Plastová nádrž na dažďovú vodu. Ako vyriešiť prístup?

Caute, chcel by som nechat zakopat na pozemku 1000 l plastovu nadrz na dazdovu vodu. Prebytocna voda bude odvedena do kanalizacie. So zachytenou vodou by som chcel potom polievat travnik. Plastova nadrz vyzera tak ako je na prilozenom obrazku. Neviem ako vyriesit pristup k nadrzi, myslim otvor pre ponorne cerpadlo. Nemate s tym niekto skusenosti ? Predstava by bola taka, ze pristup bude kruhovy, napr. 20cm a kryt bude zamaskovany umelou travou.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
no neviem neviem či práve tento typ nádrže je vhodný pod zem. Skôr si myslím ,že s typom tejto nádrže bude v budúcnosti problém.
Odpovedať
myslim, že by mala byť taka ovalna a 1000 litrov sa mi zda malo. Prave aj mne to robia pri dome, bude zabetonovana pod zemou, bude tam pritekat voda z odkapov a prebytočná voda bude odtekať do dažďovej kanalizácie. Ja uvažujem o nádrži 3000 litrov a neviem či nebude treba dve. Rozmýšľala som či by sa s tou dažďovou vodou nedalo splachovať aj WC.
Odpovedať
tato nadrz je super na zahradu, mam doma 2ks, v spodnej casti ma supatko a na nom mame napojenu zahradnu hadicu, niemame ju zakopanu, je umiestnena na kopceku nad hriadkami
Odpovedať
aj ja som zvedava, tiez take planujeme zakopat do zeme. @poliacik321, preco su nevhodne a problematicke?
Odpovedať
Profilova fotka
@brnka no proste konštrukcia tohto typu nádrže nie je určená na zakopanie pod zem. Nádrže určené pod zem sú inak riešené .Mám na mysli výstuhy , prechody na napojenie na kanál,vodu a pod. Ktovie čo urobí tlak zeme s plastom a kovovou konštrukciou nádrže
Odpovedať
@poliacik321 súhlas
Odpovedať
suhlas s poliacikom .... nadrz nema vystuzne rebra ako napriklad plastove zumpy, material je uplne iny, su to vlastne len take troska prerastene bandasky, cize do zeme urcite nie
Odpovedať
tuto nadrz som zvolil koli cene. Viem ze su specialne nadrze urcene pod zem ale su drahe. Tato nadrz nepojde hlboko a ani nebude zatazena nicim, len zeminou, takze obavy z prevalenia by som nemal. Skor ma zaujimalo ako vyriesit pripojenie rur a ako ju spristupnit pre ponorne cerpadlo, tak aby to nespatilo zahradu. Myslel som ze by som zamaskoval poklop umelou travou aby to nespatilo travnik. Popripade pokial viete o nejakej super cene na nadrz urcenu pod zem, tak budem vdacny :-)
Odpovedať
@matrix44 ide o tlak zeminy ZBOKU!!! My budeme mať tiež tieto nádrže, kúpili sme ich za "babku", asi ich nechám obráť nejakou popínavou rastlinou, nech sú trochu maskované.
Odpovedať
matrix ... nechapes zakladnu vec, tieto nadrze niesu urcene pod zem ... bodka, koniec , finito
Odpovedať
lepra - chapem to, a vedel som to od zaciatku, klidek :-) Ako som uz pisal chcel som ju pouzit koli cene, teda ak by som vyriesil pripojenie na kanalizaciu a nasledny nejaky pristup pre ponorne cerpadlo. Ale zatial som to nijako nevyriesil, takze ...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@matrix44 skus s apozriet na samonosne nadrze , ktore s apouzivaju ako zumpa , alebo ako cisticky.... su ludi aco ich teraz menia je mozne ze ich kupis tiez lacno.... ja mam atuto tiez ale je samostojacia, inak est ema napadlo a nechcel by si betonovu?? samonosnu kadu ? tu mozes zakopat, inak my mame tak zumpu a ponorne cerpadlo je v nej polozene na furt al e to aj stalo... hm:-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tahle nádrž opravdu není určena k zabudování do země. Máme ji, manžel pod ní udělal podstavec, je asi 1m vysoko a na ventil je napojená hadice, takže nemusí být čerpadlo. Voda do ní jde odbočkou ze svodu, když je plná, tak se odbočka uzavře a voda jde zase do kanalizace. Máme ji porostlou přísavníkem a nevypadá to tak zle. Ale je pravda, že 1m3 vody není mnoho. Když je pár dní sucho, je po vodě. Jestli je větší zahrada, tak to určitě nebude stačit.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
http://ecoprojecteer.net/2012/07/rain... + http://www.instructables.com/id/DIY-2...
Odpovedať
Profilova fotka
@matrix44 nádrž ,môžete s kľudom použiť pod zem, pozinkovaná kostra vydrží dosť dlho, pre zachytenie tlaku zeminy stačí priložiť na kostru staré dosky, po sadnutí zeminy stratia dôvod a môžu zhniť. Nádrž nie je pochôzna, takže nedoporučujem zasýpať viac ako 10cm. Ak ju chcete používať dlhodobo, doporučujem kostru zabetonovať, stačí 5-8 cm betónu. Týmto spôsobom môžete vytvoriť aj strop pre zaťaženie.
Odpovedať
ja mam podzemnu nádrž od Grafu, teda na Slovensku to myslim predava manadatrading, a neviem si vynachvalit, nemec je nemec
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@lepra Tiez uvazujem o tejto nadrzi len by som ju trochu chcel vylepsit...aky ma ta nadrz na spodu to šupatko? lebo sa mi jedna o to napojit tam obehove cerpadlo aby to tlacilo vodu von hadam by to slo?
Odpovedať
@matrix44 my sme tuto nadrž zakopali boky obložili polystyrenom aby sa netlačila zemina na boky nadrže /čiže tabla polystyrenu daš pred nu/ a na vrch sme uložili hrubšie dosky a zasypali ...... prístup na čerpadlo je že som vyrezal okolo uzaveru /teda zväčšil priemer na ruru 30cm / ktorú som do nej celú zasunul a do tej časti ktorá je v nádrži porobil dierky vrtačkou ........ v pohode to drží a prežije aj mňa
Odpovedať
Profilova fotka
"Prebytocna voda bude odvedena do kanalizacie." Zaujimave... Az na to pridu (skor tipujem, ze to niekto bonzne), tak sa nedoplatis na nedoplatku na stocnom... Alebo to mozno vyriesi pokuta od obce. Ale asi si sa pomylil a chcel si napisat, ze prebytocna voda ide do drenaze.
Odpovedať
Ak je nádrž dostatočne pevná, ak sa na ňu z vrchu postaví, tak by sa väčší prístup mohol riešiť tak, že do vypíleného otvoru v nádrži by sa vsadila skrátená hrdlovaná rúra a do hrdla rúry zátka. Ak nádrž nie je dostatočne pevná, tak nad nádrž je potrebné vyhotoviť železobetónovú dosku, ktorá musí presahovať na okolie jamy po bokoch aspoň 30 cm. Potom by sa ta trubka s hrdlom do tej betónovej dosky zabetónovala.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@aneri53 jak prosim vypada ta odbocka? Resime jak zamezit pretekani. Budeme mit napojeno na svod a odbocku do nadrze a resime jak v pripade naplneni pokracovala zase dal v trubce do vyvodu.
Odpovedať
@linee No prodává se taková výklopka na okapový svod - je to na ruční pohon :-D :-D , prší vyklopíš a voda teče do nádrže, nádrž je plná, zase ručně přirazíš kolmo ke svodu a voda teče zase do kanalizace. Vyfotila bych ti to, ale měli jsme to tak u řadovky a už tam nebydlíme. Určitě ti poradí v každém železářství, je to velice jednoduché.
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
zdravim aj ja som si zohnal tu nadrz no nemienim ju zakopavat ani nespekulovat inak.chcem len zistit ci ked v nej zostane voda ci v zime vydrzi alebo ju treba vypustit?dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
@jan45 ako to myslíte kostru zabetónovať hrúbkou 5-8cm betónu?
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 musí sa to zašalovať, alebo obmurovať starou tehlou a vyplniť betonom
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nerozumiem aj tak. čo zašálovať? prosím detajlnejšie ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 nádrž do jamy, obložiť doskami, zaliať betónom. Betón tam má dve funcie, vytvorí roznášaciu plochu a bráni hrdzaveniu. Dalo by sa to aj obalením starým pletivom a nahodením cementovej malty, ale to je viac práce.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 aha rozumiem ale predpokladám že nádrž plnú vody aby ten betón nezatlačil steny do vnútra nádrže tak?
Odpovedať
Profilova fotka
@matko291 správne,
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?