Rozvody ležatej kanalizácie pod základovou doskou

Ktory postup je spravny: 1. vykopat "najst" :) prechody cez zakladove pasy 2. polozit rozvody lezatej kanalizacie 3. zatiahnut vodu a elektrinu na spravne miesto 4. spravit zasyp 5. poriadne uzabovat (zhutnit) alebo 1. spravit zasyp 2. poriadne uzabovat (zhutnit) 3. vykopat "najst" :) prechody cez zakladove pasy 4. polozit rozvody lezatej kanalizacie 5. zatiahnut vodu a elektrinu na spravne miesto Pri tej prvej moznosti sa nemoze stat, ze ked sa bude zabovat zasyp, ze by mi praskli resp. nejako sa narusili / poskodili kanalizacne rury??? Popravde si neviem prestavit kopat cez zhutneny makadam 0 - 32, ale moj murar mi to tak odporucil, ze pre istotu. Ako ste postupovali vy? Najprv hutnili a az potom robili kanalizaciu alebo naopak? Popripade nejake ine rady? Este tak na okraj, je lepsie pouzit vibracnu nohu alebo vibracnu dosku - na makadam 0 - 32? Dakujem.
Odpovedať
pozri môj album, robil som to pred nedávnom, prvým spôsobom. Pýtal som sa viacero ľudí, jedni hovorili najprv kameň, potom kanál, iný opačne. Násyp kameňa som mal 30cm, kanalizácia bola na rozhraní zeminy a kameňa. keby som najprv spravil kamenné lôžko a do neho kopal kanalizáciu, zodral by som si ruky, a keby to kopal stroj, tak by to hutnenie tak či tak nemalo zmysel. Stroj by to celé rozryl. Kanalizáciu som obsypal 0-4 "šutolinou" v poriadnej vrstve, miestami 10-15 cm, a nato išiel kameň a hutnil som 250kg vibračnou platňou. hlavne treba tú kanalizáciu dobre upevniť, aby sa nepohla a nepoprehýbala, to by nebolo dobré :) Pri hutnení cez tú kanalizáciu som sa snažil prechádzať rovnomerne, aby to bolo rovnomerne zhutnené, nenechal som tam platňu skákať na mieste. Použil som oranžové kanalizačné pipelife potrubie, je dosť odolné, myslím že sa mu nič nestalo. Robil som to s kamošom čo sa tým živí, a tvrdil mi, že sa nemusím báť :) S vibračnou nohou sa viac narobíš, platňa je bez námahy
Odpovedať
Zalezi aj ako hlboko bude kanalizacia ulozena. 10cm nad rurami by som urcite nezaboval, u nas to bolo minimalne 70cm a to uz bez problemov. Inac tie oranzove rury su dost pevne, ja som po jednej na skusku poriadne poskakal a nic, ani sa neprehla (Pipelife tusim).
Odpovedať
Jednoduchšie je použiť postup 1, ale pri všetkých pružných rúrach okolo rúr, použiť na lôžko pod, vedľa a nad rúrou obsyp: - z piesoku bez akýchkoľvek kameňov pre elektriku (elektriku ešte najlepšie vložiť do chráničky), a vodu, - na kanalizáciu je možné použiť štrko-piesok frakcie 0/22, kanalizačné rúry ukladať na zhutnené lôžko do požadovaného spádu a po bokoch potrubí dobre zhutniť, aby sa nedeformovali a keď bude nad rúrou aspoň 20-30 cm štrkopiesku až potom zhutňovať aj nad rúrami aj žabou je potom možné, a až potom dať makadam a zhutniť max. po 20 cm vrstvách
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ako hlboko je nutne ulozit vodovodne potrubie pod doskou?
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm čo najplytšie @sprite001 najlepšie je ťahať potrubie cez steny von a nie vnútrajškom Zhutnenie čo robíte je len ozdoba, nemá účinok.
Odpovedať
Dakujem @jan45
Odpovedať
Vedeli by ste niekto popisat blizsie bod 2. z prveho variantu, ako polozit rozvody lezatej kanalizacie? Chcel by som to robit svojpomocne s kamaratom, ktory to uz robil a nechcem sa popalit :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@michalrd pospájať potrubie viete, skúste čo najpresnejšie zamerať umiestnennie zariaďovacích predmetov a potrubie obložiť betóne kastlíkom z PS 30x30 cm, nie zabetonovať, A neklaďte potrubie hlboko, pri výstupe z o základu max 50 cm.
Odpovedať
Dakujem. Chcel by som vsak podrobnejsi popis... od zakladu. Odkial zacat, ci ist od prechodu cez zaklady k WC, resp. k inym "odpadom", alebo postupovat opacnym smerom. Ci je nutne ukladat potrubie do pieskoveho lozka.. Akym sposobom spajat kusy potrubi, ked je potrebne potrubie rozrezat? Kolko by mali trcat hrdla kanalizacie nad dekou?
Odpovedať
@jan45 Viete mi prosím napísať, ktoré rozvody musia byť pod základovou doskou a ktoré možno ťahať cez podlahu? pod základy by sme chceli dať sprchu, vaňu a wc a umývadlá a práčku cez podlahu, bude to ok alebo radíte niečo iné?
Odpovedať
umyvadla, dres, umyvacka a pracku v pohode cez podlahu,a dokonca aj cez mensie trubky. my mame aj vanu a sprchu cez podlahu k hlavnej stupacke a funguje to. problem je hlavne WC
Odpovedať
Profilova fotka
@zesaw to záleží od hrúbky izolácie a vzdialenosti, ale pri 20 cm sa tam zmestí všetko
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 20cm izolacia bude...aka moze byt najvacsia vzdialenost?
Odpovedať
Profilova fotka
@zesaw potrubie môže prechádzať až do poteru, pri využiteľnom spáde 12 cm a 1% spáde cca 13 - 15 m
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Takže takto taky v pohodě. Přes desku v jedné koupelně jeden vývod, pro kuchyň a TM také jeden společný a pro druhou koupelnu dva. Stačí? Skladba podlahy 19 cm EPS a betonový potěr.
Odpovedať
Ještě jeden dotaz. U odpadu Kuchyň-TM a koupelna se spr. koutem mm zakreslen vývod kanalizace uvnitř ztraceného bednění, tedy při stěně ztraceného bednění, ale uvnitř. Znamená to tedy, že dále bude odpadní trubka prostupovat nahoru stěnou? Jak potom probíhá zdění z ytongu? Rovnou vyřezávat tvárnice a "obezdívat" kanalizaci? Díky.
Odpovedať
@r4d3k74 ano, staci ak ju nechas trcat 20-30cm (podla hrubky podlahy) potom sa nadpoji a dotiahne presne k spravnemu miestu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Zdravim.Prosim vas,je cena 700 e za lezatu kanalizaciu,material+praca vela?Bungalov 16x16. Len orientacne sa informujem Dakujem
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Zdravim, par mesiacov po prevzati hrubej stavby sme zistili, ze odpadove rury pod zakladovou doskou su zle ulozene. Rury nemaju ziaden spad, dokonca su spadovane mierne smerom do domu, takze v nich stoji voda. Mame hotovu hrubu stavbu - so strechou, prieckami aj oknami. Nastastie este nemame ulozenu podlahovku a poter. Je jasne ze od stavebnej firmy si uplatnujem reklamaciu. Chcem sa poradit aky postup opravy je v tomto pripade vhodny zvolit. Urcite bude treba vyrezat do betonu rez a vysekat pas ponad potrubie, ktore bude treba nanovo ulozit. Nebude to mat vyrazne dopady na statiku domu, ked sa zakladova doska takto rozseka? Je to moja nocna mora, zatial som len na zaciatku celeho procesu. Na koho sa mam obratit v pripade ak by sa firma vykrucala? Treba si dat spravit znalecky posudok alebo riesit skodu aj so stavebnym dozorom? Dakujem
Odpovedať
@robo91 zalezi co myslis tou zakladovou doskou... bezne tak nazyvaju ludia aj podkladovy beton, ktory neplni ziadnu staticku funkciu budovy.
Odpovedať
@gashtaan Vdaka za reakciu. Aby som sa poopravil, pravdepodobne bude treba vysekat pas v podkladovom betone. So zakladmi sa hybat dufam nebude. Mudrejsi budem po obhliadke zucastnenymi stranami (stav. firma, stav. dozor, vodar, atd). V kazdom pripade je to mega fail ze sa im taketo nieco vobec poddarilo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Súrne potrebujem radu. Po dokončení hrubej stavby sme sa rozhodli zmeniť polohu wc do protilahleho rohu kupelne, pričom bolo potrebné vyviesť hrdlo kanalizácie v danom mieste. Po rozbitý základovej dosky v danom mieste sme zistili, že kanalizačná rúra je uložená bezprostredne pod resp v betóne zakl. dosky viď foto. Bezprostredne na rúre je uložená karisieť. Môže takto uložená kanalizácia dlhodobo bezporuchovo slúžiť alebo to prerobiť?
Odpovedať
@grallei Žiadne strachy, nič sa tomu nestane.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@robo91
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Môžu byť rozvody ležatej kanalizácie vedené v rovine hneď pod podkladovým betónom (platňa) a následne klesať príslušným spádom ?
Odpovedať
@purplesticks Toto by som aj ja rád vedel, pretože katalógový projekt uvažuje s výstupom kanalizácie z domu pod základovým pásom, čo je veeeľmi hlboko. Ak by som to takto spravil, a hlavné kanalizačné potrubia pod cestou v ulici uložili v hĺbke 1,5m tak som v .... Dôležité je, v akej výške máš dosku. Katalógový projekt čo mám ja uvažuje s 0,000 250mm nad terénom a doska hrúbky 150mm je v -250/-400. čiže vrchná plocha dosky je v rovine terénu, ja keď zalomím potrubie pod doskou budem v hĺbke -400 a teda pod terénom 150mm. Nezamrzne mi to v zime?
Odpovedať
@marian_8 Mám podobnú situáciu ako ty. Podlahu v interiéri mám zarovno s terénom - podkladový betón je -0,24m. Z toho dôvodu chcem čo najvyššie začať s kanalizáciou, aby som výstup z domu nemal hlboko. Rozvody kanalizácie nie sú náchylné na zamŕzanie, nakoľko tam nemá čo zamrznúť a tečú tam teplé "média".
Odpovedať
@zefe mohol by som prosím vedieť tvoj názor na moju vyššie položenú otázku ? (15. sep 2021)
Odpovedať
@purplesticks nie som odbornik na TZB, takze len laicko-kutilsky nazor: Pokial sa inak neda, spravil by som to, ako pises. Nebudes predsa kvoli par centi hlbky robit precerpavacku. Pre uplne kludny spanok mozes vrchnu cast rury v kontakte s betonom olepit mirelonom.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?