Výhody a nevýhody ČOV

Dobré ráno Strecháči :) chcela by som Vás požiadať o radu pri riešení možnosti ČOV. Aké sú výhody, nevýhody, prípadné náklady - akú máte dimenzáciu? Ďakujem za Vaše názory
Odpovedať
1
2
ak nemáš kanál tak nemáš na výber
Odpovedať
Profilova fotka
s každou ČOV je tak trocha roboty, musíš sa o ňu starať, t.j. dodávať baktérie, enzýmy, vyberať nestrávené šupky z paradajok, papriky, zrnká z pečiva a pod. Na osadenie ČOV potrebuješ projekt, vodohospodárske povolenie od životného prostredia OÚ, kolaudáciu. Sú dve možnosti odvádzania vyčistenej vody z ČOV. 1. do recipientu /potok/, 2. do vsakovacích košov. Toto všetko rieši projektant a hydrogeologický prieskum. Náklady na zriadenie ČOV? Veľmi zaokrúhlene - 2000€ a viac, záleží aký typ a koľko vás je v domácnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo so všetkým súhlasím,len pri dobre urobenej koreňovej čov odpadajú horepopísané starosti., nezapácha a väčšinou nepotrebuje elektrinu( ak sa neprečerpáva)
Odpovedať
Profilova fotka
@zazulkaa nedajte sa nahovoriť na tú najmenšiu ČOV - s tou majú všetci problémy. Mne osobne poradili väčšiu - investoval som do ČOV AT12 síce väčšie peniaze, ale zato funguje docela v pohode a bez starostí. Radšej každú vec naddimenzovať ako poddimenzovať, vrátane ČOV. Skúste sa opýtať všetkých čo majú problémy s ČOV akú konkrétne majú (pre koľko osôb)? Ja som videl pri domoch všetky tie malé AT6-ky - pretože sú najlacnejšie...
Odpovedať
@puxo Podla mna mas docela stastie, ze ti to vobec funguje. Naddimenzovat o 50% mozes tak beton, ale nie COVku, ktora potrebuje "papat" a adekvatny prisun organiky, aby aktivny kal neskapal.
Odpovedať
Profilova fotka
pred každú (aj koreňovú)čov sa má umiestniť septik, potom bude fungovať. Aj malá čov, ale do tej treba napr. pri odchode na dovolenku hodiť pol chleba. A nie je to myslené ako žart, ako píše matorado, potrebuje "papat"
Odpovedať
Profilova fotka
Uz som to tu spominal, na vodopravnom konani mi ako pan co to schvaloval aj pan z povodia povedli, ze radsej strpia pretazenu COV ako predimenzovanu.
Odpovedať
@zazulkaa Ked sa ju podari zabehnut tak ako ma, tak s nou nie su starosti, okrem toho, kam s kalom... Do COV nedavam ziadne enzimy a ani nic podobne, jedine, na co si davam pozor je, aby sa nevypustal olej a zvysky jedal do vylevky. Dokonca sa dezinfikuje domacnost tak ako predtym (savo, domestos), denne pracka a umyvacka. Zo zaciatku som mal problem, ze mi vyplavovalo kal, ale technik z Aq........ mi povedal, ze je prefukana, cize teraz ju prevadzkujem na najnizsom stupni "-3" a odvtedy slape ako hodinky.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ale sitko na odtoku je dobre cistit, inak moze pri vacsom mnozstve vody (npr vana) pretiec havarijnym odtokom.
Odpovedať
@majkoj Mne to sitko sice tiez zanasa, ale vzdy tam ostane maly otvor, ktory precistuju bublinky, takze pretecenie z tohoto dovodu nehrozi. Co sa ale toho pretecenia tyka, tak akumulacny priestor je mensi, ako uvadza vyrobca a ked sa vypusti vacsi objem (viac ako 100l), tak to automaticky ide cez prepad. Preto som na ten prepad prirobil taky plastovy golier, aby mi z tadial netiekol vyplaveny bordel do prepadu (aj ked teraz je toho bordelu a vyflotovaneho kalu minimum)
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik no ved prave, ked vycistis to sitko, odteka rychlejsie ta voda, co casto pomoze s tym pretecenim :). Ked je to sitko zanesene, musi byt totiz vacsi rozdiel hladiny v nadrzi oproti odtoku.
Odpovedať
@majkoj Ja som to pretecenie sledoval, ked bola este COVka nova a sitko som cistil jak blazen niekolko krat tyzdenne :-) Ked tam jednorazovo vypustis 150l vody z vane, tak ver tomu, ze to stiko moze byt akokolvek ciste ale stihat to nebude. Ta dierka ma myslim odtok 4l/min podla manualu. Vanu vypustis asi za 2 minuty, takze aj ked je vsetko vporiadku, tak zas cas, ktory vypustis vanu stihne odtok vypustit max 10l. Zvysok vane ide cez prepad.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@supiiik ja som odtok nastavil tak aby sa za 2 min nevytiekla :). Potom zavisi naozaj od cistoty sitka ci vytecie. Ale ten golier planujem aj ja, ako si ho vyrobil ?
Odpovedať
@majkoj Odrezal som asi 15cm kus PVC rury 160, prerezal som ju pozdlzne a nasadil na ten prepad tak, aby vrch tej PVC rury bol malinko vyssie ako prepad. PVC je lahsie ako voda, takze aj keby to zklzlo, tak sa nepotopi.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado @majkoj už sme sa tu raz o ČOV bavili a tam ste ma tiež všetci presviedčali, že to mám zle keď to mám predimenzované a keď som Vám poslal rozbor vody, tak ste všetci stíchli - nechce sa mi to teraz hľadať a stále som presvedčený, že aj tým baktériam sa lepšie darí vo väčšom priestore ako v malom kde keď ti príde návšteva a idete sa šiesti naraz sprchovať tak má čo do roboty alebo opačne ako píše @jan45 keď idú ľudia na dovolenku tak ju treba "prikŕmiť" Mne servisák z Aquatec-u čo mi to spúšťal povedal, že pri tomto objeme nemusím mať strach, žeby mi všetky baktérie vykapali aj keď odídem na dva týždne - jednoducho sa to lepšie samoreguluje. Niekto to prirovnal k akváriu - tiež je lepšie mať väčší objem akvária ako malé. Nebudem sa tu s nikým hádať ani nikoho presviedčať - ale ako jeden z mála mám ČOV viac-menej bez starostí a dovolím si tvrdiť, že to je vďaka tomu väčšiemu objemu - mám AT12-ku.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 súhlas...ale pri koreňovej je potrebný voľný priestor, ako inde spomínate, cca 25 m2 ...nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo a ake prosim pekne mam starosti ja ? :) A to mam podla teba poddimenzovanu COV. Ja tu nebudem nikoho presviedcat, ja som tu napisal naozor ludi ktori s tym denodenne robia a kontroluju to.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik @majkoj ten golier, ktorý si vyrábal, ja mám na ČOV-ke originál ako ochranu k pretečeniu pri väčšom návale vody
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo ale to je aj tu @supiiik ho len zvacsil.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj akosi ho na tej jeho foto nevidím :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo cele je to spravene tak, ze voda pretecie az ked pritecie naraz nejak 150l vody, z fotky to nie je az tak vidiet.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo kolko kubikov vody vlastne rocne spotrebujes ?
Odpovedať
@topvideo @majkoj Ale ja som tym golierom nechcel zvacsit objem, to ani nie je mozne. Islo mi o to, ze ked dojde k preteceniu, tak ten golier zabrani tomu, aby necistoty, ktore plavaju na hladine splachlo tym prepadom prec.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik to ja chapem. Ono nove ATcka to uz maju riesene inak, lepsie https://youtu.be/PqrEmYm6gFs?t=1m19s
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik ja som len to chcel povedať, ak by si zvýšil golier nad prepadom ale úplne vodotesne, tak znesieš viac nárazovej vody... Teraz už viem, čo si chcel docieliť.
Odpovedať
@majkoj To video poznam, vlastne to ma inspirovalo tam nieco take pridat, je to ten isty princip. Skoda len, ze to nie su nove ATcka. Pytal som sa na to technika z Aquatecu a vraj tieto typy vyrabaju len pre Nemecko. @topvideo ak by sa mi to aj podarilo uplne zatesnit, tak by to asi nebolo dobre, lebo by sa vyrovnali hladiny vo vsetkych komorach a asi by to nerobilo dobrotu. Ten prepad tam vlastne plni tu istu funkciu ako sitko, akurat ze cez sitko nesplachuje bordel z hladiny. Ja som vlastne zabranil tomu aby ten bordel splachovalo aj pri vacsom objeme, takze teraz uz to nie je taky problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik tak som si namiesto obeda odbehol do dielne :)
Odpovedať
@majkoj Nooo, tak to je parada :-D Az sa hambim za tu fotku, ktoru som zverejnil :-N To je DN200 PVC?
Odpovedať
Profilova fotka
@supiiik nie, 160ku som mal na "sklade" :)
Odpovedať
@majkoj Hmm a mne sa zdalo, ze ten vystup je DN160, teraz pozeram v papieroch, ze je to DN125. 160ku mam "na sklade" aj ja :-) , ked bude cas, nieco pohutam, zatial mi toto moje riesenie staci, len sem tam, ked nieco robim v cisticke, tak mi to zvykne zklznut nizsie... Tvoje riesenie je ovela sofistikovanejsie, si ma inspiroval, neskor sa zrejme budeme musiet nejako dohodnut, koly autorskym pravam :-D :-D :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?