Žumpa a čistička

Ahojte, má niekto skúsenosť s tým, že odpad zo žumpy sa po troške odčerpáva čerpadlom do čističky fungujúcej na báze živých baktérií? (domácnosť je bez chlóru, eko výrobky, baktérie i do žumpy). Ďakujem veľmi pekne za skúsenosti a názory.
Odpovedať
Profilova fotka
Odpad sa naplno dava do cisticky predsa
Odpovedať
Profilova fotka
@mia1970 je to správny postup, ešte lepšie je, keď je miesto žumpy viackomorová nádrž, dá sa to urobiť aj z pôvodnej žumpy rozdelením ponorenými stenami. Stačí na to fólia.
Odpovedať
zavisi od toho, co je to "cisticka fungujuca na baze zivych bakterii", do normalnej COV sa to predsa moze pustat priamo a nemas problem s anaerobnym hnitim.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@xaxaxaxa je to čistička na báze živých baktérií dodatočne napojená k existujúcej žumpe, z ktorej sa ponorným čerpadlom po troche odčerpáva obsah žumpy do čov, aby sa nezabili živé baktérie. Vymyslené to bolo pôvodným majiteľom domu. Ak používam eko výrobky, žiadne fosfáty, chlór, môže to takto fungovať? Nemôžem kontaminovať spodné vody, ak sa prebytočná "vyčistená" voda odčerpá na polievanie, alebo sama odtečie do prebytkovej nádoby a z tej, ak sa preplní samovoľne na pozemok?
Odpovedať
@jan45 je to čistička na báze živých baktérií dodatočne napojená k existujúcej žumpe, z ktorej sa ponorným čerpadlom po troche odčerpáva obsah žumpy do čov, aby sa nezabili živé baktérie. Vymyslené to bolo pôvodným majiteľom domu. Ak používam eko výrobky, žiadne fosfáty, chlór, môže to takto fungovať? Nemôžem kontaminovať spodné vody, ak sa prebytočná "vyčistená" voda odčerpá na polievanie, alebo sama odtečie do prebytkovej nádoby a z tej, ak sa preplní samovoľne na pozemok?
Odpovedať
@xaxaxaxa nemôžem to pustiť priamo, existujúce odpadové rozvody kúpeného domu to neumožňujú
Odpovedať
Profilova fotka
@mia1970 všetky ČOV , mestské, domáce, koreňové fungujú na rovnakom biologickom princípe - baktériách. Líšia sa len spôsobom, ako prívádzajú baktériám kyslík a živiny na prežitie a rozmnožovanie. Keď sa kyslík minie rozmnožia sa iné baktérie, ktoré potrebujú na prežitie iné látky, napr. dusík. Takže dávať do žumpy, ktorá má min. prívod kyslíka aeróbne baktérie je ako prilievať do mora sladkú vodu krhličkou. Ak ten spôsob, čo vymyslel pôvodný majiteľ fungoval, (laboratórne skúšky, nie pocit), mal si ho dať patentovať, na Slovensku je viac ako 500tis. žúmp, mohol zbohatnúť. Aký je rozdiel ak voda z ČOV odtečie priamo do pôdy a ak odtečie do zbernej nádoby a odtiaľ priamo do pôdy? Nebezpečie z odpadovej vody je v tom, že obsahuje okrem organických látok chemické látky, ktoré sa používajú na očistu. Na nerozložených organických látkach sa živia baktérie a tie ak sa dostanú do vody ktorú používa človek, môžu ho ohroziť. Preto je systém čistenia založený na zadržiavaní a filtrovaní , počas tej doby sa organické látky rozložia na anorganické a na tých sa už baktérie nepriživujú.
Odpovedať
Profilova fotka
@mia1970 mozes .. staci prerobit rozvody Jedna vec je ako to vymyslel panko a druha ako to ozaj ma byt. Nevidim zmysel v spojeni zumpa cisticka ked cisticka to zvladne aj bez zumpy. Skor spojenie cisticka a za nou akumulacna nadoba na polievanie travy atd. Neviem si predstavit ako teraz stym chces polievat ked nema kde tu vodu uskladnit a polievat podla toho kto kolko na wecku zatlaci je divne.
Odpovedať
Ta nadoba tam je, za cistickou, zakopana, da sa odcerpat cerpadlom na polievanie, kt je na nu napojene. Chcela som sa vyhnut prerabaniu rozvodov , priamemu pojeniu odpadu na cisticku. Dakujem. Budem tozrejme muusiet prerobit na priamo.
Odpovedať
@jan45 Dakujem za podrobne vysvetlenie.
Odpovedať
Tiez mi prislo nelogicke zive bakkterie lievat do zumpy a "mrtvy" odpad do cisticky... len som dufala, ze zive bakterie, konkretne od SCD z USA na www.probioticky.sk som kúpila (16 specialnych spolupracujucich v tekutej forme) zvladnu po troche i "mrtvy" odpad, kedze pisali, ze zvladnu i toxiny. DAKUJEM velmi pekne za rady.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mia1970 prerábať systém žumpa- čov - napriamo je zhoršenie stavu. Na čistení odpadovej vody sa podieľa viac ako 100 druhov baktérií, podľa podmienok. Tie "americké" sú liliofyzované baktérie, ktoré žijú aj u nás, ale ich rozmnoženie chvíľu trvá. Tu ich dodáte okamžite vo veľkom množstve, takže sú rýchlo účinné. Ale to isté by urobili aj naše, len o pár dní. Ale je pravda, že obsahujú aj baktérie , ktoré znižujú obsah nebezpečných látok.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?