Využitie dažďovej vody na splachovanie WC

Ma niekto realne skusenosti s vyuzitim dazdovej vody ktora bude v podzemnej nadrzi na splachovanie wc? Nebude ta voda velmi spinava? A taktiez ako si s touto vodou poradi podomietkovy geberit? Neupchava sa? Dakujem za kazde rady
Odpovedať
@007janci1 Pred pár dňami tu bola téma o využití studňovej vody na splachovanie. Teraz je to dažďová voda. Dažďovú vodu max. tak na polievanie. Myslíš, že bude tej vody toľko, že ti bude stačiť na splachovanie? A budeš ju filtrovať a čistiť? A čistiť pravidelne filtre? A keď sa minie, čo potom? Prepneš na mestskú vodu? Už fakt nekomplikuj. na to splachovanie sa neminie toľko vody, ako by si niekto myslel. Nechaj na splachovanie tú z verejného vodovodu.
Odpovedať
@chrobak7 4clenna rodina spotrebuje priemerne na splachovanie tolko ako na sprchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@profistavbari keď si predstavím, že denne idem na hajzel aj 8 krát (cikať a raz dva krát kakať), a vždy splachujem len normálny čudlík (4 litre), tak je to ročne cez 11 tisíc litrov na hlavu. Neni málo ... otázka znie či to stojí za to aby som špinil splachovací systém a serinkal sa s filtrami. Dodávka vody a stočné, sú určite drahšie ako vlastný zásobník vody ... ďaleko lacnejšie je splachovanie dažďovou alebo vodou zo studne ... ale nemáš s tým vždy pokoj ... musíš sa o to starať, ak je železitá voda tak sa ti to časom zasere a treba to čistiť. .. ALE dažďovku využíva môj strýko (má dve 10 kubíkové nádrže) a vystačí mu to celý rok na splachovanie... už viac ako 15 rokov takto funguje ... a bez problémov. (dažďová)
Odpovedať
Funguje to, voda nie je špinavá, geberit s tým nemá žiadny problém. Prach ktorý sa pri daždi zmýva zo strechy sa usadí na dne nádrže, tak že nádrž bude potrebné raz za čas vyčistiť. Minulý rok sa voda pokazila od peľu, bola síce číra, ale pri polievaní hadicov bol cítiť jemný pach. Vo WC však voda nepáchla. Problém vyriešilo Savo na dezinfekciu studní. Pokiaľ toto zahrnieš do projektu pre stavebné povolenie, a budeš napojený na kanalizáciu, tak vodári budú požadovať vodomer aj pre dažďovú vodu na splachovanie. Treba myslieť aj na to, že dažďový rozvod nesmieš prepojiť s rozvodom pitnej vody. Je preto potrebné použiť buď špeciálnu čerpaciu jednotku ktorá pri nedostatku dažďovej vody čerpá pitnú vodu (cena okolo 1000€), alebo niečo lacnejšie, čo zabezpečí že pri nedostatku dažďovej vody sa ti do nádrže bude dopúšťať nevyhnutné množstvo pitnej vody (napr. Hydrorain 2HP).
Odpovedať
Podla mna nenavratna investicia fo ktorej som sa pustil aj ja a uz z casti lutujem.Kedze nrmam kam odviest dazdovu vodu, nadrz som musel kupit a hned k tomu som urobil aj paralelny privod vody dazdovky do domu. Dazdovu este spustenu nemam ale ked preratam nadrz za 600, tlakove cerpadlo 500 a rozvod s filtrami cca 200, sme na 1300...za to mam cca 1000kubikov vody pitnej...kedy toto na splachovanie miniem?
Odpovedať
Profilova fotka
@roxo99 vždy si musíš sám odpovedať, že teraz sa ti to zdá ako nenávratná investícia, ale za 10 rokov môže cena vody vybehnúť tak vysoko, že ju začneš piť 😊 nevieš čo príde, zmena klímy a pod.. u nás napr ide cena za vodu hore tohto roku.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako tu uz odznelo, ekonomicky ZATIAL nerentabilne. Vzdy sa vsak oplati mat predpripravu, lebo nikto nevie co doba prinesie.
Odpovedať
@roxo99 nezufaj, co je doma, to sa pocita. Dom potrebuje vodu, elektriku a kanalizaciu, vsetko ostatne je zbytocne. Ked dokazes mat daco z potrieb domu zabezpecene svojpomocne, tak je to obrovske plus. Nic nie je zbytocne i ked sa to na prvy pohlad moze zdat, hlavne po financnej stranke.
Odpovedať
@rkorba nič z toho na bývanie nepotrebuješ na prežitie,býval som v takom dome a tu som, to len uľahčuje život, no prestávaš sa hýbať tak je to nie zdravé, viac ako polovica ľudí "vo vyspelom svete" má nadváhu
Odpovedať
mozno pride doba mat nieco nie peniaze a ekonomika ide bokom
Odpovedať
@duzu nebavime sa o preziti na to ti staci diera v zemi, bavime sa o zachovani standardu byvania, tak ako ho pozname. Aj na jedlo ti staci liter mlieka a 5 rozkov, alebo miska ryze, vsetko naviac je "prepich" sucasnej doby.
Odpovedať
@rkorba až ma "pichlo" v očiach, nemáš aspoň kontrolu gramatiky v prehliadači? to čo si uviedol na zdravý život nestačí, ale čo som uviedol ja áno
Odpovedať
Článok sa načítava...
K dažďovej vode len toľko, ze ak sa odkali v nadrzi od prachu a listov zo strechy, vie byt mimoriadne cista. Ak si napriklad umyjem auto vodou z vodovodu, ostane cele flakate od vodného kameňa. Mame hrozne tvrdú vodu. Stačí jedným vedrom dažďovej vody na zaver oplachnut auto a je ako nove, bez smuh. Takže tolko ku čistote dažďovej vody. Tiez som prispel do témy splachovania wc zo studne kde sme si spočítali, ze cena za studňu, vodoinstalaciu, čerpadlo, spotrebu elektriny a možné problémy so zanesenim splachovaca menej kvalitnou vodou to nestojí za "usetrene" približne 3 eura mesačne, ktoré priemerná domacnost minie na splachovanie. Zberať dazdovu vodu je slachetne, jej využitie inak ako na polievanie by som však neriešil.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som tiež nad tým dlho rozmýšlal. Chcel som buďto studňu alebo nádrž na dažďovú vodu a následne na splachovanie WC. Ale keď som to začal počítať, tak to zo žiadnej strany nevychádza. Návratnosť v nedohľadne (15+ rokov) s tým, že sa ti nič nepokazí (Nádrž, rozvody, čerpadlo, filtre). Taktiež netreba zabúdať na prevádzkové náklady - výmena filtrov, elektrina na pohon čerpadla. A čo som sa pýtal vodára, tak bežne chodí po 5 rokoch meniť 500 eurové čerpadlá. Takže nakoniec nechávam obecnú vodu. Dažďovú budem zberať len do menších nádob na občasné poliatie rastlín....
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@robo91 fľaky na aute ostanú i po chlore,do každého obecného ho pridávajú, tak po opláchnutí len preleštiť ,ak je voda v studni vo väčšej výške ako výpust čerpadlo netreba, stačí ju nechať stále tiecť ak jej je dosť ,ak menej stačí ju len nacucnúť , ako ked sťahuješ víno
Odpovedať
@duzu dnes sa už chlór dáva v takých zanedbateľných koncentráciách do "verejnej" vody, že nejaké fľaky na aute po ňom nehrozia 🙂
Odpovedať
Skusenost: 6 kubikova nadrz, 2 dospeli s dietatom nonstop uz od septembra 2018, napajane WC a pracka, spotreba cca 2,5 kubika dazdovej za mesiac domaca vodaren za 160€ Filtre 1ks + 1ks nahradny, umyvatelne ktore sa menia medzi sebou Pocas leta voda zacala jemne pachnut kvoli pelom ako sa vyssie pisalo, pomohla chlorova tableta do bazena Ziadny problem doteraz, voda ani raz nechybala, takze ziadne automatizovane riesenie na doplnenie/prepnutie pitnej vody neni potrebne. O setreni to uplne nie je, je otazne ci tam je nejaka navratnost, mozno ked stupnu ceny. Vsakovanie/drenaz musis spravit tak ci tak, lebo pri vydatnom dazdi sa nadrz zaplni a zacala by pretekat. Plus je ze zuzitkujes dazdovu vodu a robis nieco malo pre ekologiu. A ozaj, ked je odstavka vody kvoli rekonstrukcii tak si kral ze sa v pokoji vyseries a mas si kde umyt ruky ak mas ventil pri cerpadle resp. nejaky ten vonkajsi na polievanie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@zetak môžem sa spýtať kde bývate, keď ani raz nechýbala pitná voda? Pri praní bez problémov? Kolko bola asi vstupná investícia? Uvažujeme nad akumulacnou vsakovacou nádobou, z ktorej by išla dažďová voda do domu samostatnou trubkou. Na splachovanie a pranie. Nádoba je naprojektovaná, no vraj sa to oficiálnou cestou nedá spraviť. Vodarnam treba niečo takéto hlasit? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@bellatrix27 " Nádoba je naprojektovaná, no vraj sa to oficiálnou cestou nedá spraviť. Vodarnam treba niečo takéto hlasit?" stavebné úrady sú povinné sledovať nakladanie z dažďovou vodou, vodárne s tým nemajú nič, len to, že dažďová voda nesmie ísť do kanalizácie.
Odpovedať
@bellatrix27 Tak dazdovu vodu som v projekte nemal ze budem vyuzivat, takze ziadne papierovacky som neriesil. Cena ako som pisal 160 vodaren, nadrz 6 kubikov bola mtusim do 800€. K tomu potrubia z odkvapov, potrubie na privod do domu a rozvody v dome, ostatne je silno individualne (vykop, osadenie, zasyp...mna to stalo len moju robotu) Pranie je bez problemov, voda je celkom cista, to vidiet pri splachovani v zachode. A je makka, takze sa perie dobre. Len niekedy po vacsom dazdi sa jemne zakali tak na den-dva kym sa to usadi. Co sa tyka toho, ci 6 kubikov staci... viac menej hej. Zavisi aj od plochy z ktorej sa zbera voda. U mna cca 160 stvorakov. Toto leto som raz asi na 2 tyzdne odstavil dazdovu vodu lebo jej zacinalo byt malo. Byvam v Bratislave.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?