Trativod - íl

Prosím Vás o radu. Základy na dom hotové a popri nich už z polovice domu osadené aj rúry na dazdovu vodu. Z celej strechy by mali byť zvody na jednu stranu do jedného potrubia, samozrejme s reviznou sachtou, ale tu nastáva problém - do čoho ich vyviesť? Celý pozemok íl. Na 1,5 m určite, neviem ako napr. v 2,5 m. Dajme tomu, že tiež. Bez tejto vedomosti som mal navrhnuté vsakovacie bloky 36 ks DB60. Výpočet bol na plochu strechy a zrážky v našej oblasti. Jama 3,6x3,6.m na cca 2,5 m hĺbky sa mi zdá pekný kráter. Ale ako to je so vsakovanim v íle? Bude tá plocha stačiť. Bude to vôbec vsakovat? Alebo ako to riešiť. Vodarnam sa mi cca 200,-€ ročne len za zrážkovú vodu platiť veľmi nechce.
Odpovedať
dnes to síce vyznieva nadsadene ale už o pár rokov budeme namiesto vsakov zakopávať zberné nádrže, lebo vody bude málo ale o to intenzívnejšie. Ja by som sa uberal už dnes touto úvahou. Íl je nepriepustná zemina, niekedy sa používa ako izolačná vrstva.
Odpovedať
Vidim to rovnako. Kazdemu odporucam radsej zainvestovat rovno do nádrze ako sa hrat s trativodom...z plochy 180m2 je voda odvedená do zelezobetonovej nadrze - izolovaná hydroizolacnou foliou zvaranou s objemom 12,5m3. Vodu plánujeme vyuzit na závlahu záhradky a trávnika.. Pouzívame prvý rok..
Odpovedať
@pistikus nevies sa prekopat cez ten il az na nejake lepsie podlozie? Hlavne ked budes mat strechu, vyries to co najskor alebo to odved dalej od zakladov, nenechaj to tiect rovno k zakladom, il je svina, rozbredne ked ho budes premacat.
Odpovedať
@pistikus Ja som mal il az v 4m. JCB nemalo problem vykopat do takejto hlbky.
Odpovedať
@pistikus Ahoj, staval som v uplnom ile. Na zaciatku som si spravil jamu velku cca 4x4x3m. Voda tam z ryn prisla a drzala sa drzala a drzala. Ziadne vsakovanie, vobec. Voda sa mi skor vyparovala v lete ako vsakovala. Cize mam betonovu nadrz a teraz vodu pouzivam na zavlazovanie travnika.
Odpovedať
Cenová ponuka na potrebnú nádrž vrátane filtracie, príslušenstva, bez čerpadla cca 2.500,- evri. A k nádrži Vám taktiež treba trativod. Či čo s vodou, keď je nádrž plná? Takže, za mňa ekonomický nezmysel.
Odpovedať
@dbe Toho sa obávam, nakoľko som to videl už pri konaní základov. Základy pekne držali, ale keď zaprsalo, voda veľmi pomaly mizla. A to neprsalo veľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus Takisto mám l. 8-( Hrôza. Zakopal som 10 m3 nádrž na polievanie. Skvelá vec, ale ak 5 dní pršalo (nič výnimočné), bola raz-dva plná a pretekala. Tak som ešte urobil trativodnú jamu na vyrovnávanie "nárazov" . Zakopal som prederavené sudy, skaly apod... - celkovo cca 5 m3. Ak pršalo viac, ako týždeň, nestačila už ani tá a okolo nádrže som mal jazero. Tak som popri plote smerom k ceste (mierne dole kopcom) zakopal drenážnu hadicu (cca 30 m) a takto je to už akože vyriešené, pretože popri plote mám prihrnutú (kvôli psom) normálnu zem. Ale íl Ta bude prenasledovať a ak nemáš väčší pozemok (ja mám našťastie 21 a), možno budeš musieť riešiť niečo s vodárňami... 8-(
Odpovedať
@leonardom Takže je to pekne na figu. Pozemok malý cca 8 arov. Jedine, že ho suchnem čo najviac k ceste a nejako vymyslim prepad na cestu. Vypočítaný objem vsakov mám na cca 7,5 m3.
Odpovedať
@pistikus ako pise nadomnou @leonardom aj moja nadrz je raz dva plna ked prsi dlhodobo, preto tam mam cerpadlo a ked sa hladina dostane nad mnou pozadovanu vysku, plavak spusti cerpadlo a voda ide do dazdovej kanalizacie...
Odpovedať
il vodu nepúrepúšťa, musíš sa prekopať na štrk
Odpovedať
@pripad001 a to koľko? Čo keď to bude cez 5 metrov? Vsakovacie koše majú určené maximálnu hĺbku zákl. škáry. Max. cca 4 metre.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pistikus nech ti bager vykope jamu a uvidis... riesit "co ked" teraz nema zmysel. Ani susedia nevedia ake je podlozie?
Odpovedať
@pistikus Ja ti len radím, nie som geológ ani stavbár. Daj si vyvŕtať studňu, zistíš podložie a podľa toho sa zariadiš. Budeš mať aspoň jasno, že si urobil čo sa dalo. Voda zo studne nie je nikdy na škodu. Mne osobne voda vyteká voľne na pozemok, no moji susedia majú napríklad vyvŕtané na dažďovú vodu vsakovačky D200 do prvého štrku cca 8m. Doteraz a to sú už roky im to funguje. Či je to oficiálny postup, alebo černota som neskúmal, no má to jak pravý, tak ľavý a dvaja oproti.
Odpovedať
@pripad001 To by som rád. Ale sme trochu na kopci, vedľa sused má väčší pozemok a dal navrtať studňu. Má ju mimo os nášho pozemku v hĺbke cca 20 metrov. Ja som mal na pozemku prutíkara - som za kopanú studňu, a ten mi povedal, že studňa, teda voda jedine niekde pred garážou, cca 2 metre od domu, a voda v hĺbke cca 6 metrov. To povedal na základe virgule v ruke. Ta neznam. A studňa nerieši zrážkovú vodu. Zdá sa mi trochu divné púšťať vodu z rýn do čistej studňovej vody.
Odpovedať
@pistikus pošli mi spravu a na začiatok mi napíš mesto - obec, parcelné číslo, skúsim pozriem geológiu na tvojom pozemku.
Odpovedať
@pistikus No asi ťa nepoteším, podľa mojich (pre mňa) dostupných informácií budeš mať aj v hĺbke 2,5 m a hlbšie íl. Už tomu rozumiem prečo ti projektant navrhol tak veľký vsakovací objekt "Jama 3,6x3,6.m na cca 2,5 m hĺbky sa mi zdá pekný kráter". Íl, ktorý je na tvojom pozemku s najväčšou pravdepodobnosťou vznikol zvetrávaním hornín flyšového pásma, presnejšie zvetrávaním vsetínských vrstiev: bystrické ílovce, pieskovce s glaukonitom, arkózové pieskovce a zlepence (flyš). Íl má "veľmi zlú" vsakovaciu schopnosť, ale i tak "nejakú má", čo znamená, že musíš vytvoriť priestor, kde zachytíš dažďovú vodu (hlavne pri prívalových dažďoch), ktorá bude "veľmi fakt veľmi pomaly" vsakovať do podložia. Vhodné bude, ako navarovali aj ďalší diskutéri, osadiť aj zbernú nádrž a vodou polievať záhradu. Nezabudni, ale vybudovať pred ňu aj filtračno - usadzovaciu šachtu, to platí aj keď vybuduješ len vsakovací objekt (zachytí jemný sediment). Poprípade, keď to bude možné, nechaj si vybudovať pri vsakovacom objekte aj "kontrolnú šachtu", z ktorej môžeš odčerpávať vodu po naplnení všetkých objektov, lebo "nikto dneska nevie ako bude pršať zajtra". Keď to bude možné, vhodnejšie by bolo dažďovú vodu odviesť do dvoch a viac zberných nádrží - vsakovacích objektov, aby sa voda nesústredila do "jedného bodu". Lebo neviem ako je to s morfológiou terénu (spád terénu) u teba na pozemku, mohlo by sa tým predísť k prípadnému zosuvu, ktorý je vo flyšovom pásme dosť častý, keď dôjde k navlhnutiu ílu. Prediskutuj si to s projektantom. Určite, ale objekty vybuduj čo najďalej od domu a od susedných objektov.
Odpovedať
@geolog veľká vďaka za takéto zhodnotenie, aj keď sa potvrdili moje predpoklady. Rozprával som so zástupcom ekodrenu. Mám im poslať situáciu, foto, sklony pozemku. Že niečo podobné riešili pre nejaký obch. dom. Riešia to nejakým mikrovsakovanim, keď sa spraví ešte väčšia plocha a vsakovacie bloky sa obsypu jemným štrkom a pieskom. Tak uvidíme, čo navrhnu. A zároveň som zvedavý na cenu riešenia. Ešte raz vďaka.
Odpovedať
@pistikus rado sa stalo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pistikus ja mám tri strešné zvody, plocha strechy cca 200 m2 , ku každému zvodu som robil vsakovaciu jamu cca 3-4 m od základov domu. Každá vsakovačka má cca 1,5 - 2,0 m3, máme tiež ílovitú zeminu. Bývam rok a pol a nič katastrofálne sa neudialo a to už sme mali veľké lejaky. http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@pistikus dobry den. Ako sye to nakoniec vyriesili?
Odpovedať
@mipet polka strechy do kanalizacie Polka strechy do dazdovej spuste na ulici.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@kelso007 ahoj.lenze co s vodou ak sa ti nadrz naplni.mozno je to extrem,ake nastat moze.potrebujes prepadove pitrobie odvedene do vsaku.
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 správna poznámka, je to čiernota, dažďovú vodu nie je vhodné " zakopávať" má vsakovať, dá sa to dosiahnuť jednoduchými povrchovými úpravami.
Odpovedať
@jan45 co myslite konkretne tou ciernotou? Co by ste navrhovali ako vhodne riesenie v pripade ilovitej pody? Ja som uvazoval prave nad tym dostat sa na strk.
Odpovedať
@slavoslav @kelso007 skoda, ze ti nasi tajtrlici, ktori vladnu tomuto statu este stale riesia len kto kdedy s kym a za co... Inac v Cechach uz bezi program statnych dotacii na zachtavanie dazdovej vody. @pistikus ked uz vykopes krater, daj tam nadrz. Asi to ani nebude drahsie ako tie navrhovane vsakove bloky a o 15 rokov si budes dakovat
Odpovedať
ako by ste mi poradili urobiť vsakovaciu jamu je to v centre trnavy takže vsakovacie podmienky niesu idealne z kopania studne vieme ze tmavá zem je do hlbky 1,5 m potom je asi 2 metre žltá zem , potom čim dalej ílovitejšia prvú vrchnú vodu sme našli v 9 metroch , vrtali sme dalej a asi v 10 - 12 metroch bol íl ako beton nakoniec sme narazili na štrk v 16 metroch chcem urobiť vsakovaciu jamu minimálne na strechu otočenu do zahrady čo je cca 60 - 70 m2 akú velku jamu by ste mi doporučili? bude stačiť 4 kubiky? ako drenážne bloky by som použil plastove palety a zaviedol aj širokú rúru keby nestihalo vsakovať aby som vodu mohol vyčerpať na povrch. logicky si myslím vzhladom na zeminu že urobiť radšej plošnejšiu jamu ako hlbšiu. kedže na štrk sa nikdy nedostaneme a čím hlbšie tým horšie vsakovacie podmienky aké rozmery jamy mam urobit? a kolko zeme musi byt nad jamou aby to nepocítil trávnik. @geolog @jan45 @pistikus
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2 na takú striešku musí stačiť trávnik, malá mulda čo zadrží vodu na 2 dni kým sa vyparí. Na takú strechu naprší v Trnave za rok 50 m3 vody, z jazierka 5 m2 sa odparí 15 m3, niečo vsiakne rastlinám. Pri búrke naprší na 70 m2 cca 1,5 m3 vody
Odpovedať
V Trnave, ale aj inde na Slovensku, sa historicky zaznamenalo, že spadlo v priebehu pár hodín (v najhoršom prípade minút) 50 mm a viac zrážok (0,05 m). To znamená, že by si mal pri prívalových zrážkach zachytiť "niekde" minimálne 3,5 m3 (strecha 70 m2) dažďových vôd. Doporučujem Ti, kebyže si sa rozhodol urobiť plošný vsakovací objekt, vybudovať vsakovací objekt, ktorý zachytí minimálne 3,5 m3 vody - voľný priestor musí predstavovať daný objem. Ďalej, určite v okolí vsakovacieho objektu nič nebuduj/nevystavaj, kebyže vsakovací objekt kapacitne nestačil, mal by si ho rozšíriť. Určite vsakovací objekt nevybuduj v blízkosti suseda, aby si ho ho "nevytopil" (vybuduj ho minimálne 2 m od hranice pozemku).
Odpovedať
@geolog @jan45 dakujem to som chcel vediet priblizne kolko mi môže spadnut zrazok jazierko ani povrchova bažina - no neviem keby som mal väčší pozemok nevaham ale miesta nieje nazvyš vsakovaciu jamu som planoval minimálne 4m3 - roztiahnem ju radšej plošne ako do hlbky. na koniec jamy chcem zasunuť reviznu ruru az po dno aj s perforovaním (ako sa dava do vrtanej studne) ak nebude jama stíhat pri dlhodobom dazdi v zime a podobne vyčerpám ju na povrch a zároven to môžem par dni po dazdi vyuzit možno aj na polievanie v lete.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?