Ako postaviť exteriérový murovaný komín?

Ahojte, v ramci rekonstrukcie starsieho rodinneho domu potrebujeme postavit novy komin na ktory bude napojena krbova vlozka (bez napojenia na centralne kurenie). Kvoli miestu sme sa rozhodli komin postavit za domom, na protilahlu stranu obvodovej steny kde bude vlozka. Chceme ist do murovaneho komina, nie nerezovy. Viete mi poradit, pripadne mate niekto skusenosti realizaciou niecoho podobneho? Internet je plny fasadnych kominov ale prave nerezovych. Zakladne otazky ktore ma napadli, ako riesit napojenie, vzhladom na rozdiel teplot bude pravdepodobne potrebne komin zateplit, aky priemer komina... budem vdacny za akekolvek rady, skusenosti. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@mc999 Podľa tepelnej straty priestoru určiť výkon a teda aj veľkosť vložky.Vložka ti určí priemer komína. Najrýchlejšia stavba asi z keramických vložiek. https://www.schiedel.com/sk/produkty/... Je zateplený....viac netreba ....ak predsa chcete zatepliť , tak naň hodíte vrstvu ,ktorou zateplíte aj dom.Nezabudnúť na " vonkajší " prívod vzduchu do vložky !!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@mc999 Priemer komina zavisi od pripojeneho spotrebica, jeho vykonu a poziadavky na tah. preto je dolezite vediet , aky vysoky bude komin, teda vyska komina nad pripojenim dymovodu. Napojenie cez stenu nie je problem, treba brat v ohlad, ci je stena z nehorlavych materialov a tiez, ake zateplenie na stene je. EPS nad dymovodom musi byt aspon 20 cm. Okolo dymovodu, idealne viacvrstoveho dajte min. 20 cm mineralnej vlny uz aj z toho dovodu, aby ste v pripade potreby mali pristup k napojeniu na sopuch komina. Komin, kedze bude v exterieri odporucam zateplit 50 mm vrstvou mineralnej vlny, dosky na lepidlo, rohovniky a sietka, lepidla, nasledne omietka. Majte na pamati, ze ta izolacie je tam potrebna aj z dovodu prechladzania komina cez mriezku zadneho odvetrania. Tiez majte na pamati, ze bude potrebna hlavica pre obmedzenie spadu poveternostnej vlhkosti do komina. Ak by doslo k jej zamrznutiu v pate komina, doslo by k prasklinam. Preto aj pravidelne v zimnom obdobi treba kontrolovat stav vlhkosti v pate komina. No a nakoniec- zaklad. Zaklad do unosnej hlbky s patricnym rozmerom. Komin pevne nekotvit do steny, musi mat moznost dilatovat. Ak by ste mali spolocny zaklad pre stenu a komin, tak ho do steny kotvit mozete.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko , vyska komina 8m, zaklad bude samostatny. Co sa tyka spotrebica, napojena krbova vlozka na sporadicke dokurovanie priestoru (skor pocitovo-esteticka zalezitost 🙂 )objemu cca 100m3...viem sa drzat nejakeho standardneho priemeru dymovodu alebo mam najskor vybrat vlozku a podla toho doladit komin?
Odpovedať
Profilova fotka
@mc999 Ak to ma byt spravne, tak vyber vlozky a potom komina. Opacne by to bolo predpokladanim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@schiedel_maros_plsko Rovnaky problem ako autor, tak sa opytam tu. 1) Nie je problem, ze dymovod (90 st.) pojde v mojom pripade cez stenu hrubu 40 cm? 2) Zateplit komin je teda mozne "spolu s domom" alebo medzi stenu a komin davat tiez zateplenie (v tom pripade je dymovod dlhsi este o zateplenie). Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jonky6 1. Nie je problem 2. Ano, spolu s domom. Pokial je stena z nehorlavych materialov, moze ist komin priamo na dotyk so stenou bez vlozenia izolacie.
Odpovedať
@schiedel_maros_plsko A teda problem s ochladzovanim cez mriezku v pate komina (s tym suvisiaci nedostatocny tah = nefunkcny spotrebic) pri takomto rieseni odpada? Alebo je to realizovatelne jedine s kominom bez mriezky (ABSOLUT)? U mna je krb planovany tiez len ako doplnkove kurenie, viac esteticka zalezitost. Ak to nema fungovat na 100%, tak ho radsej nedam. @mc999 Ako si to nakoniec vyriesil? Sli ste do toho?
Odpovedať
Profilova fotka
@jonky6 Na fasade za mna jednoznacne Absolut.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?