Posunutie kanalizacnych vyvodov v RD

Chcem sa opytat ako sa riesi posunutie kanalizacnych vyvodov? Dispozicia ktora bola naplanovana mi nevyhovuje. Presnejsie: mam zakladovu dosku na ktorej su nejakym sposobom uz zapracovane vyvody do kanalizacie. Ak by so chcel zmenit dispoziciu, tak akym sposobom sa riesia posunutia kanalizacnych vyvodov? Co je najjednoduchsi sposob? Vyfrezovat uz zavedenu kanalizaciu a zaliat nanovo? Alebo urobit dispoziciu ktora rata s posunom kanalizacie v co najmensej miere? Ak sa kanalizacia posuva nad urovnou dosky ako sa to robi prakticky? Uchytavaju sa vedenia do stien, alebo sa uklada do izolacie, izolacia musi kopirovat vedenie? Poprosim vas o nejake prakticke rady v tejto otazke! Dakujem!
Odpovedať
popripade ak ste niekde zazreli fotoalbum ktory by dokumentoval takuto prerabku tak by ste ma potesili :) dakujem!
Odpovedať
robí sa to skoro na každej stavbe, dá sa to aj v tepelnej izolácii, treba ale počítať min. s 2% spádom pri ležatej kanalizácii, zásah do platne treba dobre premyslieť hlavne pod priečkami alebo nosnými stenami, konkrétne zásahy by mal robiť skúsený stavbár alebo odobriť stavebný dozor či statik.
Odpovedať
@43jarko diky za odpoved. samozrejme ze cely presun by bol odobreny statikom. mna by zaujimalo ci sa vedu nove trate po doske alebo popri muroch, je potrebne ich nejako upevnovat? proste prakticke zalezitosti. diky!
Odpovedať
Hlavne treba realne zhodnotit aktualny stav a zelany stav a tomu prisposobit trasovanie. So statikou nebude ziaden problem, nepredpokladam, ze by ste viedli niekde ruru pozdlzne priamo pod stenou, pri kolmom krizovani je to jedno. Zavolajte si niekoho, kto s tym ma prakticke skusenosti, najlepsie by bolo asi vodara, ktory vam bude potom robit vodu. Dobre by bolo uz teraz ratat s vyssou vyskou podlahy, aby ste mohli viest kanalizaciu v tepelnej izolacii, rozbijat zakladovu dosku je zle riesenie. Pre vasu predstavu - ak budete posuvat odpadovu ruru priemeru 110mm o 5 metrov, budete potrebovat na vysku priestor minimalne 21cm, treba este ratat s rezervou, teda odhadom pri posunuti zachodu o 5 metrov treba ratat s konecnou vyskou podlahy minimalne 25cm, co by znamenalo cca 17cm tepelnej izolacie (k tomu poter a dlazba). Realne to bude vyzerat asi tak, ze si spravite projekt novych vyvodov kanalizacie, vodar skontroluje vysky (aby bol dodrzany spad), nasledne sa postavi hruba stavba, zaizolujete ipou podlahy, nasledne urobite komplet vodu, vodar pri kladeni novych odpadovych rur ich vypodlozi a zafixuje (betonom, alebo penou), poukladate tepelnu izolaciu, medzery okolo rur zapenite, odrezete penu do rovna, urobite podlahove kurenie a potom zalejete poter. Na vasom mieste som ako prve zacal hned skupovat z inzeratov nepouzite zvysky podlahovych polystyrenov za co najnizsie ceny.
Odpovedať
kanalizáciu stále treba fixovať, po stenách a stropoch kovovými pogumovanými objímkami na hmoždinky, v tepelnej izolácii a murive pur penou...
Odpovedať
@stowasser @43jarko pani dakujem vam za odpovede!
Odpovedať
Profilova fotka
@stano4000 no ja by som neďakoval, podľa ich návodu moc toho neurobíte. Spád stačí od 0,5%, takže na 5m sa zmestíte do 13cm a nie 20, fixácia sa nedáva stále, ale podľa predpisov výrobcu a to je pri kolmých potrubiach cca 2,5m, nie ležatých, tie sa jednoducho podkladajú. Skutočný problém je, že vyústenie hrdla kanalizácie nemusí byť v úrovni bet. dosky a potrubie Htpp sa nedá nadstaviť lepením, ale len hrdlom. Dá sa opatrne obsekať a nadpojiť presuvným hrdlom. Ak je pomarančové potrubie, to sa dá nahriať, ale keĎže je zabetonované, obsekať sa musí tiež a potom je lepšia presuvka.
Odpovedať
@jan45 ja prehlad nemam, takze ako uvodne info mi stacilo aj to :) vam dakujem samozrejme tiez! pytal som sa najma preto aby som si urobil prehlad, nehovorim ze idem robit veci svojpomocne. neodpoveda tu vela ludi na taketo temy :) nevadi. ustie kanalizacie na doske je momentalne pvc pomarancova rura. predpokladam ze ju treba dostat smerom na dosku kolenom a priamou (najblizsou) trajektoriou ku novemu WC. nove vedenie podkladat tak aby bol dodrzany spad. zakoncenie predpokladam ze sa robi vzhladom na vybraty typ WC, alebo mam uz traz premyslat nad takym WC ktore sa iba nasunie priamo na pvc ruru? je potrebne nove ustie rury - ktora pojde z izolovania dosky, nejakym sposobom aj zafixovat? dakujem!
Odpovedať
Percento spadu je ako taka recnicka otazka sliepka vs vajce :) Nie som vyuceny vodar, ale v podstate vsetci vodari, ktorych som stretol tvrdili, ze na dazdovu vodu staci 0,5% a pre kanalizaciu je optimum 2%, vacsi spad by mohol sposobit upchavanie. Ruru horizontalne vychadzajucu z dosky netreba nijako specialne fixovat, pur pena to zafixuje dostatocne. Jan45 ma pravdu v tom, ze aktualne ustia rur treba obsekat az ku prirube s tesnenim (bezny postup, ze sa to zalejete s doskou a potom sa to obseka). Bolo by vhodne to obsekat tak, aby ste mohli pouzit ine ako 90st koleno. S napojenim zachodu na ruru nebude ziaden problem, nechajte to na vodara.
Odpovedať
0,5% spád je IBA PRE DRENÁŽNE POTRUBIA, kanalizácia splašková aj dažďová potrebuje 2-3% spád!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@43jarko asi ste o kanalizácii len čítali, aj to len knihy spred 50-tich rokov, ale už Krch rozdeľoval kanalizáciu podľa povrchu, vtedy ešte PVC ani nepoznali a najhladší povrch malo olovené potrubie, alebo ste vyučený, ale Vaši učitelia v živote kanalizáciu nerobili.
Odpovedať
@jan45 aký máte proti tomuto pádny argument, keď pracujem na stavbách s projektami na Slovensku aj v Česku min. posledných 10 rokov aj s kanalizáciou, vekový priemer projektantov je cca 35 rokov a návrhy spádov sú identické?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@43jarko pretože dnes projektanti už len kreslia, ale nevedia to urobiť. To, že sa to realizuje, svedčí o ďaľšej slabej úrovni, alebo napr. o tom, že projekty preplácané z EÚ nedokážu zmeniť, lebo to nevedia obhájiť. Dozorujem stavby a vidím úroveň, napr. projektant navrhne prečerpávanie kanalizácie do šachty 120cm hlbokej, ale pár metrov vedľa je kanalizácia -450cm. A aj tých 35 ročných sa opýtam na čistenie odpadových vôd a ostanú zarazení, do projektov vkladajú prospektxy výrobcov. Zo 160tich autorizovaných inžinierov len niekoľko vie vypočítať a navrhnúť koreňovú čov. Cením si na Vás, že rešpektujete projekty, ale ja to nerobím, môžem si to dovoliť, mám na to aj kvalifikáciu aj skúsenosti.
Odpovedať
@jan45 ale figu rešpektujem, skôr rešpektujem rozumného zákazníka a podmienky stavby...Prepočet spádu podľa vzorca som našiel aj na webe, teoreticky stačí na DN 150 1,5% spád, čo ale nie je 0,5%! S kolegami praktikmi sme zhodnotili, že nadsadenie normy asi počíta aj s odchýlkami v praxi, a to, že 5 m PVC rúru osadiť v minimálnom spáde vyžaduje perfektne spádovaný výkop a podsyp, inak tá rúra skopíruje podklad... Bol som nútený už párkrát takto spraviť kanalizáciu, ale bolo to časovo náročné, zákazník a susedia nervózni...ale funguje, aj 1,2% spádom, chce to ale o číslo väčšie DN.
Odpovedať
Profilova fotka
@43jarko spád 0,5% nie je na dlhé trasy ale 1% áno, priemer nad 140 je prehnaný
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?