Osadenie zumpy v stiesnenych priestoroch

Profilova fotka
Ahojte, potrebujem osadit zumpu do max. rozmerov vykopu 2,9x3,5x4. Ide o to ze uz teraz mame vypust 2 metre pod zemou. To znamena je realne osadit napr 8m3 zumpu do 4m hlbky, pri takychto max. rozmeroch? Budem sa aj bat do takejto jamy vojst a nasypat strk na vyrovnanie. Mam si to dat spravit radsej nakej firme? Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka Ahoj, ja mam asi 3,5m hlboku sachtu na zumpu. Bol to horor ked som to vo vnutri cistil, ale dalo sa to ;) Zalezi od zeminy. J
Odpovedať
4metre hlboký výkop by nemal mať kolmé steny,ale kónické.Je to preto,aby sa znížil tlak na obnažené steny vykopanej jamy a znížilo nebezpečenstvo závalu.Takýto výkop sa musí pažiť.Žumpa v takejto hĺbke musí byť dobre utesnená proti tlakovej vode,aj keď v mieste nie je spodná voda.Dažďová voda si vie nájsť spôsob dostať sa do nej.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaropetrik Dakujem a ako mas spraveny komin? pol metrove svrorce na seba nalepene specialnym lepidlom/maltou? @jdemovic Dakujem Vam za postrehy. Presne ale to je problem ze teraz po zime je voda 2 metre pod povrchom. To zn. ze zumpa bude musiet byt specialne odizolovana, utesnena. S tym konickym vykopom to moze byt problem nakolko mi tam potom nevojde zumpa :( teraz pocitam rozmery nako 2,4x3x1,5 = cca 8m3 vnutorny rozmer. Ja by som to chcel tak ze sa to vykope, nasype strk - narychlo ho zrovnam. a pak zumpa aby som tam nemusel byt ani o minutu dlhsie vo vykope.
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka Zdravim, Komin mam tusim 3 polmetrove kusy priamo od vyrobcu. Co sa tyka izolacie zumpy, tak ta, co mam ja, je 100% vodotesna. Pri pokladke sa horny diel lepil s hydroizolacnou pur penou, takisto ako vsetky casti komina. Takze vodotesne to je. nie je potrebna ziadna dodatocna hydroizolacia (je k tomu aj certifikat - slovensky vyrobok :). Bola tam este naprsana voda a nic netieklo, ked to prenasali hydraulickou rukou). ja som mal podlozie bridlicu, cez ktoru jemne presakovala voda uz od hlbky cca 2m. Do zumpy sa vsak nedostava. J
Odpovedať
Profilova fotka
@jdemovic Dakujem pekne za radu, viete mi povedat odkial mate zumpu? presne toto potrebujeme.
Odpovedať
Profilova fotka
@petko_sonka nebolo by jednoduchšie prečerpávanie?
Odpovedať
@petko_sonka :Ja mám žumpu monolit,hrdlo dole 100x100,hore poklop 60x60.Objem cca 30m3.Steny som betónoval na 1.mája 1981.Po odšalovaní izoloval-klasika. Neviem,aký máš problém s výkopom.NIe je tam prístup so strojom?Najjednoduchšie je vykopať kolmé steny na šírku potrebnú na uloženie žumpy.Potom sa výkop rozširuje,najprv sa odoberú vrchné vrstvy aspoň 1meter na každú stranu do hĺbky cca 1,5m.Zostane Ti výkop pre žumpu po odkopaní len 2,5m.Aj ten môžeš ešte na na hĺbku 0,8m o pol metra z každej strany.Zostane Ti pôvodný výkop hlboký iba 1,7m.Na zapaženie takej jamy stačia 4 fošne a 4 žrde+záražky.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaropetrik praveze v tom je ten problem ze mam max priestor na vykop ako som spominal hore. Takze jedine len zapazit....len ide o to ked to odpazim tak pred pokladkou mi to vsetko z bokov spadne dole :) @jan45 rozmyslal som aj nad touto variantov... ako to presne fuinguje, pretoze nejaka sachta alebo mala nadrz musi ist aj tak do hlbky cca 2,3-3m nie? A predpokladam ze by to bolo aj drahsie riesenie. A navyse by som mal namiesto jedneho poklopu hned 2 (jedno na sachtu kde je cerpadlo a 2 priamo zo zumpy). Da sa to spravit ze je cerpadlo priamo v zumpe?
Odpovedať
@petko_sonka :" mi to vsetko z bokov spadne dole" it`s OK,už 28.8.1968 povedal dr.Gustáv Husák-nech odpadne,čo je kolísavé,nech odpadne,čo je ..,Paženie sa nerobí kvôli tomu,aby Ti zostali pevné steny,na to sú iné metódy,ktoré by boli pre Teba drahé a zbytočné.Paženie slúži na to,aby Ťa nezavalilo,keď budeš robiť lôžko zo štrku v 4m hlbokej šachte.Čo spadne po odpažení,bager ľahko vyberie,horšie by bolo,keby s pomocou bagra museli vyberať Teba..
Odpovedať
Profilova fotka
@jaropetrik to mas pravdu, ja to teda nejako "zbucham" s tymi doskami a hradami...predsa ich tam mam neurekom za domom :D horsie bude ta dlzka 4m... Boh ma ochranuj pri tom O:-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?