Trativod - jama vystlaná geotextíliou alebo studňové skruže

Poradí niekto ako urobiť trativod -váham či je lepšie vykopať jamu,vyložiť ju geotextíliou navoziť kamením od hrubších po jemnejší, zakryť gotextíliou a zakryť zemou,alebo zakopať studňové skruže a vodu odvádzať do nich, tu ma ešte napadá ďalší dotaz či do nich nasypať aj kamenie, alebo ich nechať prázdne a len zakryť poklopom Pri skružiach si myslím že voda može byť vsakovaná len spodom a stenami velmi pomaly. Skúste poradiť
Odpovedať
1
2
7
Profilova fotka
@ma890 My sme do trativodu davali namiesto kamenov tzv. drenazne kose (vid foto nizsie). Vyhodou je to, ze je v nich vacsi objem, ako ked das strk.
Odpovedať
@ma890 princíp trativodu je aby voda pomali sa "tratila, preto je lepšia prvá verzia. http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m... Dokonca tu mal jeden v albume spravený zo starých prepraviek zviazaných dokopy :-)
Odpovedať
@ma890 aha našla som http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m...
Odpovedať
my sme davali aj elwa bloky a cast dazdovej vody odvadzame aj do "studne" zo skruzi, kde priteka len povrchova voda. potom tuto dazdovu vodu vyuzivame na polievanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@bets zaujimave.. tu skruz mate uzavretu? je zasypana hlinou? mate k tomu asi cerpadlo, ze.. nedas nejake fotos? myslim ze viacerym by nam to pomohlo..
Odpovedať
Profilova fotka
ja budem robiť s kamenmi. urobím jamu, vystlem to geotextíliou a hotovo
Odpovedať
@bets ta studna zaujima aj mna , ako dlho to takto uz mate ? Neboli ziadne problemy ?
Odpovedať
@yaninca @marush teraz sme akurat v stadiu, ze robime zavlazovanie. takze v najblizsich dnoch by malo byt aj zapojene cerpadlo. vyzera to ako klasicka studna s klasickym betonovym poklopom, len s tym rozdielom, ze sme nenarazili na podzemnu vodu, ale zbierame okolitu dazdovu vodu. toto riesenie mame koli ilovitemu podloziu, cize v prvom rade koli odvodneniu pozemku a v druhom rade na polievanie. a odvod dazdovej vody z polovice strechy je napojeny do tejto studne. pred napojenim na zavlazovanie sme vycerpali celu studnu, a videli sme, ze voda je na oko cista a pekne doteka z miest ako su spoje skruzi a napriek relativnemu suchu dotekala celkom rychlo, takze studna bude dostatocne vydatna na zavlazovanie. akurat je potrebne mat filter k cerpadlu, koli piesku a inym necistotam. zasypana nie je nicim, lebo chceme tu vodu vyuzivat.kopali ju klasicki studniari, hlbka 5,5 m. problemy zatial neviem ake by mohli byt, akurat, ze na jar moze byt vela vody a studna plna az povrch. ale my sme dodatocne odvodnenie riesili este aj elwa blokmi. cele to riesenie suvisi s tym, ze mame to ilovite podlozie, kde sa drzi povrchova dazdova voda. je to prepocitane na 100 rocnu vodu, tak dufam, ze nas nikdy nevytopi. a este koli dostatocnej vode si musime dostriehnut, aby si takuto studnu nedali susedia dopredu ako my, ale dozadu, cize vsetci postupne na striedacku, aby sme mali v lete vsetci dostatok vody...
Odpovedať
foto
Odpovedať
@mom3 kolko vás tie bloky stály. Určite by to bolo lepšie než štrk, keďže je tam ovela viac priestoru(len po ich kúpe zostane asi vela priestoru aj v peňaženke)
Odpovedať
sorry za chybu,samozrejme stáli, nie stály
Odpovedať
Profilova fotka
@bets velmi zaujimave riesenie. spravili by ste to takto aj keby ste narazili na podzemnu vodu? resp. myslis ze by sa to dalo skombinovat? (My vraj mame vodu v 8 m, ak by sme tam zviedli aj dazdovu vodu,.. dufam ze by to nerobilo neplechu.. neviem ci aj toto sa da nejako preratat..)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ma890 Vyuctovanie toho este nemam, tak neviem presne povedat. Ale je to vraj len o nieco viac ako strk. Rozhodol som sa pre to prave z dovodu vacsieho objemu vody.
Odpovedať
@yaninca pokial viem, nemala by sa miesat dazdova voda s podzemnou vodou z ekologickeho hladiska. kazde to riesenie suvisi s danymi podmienkami, podlozim. u nas to takto podobne vacsina robi, cize sme len riesenie odkukali podla toho s cim maju susedia najlepsiu skusenost.
Odpovedať
Profilova fotka
@ma890 my sme uvazovali, nad tymito http://www.fonhit.sk/graf_vsak_syst.htm , ale neviem sa dopatrat ceny na elwa bloky pre porovnanie.
Odpovedať
@mariand Cena je cca rovnaké myslím že tie bloky na fonhit.sk a elwa sú tie isté. Keby to nebolo také drahé idem do toho
Odpovedať
@ma890 :-D "Poradí niekto ako urobiť trativod -váham či je lepšie vykopať jamu,vyložiť ju geotextíliou navoziť kamením od hrubších po jemnejší, zakryť gotextíliou a zakryť zemou" Jednoduchšie je bez skruží a je to aj lacnejšie, skruže majú veľkú váhu a rozmery a zle sa prevážajú, ale ak sa pre ne rozhodnete nezabudnite na (viď ostatné body) :-D "Pri skružiach si myslím že voda može byť vsakovaná len spodom a stenami velmi pomaly" Ak budete robiť zo skruží rozvŕtajte ich trebárs 16mm vrtákom alebo iným na cimpr campr kolom dokola celého obvodu na rôznych miestach a dosť nahusto, aby mohla voda vsakovať odvšadiaľ (alebo kúpiť takéto, ale sú drahé a majú veľké diery cez ktoré sa môže sypať materiál, ktorým budú obsypané z vonkajšej strany a ten sa bude usádzať v trativode viď obrázok) :-D "Zakopať studňové skruže a vodu odvádzať do nich, tu ma ešte napadá ďalší dotaz či do nich nasypať aj kamenie, alebo ich nechať prázdne a len zakryť poklopom" Na spodok jamy dajte určite kamene aj do výšky aby sa voda dostávala ľahšie von a taktiež aby sa po čase vlastnou váhou skruže nezabárali do zeme, ale aby boli založené (tá najspodnejšia) na tých kameňoch
Odpovedať
...výborná a jednoduchá záležitosť: http://www.ostavbe.sk/ako-zrealizovat...
Odpovedať
Profilova fotka
takže ak správne rozumeim chcete robiť vsakovačku pre dažďovú povrchovú vodu po Vašom trativod. Oba systémy ako ELWA bloky a aj betónové šalovacie tvarnice sú systémy v pohode, ak možem velmi lacný ELWA blok - obyčajné zelené prepravky na pivové fľaše a postup výstavby presne ako pre ELWA bloky...jednoduché lacné a funkčné.....
Odpovedať
Aktuálne už mám vsakovacie jamy vykopané, vystlané geotextíliou(dno,steny,a aj vrch je zakrytý), vyplnené kamením,zajtra budem ukladať do zeme kanalizačné rúry od strešných zvodov do jamy. Rozmýšlam či ešte jamy z vrchu zakryť nejakou nepriepustnou fóliou(mám k dispozícii pár metrov nopovej fólie), alebo iba prikryť geotextíliou a zasypať. Ide mi o to že v tom mieste bude trávnik a neviem či tá jama s kamením sposobí skor suché miesto na povrchu, alebo naopak tam bude furt mokrina.
Odpovedať
Profilova fotka
este som nasla toto http://www.ostavbe.sk/ako-zrealizovat...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@mom3 Od akeho vyrobcu mate vsakovacke kose? Kolko m3 kosov resp. kolko vody sa vsakuje? Kose boli za aku cenu? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@pie Jaaaj, to si uz fakt nepamatam... Skusim zistit, ale neviem, kedy budem s tym, co mi to kupoval.
Odpovedať
chcela by som aj ja vediet niake info na trativod,manzel dal sice tie perforvane rury,ale to uz je v zemi takze moc nebudem komentovat,ani nechapem poznamky ze dazdova voda CO PADA Z NEBA nemoze ist do spodnych vod,a kam ide normalne? nejde az do spodnych vod?ak sa robia trativody tak len pre to aby nam to neslo ihned pod zaklady ? nie ? inak v davnej minulosti to slo kazdemu pod barak ze? ideme robit este na druhu cast strechy pred dom ale kedze sa bojime pri sekani zakladov ci tam nebudu kable,,takze bojim bojim otazka konecne planujeme vyuzit sachtu ktora uz je vykopana cca 2m v zemi a v strede su vodomery,teda este nie su ale vysia vo vzduchu hadice,planujeme iba ist cca 1,5m pod sachtu a naviezt tam ruru z ryny, a zasypat kamenim,co vy na to ? musime to vraj zakamuflovat ale nechapem preco vraj kvoli vodomerom ze tam nesmie byt voda po dvojdnovom dazdi je tam teraz do stvrtiny voda ,lebo nema kam odtekat,my tam vlastne urobime odtok....nie? sory za dlhy prispevok :-D
Odpovedať
@mamakaja voda z neba sice konci v podzemnych vodach (teda jej mala cast), ale medzitym je x metrov zeme a strku, ktora ju prefiltruje a precisti. Voda zo strechy je obohatena o kopec bordelu a exkrementov vtakov, smogu a bohvie coho. Aj to si myslite, ze sa bezne dostava do spodnych vod?
Odpovedať
neviem v prirode v tatrach asi nie tam sa to perforuje ale v meste asi nie, to mas pravdu.nielen z domov striech,ale vsetok bordel co odteka olejove a podobne svinstva co sa vylievaju do kanalov to ide kam? cize urobit trativod je spravne ano? len nie moc hlboko? aby sa stihlo precistit kym pride do spodnych vod? lebo citam do kanalu nie ! ale ved nielen vidim ze maju spad od domu a na ulicu to tecie cez branu to ide do kanalu uf uf to nevyriesim skor ma zaujima ten trativod pri hadiciach kde bude vodomer ,preco to je hruza... tam sa predsa nic nestane nie? kamen a aspon bude odtekat nie?
Odpovedať
@mamakaja hej, podla mna ako vravis. Urobit je spravne, ale pri spravnej hlbke, cize zohladnit hladinu spodnej vody a zlozenie pody, cez ktoru to potecie. Voda co ide do kanala, tak ide do COV, kde sa upravi/vycisti a az potom do rieky ci inam. Odtok dazdovej vody do kanalu nie aj prave preto, ze to ide cez COV, ktora by bola pretazena a nestihala upravovat kvalitu vody a zaroven by sa tym odviedla prec voda, ktora je NUTNA na tom pozemku, kde padla. Vo vacsom meradle do zlikviduje kolobeh vody, co meni miestnu mikroklimu aj stav zeme aj na tvojom pozemku. Samozrejme negativne. Poslednej vete bohuzial nerozumiem. Asi som uz unaveny.
Odpovedať
o piatej poobede??haha dik tusim to tak je ,uf je to zlozite posledna veta sa tyka mojho prispevku ,ci moje otazky, vyzsie,ak si taky odbornik,zopakujem chceme urobit trativod pred domom ale pred domom mame aj vykopanu sachtu , je to diera s vodovodnymi hadicami ,vo vzduchu pospajanymi od ulice k nam, diera cca 2,5m tehly okolo a asi aj dole. je to od domu asi 2m mozno ani to nie, potrebujeme odviezt dazdovu vodu z strechy a kedze v zakladoch idu kable plyn a podobne,nechceme vrtat moc,a ani v trave sa moc hrabat, teda strk tam je. otazka ... mozem odviezt vodu pod sachtu? vyburat cca 1m este a kamen a nech voda ide dole? doteraz tam voda co napadala z vrchu stala a nedalo sa tam ani ist,tak poznamky o tom ze tam nesmie pri vodomeroch byt voda sa mi zda smiesna. my tam vlastne urobime odtok tej aj dazdovej vody preco ja tolko pisem???? sory a dik
Odpovedať
Profilova fotka
@mamakaja voda bude pod základy vsakovať aj keď urobíte drenáž. Celá drenáž je o tom, že keď prší, nevidíte ako tečie po teréne, ak je podložie priepustné, vsiakne, ak nie odtečie. Ak je rovinatý terén s vysokou hladinou spod. vody, neodtečie, viď Čierna vod za Vajnorami. Kopať jamy a potom ich zasýpať alebo vykladať priestorovými prvkami je úplne zbytočné, význam to má, len ak chcete zachytávať vodu na spätné využitie a potom treba skruže alebo nádrž. V nepriepustnom podloží stačia skruže, v priepustnom musí byť nádrž. Drenáž má význam, ak sa buduje okolo podzemného objektu, ale musí byť odvedená do recipientu, alebo hlbokých šachiet s hladinou pod úrovňou objektu. Voda sa neodvádza kvôli vlhkosti, to sa rieši izoláciou, ale pre zníženie ochladzovania.
Odpovedať
aha tak ta sachta urobi ten system skruzi,lebo je oohnana betonovymi tvarnicami a vykop je pod urovnou objektu...uf asi
Odpovedať
1
2
7
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?