Stará žumpa čo s ňou?

Chcem sa Vás spýtať na Váš názor... Kupujeme starší rodinný dom, je tam žumpa. Teta povedala, že ona ho dala vyťahovať 1 x ročne, žije sama. My budeme 2 dospeli +2 deti. Plánujeme si kúpiť čističku a zrušiť starú žumpu. Bojím sa aj o bezpečnosť deti, aby náhodou do žumpy nespadli alebo aby nebol nejaký iný problem... ako a čo kde sa musí vybaviť keď chcem ČOV? potrebujem nejaké povolenia na to? načo by ste použili napr. starú žumpu? zakopať alebo namiesto nej dať ČOV? ďakujem za každú radu.
Odpovedať
@florentina1 po skusenosti niektorych ludi s vybavovanim Cov by som si ju urcite postavila jedine na cierno (obzvlast, ak nemusite nic kolaudovat). A zumpa sa este moze zist napr aj na vodu z cov-ky, ak nebudete vediet, co s nou. Inak zumpa vytahovana 1x za rok , no nechce sa mi verit, ze nepreteka :-D
Odpovedať
Profilova fotka
to musi pretekat aj keby co bolo.. :-|
Odpovedať
Profilova fotka
starú žumpu treba nechať a dorobiť kdekoľvek v záhrade koreňovú čov. Dá sa to aj legálne aj bez povolenia. viac na http://vegetacnecistiarne.blogspot.sk/
Odpovedať
@akvi @adam162 @jan45 ďakujem... tiež si myslím, že preteká... :( a práve to nechcem lebo je tam aj studňa na dvore, síce je len na polievanie používaná voda ale aj tak. tak aby som pochopila, starú žumpu používať napr. aby do nej sa prelievala už prečistená z čističky, hlavne cez zimu... dá sa tá voda použiť na záhradu?
Odpovedať
Profilova fotka
@florentina1 do žumpy vteká znečistená voda z domu, odtiaľ na čov na prečistenie. Zo žiadnej čov nevyteká voda, ktorá sa dá používať na iné účely ako zavlažovanie stromov, z koreňovej čov v lete nevyteká žiadna voda, stačí sa odpariť. V zime vodu nepotrebujete. Na spalchovanie sa používa dažďová voda.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Pýtam sa preto, že vidím, že máš prehľad o KČOV a dosť často ich ponúkaš ako riešenie. Nemám proti nim nič, práve naopak Aj keď som už niečo prečítal o koreňových čističkách. aj tak sa neviem zbaviť dojmu, že nedokážu spracovať tuhý odpad. Ako je to napríklad s WC papierom? Ak je 5 členná rodina, tak už len za deň sa ho tam nahromadí pekné množstvo. Ako si s tým poradí KČOV? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@jan45 aha ďakujem.. takže do žumpy by mal vytekať odpad z domu? a potom do čov? a odtial nikde nevyteká voda? je to ale veľké množstvo vody, nie? nám práve o to ide, že tá stará žumpa je nebezpečná a bojím sa aby tam niekto alebo nejaké zviera nespadlo.. nedá sa aby odpad z domu vtiekol priamo do čov? a kto nemá starú žumpu?
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 toaletný papier je väčšinou recyklovaná buničina, to sú v konečnom dôsledku kyslík, vodík, uhlík , dusík a stopy iných látok. Fakt je, že sa rozkladá najdlhšie a nedoporučujem používať trojvrstvý papier ale v podstate to je jedno, lebo aj jednovrstvý sa zloží. Keď som začínal a postupoval podľa literatúry, doporučovalo sa na zimu čov zaplaviť a na jar znížiť hladinu, ale výsledok bol katastrofálny, buničina vyplávala navrch a vlákna vytvorili krustu. Teraz už do návodu píšem, že netreba robiť nič okrem kontroly prietočnosti a zberania uschnutých rastlín na jar. Všetky"tuhé " látky obsahujú prevažne vodu, (alebo si ju nasajú z prostredia) a nerastných látok, ktoré sú konečným produktom rozkladu je len niekoľko %. Tie používajú rastliny ako hnojivo. @florentina1 Žumpa sa dá zabezpečiť poklopom na zámok, spotreba voda v bežnej rodine je okolo 300l/deň, kčov navrhnutá podľa normy má 30m2 a odparí priemerne 1,5cm denne to je 300-500l. Rastliny tento odpar ešte zvyšujú. Voda sa odparuje aj v zime, ale podstatne menej, vtedy sa musí zabezpečiť vsakovanie. Ak navrhujem novú žumpu, doporučujem aspoň malú 1m3 nádrž pre homogenizovanie prichádzajúcej vody, mali by to mať všetky čov, nedochádzalo by k výpadkom činnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ďakujem za vysvetlenie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?