Aké drevo je naj na kúrenie a ako často čistiť komín?

caute, chcel by som sa informovat ake drevo je najidealnejsie palit (ktore najmenej zanesie komin) a samozrejme ako casto realne volate kominara aby Vam prisiel vycistit komin?
Odpovedať
Najlepsie je tvrde drevo,aspon 2-3 roky presusene. Kominara nevolame,komin pred zimou cisti manzel ;-)
Odpovedať
@marekxo musí sa i správne kúriť aby komín nedechtoval.
Odpovedať
My mame bukove a hrabove drevo, susene v priemere dva roky. Kominara volame raz za rok, s vymetenim urobi rovno aj reviziu.
Odpovedať
@marekxo Kúriť môžeš prakticky akýmkoľvek, len aby bolo suché... :-)
Odpovedať
Dik za rady. A kominara teda staci zavolat tak raz za rok? Pred vykurovacou sezonou, teda pred zimou?
Odpovedať
@marekxo ak mas dom poisteny, tak si pozri podmienky v poistke. Moze sa stat, ze vyhoris, nebudes mat reviziu komina a dostanes trt makova. Teda ak ti uz na vlastnej bezpecnosti nezalezi. Kominar raz rocne ta nezruinuje
Odpovedať
@marekxo Listnáč, vzduchosuchý. Ideálne buk, hrab, agát. Záleží aj v čom kúriš, ak si limitovaný napr. veľkosťou ohniska, tak topoľ a vŕba nie sú zrovna ideálne - nízka merná hmotnosť.
Odpovedať
@marekxo Ja pouzivam suchy buk,dub,hrab,jasen,agat. Zvykol som posledne dva roky ho nechat pod pristreskom nech ma urcitu vlhkost pretoze ked som ho skladoval vovnutri tak presuseny nehorel idealne resp rychlo. Cistim 1x za rok no ked si nespomeniem aj za dva :-) Nevidim v tom problem.
Odpovedať
@zita19 nemusi to mat ani v pod ie kach, revizie su povinne zo zakona a tym padom su poistovne chranene aj ked klauzulu vynechaju. Asi ani tet trt nedostanu :-D a mak uz vobec nie
Odpovedať
@atlaska u nás sú zákony tak na to aby sa porušovali, u nás som nevidel kominára roky a takmer každý "smradí"
Odpovedať
@atlaska nie som majitelka ziadneho komina, takze to neovladam podrobne, len viem, ze kolegovia to riesili
Odpovedať
@duzu mne to je jasne. U nas kominarov vidno a dost casto, a je to pohodlne lebo sa nahlasia, cez net ci sms objednam odpovedia kedy pridu naplanuju si celu oblast ci ulicu. Konkretne u nas su buduci tyzden aj kurenar. Mna skor rozculuje ako v spravach vidis zhoreny dom a chudak rodina blablabla poslite na c uctu aj symbolicku sumu.....starosta zhana nahradne byvanie........
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska práve preto sa o "svoj komín" starám sám, niekto potrebuje i pomocníka- já jsem malej kominíček
Odpovedať
Profilova fotka
Drevo máme suché bukové a dubové. Kúrili sme zatiaľ len túto poslednú zimu a keďže bola tuhá, tak dosť často sme si poobede zakúrili. Kominár by mal spotrebiče na tuhé palivo kontrolovať 2x ročne (každých 6 mesiacov). Ale keďže v našich podmienkach kúrime len cca pol roka, tak sme ho volali teraz pred vykurovacou sezónou. Vyliezol aj na strechu, takže kontrola ako má byť. Nielen na papieri. Komín vyčistil, vystavil doklad o kontrole. Stálo to celé 15 €. Nie je to tak veľa a keby naozaj niečo, tak máme aspoň čo predložiť poisťovni.
Odpovedať
Vzdy pred vykurovacou sezonou raz rocne...kurime tvrde drevo.
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi tiez kolko chces do toho investovat penazi. Samozrejme nie je drevo ako drevo a teda makke stoji menej ako tvrde logicky. Ja som zastanca tvrdeho pekne vie hodiny vyhrievat 8-)
Odpovedať
@lifelike Podla zákona: Ak sú na komínové teleso pripojené spotrebiče s celkovým tepelným výkonom do 50 kW raz za: ---štyri mesiace, ak sú do komína pripojené spotrebiče na tuhé alebo na kvapalné palivá ---šesť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín bez vložky, ---dvanásť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín s vložkou.
Odpovedať
@datelio mäkké je rovnako účinné i drahé ako tvrdé no na váhu , nie na objem, výkon sa počíta na kg, priemerne s každého 4kW /kg. iné je že každé horí inou rýchlosťou, z mäkého sa rýchlo uvoľní veľa energie preto na rozkúrenie, na udržanie tvrdé
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 --- áno, máš pravdu ...raz za 4 mesiace ...
Odpovedať
@lifelike A prave preto ta posle poistovna niekam ked sa nieco stane. Pretoze vypita papiere ye mas mat 3x do roka kontrolovane. Povie ti 1x nedostatocne a je. Treba mysliet na to ze ucelom poistovne nie je chranit tvoj majetok ale ich peniaze. Povinnost kontrolovat komin 3xrocne je cista zvrhlost a lobby len aby sa vyhli plateniu skod.
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 ... hej.. tak to máš teda svätú pravdu. S poisťovňou môže vy..,,,.ť len podvodník ešte väčší ako je poisťovňa :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ako často treba kontrolovať a čistiť komín? Ak sú na komínové teleso pripojené spotrebiče s celkovým tepelným výkonom do 50 kW raz za: štyri mesiace, ak sú do komína pripojené spotrebiče na tuhé alebo na kvapalné palivá, šesť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín bez vložky, dvanásť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá a ak ide o komín s vložkou. Ak sú na komínové teleso pripojené spotrebiče s celkovým tepelným výkonom nad 50 kW, raz za: dva mesiace, ak sú do komína pripojené spotrebiče na tuhé alebo na kvapalné palivá, šesť mesiacov, ak sú do komína pripojené spotrebiče na plynné palivá
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?