Žumpa, ČOV, septik alebo iné možnosti v obci bez kanalizácie

Prajem pekný večer. Chcel by som od vás radu. Plánujeme stavať domček v obci v ktorej žiaľ stále nie je zavedená kanalizácia. Chcem sa teda spýtať aké sú možnosti, alternatívne riešenia? :-N !!!Taktiež by som vás pri radách poprosil zvážiť aj možnosť spojiť to riešenie s rodičovským domom a napojiť ich spoločne na jednu čističku/žumpu/septik...alebo?!!! =-) Vlastne ani neviem aké ďalšie možností sú. Ak je tu niekto kto sa v tom vyzná napíšte prosím aké sú možnosti a niečo v skrate o nich. Vďaka. 🤔
Odpovedať
Profilova fotka
@tristankom ČOV, legálne, sú s tým vybavovačky ale od r. 2020 budú žumpy drahá záležitosť.
Odpovedať
@jan45 môžem sa opýtať prečo žumpy bude dráha záležitosť?
Odpovedať
@lopatko pravdepodobne to má súvis s tým, že EU má zakázať ČOV a teda žumpy budú drahé a ich vývoz ani nehovorím... To je drahé už teraz. Ak ide o legálny vývoz.. ak nie tak je to drahé aj tak :D .
Odpovedať
@jan45 Vedeli by ste mi prosím poradiť pár základných krokov ako ju začať riešiť? Je možné na jednu (väčšiu) napojiť dva domy? Jeden rodičovský v predu na pozemku, druhý novostavbu v zadšie? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Moznost je aj mat zumpu vlastne ako zbernu nadrz a pred nou este COV. Vyhoda je v tom ze mozes vycistenu vodu pouzivat na polievanie a tym padom nemusis v lete vyvazat zumpu. Horsie je to v zime...
Odpovedať
Profilova fotka
@rebecca363 nie je to legálne riešenie @tristankom EÚ nie je strašiak a nezakazuje žumpy ani ČOV, neskúsení sú len naši úradníci. Od minulého roku platí 23. V § 36 ods. 4 sa na konci pripájajú tieto vety: „Ten, kto akumuluje odpadové vody v žumpe, je povinný zabezpečovať ich zneškodňovanie odvozom do čistiarne odpadových vôd a na výzvu obce47) alebo orgánu štátnej vodnej správy predložiť doklady o odvoze odpadových vôd najviac za posledné dva roky. Odvoz odpadových vôd môže vykonávať len prevádzkovateľ verejnej kanalizácie,47a) obec alebo osoba oprávnená podľa osobitného predpisu.47b) Ten, kto vykonáva odvoz odpadových vôd, je povinný vydať doklad o odvoze tomu, kto o odvoz požiadal; doklad o odvoze odpadových vôd obsahuje meno, priezvisko a adresu toho, komu bol odvoz odpadových vôd vykonaný, dátum odvozu, miesto umiestnenia žumpy, množstvo vyvezených odpadových vôd, názov osoby, ktorá odvoz odpadových vôd vykonala a adresu čistiarne odpadových vôd.“. No a sú tam ešte pokuty, Napojenie viacerých domov je dobré riešenie, venujem sa len koreňovým ČOV, ale platí všeobecne že účinnosť je vždy lepšia pri väčších zariadeniach.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ja viem... :-|
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?