Žumpa, septik alebo COV

Ahojte, začíname stavať domček v dedine, v ktorej nie je kanalizácia a rozmýšľame akým spôsobom by to bolo najlepšie riešiť. V projekte mame uvedenú žumpu, predtým sme nad tým veľmi nerozmýšľali. Pozemok mame dosť malý, bojíme sa prípadného smradu zo žumpy. Pred domom mame 5m ku ceste, za domom 7m ku plotu a z bočných strán 2m a na druhej strane asi 10m. V projekte je žumpa zakreslená vpredu pri ceste pri vstupe do domu, ale radšej by sme ju dali niekde do boka, tam, kde mame tých 10m. Ale aj tak uvažujeme, či by nebola lepšia COV. Keďže žumpa je dosť veľka a treba ju často ťahať. Co myslite? V celej dedine majú všetko napojené väčšinou septiky, alebo žumpy s prepad i, ktoré idú do potoka pri pozemku. Bola by aj možnosť púšťať iba odpady z WC do žumpy, alebo COV a zvyšok do potoka, ako to ma kazdí, aj keď zrejme to nie je správne. Manžel uvažuje, žeby spravil dve vetvy lezatej kanalizácie. Do jednej by išli iba odpady z WC a do druhej zvyšok domu drez, vaňa, umývadlo, práčka. Nemôže byť problém zo zátkavanim potrubia, ak budú do neho napojené iba 3wc z celého domu a potrubie pod doskou by bolo dlhšie cca 18m. Dakujem za rady.
Odpovedať
Ludia, ked neviete nalozit s odpadovou vodou v ramci predpisov a zakonov, snazte sa ju co najviac precistit,viac komorovy septik, COV, KCOV... aby sme si do prirody vypustali najcistejsiu spinavu vodu ako mozeme. Neskor aj tak cast z toho pijeme a jeme 😉
Odpovedať
@sucky1 ten čo si kúpi vodu Rajec istotne pije všetko možné len nie čistú vodu , do Rajeckých prúdi tisícky turistov, na Betlehem a krížovú cestu, kde si každý pustí mechúr, z toho potoka sa plní rovno do kamionov
Odpovedať
@duzu to je čo za hlúpe rozmýšľanie? To je tak isto keď ja vyhodiť fľašu nič sa nestane? To je zmýšľanie teda 🤦🏻‍♂️
Odpovedať
@sucky1 Chceme to spraviť najlepšie, ako sa dá. Lenže v dedine to ma v podstate každí tak vyvedené do potoka. Chceli by sme počuť názor ostatných, ako to najlepšie riešiť. Kanalizácia nieje. Žumpa zaberá dosť miesta a my máme dosť malý pozemok a nepáči sa nám, žeby sme ju musely kazde 2 tyzdne ťahať. Preto rozmýšľame nad inými možnosťami. Bol by lepší septik alebo COV? Ak bude do COV napojená kuchyňa, práčka, nebude to škodiť tým baktériám?
Odpovedať
@sucky1 a napr. dvojkomorova alebo viackomorova žumpa? Bola by vhodným riešením?
Odpovedať
@natalka191 skuste osadit COVku (cisticku od firmy, tam. pojde vsetko z domu) Touto precistenou vodou mozte polievat travnik (zahradu nie) podla vyrobcov si cisticky poradia s vacsinou beznych chemikalii okrem sava. Zvysnu vodu zvediete do trativodu alebo do potoka. (Je na to potrebny projekt a schvalovaci proces, inak je to protizakonne) Mozte to realizovat "nacierno" , no nezabudajte, ze zumpa ci COVka je tiez predmetom kolaudacie. Cisticka je mala/skladna, a nebudete mesacne platit tahanie zumpy ci septiku.
Odpovedať
Ďakujem za radu. Uvažujeme nad tou COV. Škoda, že nás to nenapadlo skôr a v projekte mame žumpu. Bolo by zrejme nutné robiť zmeny pred kolaudáciou. Manžel ešte rozmýšľa nad variantou, žeby odpady z kuchyni, vane, sprchovacieho kúta a práčky spustil spolu s dažďovou vodou rovno do potoka. Aj keď to zrejme není správne, ale tak to ma v podstate celá dedina. A odpady z troch WC by spustil do žumpy. Vypočítal, že by to stačilo na 1000 splachnuti a nebolo by nutné tak často ťahať žumpu. Len by sa museli ťahať 2 rúry pod základovou doskou. Len rozmýšľam, či nemôže byť problém s upchavanim potrubia, ak bude napojené do jedného potrubia len WC 3x a cez základovú dosku von je to cca 18metrov. Co si o tom myslite?
Odpovedať
Profilova fotka
Čisticka odpadových vôd,vám do budúcna bude tak či tak treba. Realizuje sa to na každej dedine a každá dedina to bude musieť do budúcna robit.Buď sa robí spoločná kanalizácia všetkých domov napojená do čov alebo samostatne by mal mať každý čov. A už vôbec nie do potoka. Keby že máte veľkú kuchyňu a robíte veľa jedál ako reštaurácie,musíte mať lapač tukov ,osadenu ešte pred čov ,ale pri rodinných domoch stačí len čov. A už v žiadnom prípade sa tam nenapaja dažďová voda zo žľabov,hlavne pri verejnej kanalizácií to prísne kontrolujú a tvrdo pokutujú,vtedy sa dažďová voda dostáva do čov a nerobí to vôbec dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
@natalka191 záleží aj aký priemer tej kanalizačnej rúry máte,ale ak dodržíte predpísaný spád,bude to ok
Odpovedať
@spikerhc to je len realita
Odpovedať
@pioneer Tak odpadovu rúru mame v projekte 125. Manžel to chce tak riešiť, že správi dve samostatné odpadové potrubia pod základovou doskou. Jedno len na WC a druhe zvyšok. Myslíte, že je to rozumne? Nebude s tým len viac problémov, lebo pod doskou sa už len ťažko niečo opraví v budúcnosti. Vraví, že ak by to bolo potrebne, tak môže potom vonku spojiť tie potrubia dokopy.
Odpovedať
Profilova fotka
@natalka191 na malom pozemku je vhodná mechanická ČOV, potrubie stačí jedno, priemer 100 mm je na 40 WC, treba ho vyústiť v zákkladoch 40 cm pod budúcim povrchom terénu, a odtok z ČOV zviesť do potoka. Ak je potok ďaleko, stále sa aj na malom dvore dá urobiť vsak
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Ďakujem a nie je s tým veľa papierovaciek? V projekte mame uvedenú žumpu, kedy by to bolo vhodné riešiť, tu zmenu a co to obnaša? Práve začíname zo stavbou. Naš oplotený pozemok sa skladá z dvoch parciel, na jednej bude stáť dom a menšia časť je vedená ako vodná plocha. Môže byť umiestnená COV na parcele vedenej ako vodná plocha? Žumpu mame v projekte rovno pred domom, vedľa vchodu, ale tam ju určite nechceme a ani tam COV, potok je zo zadnej strany.
Odpovedať
@natalka191 natalka...nic v zlom ale tak rozmysla cca 90% republiky a potom sa cudujeme ze je tu bordel a ked mas studnu tak pijes vlastne sracky. Nie toto nieke utok na teba ale rozmyslas kratkodobo a bez ohladu na susedov,zdroj vody a celkovo zdravie. Zumpa 11m3 vyvoz stoji cca 50euro(podla lokality) a pri 4 clenej rodinu ti vydrzi 5 tyzdnov... 11m3 by si na vodnom stocnom zaplatila cca 30eur pri studni to mas 50euri(len cena vyvozu) pri tvojej velkosti pozemku okrem kanalizacii je vhodne uz len zumpa... neboj sa nic smrdiet nebude ani ked budes od nej stat na 1 meter...skus uvazovat tak ze tuto zem a tuto republiku prenechas dalsim generaciam...tak nech na teba nenadavaju....
Odpovedať
@pluvko Takže COV by nebola vhodná vzhľadom na rozmery pozemku? Prečo? A čo taky septik? Dvoj alebo viac komorový žumpa. Sú povolené, alebo je to proti predpisom?
Odpovedať
@pluvko Cena vývozu žumpy s potvrdením stojí u nás 90eur, čo je dosť a vyťahovať by sme ju museli podľa prepočtov každé 3 týždne. Väčšina ľudí to ma spustené do potoka, aj novostavby, ktoré sa len nedávno dokončili. A keď aj niekto ťahá žumpu, tak chodí jeden pán z dediny, čo to vyvezie niekde na pole za 15 eur bez potvrdenia.
Odpovedať
@jan45 chcel by som sa vas opytat, kedze vsade odporucate pred cov osadit zumpu. z toho mi vychadza ze do cov sa dostane uz len tekuty odpad, teda vsetok kal sa usadi v zumpe. dokaze takto cov fungovat (myslim cov komorovu s duchadlom) len z "vody"? niekde som cital ze bakterie k rozmnozovaniu a celkovo spravnemu fungovaniu potrebuju aj kal. Tiez sa mi viac pozdava osadenie malej zumpy pred cov, len sa obavam, ci potom bude cov spravne fungovat. dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_vt odpadová voda obsahuje oragnické látky a anorganické. Tie pojmy sú trochu zložitejšie, ale časť fekálií sa už viac nerozloží, zostane ako kal a musí sa z ČOV odsraňovať, zužitkujú sa len organické látky, z tých žijú baktérie. Zo žumpy odteká odsadená voda, je šedá, takže kal obsahuje, len ešte nie je vyzrážaný. Bez predradenej nádrže treba kal čaerpať raz za pár týždňov, pri septiku by stačilo raz za rok
Odpovedať
@jan45 ok dakujem, ale ma to aj nejake nevyhody? takato montaz. napr ak pocas vikendu niekam odbehneme, nebude teda prisun odpadovej vody do cov, preziju tam tie bakterie, ak nemaju kal?
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_vt to je práve nevýhoda MBČOV (mechanickobiologická čov), má malý objem a preto len obmedzené množstvo baktérií viazané na tento objem. Baktérie sa do ČOV dostávajú z nás, pomáhajú nám tráviť jedlo. Pokračujú do septiku, tam sa rozmnožujú a do ČOV sa dostanú s pretečenou vodou. Tam je vyšší písun kyslíku arýchlejšie sa rozmnožia. Bez predradenej nádrže rýchlo spotrebujú obsah a uhynú, nová pritečená voda bez septiku obsahuje málo baktéríí, tie sa nestačia rozmnožiť a voda odteká neprečistená. Ale tot by mali vysvetľovať výrobcovia balených ČOV, ktorí ich predávajú ročne v desiatkach tisíc a nie ja, čo ich projektujem v desiatkach.
Odpovedať
@jan45 Takže ak tomu dobre rozumiem je lepšie najprv odpadovú vodu pustiť do septiku a odtiaľ cez ČOVku preč, ako len čisto priamo do ČOV?
Odpovedať
@natalka191 v ramci investicii a nakladov Vas chapem..toze to robia vsetci neznamena ze to je spravne..ludia si neuvedomuju ze dnes ma velku cenu ropa ale neskormto bude prave pitna voda a my si ju takto nicime...COV je fajn vec ak dodrzujete pravidla v ramci chemikalii v domacnosti a praskov. podla mna to nikto nedodrziava preto ja nie som zastanca COV na SVK - ludia tu nato nedorastli este...
Odpovedať
Profilova fotka
@natalka191 COV som planoval aj ja ale oficialne Ti ju neschvalia pretoze podmienkou pre COV je pritomnost potoka ktory ma urcity prietok. Nas potok ma maly prietok (zistene na vodohospodarskom podniku), takze nepreslo by to pri kolaudacii. Este nebyvame ale vyriesili sme to tak ze mame 2 vyvody z domu: 1. Vyvod - WC, kuchyna - idu priamo do zumpy. 2. Vyvod - Sprcha, umyvadlo - zberna 1000 IBC, kde planujem sypat pravidelne bakterie, nasledne to cerpat do potoka. Uvazujem este kam pustit pracku - mam moznost ju pustit aj tak aj tam .. ale skor asi vyhra zumpa - predsa su to prasky ktore by do spodnej vody nemali ist. Nezabudni este ze z COV je robota, bez pravidelnej udrzby Ti nebude fungovat spravne a tympadom budes cerpat von spinavu znecistenu "vodu". Ako sa pise vyssie - to co sa deje na dedinach ze vsetky sracky idu do spodnych vod a potokov je hrozne ale pri vacsom dome je nutny pravidelne vytahovanie zumpy aj na mesacnej baze coz je dost penazi. Ludia sice neplatia vodne a stocne ale aj tak je to drahsie. Podla mna by mal stat takym ludom prispievat na ten vyvoz zumpy nejaku sumu pripadne to robit zadarmo a je po probleme. Potom by nikto nespekuloval a nenicil prirodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@martiner33 dom ste stavali triezvo, ale o čistení odpadovej vody nemáte dosť informácií. Ak by štát žiadal dodržiavanie zákona v takom stave ako je, museli by ste platiť pokuty za vodu čerpanú do potoka, . A existujú koreňové ˇCOV, tie nepotrebujú každodennú údržbu a funkčnosť je stabilná. Ale za to berú platy úradníci, ktorý tento problém neriešia
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Plne suhlasim ze moje riesenie aktualne nieje idealne ale myslim si ze najlepsie co som mohol spravit - kedze este neviem kde bude oknasna zahrada coz by teoreticky mohla byt aj KCOV. IBC nadrze su zadarmo, dam ich pod kurin, bakterie par eur. Do buducna teda uvidime ako to bude. Treba si teda uvedomit - KVOC berie dost miesta a stoji hodne penazi, pokial viem cca 5m2/osoba a 500eur/osoba pri vystavbe firmou - takze ak su v dome 4 ludia bude to cca 20m2 a 2000 eur. Otazna je aj zivotnost. Upredstanostnil aby som radsej aby KCOV vybudovala obec na luke za dedinou -par obci na Slovensku tak uz funguje. Kludne by so prispel jednorazovo do rozpoctu dediny na to namiesto kupovanie zumpy. Neklamme si ale, aj KCOV treba udrzbu, mozno troska mensiu ako pri COV. Suhlasim ale ze je to zrejme najekologickejsie riesenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?