Akú výšku má dosahovať komín?

Ahojte, vie mi niekto poradiť akú výšku má dosahovať komín, resp.budeme mať dvojkomín /krb+plyn/. díky
Odpovedať
Profilova fotka
@pariska512 Ahoj, nam povedal kachliar 0,5 m nad hreben strechy
Odpovedať
Profilova fotka
tak nejako, toto je ideálne riešiť s architektom, ktorý na to má vzorce, nie vždy totiž musí platiť tých 0,5 nad hrebeň. Existujú výnimku a komín má určitú dlžlku.
Odpovedať
@pariska512 uz si nejsem uplne jista, ale neni to tak, ze ma mit komin nad strechou minimalne 1,2m a k tomu by mel byt min 0,5m nad hrebenem?
Odpovedať
@pariska512 kominar by vam to mal vediet povedat, aj my sme sa teraz pytali, ale my budeme mat iny komin, takze Ti neviem poradit :-|
Odpovedať
@pariska512 ono ta vyska komina zalezi od viacerych faktorov. Napr. aj od vykonu spotrebica, ktory na to pripojite. A samozrejme aj od vnutorneho priemeru komina. Ta vyska ma byt dostatocna na to, aby to malo spravny tah - ani prilis maly (horelo by slabo), ani prilis velky (horelo by prilis rychlo). Co sa tyka vysky nad strechou, to zalezi od toho, aky typ strechy mate - ine je to, ak je strecha rovna, ine je to, ak je sedlova a pod. Treba sa obratit na kominara, presne vam to povie. Sice su na internete rozne tabulky, ale pre laika to moze byt narocne
Odpovedať
Asi bude najrozumnejšie sa spýtať v kominárstve. Aj tak díky všetkým za komentáre.
Odpovedať
@pariska512 vyska komina: a) ak je komin nad plochou strechou tak 1500 mm nad atiku b) ak je komin nad sikmou strechou, tak 650 mm nad hreben strechy, ak sa komin nachadza do 2000 mm od hrebena strechy c) ak je komin nad sikmou strechou viac ako 2000 mm od hrebena strechy, tak 650 mm nad veterny uhol (10°) v mieste prieniku uhla a komina (pozri obrazky) co sa tyka vysok komina z dovodu tahu (hlavne pri kotloch na tuhe palivo), neviem poradit, treba to odkonzultovat s kurenarom, projektantom vykurovania na tvoj RD.
Odpovedať
@spiderhst tento obrazok mam nakresleny este dakde v starom zosite zo skoly :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Pri vyske komina je dolezita aj ucinna vyska, teda napr. pri komine pre krb je to vzdialenost od napojenia krbu na komin az po hornu hranu kominovej hlavice. Pravdaze zalezi od zdroja tepla, pre krb je tusim ucinna vyska 5,0m. Takze ak ma niekto komin v jednopodlaznom objekte s plochou strechou, moze tento komin vycnievat nad rovinou strechy aj 3,0m, co je uz riadna vyska... to by sa s nim vedel silny vietor pekne pohrat :)
Odpovedať
treba este dodat, ze ten obrazok, je uz starsia norma, v podstate ak sa pouzije splna aj novu, ale nova urcuje vysku nad strechou podla roznych kriterií, napr druhu paliva, vykonu kotla... tak je to streba porovnat s aktualnou normou.
Odpovedať
Profilova fotka
suhlas s @petique. Podstatny pre vypocet komina je: - vyska pripojenia spotrebica - druh komina [nerez/samot, druh zateplenia] - DN komina - potrebny pretlak spotrebica [udavany v Pa] Vysoky tah komina sa da znizit napr. kominovou klapkou, falosnym prisavanim alebo tehlou na komin /aut. regulaciou, zvysenie tahu je problematicke.... Preto spotrebic s tahom 20Pa potrebuje spravidla vyssi komin ako spotrebic s tahom 10Pa. Ak posles parametre, vypocet ti urobit mozem, minimalne budes mat kontrolny mechanizmus pre "kominara", ktory zvykne casto predimenzovat aj DN aj vysku. Plateny je vacsinou od oboch hodnot, takze preto, zaroven sa poistuju pre pripad horsich podmienok [strecha].
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
nam krbar urcil vysku komina tak,aby od napojenia krbovej vlozky po vrch mal minimalne 3,5m.
Odpovedať
Profilova fotka
@pariska512 arch. nam povedal pol metra nad hrebenom strechy
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
jj,aj ja mam taku skusenost,ze kazdy kachliar to urcoval inak... my mame pultovu strechu 3%, dali sme si 5,5m komin. Konci to cca 1,5-2m nad strechou. Neukoncili sme to zatial ukoncovacou tvarnicou,lebo vraj ked to nema dostatocny tah,treba to zvysit. Este to nemame odskusane, o mesiac to poviem. Krbova vlozka je BeF Optim V6 CL
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@katka8 tento údaj je príliš riskantný , treba počítaľ so slabým ťahom a zadymovaním, ale poznám prípady dobrého ťahu KV i pri účinnej výške 2,5m (pri všetkých optimálnych hodnotách)
Odpovedať
Ústie komína musí byť aspoň 1 meter nad vrcholom strechy aby mal dobrý ťah. Ak je komín nižšie, vietor nad strechou pôsobí proti ťahu komína a komín zle ťahá. Odskúšané. Ak je komín vodorovne ďalej od vrcholu, tak sa berie 1 meter nad ten vyznačený uhol.
Odpovedať
@radopp 1meter nikdy nebol v suvislosti so sikmou strechou uvazovany. To je vymyslene cislo, zalezi to od roznych parametrov ako uz bolo spomenute.
Odpovedať
@spiderhst Je mi jedno čo bolo uvažované, mám to prakticky vyskúšané a tuším sa to vyžaduje na nové stavebné povolenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte potrebujem vypocitat aky prierez komina a vysku mam dat k spotrebicu drevoslynujuci kotol attack DPX s vykonom 45KW vyrobca ma predpisany kominovy tah 23Pa dom je s rovnou strechou islo by o komin trovrstvy nerezovy s montazov na stenu dom ma vysku 6,5m
Odpovedať
Profilova fotka
to mas aku tepelnu stratu domu a rozmery, ak ti tam doporucili 45kw?
Odpovedať
@jaster64 Potrebný ťah 23 Pa dosiahneš akýmkoľvek komínom s izoláciou, pri účinnej výške komína 7 metrov a priemere dymovodu 18 - 22 cm. Dáta: Pri účinnej výške komínu 7 metrov a vstupnej teplote spalín 200 - 300 °C je vztlak 25 - 30 Pa. Tlakové straty pri výkone 45 kW v dreve, a priemere dymovodu 18 cm sú 1 Pa, pri 22cm sú 0.3 Pa. V najhoršom prípade bude ťah 25 Pa - 1 Pa = 24 Pa. Kotol má automatickú klapklu, keby mal komín slabý ťah, tak zvýši teplotu spalín, takže minimálny ťah je zaručený.
Odpovedať
@mgx Kúri sa veľkým výkonom do veľkej akumulačnej nádrže, z ktorej sa potom vykuruje dom. Majiteľ nerobí kuriča zbytočne dlho. Napríklad má dom stratu 90 kWh za 24 hodín, stačí páliť drevo 2 hodiny, 2 hod x 45 kW = 90 kWh.
Odpovedať
presne tak objem aku nadrzi bude 4000L dakujem za vypocet
Odpovedať
Necital som vsetko ale nezabudny na externyprivod vzduchu ku krbu pariska512
Odpovedať
@komato Spokojne by som do účinnej výšky komína zarátal vzdialenosť od stredu spaľovacej komory po ústie komína.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Dobry den Kazdy komin by mal mat od zakladov min. 5m a nad strechou viac ako je uroven hrebenac aspon 20 cm nad hrebebacom
Odpovedať
Pripojím sa. Komín mám naprojektovany v strede domu...cca 30 cm od hrebeňa strechy. Projektant ho naprojektovany 70cm nad strechu. Firma, ktorá mi dodáva komín aj pec - ich projektant mi to znížil na 40 cm nad strechu. Čo je správne?
Odpovedať
@tomik25 len ci sa ti pod to podpisu a budu brat zodpovednost na seba ked sa nieco udeje a realny stav sa nebude zhodovat s projektom.
Odpovedať
@andrejito_zemanito to neviem. Ibaže ja si fakt myslím, že špecialisti majú lepšie znalosti, ako projektanti (česť výnimkám). Taký odborník na kúrenie má určite širšie informácie, hlavne sleduje nové technológie, trendy a normy. Projektant by taký rozsah znalostí nikdy nezvládol "aktualizovať" v hlave. Napr rúru mi dal do projektu 200mm. Dom má stratu 4kW, v projekte pec 20kW. Špecializovaná firma mi navrhla pec 6-8kW a vložku 160mm. Dom má úžitkovú plochu nejakých 80 m2, neviem čo by tam 20kW pec robila, hlavne keď to nie je primárny zdroj 🤦
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?