Vsakovačka z DT alebo kameňov

Ahojte, uvažujem, že by sme spravili 2 vsakovačky, jednu z predu, druhú zo zadu domu. Plocha je 180m2. Vsakovačky uvažujem 2x2x2m. Máte niekto skúseosť, alebo viete poradiť či je lepšie (lacnejšie) ich spraviť z naukladaných DT alebo do jamy dať doviesť kamene z váhu alebo väčší makadam / kamene z lomu. Prípadne ešte plastové palety. 2x2x2 = 8m3, ale keď sa zasype kameňmi, tak ten objem je podstatne menší. Čo by bolo podla vás vhodnejšie?
Odpovedať
@peto125 ak mas moznost zohnat plastove palety, to je podla mna najlepsie riesenie.
Odpovedať
najlepsi pomer volny objem k cene mas pri vyradenych plastovych debnickach, ked chces "pojazdovu" unosnost tak potom plastove palety. Samozrejme aj strkova vsakovacka je dobra, roky sa tak robilo ale zas ma ovela menej "volnej kapacity" pre vodu. DT-ckovu neviem posudit, neviem ako by sa spraval ten v podstate melo unosny beton pri takmer trvalom zamokreni. Len nesprav beznu chybu pri jej realizacii. Pri vsakovacke sa dava geotextilia, kvalitna geotextilia, nie najlacnejsia netkana textilia z hobbymarketu aku dostanes a nedava sa na dno, len na steny a povrch vsakovacky. Dno ma ostat volna vykopana zemina.
Odpovedať
Tiez mame plastove palety obalene v textilii a obsypene kamenom.
Odpovedať
Profilova fotka
jestvujú originál vsakovacie "koše" , ak nemáš možnosť, staré prepravky na fľaše. Ja som tiež robil zásyp hrubým makadamom a geotextíliu ako píše @zita19, plochu mám 208 m2, vsakovačky 3 , rozmer 120x120x200 cm, v pohode odvádzajú dažďovú vodu a to mám dosť ílovitý pozemok, doporučuje sa umiestniť vsakovacie jamy minimálne 1,5 násoboku výšky základov od domu. http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... https://www.modrastrecha.sk/blog/topv...
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 závidím Vám, rozumiem tomu, robím s tým, ale takto od boku to nedokážem navrhnúť. Ten objem nezáleží len od plochy strechy
Odpovedať
@jan45 staviame kúsok od Váhu. Zem je pekná hnedá hlina. Doma, v tej istej dedine púšťame vodu z rín len na chodník a všetko stíha vsakovať. Tak snáď toto bude lepšie riešenie :-) Ale rád si nechám poradiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 odpovedali ste si sám, ak je tam spodná voda meter pood povrchom ,ďaľšie kopanie je zbytočné. Okvapy majú vsakovať povrchovo.
Odpovedať
@jan45 spodná voda v studni je od 7m. Keď sme kopali základy, tak bolo vpohode sucho a na moje počudovanie bez kameňov, čistá hnedá hlina. Staviame na konci dediny na bývalej ornej pôjde na považí. Cca 500m od Váhu
Odpovedať
@topvideo Ahoj koľko ťa prosím ťa vyšiel ten makadam s dovozom? Dá sa potom chodiť aj s bagrom? Nič sa neprepadáva? @gashtaan palety viem zohnať za 6e ks. Na 8 kubíkov by som ich potreboval cca 80 = 480e. Z DT to vyjde asi o nieco lacnejsie, ked rátam aj dovoz, ale veľký rozdiel tam asi nebude.
Odpovedať
@peto125 DT30 je 256ks = 8m3. Pri cene 1,6€ ks (strielam) je to cca 410€ + dovoz. Tych par € usetrenych nestoji za tu drinu.
Odpovedať
@kejsix No veď to.. ešte mi napadlo spraviť takú vec, že by sa polovica paliet nahradila štrkom frakcie napríklad 32-64, prípadne váhovými kameňmi vo výške dajme tomu 0,5m-1m a na to dať už len 4 palety. Ten makadam alebo štrk / Váhové kamene vyjdú možno výhodnejšie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peto125 Ja mám z prepraviek na víno a chodil po tom aj 2 tonový minibager. Nič sa neprepadlo. Neviem, prečo špekuluješ kombinovať to so štrkom. Štrk ti zaplní 3/4 objemu. Daj celé tie plastové palety alebo DT čka, čo vyjde lacnejšie.
Odpovedať
@peto125 Presne ako pise @chrobak7 je to blbost, rapidne ti to znizi objem... daj palety a nespekuluj
Odpovedať
ja som daval prepravky na pivo, obalil geotextiliou. funguje to bez problemov.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 je to 5 rokov, také prkotiny nedržím v hlave 8-) , použi google
Odpovedať
@tribratri @kejsix @chrobak7 dám teda tie plastové palety. myslíte, že keď dám na to 0,5m hliny, tka bue po otm môcť chodiť CB? Že by tá hlina dokázala rozložiť hmotnosť? Budeme navyšovať terén a bude sa to robiť bagrom.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 myslím si že ak tam potrebuješ chodiť z technikou je vhodné použiť originálne vsakovacie boxy (cena nie je závratná) a hĺbka 0,5m stačiť nebude.
Odpovedať
@peto125 Neviem, čo je CB... :-S Ak tým myslíš nejakú stavebnú techniku, je rozdiel, či je to nejaký mininakladač - 2 tonový Bobcat, aleto nejaký 10 tonový bager. Ja mám na tých vínových bedničkách cca 80-100 cm zeminy a malý bager po tom veselo behal.
Odpovedať
@chrobak7 to bude JCB ;-)
Odpovedať
@peto125 ja to mam v zahrade, tak pol metra zeme na tom, ale ziadna tazka technika tam nechodi, ani sa tam nema ako dostat
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?