Aký rozbor urobiť na zistenie pitnej vody v studni?

Chceme si dať urobiť rozbor vody a v cenníkoch sú uvedené rôzne typy rozborov - chemický, fyzikálny, mikrobiologický a pod. Potrebujeme zistiť, či voda zo studne je pitná - aký rozbor by nám stačil si dať robiť? Ja viem, najlepšie by bolo celkový ale tá cena ozaj vysoká.ďakujem
Odpovedať
Celkovy
Odpovedať
@tvorivachalupka Ja som si dal presne pred rokom urobiť rozbor na deň vody..Urobili mi ho len na prítomnosť dusičnanov a tvrdosť vody. Či je pitná alebo nie to som sa nedozvedel.. Radili mi urobiť komplet rozbor, cena okolo 120E...Ja som ale ochutnal vodu, nakoľko môj sused má studňu odo mńa asi 20m a má ju pitnú. Nestalo sa mi síce nič, ale aj tak si vodu dám na kompletný rozbor. Vlastne hyg.pracovníčka príde a zoberie si vzorku sama. No a potom čakáš na výsledky. Používam vodu na pitie ale hlavne zatiať po prevarení. Takú "surovú" som ošetril chémiou Savo 1-2deci do 2.5m3 základná dezinfekcia...Načerpám vodu do IBC nádrží a tak mám v úschove teplú vodu na kvetiny..
Odpovedať
Aha, takže ten 120 eurový rozbor by zrejme postačoval. Ja som našla, že kompletný stojí okolo 500e. preto som sa pýtala, či mi bude stačiť aspoň tento základný.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
to, že sused ma od tvojej studne studnu 20m a ma pitnu vodu ti samozrejme nezarucuje, ze aj tvoja voda je pitna. stretla som sa uz aj s pripadom, kde studne boli od seba 15m a v jednej bola dobra a tu druhu mohli zasypat.... ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Testoval si niekto tymto pribliznym testom vodu a nasledne sa mu potvrdili alebo vyvratili vysledky z riadneho testovania?
Odpovedať
@rkorba takyto test je na studnicnu vodu nepostacujuci, je vhodny len na vodu z vodovoudu. vysledky z tohto testu sa sice vacsinou potvrdia (akurat tak hladina dusicnanov a dusitanov moze kolisat), nemas tam vsak dalsie dolezite ukazovatele ako vyskyt koliformnych bakterii, amoniaku ci zakalu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
ahoje. vedel by niekto odporučiť nejaký tester na vodu zo studne? Ide o to, že ako jediný zdroj pitnej vody budeme mať vrtanú studňu. Ku kolaudácii bude SU požadovať certifikovaný rozbor vody, no nie starší ako niekoľko mesiacov. Nám ku kolaudácii ostáva ešte tak rok takže zo zvedavosti by som chcel len nejakým amatérskym testom približne vedieť ako na tom tá voda v studni je. Predstavujem si to podobne ako hore, nejaké farebné papieriky, avšak s viacerými hodnotami. Píšte prosím ak má niekto niečo overené, vygoogliť si samozrejme viem aj ja... :)
Odpovedať
@yakkuza Keď Ti môžem poradiť, tak zavolaj hygienickú stanicu /po dohovore/-pracovníčku pretože to máš najlepší spôsob ako sa dozvieš aká je v skutočnosti voda..Tie testery si myslíš čo odhalia?..Ja si myslím že veľkú figu-borovú ;-) ..Je to len orientačné nič viac... Jedná sa o Tvoje zdravie aj Tvojej rodiny.. Teraz by som urobil nasledovné....Ťahal by som vodu do bezvedomia /čo najviac/ predtým ako budeš potrebovať doklad o nezávadnosti vody 1-2mesiace nalial tekutý chlór čo sa dáva do bazénov / dezinfekcia vody ako aj potrubia/ a znova čerpať nech je voda čo najlepšia pred tým ako príde hygiena a SAMA si zoberie vzorky na rozbor... Rozbor stojí neviem ako kde, ale vychádza okolo 100E+ doprava pracovníka k miestu odberu... :-) Niekedy je tkzv Svetový deň vody, ale tam Ti zistia len orientačne hodnoty dusičnanov vo vode...Či je na PITIE TI doklad nedajú... ;-) Takže je už na Tebe ako sa rozhodneš,ale si myslím keď máš už postavený dom tak tá suma Ťa nezrujnuje :-) vieš predsa akú vodu máš v dome a to je hlavné pre ZDRAVIE a BEZPEČNOSŤ Teba a rodiny.. :-)
Odpovedať
dakujem za radu a samozrejme ze rozbor od hyg. stanice si dam urobit. len "pre info" mi je luto teraz vyhodit 100 a viac €. ak by sa vysledky vody tymto amaterskym testom preukazalivelmi zle, musel by som sa poobzerat po inej moznosti resp. zistovat ako to riesit.teraz tu vodu napitie este nepouzivame. iba nazalievanie a stav. ucely takze presny rozbor robit netreba a den zeme je daleko :) ostatne veci ako cistit studnu samozrejme viem aj ich vykonavam. naozaj len pre moje svedomie chcem vidiet aka ta voda momentalne je a ci sa casom tymto cistenim jej kvalita meni
Odpovedať
@yakkuza Samozrejme že kvalita vody sa Ti zmení ako budeš čerpať viac a viac vody..Zmizne kal a budeš mať priezračnú vodu, pokiaľ ozaj voda je dobrá od "základov"...Ja mám kopanú studňu a pravidelne ju servisujem a čerpám z nej vodu...Zatiaľ som na rozbor nedal, ale na budúci rok ju iste dám...Sused má studňu vedľa mňa asi 30-35m ale sa nespolieham na to že on má dobrú vodu aj ja musím mať..Hoci som z nej pil a nič sa mi nestalo, ale radšej ju prevarím v prípade núdze vody...Ale ju viac menej používam na úmyvanie, sprchovanie na záhrade. To mi stačí..Natankujem 2 IBC nádrže a v lete mám pekne teplú vodu aj na polievanie a sprcha.. :-N A veľmi je dobrá ak z nej v lete 12C vytiahnem kýbel vody a do nej dám rýchlo zachladiť melón :-p pivo nemusím chladiť lebo mám dobrú pivničku a pivo z nej je akurát, nemusí byť zo 7.schodu :-D :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?