Voda, kanalizácia a čistička

Planujeme zradit vodovodnu a kanalizacnu pripojku k nasmu pozemku.Problemom je ze pripojka vody sa nachadza cca 110m od nasho pozemku a je tam prevysenie cca 7-8 m na 110 metroch dlzky.Kanalizacia je o trosku dlhsia cca 125 m.Vedeli by ste mi poradit ake potrubia budem potrebovat (Voda Kanalizacia). Co moze stat material ako spojky ventili vodovodna sachta +++ co moze stat vykopanie ryhy a ko hlboko by to malo byt.nietko pise ze 120-160cm..a ze kanalizacia by mala byt 60cm pod vodou.Neviem si to dost dobre predstavit kopat(bagrovat )ryhu hlboku 180-220cm hlboky na 120m dlzky ryhy..poradte dakujem Martin
Odpovedať
Otazka je sice dost stara, ale snad pomoze odpoved niekomu inemu s podobnym problemom. V prvom rade je tu predpoklad, že každý správca vodovodu a kanalizácie požaduje pred pripojením projektovú dokumentáciu, a preto najlepšie je dať projektantovi, alebo znalému veci, aby takúto dokumentáciu vyhotovil v súlade s požiadavkami správcu siete. Bežne sa na vodovodnú prípojku používajú PE40 rúry DN32 x4,4 mm (cena cca 0,96 €+DPH/ 1m dĺžky), ale na takú vzdialenosť , by asi projektant naprojektoval rozmer DN40x 5,5 (cena cca 1,53 €+DPH/ 1m dĺžky). Pre kanalizáciu PVC kanalizačné rúry DN160 x 4 mm (cena cca 28,48 €+DPH/ 5m dĺžky). Plastová vodomerná šachta (cena cca 286€+DPH/ 1m dĺžky)) pripravená na osadenie vodomeru. Plastová revízna kanalizačná šachta DN300, výška 1,5m ( cca 82€+DPH). Čo sa týka uloženia ak sa kladie kanalizácia s pitnou vodou, tak kanalizácia by mala byť nižšie položená a vzdialená 60 cm od vody, nemusí však byť uložená 60 cm pod vod. potrubím. Ak sa uloží do jednej ryhy tak do jednej strany nižšie položiť kanalizáciu a do druhej strany vyššie vodu. Hlavne vodovodné potrubie by sa malo ukladať do nezámrznej hĺbky v spáde v smere k vodomernej šachte . V norme sa hovorí o hĺbkach 1,2 na juhu a 1,6m na severe Slovenska. Postačí aj 1 m alebo 1,4 m. Ak by sa kanalizácia inštalovala samostatne postačí aj 0,6 -0,8m.
Odpovedať
Profilova fotka
A pokiaľ sa chcem pripojiť na vlastnú vodu a na vlastnú čističku? A v mieste je vodovod a kanalizácia? Ja skrátka nechcem platiť niekomu do vrecka tak nenormálne sumy. Vodu z čističky si viem použiť na zavlažovací systém. Môže mi stavebný úrad alebo niekto iný nariadiť na pripojenie sa? Musel by som kopať cca 50 m. A za celú prípojku ručiť, lebo vodárne v Prešove to tak majú! Nezodpovedajú za vzniknuté poruchy pred vodomerom!!! Chytré, že? Vykop si, urob si, zodpovedaj a spoločnosť berie €!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?