som prekvapeny, ze u komina na modrej streche niekto uvazuje-mysli o vzduchotesnosti.. To malo kto tu riesi.. Klobuk dole uz pred takymto uvazovanim :-p si v malej hrstke spravne uvazujucich ludi :-p gratulujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 :) no mali by sme mat tep. stratu 5kw plus rekuperacia z toho este zoberie 1 kw.. takze ano, budeme ju mat..
Odpovedať
Profilova fotka
Ak by som ja riesil komin, tak urcite vzduchotesny certifikovany schiedel... Ja som sa vydal nezvycajnym provokacnym smerom co mi usetrilo kopec penazi a kopec starosti a prace (cena komina, revizie, cistenie 2x rocne, rubanie dreva).. Ale aj napriek mojim nazorom som si nastudoval kominy, a ten schiedel som obzeral, cital si o nom, bol som prekvapeny na co secko pri nom myslia.. Myslim, ze si zasluzia tie peniaze za to..
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca + krb musis mat tiez, ten lepsi vzduchotesny atd.. Proste aby ohen mal svoje prostredie, svoj tlak.. Aby sa nenarusal vzduch-tlak rekuperacie a privadzany vzduch-tlak pre ohen v krbe.. A to je tiez velka polozka.. Za tie peniaze to uz mohla byt kvalitna pasivna izolacia fasady pre buduci pasivny dom. NED je drahy... A rekuperaciu uz mas vybratu?
Odpovedať
No napisem aj ja trochu ohladom komina. Staviam NED a mam aj komin ale... Toto som si ale bohuzial nepostrazil, lebo namiesto Schiedel Absolut som nechal doviest Schiedel Uni Plus :( Bohuzial stalo sa a ked som na to prisiel tak uz cast komina stala, takze uz sa to moc nedalo riesit. Dlho som si s tym lamal hlavu ako to vyriesit a nakoniec som sa rozhodol, kedze krb u nas pojde len vynimocne, ze skusim jeho prevadzkovanie bez odvetrania, teda v podstate taky kockopes na styl absolutu. Sam som zvedavy kolko vlhkosti sa bude tvorit pri tom obcasnom zakureni ale podla info co mam od ludi ktory maju tiez Uni Plus tak kondenz sa im tvori naozaj len vynimocne a aj to doslova za 0,5deci co by nemal byt zasadny problem ani pre izolaciu a jej nasledne vysusenie po rozkureni pripadne pocas letnej sezony. Ten odvetravaci otvor chcem spravit vzduchotesne uzatvaratelny a teda pokial nepojde krb bude zavrety, ked pojde mozem ho kludne otvorit. Samozrejme nad urovnou strechy bude komin dodatocne zatepleny nech z toho nieje chladic. Mate niekto este napad co spravit aby to nebolo take tragicke ohladom NED a Uni Plus?
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 dik, s tym krbom ratam.. rekuperaciu som chcela napr. od Nilanu, nieco jednoduchsie, z tych pasivnych, napr. Nilan Comfort Eco
Odpovedať
Profilova fotka
@ferre1 to znie zaujimavo.. takze ti to funguje v poho? to je to ze i u nas to bude iba prilezitostna vec tak sa mi do toho nechce prilis investovat, obzvlast ked sa pri hrubej stavbe musime zmestit do urcitej sumy aby sme mohli este zastresit, zapisat do katastra a cakat na hypo..
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?