Problém- vsakovacia jama neodteka

Mám pozemok s ilovitou pôdou. Mám vykopanu jamu 3x3m,3m hlboká,je vysypana makadamom. Po týždni dažďa mi vytlačilo vodu proti spadom.jamu som zväčšil ,prehĺbil, nechal pár dni otvorenú a voda sa tam stále drží a neodteka.mam kopať hlbšie až kým nenarazim na strk,aby to malo kadiaľ odtekať?otázka znie čo by ste robili?
Odpovedať
@smile8 ja ešte len buem realizovať takúto jamu, dal by som namiesto strku plastové palety alebo bedničky, vojde do nej viac vody. Ja plánujem kopať skorej do hlbky kym nezmizne íl.
Odpovedať
To ideme skúsiť teraz tiež..lebo tá voda stojí úplne..povodne som si myslel že bude stačiť makadam..jamu som dokonca zväčšil a ako by pomohli bedničky keď tam proste tá voda stojí?viem že existuju vsakovacie boxy, kadejaké nádrže len mi ide o to že sa voda nechce pohnut
Odpovedať
Ak už kamene, tak nie makadam, ktorý krásne zapadne do seba ako lego a zostane málo voľného priestoru, najmä, ak podložie je zlé. Na druhej strane kopať do spodnej vody by sa nemalo.
Odpovedať
Profilova fotka
v prostredí, kde je ílovité podložie je vsak problematický. veľkosť jamy má minimálny vplyv, pretože rozhoduje plocha stien, nie objem. Treba sa rozhodnúť, či použiť zádržné úvaly, to sa na pozemku vytvorí stupňovitá plytká vaňa z viac dielov. Plocha umožní čiastočný vsak a väčšie odparovanie. Zapúšťať do spodnej vody popisuje dralk, je to nezodpovedné. Žiaľ naši úradníci nestačia s vývojom, niekto presadil energetický certifikát, certifikát narábania s vodou ešte nie je potrebný. Pritom tak, ako je ku kolaudácii potrebný doklad o napojení na energie, mal by byť aj doklad o manipuláciami so zbytkami, odpadovou a dažďovou vodou, žumpa to nie je. Máte ešte možnosť vodu odviesť kontrolovane mimo pozemok, ale to by už malo byť riešené v územnom pláne tak ako kanalizácia a vodovod
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám tiež ílovité podložie, kopal som kým som nenarazil na lepšiu zeminu, cca 2.5m hĺbka. Poistil som to trativodmi smerom z kopca samozrejme, v hĺbke 0.5m šírka výkopu 40cm, do toho som dal dierkované hadice ktoré som obalil geotextíliou. Nech to odteká preč, áno, možno nezodpovedne, že k susedom, ale s tým musí každý rátať, voda proste tečie dole kopcom. Ak by prišli neskutočné lejaky, ani 100m3 jama by mi nepomohla. Zatiaľ to funguje, nikde nevidieť problém ani po týchto dažďoch.
Odpovedať
@jan45 ja toto raz nepochopím... ak má niekto pozemok o rozlohe 600m a postaví si tam bungalov kam má dať kaskádovitu stavbu na vsakovanie a odparovanie vody? Čo sú toto za nápady 🤦🏻‍♂️ Po lese nám chodia traktory čo odôvodňujú cely les lebo si po sebe cesty neupravia, istrochem vypúšťa sracky roky do spodnej vody a nikto nič nespraví a vy tu stále píšete aké nezodpovedne je pustit dažďovú vodu do vsaku. Už je to fakt obohratá pesnička.
Odpovedať
@spikerhc iste, to je take klasicke, ak to robi on, preco nemozem ja ... jan nikde nepisal, ze on alebo on nemusis, vela krat aj kvoli spomenutej legislative niekoho nahanat kvoli niecomu je nemozne, a je jedno ci je to rodinny dom, alebo obrovska firma otazla bola, ako to vyriesit, prislo navrhnute riesenie, takze by som tu nezacinal nejaku vojnu ako sa to stava v inych temach ala “A PRECO ON ...A JA NIE” 600m2 je este celkom dobre cislo inak kusok od nas sa robi zastavba kde su domy na dome len 2m okolo, vysoke beton ploty a pred domom kusok viac kvoli parkovaniu auta je to asi 250-300 a potom sa ludia stazuju, presne ...kam s tymto a tymto teraz tam stavaju odvodnovaci kanal lebo zatapa ...ale nie len kvoli ten novej casto ale aj starej ... lebo sak ... kam stou vodou ked tie obrovske polia kam isla pred tym su teraz uz fuc
Odpovedať
@shadowmilan vôbec som to nemyslel tak že keď môže jeden druhý tiež. Práveže v mojom prípade všetci naokolo majú žumpu a vypúšťajú ju hocikam alebo dokonca prevŕtajú steny a nechajú to vsakovat tak. Mne Ján písal aký som barbar že púšťam vycistenu vodu do podložia keďže mame čističku. Tak mne to príde lepšie riešenie investovať xy tisíc do celého systému zadržiavania a čistenia vody a až potom vsakovanie ako priamo všetko vypúšťať do povrchovej vody a nech sa s tým deje čo chce. Preto má to rozčuľuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc nemôžem každému dať konkrétnu radu a keby ste čítali s porozumením, (po slovensky, keby ste problematike rozumeli), pochopili by ste význam. Tak ako sa vyžadujú pri povolení RD prístupové cesty, vodovod (studňa), kanalizácia, mal by sa vyžadovať aj spôsob nakladania s dažďovou vodou. Zastavaním územia sa zmenia pomery a preto ich treba riešiť komplexne a nenechávať na jednotlivcoch, naviac, keď na tento problém nie sú pripravení projektanti. Vodné hospodárstvo v územných plánoch je vybavené desiatimi vetami. Moja pesnička je obohratá, desať rokov vysvetľujem na MŽP aké problémy má jednoduchý občan, ak Vy venujete toľko energie riešeniu problému, prijmem výtku bez výhrad. Ale keď sa obraciam na rôznych fórach na dopisujúcich aby sa zapojili do problémov riešenia prostredia v ktorom žijú, je to bez odozvy. Prednedávnom som na MS ponúkal zadarmo projekt ČOV pre menšiu obec aj s prostriedkami na výstavbu, dostal som dve odpovede. Pri konkrétnych telefonátoch na potenciálne vhodné obce bol z ich strany nezáujem. Štátni úradníci nechávajú riešenie na obce, tam ale nie sú kvalifikovaní ľudia a majú iné poslanie ako riešiť technické problémy.
Odpovedať
Profilova fotka
A čo tak vybudovať zadržiavaciu nádrž s prepadom do trativodu ? Do nádrže nainštalovať čerpadlo a s tým polievať trávnik ? Veď je to to najlepšie čo človek môže HLAVNE PRE SEBA spraviť 🙂 Nepoznám lepší spôsob... A narušiť ílovitú vrstvu za účelom "lepšieho tratenia vody", nie je to barbarstvo, ale takýmto spôsobom si odvodniť pozemok, to nie je bohvie čo. Ten íl tam má zmysel... netvrdím, že matička zem o tom niečo v minulosti vedela keď sa tieto vrstvy tvorili, ale ak je to tam, je nie vhodné narúšať to pokiaľ to nie je nutné - napr. studňa, hlboké základy, žumpa atď. My máme na pozemku v hĺbke cca 1,1m íl ... mám ho vykopať a odvodniť si pozemok od zrážkovej vody ? Nie. Len sebe by som spravil zle 🙂
Odpovedať
@jan45 áno ja z jednej strany rozumiem čo píšete, lenže ak vidím to že Corona iné firmy ako napríklad Volkswagen alebo neviem aký iný príklad obrovskej haly by som mal napísať tak kam ide tá voda? Podľa mna jednoducho do kanálu a sup ho do Dunaja. Ja aspoň chcem vodu zachytiť a polevat s ňou a to čo bude naviac tak to pôjde do podložia.
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc pravdepodobne nemáte prístup k dokumentácii stavby, ale ako dozor som sa dostal pred nedávnom k dostavbe haly 8000 m2, to je skoro hektár a s cestami aj viac, tam vyčlenili pred vtokom do Nitry podzemné retenčné nádrže s objemom okolo 1000 m3 pre spomalenie odtoku . Ale všetko robia ľudia, Ešte inej strany, chápem Váš postoj, len sa mi pri niektorých stavebníkoch zdá divné, keď urobí ÚK s množstvom ovládaní, ktoré nevie použiť a napojí na inteligentnú elektroinštaláciu, ktorú o dva roky nedokáže prevádzkovať za nekresťanské peniaze, ale čo s odpadovou a dažďovou vodou, to už nemá prostriedky na riešenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dominik_galaba a ako ste vyriešili daždovu vodu? nádrž? povrchový vsak?
Odpovedať
Profilova fotka
@evatothova toto ešte len budeme riešiť, nakoľko ešte len stoja základy, na jar ale plánujem čo najviac zachytávať do nádrže, tú samozrejme zakopať a prepadom do malého trativodu. Nejakú 2-3 kubíkovú nádrž. Takže viac až na jar 🙂
Odpovedať
@jan45 áno spomalenie odtoku nieje odpustenie a vsakovanie do pôdy. Čiže to pôjde preč ale pomalšie. Prečo oni nespravili obrovsku povrchovú nadrz z ktorej môžu čerpať poľnohospodári keď bude sucho?
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc dobrá otázka, žiaľ nie na mňa. Bolo to v čase, keď ešte vodozádržné opatrenia neboli na stole ako dnes. Ale sme zas pri projektantoch
Odpovedať
@dominik_galaba Nečakaj zázraky od tohto riešenia. Mám 6m3 nádrž a jeden klasický lejak ju naplní do plna. Po naplnení ide potom všetka voda zas len do prepadu. Tak veľkú spotrebu vody behom bežného roka v bežnej domácnosti nemáš aby si tú vodu stíhal míňať. Jedine že ňou budeš zavlažovať trávnik / záhradu. To je ale aj 6m3 v lete málo, to minieš za pár dní. Ale aspoň z časti spravíš niečo, aby si tú vodu zadržal a využil v území kde spadla a neodvádzal ju preč.
Odpovedať
plne suhlasim s @rasto464 . Tak ako pise,jeden poriadny lejak a nadrz je plna.Ja mam 5m3 nadrz a pri dazdom kazdy den cerpadlom von z nadrze kedze este nemam urobeny prepad.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto464 to je aj plán, len ešte musím doriešiť ako to spraviť tak, že keď sa minie voda v zásobníku, začne čerpadlo ťahať zo studne. To ešte nemám nejak zmáknuté 😄
Odpovedať
@dominik_galaba Pokiaľ máš studňu, tak je ekonomický nezmysel investovať do záchytnej nádrže. Ak máš možnosť poriešiť vsakovanie dažďovej vody na svojom pozemku, tak nádrž nedávaj, daždovú vodu vsakuj, čím sa zaroveň aj prečistí a využívaj rovno studničnú vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto464 jasna vec, ale dazdova je na polievanie lepsia ako studnova studena. Ak bude dazdovka vlazna, da sa s tym polievat aj cez leto... ak vies co mam na mysli
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?